Dodaj do ulubionych

nauka jezyka

17.02.04, 19:35
kurde, blagam Was, powiedz cie mi. Co mam zrobic, zeby sie nauczyc jezyka?!
Ucze sie, ucze sie i nic. A moze za malo siedze nad niemieckim. Macie jakies
dobre sposoby
Obserwuj wątek
    • lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 17.02.04, 19:55
      zacznij gromadzić piosenki i przede wszystkim teksty piosenek w języku którego
      chcesz się uczyć ja tak robiłem i teraz władam płynnie angielskim, niemieckim i
      francuskim; drugim sposobem jest (jeśli posiadasz stałe łącze) zapisanie się do
      jak największej ilości newsletterów w obcym języku (ja jestem zapisany do
      przeszło 20) i czytanie w miarę wolnego czasu oraz ciągłe sprawdzanie
      nieznanych słówek; i sposób ostatni oglądanie filmów ew. telewizji (słuchanie
      radia też) w wybranym języku; jednakże najlepszym sposobem jest wyjazd za
      granicę na dłuższy okres i gadanie z każdym o wszystkim (nawet o pierdołach)
      jest to dobre np w Niemczech gdzie jeśli zrobisz dobre wrażenie na emerytach i
      będziesz z nimi ciekawie rozmawiał to ci zaczną różne rzeczy fundować i pomagać
      (ja tak miałem jak byłem u rodziny niemieckiej na wakacjach i w pracy);
      jednakże przede wszystkim musisz naprawdę chcieć się nauczyć danego języka bo
      na siłę nic nie zdziałasz życzę powodzenia Krzysiek
      • kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 08:51
        tego wlasnie sie obowialam.
        ze trzeba sie uczyc na siłe, pomimo tego ze mi sie nie chce.
        bo przeciez we wspolczesnym swiecie bez matematyki mozna przezyc, a bez
        znajomosci jezykow NIE
      • kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 09:36
        a mozesz mi podac jakis adres interenowy, na ktorym znalazlabym jakis
        newsletterów?
        dzieki
        zazdroszcze ci znajomosci jezykow. jest to moja pieta achilesowa
        • lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 18.02.04, 13:49
          nie wydaje mi sie ze jesli bedziesz sie zmuszal do nauki jezykow to podolasz
          musisz znalezc w nauce jezyka jakas wlasna prywatna przyjemnosc ja np lubie
          wynajdowac wszelkie smieszne i dziwne zwroty i potem staram sie ich uzywac jak
          najczesciej w mowie potocznej moze to i brzmi komicznie ale pomaga; co do
          newsletterow to nie wiem jakiego konkretnego jezyka chcesz sie nauczyc - ja
          jestem zapisany do spiegla na www.spiegel.de (niemiecki); www.lefigaro.fr i
          www.lemonde.fr (francuski) www.nytimes.com www.nasa.gov (angielski) oczywiscie
          istnieje cale inne mnostwo rozmaitych stron znanych swiatowych czasopism i
          gazet wiec wiele zalezy od wlasnych pogladow i zainteresowan:)))
        • lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 18.02.04, 13:53
          a i jeszcze jedno naprawde nie ma co mi niczego zazdroscic rownie dobrze i Ty
          jesli znajdzie czas i motywacje mozesz rowniez nauczyc sie jakiegokolwiek
          jezyka wystarczy ze tak powiem odrobina samozaparcia ze np bedzie chcialo ci
          sie przegladac te newslettery w miare czesto i czytac proponuje czytac to co
          cie w miare interesuje i cos o czyms masz jakiekolwiek pojecie bo to na pewno
          bedzie latwiej zrozumiec tekst o motoryzacji fanowi tuningu itp; a i na koniec
          rob to z przyjemnosci a nie z musu:))))))))))) pozdrawiam
          • kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 16:32
            prawda jest taka, ze nigdy nie bede robila tego z przyjemnoscia. ucze sie
            jezyka bo wiem, ze obecnie jest to niezbedne.
            Myslalam, ze wspomnialam o moich meczarniach z niemieckim.
            a z jakim jezykiem miales najwieksze problemy.

ale masz racje. musze znalezc przyjemnosc w tym i wyeliminowac wszelkie,
            jakiekolwiek czynniki odciagajace mnie od tego.
            jak kiedys uczylam sie na egzamin na studiach to non-stop chodzilam do kuchni;
            tu po herbatka, tam po kanapke. a prawda byla taka, ze szukalam jakiegos
            przerywnika. i teraz jest to samo
            Pozdrawiam Poliglote
          • kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 16:48
            a jeszcze jedno pytanie. czy osoba bedaca juz po roku nauki jezyka niemieckiego
            moze korzystac z newsletterów? moze inaczej, czy to ma sens?
            • kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 16:54
              kaskg1 napisała:

> a jeszcze jedno pytanie. czy osoba bedaca juz po roku nauki jezyka
              niemieckiego
              >
              > moze korzystac z newsletterów? moze inaczej, czy to ma sens?

wlasnie ogladam strone spiegel i sama wiem, ze obecnie nie ma sensu. wiesz co
              sobie czytam "bild fra"
            • contento Re: nauka jezyka 18.02.04, 18:52
              kaskg1 napisała:

> a jeszcze jedno pytanie. czy osoba bedaca juz po roku nauki jezyka
              niemieckiego
              >
              > moze korzystac z newsletterów? moze inaczej, czy to ma sens?

A może tak jakies programy do nauki jezyka niemieckiego na komputer , nie wiem
              czy akurat kreci cie programy do nauki jezyka na komputerze?
            • lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 18.02.04, 22:23
              nie uwazam sie w zaden sposob za poliglote:)))) po prostu lubie poznawac inne
              jezyki i kultury oraz roznych ludzi a bez znajomosci jezyk (-ow) jest to raczej
              niemozliwe zreszta mysle ze chyba mialas okazje rozmawiac z obcokrajowcem i
              glupio jest robic to na migi lepiej zaskoczyc go swoja wiedza:))))) ja jakos
              zawsze mialem checi do nauki jezykow (z innymi przedmiotami bywalo
              gorzej:)))))) ale tez mialem chwile przestojow i znudzenia wtedy lepiej zrobic
              sobie przerwe niz uczyc sie na sile bo zaczynasz myslec o roznych rzeczach i
              ani sie nie uczysz ani nic po prostu strata czasu:)) odpowiadajac na drugie
              pytanie ja np nie znam jakos wybitnie super francuskiego ale ambitnie zapisalem
              sie na 2 newslettery francuskie probuje cos czytac czasem rozumiem niewiele ale
              o tyle mam latwiej ze wsrod tych 3 jezykow (ang niem i franc) jest wiele
              podobnych slowek zatem wiedzac ze dane slowko wygladajace podobnie znaczy w
              innym jezyku cos mozna poprzez dedukcje dojsc ze raczej tu bedzie to samo
              znaczylo ale uwaga nie zawsze jest tak prosto np ang gift to prezent a niem
              trucizna:)))))) wiec trzeba to robic z wyczuciem:)) jesli jestes ambitna i
              naprawde chcesz sie nauczyc i nie zniecheca cie nieznajomosc wszystkich slowek
              w danym tekscie to na kazdym etapie warto sie zapisac do newslettery zwazywszy
              na fakt ze jest on bezplatny:))))) pozdrawiam
              • kaskg1 Re: nauka jezyka 19.02.04, 08:32
                moze mnie zle zrozumiales. kiedys umialam angielski bardzo dobrze, ale nie
                wiedziec czemu przestalam sie uczyc. moze nie umialam przekroczyc bariery
                miedzy nauka a znajomoscia jezyka, moze zabraklo cierpiwosci, a moze mi sie ten
                jezyk nie podoba.
                potem chcialam wrocic ale jest to bardzo trudne. widzisz jakies slowko, wiesz
                ze powinno sie je znac ale za cholere nie wiesz co znaczy.
                i teraz zaczelam sie uczyc niemieckiego. nie chce popelnic poprzedniego bledu.
                a przede wszystkim szukam sposobu do znalezienia radosci z poznawania nowych
                niemieckich slowek.
                Pozdrawiam i milego dnia
                • lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 19.02.04, 11:47
                  ja mam ten sam problem z francuskim uczylem sie go przez 2 lata w podstawowcea
                  potem 7 lat nie mialem praktycznie zadnej stycznosci (czasem jakis film w tv
                  albo cos na necie) ale uzywac go nie uzywalem; jednakze teraz jak zaczalem sie
                  znow go uczyc to rzeczywiscie czasem jest glupio ze sie nie zna slowek ktore
                  kiedys sie znalo ale staram sie jakos nadrobic te braki bo odnalazlem naprawde
                  wewnetzrna chec do nauki francuskiego bardzo mi sie pop prostu spodobal dzwiek
                  i zasady jezyka; co do angielskiego jezeli sie juz go kiedys uczylas to mysle
                  ze warto wrocic do dalszej nauki chcocby tylko z jednego prostego powodu czyli
                  znalezieneia pracy teraz praktycznie w kazdym ogloszeniu pracodawca wymaga
                  znajomosci tego jezyka plus jeszcze innego; niestety zdegradowano ten jezyk do
                  roli czegos oczywistego u pracownika niektorzy nawet sadza ze bez ang jak bez
                  nogi i w sumei chyba maja racje bo mniem rowniez ten jezyk bardzo spowszednial
                  bo 40 h tyg angielskiego po prostu uzywanie zaczynasz traktowac jak cos
                  zupelnie oczywistego i normalnego dlatego wlasnie szukam "nowych wrazen" w
                  innych jezykach np w niem i franc; teraz przechodze etap zdegradowania ang i
                  wywyzszenia niemca:)))))))) zobaczymy jak bedzie w przyszlosci byc moze znudza
                  mi sie te jezyki i zaczne hiszpanski i arabski(ten jezyk niesamowicie mnie
                  ciekawi) no ale to juz plany na przyszlosc pozdrawiam i zycze owocnych
                  poszukiwan przyjemnosci w nauce jezykow obcych:))))))))))
                  • kaskg1 Re: nauka jezyka 19.02.04, 12:15
                    podobno chinski nie jest trudny.
                    a mi sie bardzo podoba niemiecki; np. slowo "bushaltestelle" jakie zrozumiale i
                    jak slicznie brzmi.
                    a ty wykorzystujesz w pracy swoja znajomosc jezyków.

"Beznadziejna"
                    • kaskg1 Re: nauka jezyka 19.02.04, 13:08
                      ale na dzisiaj koniez z rozwazaniami co zrobic aby nauczyc sie jezyka.
                      Jutro jade na narty i to sie teraz liczy.

jeden skret, drugi skret byle w dól.

• lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 19.02.04, 15:20
                        nie pracuje jeszcze studiuje na 2 roku studia mam po angielsku (alles schade)
                        dlatego tak mnie nudzi angielski niemiecki ma wspaniala skladnie na poczatku
                        nauki pamietam ze uwielbialem pisac!! calymi wyrazami liczby po niemiecku cala
                        radoscia bylo znalezienie takiej ktora po napisaniu zajmowalaby jak najwiecej
                        miejsc (moj rekord to chyba z 3-4 linijki) ale oczywiscie sa tez inne "zwykle"
                        dlugie wyrazy - fajne jest rowniez szybkie czytanie takich dlugasow:)))))))
                        a co do ostatniego postu to zazdroszcze mozliwosci wyjazdu na narty ja zawsze
                        mam zawalona sesje zimowa i juz od dawna nigdzie nie wyjezdzalem:((( zycze
                        milego wypoczynku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka