Dodaj do ulubionych

mały ma WNP prosze o wskazówki

19.07.06, 14:45
kochane dziewczyny pierwszą wizyte u rehabilitanta mam za 2 tyg prosze
napiszcie mi na czym polega metoda bobath czyli jak mam postępować z małym,
jak go nosic przewijać jak sie bawić nie chce tracić czasu wiec zacznę
ćwiczyć zgodnie z waszymi instrukcjami. serdeczne dzięki z gory
Obserwuj wątek
    • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 19.07.06, 14:58
      kurcze , to trudne, bo tego duzo, metoda polega wlasnie przede wszystkim na
      odpowiednim noszeniu i pielegnacji. Przede wszystkim nie pozwalaj , zeby mocno
      napinal miesnie, pomoz mu sie rozluznic, masuj zewn. strone dloni, stop, nie
      dawaj malych przedmiotow ani swojego palca, by nie zaciskal piastek, nos go w
      kolysce, nawet do odbijanie, nie kladz go sobie na ramieniu. Jak go podnosisz -
      poloz cala dlon naa zeberkach, pod paszkami, przez te reke przeloz jego
      przeciwna noge, glowe asekuruj od czubka, nie dotykaj glowy z tylu, bo sie
      odegnie i tak mocno podnies i przytul bokiem do siebie i trzymaj dalej w
      kolysce, czy na fasolke, jak to niektorzy mowia. Jak sie bedzie prezyl lub mocno
      prostowal nogi, ugnij mu nozki i mocno trzymaj, jak karmisz piersia, to zawsze
      na boku dziecko uloz i reke wsadz pod nozki , by mial zgiete.

tyle mi przychodzi do glowy, na pwewno jeszcze jest wiele rzeczy, ale to podstawa:)
      • doktorantka9 Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 20.07.06, 22:04
        troche nie moge sobie wyobrazić tego podnoszenia pewnie musialabym to zobaczyc
        szkoda że sie nie da staram sobie to wyobrazic czy jak mu położe reke na żebra
        i przełoże przeciwną nogę to on jest wtedy lezy brzuchem na mojej ręce?a do
        karmienia(karmie piersią0 układam go na boku bo karmie na siedząco ale i tak
        sie pręży i nie ma szns musze z nim pochodzić i próbuje znów gdy jest troche
        podsypiający wtedy je ładnie ale to straszna udreka bo raz zje a raz nie jeśli
        akurat nie chce mu sie spać a moje biedne piersi są jak dwa kamienie i musze
        odciagać pokarm. ani mu sie śni także przekręcać sie z brzucha na plecy mam
        nazieje ze te ćwiczenia pomogą
        • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 20.07.06, 22:09
          napisalam CI wlasnie w drugim watku
          tak, reke lezy na brzchu dziecka przy podnoszeniu
          np - idzie pod nozka prawa, przez srodek brzuszka, dlon na zebrach po lewej stronie
          • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 20.07.06, 22:09
            ile ma Twoj maluszek????
            • doktorantka9 Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 21.07.06, 20:38
              4.5 miesiaca i szczerze mówiąc jestem troche przerażona najbardziej martwi mnie
              to ze tak sie odgina jak lezy na brzuchu i pręży przy karmieniu bo biedaka nie
              jestem w stanie nakarmić. dziś poszłam do neurologa na chybił trafił znalazłam
              w książce tel. co okazało się kompletnym niewypałem otóż powiedziała mi nawet
              go nie badając że mały płacze przy piersi bo ten pokarm juz mu nie wystarcza i
              trzeba mu dać kaszke! a ja mam tyle pokarmu że jeszcze musze odciągać a mój
              mały waży 9. 500 to chyba mówi samo za siebie. to była jakaś młoda siksa
              normalnie ręce mi opadły jak powiedziała że to że odgina głowe i zaciska
              piąstki to moja wina bo powinnam to ćwiczyć 2 miesiące wcześniej i że każda
              matka tak robi bo dziecko normalnie by nie otworzyło wyszło na to że go
              zaniedbuje ale z tego co wiem to żadne dziecko moich kolweżanek nie miało
              takich problemow i od razu ładnie leżały na brzuszku i nie zaciskały piastek i
              co Ty na to?
              • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 21.07.06, 21:36
                jakas glupia, chocby zacisniete piastki sa dowodem a to , ze nie o pokarm
                chodzi, zreszta glodne dziecko sie nie prezy, tylko krzyczy, a jak sie przyssie
                to je. Pewnie, ze dobrze by bylo cwiczyc wczesniej, ale przy pierwszym dziecku
                jestesmy skazane na madrego pediatre, ktory zauwazy nieprawidlowosci i skieruje
                szybko dalej . U mnie w orzychodni rehabilitacynej wiele dzieci zaczyna dopiero
                po 4. miesiacu zycia dziecka, bo sa duze kolejki , i jakos nikt matkom wyrzutow
                nie robi. Bo nie o to przeciez chodzi.
                Masz skierowanie na rehabilitacje?
                chyba nie jest tak zle z tym karmieniem, bo rzeczywiscie duzo wazy, moj ma 6
                miesiecy i tez tyle wazy:) ale na prezenie to na razie mozesz go tylko mocno
                trzymac tak, by tego nie robil, fizjoerapeuta pokaze Ci , co mozesz zrobic
                jeszcze, jak obejrzy dziecko.
                Moj synek piastki dopiero teraz zaczal rozluzniac i wyjmowaac kciuka na
                zewnatrz, ale zdarza mu sie jeszcze zacisnac ze schowanymi kciukami.
                A jak sie odgina, lezac na brzuszku???
                a moj jest rahabilitowany metoda Bobathow i my dlugo nie lezelismy na brzuszku,
                dopiero zaczal lezec, jak nauczyl sie sam na brzuch przekrecac.
                • doktorantka9 Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 22.07.06, 12:21
                  z początku byłam zadowolona że tak szybko podnosi głowe i to jeszcze tak wysoko
                  ale potem przeczytałam że nie powinien aż tak i przede wszystkim że piąstki
                  poowinien mieć rozprostowane. a jak go trzymalam na rekach to odginal się
                  jeszcze bardziej. cuż juz nigdy nie pojde na ślepo do jakiegokolwiek lekarza
                  mam nauczke. napisz mi kiedy on powinien juz bawić sie swoimi stopami bo jak na
                  razie to nawet nie wie że je ma i nie podnosi ich zbytnio do gory nie wiem czy
                  sie da ale chętnie wysłałabym Ci zdjecie małego jak leży na brzuchu. pozdrawiam
                  • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 23.07.06, 11:01
                    moze sprobuj mu pokazac nozki, poloz na pleckach, podnies nozki przed oczy,
                    podaj do raczek, polacz raczki z nozkami, na pewno zajarzy niedlugo:)
                    Pamietam, ze moj synek lubil jak kladlam go sobie na udach, lezal na pleckach,
                    glowa w okolicy moich kolan (musialam je miesc lekko uniesione, oparte np na
                    ksiazkach), jego pupa n amoim brzuchu lekko uniesiona, wtedy tez latwiej pokazac
                    nozki, no i masuje sie brzuszek, wiec i gazy lepiej odchodza(same plusy), maly
                    CIe bedzie widzial i pewnie chetniej sie pobawi
                    jak chcesz wyslij fotke:) chetnie zobacze takiego szkraba
                    • doktorantka9 Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 24.07.06, 15:48
                      dzięki za wskazowki bede próbowała mu te nóżki pokazywać jutro jesteśmy
                      umówieni w końcu do neurologa i rehabilitanta zobacze w końcu jakie zaleci
                      ćwiczenia. obejrzałam zdjęcia Twoje i małego jest naprawde kapitalny
                      szczegolnie to na którym ziewa!jutro wieczorem napisze ći jak i co po tej
                      wizycie mam nadzieje że nie trafimy na następnego oszołoma na szczęście ten
                      przyjmuje w poradni wczesnej interwencji więc mam nadzieje że nam pomoże
                      • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 24.07.06, 21:18
                        mam nadzieje, ze trafisz na dobrego lekarza! czekam na wiesci:)

dzieki za komplementy, te zdjecia co prawda sprzed 3miieseicy, ale teraz jest
                        tylko ladniejszy:))
    • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 25.07.06, 22:55
      no i jak???
      • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 28.07.06, 20:53
        hej, co u Was???

jakos o Was mysle!
      • doktorantka9 Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 04.08.06, 14:18
        kochana mary to miłe że o nas myślisz byłam strasznie zaganiana i nie miałam
        czasu siąśc do kompa. byliśmy w ośrodku wczesnej interwencji i naprawde jestem
        zadowolona lekarka super zbadała go i skierowała na rehabilitacje mamy
        ćwiczenia z vojty i jeszcze takie na ogólne usprawnienie ale już widze poprawe
        w koncu zaczął sięgać po zabawki i je łapać! wprawdzie nie przekreca sie
        jeszcze i nie bawi własnymi stopami ale pewnie na to też przyjdzie czas. grunt
        że prawie przestał płakac przy karmieniu. bardzo bym chciAŁA WYSŁAĆ ĆI JEGO
        ZDJĘCIA ALE NIE WIEM JAK tutaj na forum bo na maila to tak jesli chcesz. a co u
        Was słychać?
        • marypop Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 04.08.06, 15:49
          no to sie bardzo ciesze! Cwiczcie dzielnie, a zobaczysz i sie jeszcze zdzwiwisz,
          jak Twoj maly bedzie sie rozwijal:) Super, ze macie dobrego lekarza i
          trafiliscie do osrodka:)
          wyslij fotki koniecznie, kliknij na mojego nicka u gory obok daty, to wtedy
          latwo wyslesz maila:)
          pozdrawiam bardzo cieplo!
    • aniab_24 Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 30.07.06, 16:10
      Myślę, że to Co bardzo pomoże.
      www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
      • doktorantka9 Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 04.08.06, 14:20
        droga aniu bardzo Ci dziękuje za ten poradnik na pewno sie nie raz przyda jeśli
        i ja mogłabym Ci w czymś pomóc to oczywiście z przyjemnością. pozdrawiam i
        jeszcze raz dzięki
        • aniab_24 Re: mały ma WNP prosze o wskazówki 04.08.06, 17:01
          Odkąd rok temu nasza neurolog mi go poleciła i sama zaczęłam stosować rady tam
          zawarte, polecam go wszystkim mamom. Cieszę się, że mogłam pomóc. :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka