Dodaj do ulubionych

Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci

20.06.07, 11:40
Mój syn 10 miesięcy (36tyg), ma obniżone napięcie , najgorszy jest brzuch,
ręce są coraz lepsze , ale jeszcze nie do końca, rehabilitujemy się Vojtą w
Elipsie.Jak z rozwojem umysłowym u waszych dzieci.Mój synek robi
brawo,powtarza po nas jedną mine, powtarza na zawołaniesłowo tata,pytany gdzie
jest siostra ,lala spojrzy się , ale nie pokazuje rączką, nie wyciąga jej w
kierunku przedmioty tylko zapytany patrzy na niego.Najbardziej mnie martwi
jego reakcja na imie czasami odwróci się za pierwszym razem , aczasami za 10,
nie chce patrzeć nam z bliska w oczy , z kntaktem wzrokowym też nie jest
dobrze.Ruchowo zaczął sam siadać od wczoraj, i robi kilka kroczków na
czworaka, ale rzadko, nie moge się przyjżeć czy poprawnie bo jes ich za
mało.Jesteśmy po pierwszej wizycie u psychologa w scolarze czekają nas chyba
jeszcze 3.Prosze o polecenie jeszcze jakiegoś dobrego ośrodka , dzie
diagnozują dzieci pod kontem rozwoju umysłowego i zalecają terapie.Zachowanie
mojego synka kojarzy mi się z autyzmem, i nie daje mi to spokoju , nie moge
już spć.Jeszcze jedno czy wiecie moąe czy Vojta ma wpływ na sfere emocjonalną
i umysłową u dziecka.Dziękuje za każdą odpowiedż i wskazówke.
Obserwuj wątek
    • aga588 Re: Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci 20.06.07, 11:51
      Chciałam jeszcze dodać , że synek nie ma jeszcze chwytu pęsetkowego, łapie z
      opozycją kciuka , zbiera małe okruszki , ale całą rączką, ujmując okrusze w
      kciuk i palec wskazujący. Co to moą]że oznaczać i czy jes to pużno na pojawienie
      się tego chwytu
    • osmag Re: Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci 20.06.07, 17:15
      W Elpisie przyjmuje p. Ewa grzybowska, która jest psychologiem.
    • klara.marta Re: Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci 23.06.07, 13:19
      Witam!
      Ja niestety nie mam odpowiedzi, chciałabym tylko przyłączyć sie do pytania o
      rozwój umysłowy.
      Moja córeczka ma też 10 mies, z 37. tyg. ciąży. Rehabilituję ją Vojtą od 4,5
      mies. Zaczęła raczkować (tydzień temu), czasami prawie siada, ale pochylona do
      przodu i na ogół z podparciem. Nie wstaje. Turla sie od dawna. Nie ma chwytu
      pęsetowego. Wyciąga klocek z pudełka. Odrzuca piłeczkę (może
      bardziej "odturla"). Reaguje na swoje imię. Jest na ogół pogodna i
      usmiechnięta. Patrzy w oczy, jest kontaktowa. Klaszcze w dłonie od, co najmniej
      3 miesięcy. Robi rączką czesć, ale głównie mnie. Nie robi pa,pa. Nie pokazuje
      jaka będzie duża. Mówi tata. Ostatnio przestała mówić pa, te, itp. Nigdy nie
      mówiła ma, ba ani ciągów tych sylab. Chodzimy do neurologopedy. Chodzimy też do
      neurologa, rehabilitanta, terapeutów, okulisty, ortopedy, alergologa. Wymieniam
      te regularne wizyty, bo jeszcze było pare innych specjalnosci, ale
      incydentalnie. Ćwiczę z nią uczciwie, 4 razy dziennie.
      Przerażenie mnie ogarnia na mysl, że jeszcze trzeba może do psychologa. Jestem
      sama i brakuje mi już sił. Nie chcę się poddać, ale jest strasznie ciężko.
      Co o tym sądzicie, to znaczy o tych elementach rozwoju, które opisałam.
      I czy Vojta ma wpływ na emocje dziecka? Rozwój intelektualny? Czy już robić coś
      nowego, czy Mała jest w normie?
      Pozdrawiam!
      • elek16 Re:do klary-marty 26.07.07, 21:17
        ja jestem matka dizecka z 40 tyg ciąży,cc wykonane bo nei bylo postepu porodu-
        podobnei jak u was,apgar-3,6,6,7-podaję w kolejnych minutach życia dizecka
        Z tego co czytam Pani maleństwo jak na 10 mies sporo już
        mowireaguje,gaworzy,podaje ręke na czesc..nie musi pokazywać jak jest duża
        etc..bo to indywidualny rozwoj każdego dziecka
        ku pocieszeniu moje malo moiwlo teraz ma 23 mies,mowa lekko drgnela są
        podstawoee slowa sylaby-mimo ze od roku nie bylo prawie nic!
        glowa do gory i sluchać się nalezy specjalistów -mojew dizecko nigdy nie
        wymagało rehabilitacji,2 razy kontrolnie byliśmy u neurologa-co przeszlam to
        moje ale pisze od Pani ku pocieszeniu,bo mialam podobną sytuację,aha i jeszcze
        jedno jak bylam u logopedy jak dizecko mialo 14 mies to mnie wyśmiał choć mi do
        śmiechu nie było,zapisalam sie ponownie jak dizecko mialo 18 mies ale cos mnie
        tknęlo by dać mu jeszcze ze 3 mies i w wieku 21 mies zaczął dopiero coś mowić!!!
        pozdr
    • klara.marta Re: Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci 23.06.07, 13:28
      Aha, nie dopisałam pare istotnych informacji.
      Dziecko urodziło sie cc z powodu braku postępu porodu. Apgar 9,10. Ciąża bez
      problemów. Stwierdzane ONM, ale rehabilitacja nie była długo zalecana.
      Zaczęłysmy w 6 mies. życia. Najpierw Bobath, potem Vojta. W usg główki nigdy
      nie było wylewów, ale szerokie podtwardówki. W kontrolnych coraz mniejsze ale
      ciagle 7-8 mm.
      W tej chwili w ocenie neurologa dobre kończyny górne, gorszy brzuch (choć też
      poprawa), grzbiet i przywodziciele nóg.
    • ewaldzik Re: Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci 25.06.07, 15:29
      Mam córeczkę( 20 miesięcy) też urodziła się z obniżonym napieciem mieśniowym(
      najgorszy był brzuch) i zachowuje się i zachowywała podonie do Twojego
      synka.Rehabilitowaliśmy ją od 3 m. Bobathem ale były bardzo sławe efekty. Jak
      miała rok nie siadała nawet a posadzona zaraz się kładła. Przez pierwszy rok w
      ogóle nie lubiła też leżeć na brzuchu. W końcu dołożylismy drugą metodę
      rehabilitacji - Vojtę i zaczął sie jakiś szybszy postęp. W tej chcwili ma 20
      miesięcy i zaczęła wreszcie raczkować i znacznie się ożywiła. Piszę że podobnie
      się zachowuje bo też są kłopoty z kontaktem wzrokowym i reagowaniem na wołanie.
      Byliśmy z nią nawet 4 miesiące temu w SYNAPSIS ( fundacja diagnozująca autyzm)
      ale oni też do końca nie potrafili postawić diagnozy. Jak była młodsza to
      poważnie myślałam że to autyzm, ale teraz jest coraz lepiej. Interesuje sie już
      zabawkami i są jakieś pierwsze próby pokazywania i gestykulacji a poza tym
      wreszcie coś mówi tzn na razie do siebie, ale ja już się pogodziłam z tym że w
      ogóle nie będzie mówić jak to dzieci autystycznie przeważnie.
      Teraz wydaje mi się że to wszystko z obniżonego napięcia mięśniowego wynika, bo
      ona nawet ma z tego powodu stale otwartą buźkę. Nawet na obozie
      rehabilitacujnym pani psycholog mówiła mi że dzieci opóźnione ruchchowo późno
      robią wszystko inne.
      Nie wiem czy Cię pocieszyłam, ale wiedz że nie tylko Ty masz takie kłopoty.
      Pozdrawiam
      • sylwia7137 Re: Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci 19.07.07, 22:58
        Chcialam zapytać co robila twoja corka w wieku 9 miesiecy? Moj maly ma slabe
        napiecie miesniowe, przewraca sie na boki, na brzuch ale nie radzi sobie z
        rączkami. wkalda raczki do buzi, wydaje sie jakby jego jedynuyym celem bylo
        wlozenie rąk do buzi. nie chwyta zabawek, nie wyciąga rąkdo zabawek. lekarze
        stwierdzili ze nie wykonuje ruchow celowych. ze np. przewraca sie na bok ale
        bez celu. Maly sie smieje, piszczy, okazuje zadowolenie, ma problem ze
        skupieniem wzroku na dluzej a jak popatrzy to na pokazywaną zabawke. Na twarze
        gorzej.
        W przychodni gdzie cwiczą wojte powiedzieli mi zę bobath i wojty sie nie łączy.
        ze mamy sie na cos zdecydowac. My cwiczymuyy bobath codziennie w przychodni w
        ktorej znowu nasza rehabilitantka powidziala ze mozna lączyc te metody.
        Czlowiek juz jest z tego głupi caly. Teraz widze ze poprostu kazdy gada co
        innego.
        • zuzia_2006 do Sylwi 24.07.07, 14:27
          jak porównuję z moja Małą to mało :(
          ćźwiczymy Bobatehem i Zuzka zaraz będzie chodzic. pOstepy są lawinowe
          z jakiego miasta jesteście?

W mojej opinii Vojta źle wpływa na dziecko
          sama to przerobiłam
          i teraz widzę jak Mała odżyła po tamtym koszamrze
    • beciakoz Re: Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci 27.07.07, 13:13
      Vojta nie wpływa źle na dziecko a często się słyszy że te dzieci są
      zdolniejsze.Osobiście znam taki przypadek. Każde dziecko jest inne, to że nie
      łączy się Vojty z Bobath to kompletna bzdura. Łączyłam te metody przez 8
      miesięcy syn był bardzo kontaktowy mówił mama, tata baba zaczepiał wszystkich
      ale jak zaczął stawiać pierwsze kroki to zamilkł. Nastąpił regres autyzm
      wykluczony (objawy ok 18 mies życia) im lepiej doskonali chodzenie tym więcej
      jest z nim kontaktu zaczyna mówić beee jak dostaje coś czego nie lubi, mówi
      nie. Teraz ma 2.5 roku chodzi od 2 roku ale ciągle słabo a jak są upały to nie
      chce. Jest pod opieką specjalistów. Dodam urodzony 34 tc apgar 4,5,6,8. miał
      wnm teraz jest wiotki koślawi stopy.
    • klara.marta Re: Jak z rowwojem umysłowym u waszych dzieci 01.08.07, 21:54
      Witam!
      Własnie uswiadomiłam sobie, ze od ponad miesiąca moja córka jest ćwiczona tylko
      Vojtą, bo terapeutki Bobathem mają urlopy. I jakoś wolniej robi postępy!
      Raczkuje jak maszynka, ale dalej nie wstaje na nóżki. Lepiej chwyta drobne
      przedmioty. Sporo probuje mówić, zaczęła baba. I spiewa.
      To w sprawie łączenia metod. Też słyszałam różne opinie, ale wiem, że będę
      łączyć.
      Do elek16- dziękuję za dobre słowo!
      Do sylwii7137- pamiętam, że Mała mając 9 miesięcy zaczęła na tyle swobodnie
      przewracać się i turlać, że zrobiłam barierkę na łóżku. Wcześniej też
      oczywiscie nie zostawiałam jej np. na przewijaku, ale ogólnie bez paniki.
      Czy te obroty były zawsze celowe? Niekoniecznie.
      Chwytała zabawki chętnie. Skupiała wzrok na przedmiotach i twarzach. Ale
      niewiele mówiła.
      Wspominam ten okres bardzo miło, bo wtedy była pogodna i radosna. Teraz-różnie.
      Pozdrawiam i życzę wytrwałosci. Wam/nam wszystkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka