kaskg1 17.02.04, 19:35 kurde, blagam Was, powiedz cie mi. Co mam zrobic, zeby sie nauczyc jezyka?! Ucze sie, ucze sie i nic. A moze za malo siedze nad niemieckim. Macie jakies dobre sposoby Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 17.02.04, 19:55 zacznij gromadzić piosenki i przede wszystkim teksty piosenek w języku którego chcesz się uczyć ja tak robiłem i teraz władam płynnie angielskim, niemieckim i francuskim; drugim sposobem jest (jeśli posiadasz stałe łącze) zapisanie się do jak największej ilości newsletterów w obcym języku (ja jestem zapisany do przeszło 20) i czytanie w miarę wolnego czasu oraz ciągłe sprawdzanie nieznanych słówek; i sposób ostatni oglądanie filmów ew. telewizji (słuchanie radia też) w wybranym języku; jednakże najlepszym sposobem jest wyjazd za granicę na dłuższy okres i gadanie z każdym o wszystkim (nawet o pierdołach) jest to dobre np w Niemczech gdzie jeśli zrobisz dobre wrażenie na emerytach i będziesz z nimi ciekawie rozmawiał to ci zaczną różne rzeczy fundować i pomagać (ja tak miałem jak byłem u rodziny niemieckiej na wakacjach i w pracy); jednakże przede wszystkim musisz naprawdę chcieć się nauczyć danego języka bo na siłę nic nie zdziałasz życzę powodzenia Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 08:51 tego wlasnie sie obowialam. ze trzeba sie uczyc na siłe, pomimo tego ze mi sie nie chce. bo przeciez we wspolczesnym swiecie bez matematyki mozna przezyc, a bez znajomosci jezykow NIE Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 09:36 a mozesz mi podac jakis adres interenowy, na ktorym znalazlabym jakis newsletterów? dzieki zazdroszcze ci znajomosci jezykow. jest to moja pieta achilesowa Odpowiedz Link Zgłoś
lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 18.02.04, 13:49 nie wydaje mi sie ze jesli bedziesz sie zmuszal do nauki jezykow to podolasz musisz znalezc w nauce jezyka jakas wlasna prywatna przyjemnosc ja np lubie wynajdowac wszelkie smieszne i dziwne zwroty i potem staram sie ich uzywac jak najczesciej w mowie potocznej moze to i brzmi komicznie ale pomaga; co do newsletterow to nie wiem jakiego konkretnego jezyka chcesz sie nauczyc - ja jestem zapisany do spiegla na www.spiegel.de (niemiecki); www.lefigaro.fr i www.lemonde.fr (francuski) www.nytimes.com www.nasa.gov (angielski) oczywiscie istnieje cale inne mnostwo rozmaitych stron znanych swiatowych czasopism i gazet wiec wiele zalezy od wlasnych pogladow i zainteresowan:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 18.02.04, 13:53 a i jeszcze jedno naprawde nie ma co mi niczego zazdroscic rownie dobrze i Ty jesli znajdzie czas i motywacje mozesz rowniez nauczyc sie jakiegokolwiek jezyka wystarczy ze tak powiem odrobina samozaparcia ze np bedzie chcialo ci sie przegladac te newslettery w miare czesto i czytac proponuje czytac to co cie w miare interesuje i cos o czyms masz jakiekolwiek pojecie bo to na pewno bedzie latwiej zrozumiec tekst o motoryzacji fanowi tuningu itp; a i na koniec rob to z przyjemnosci a nie z musu:))))))))))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 16:32 prawda jest taka, ze nigdy nie bede robila tego z przyjemnoscia. ucze sie jezyka bo wiem, ze obecnie jest to niezbedne. Myslalam, ze wspomnialam o moich meczarniach z niemieckim. a z jakim jezykiem miales najwieksze problemy. ale masz racje. musze znalezc przyjemnosc w tym i wyeliminowac wszelkie, jakiekolwiek czynniki odciagajace mnie od tego. jak kiedys uczylam sie na egzamin na studiach to non-stop chodzilam do kuchni; tu po herbatka, tam po kanapke. a prawda byla taka, ze szukalam jakiegos przerywnika. i teraz jest to samo Pozdrawiam Poliglote Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 16:48 a jeszcze jedno pytanie. czy osoba bedaca juz po roku nauki jezyka niemieckiego moze korzystac z newsletterów? moze inaczej, czy to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: nauka jezyka 18.02.04, 16:54 kaskg1 napisała: > a jeszcze jedno pytanie. czy osoba bedaca juz po roku nauki jezyka niemieckiego > > moze korzystac z newsletterów? moze inaczej, czy to ma sens? wlasnie ogladam strone spiegel i sama wiem, ze obecnie nie ma sensu. wiesz co sobie czytam "bild fra" Odpowiedz Link Zgłoś
contento Re: nauka jezyka 18.02.04, 18:52 kaskg1 napisała: > a jeszcze jedno pytanie. czy osoba bedaca juz po roku nauki jezyka niemieckiego > > moze korzystac z newsletterów? moze inaczej, czy to ma sens? A może tak jakies programy do nauki jezyka niemieckiego na komputer , nie wiem czy akurat kreci cie programy do nauki jezyka na komputerze? Odpowiedz Link Zgłoś
lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 18.02.04, 22:23 nie uwazam sie w zaden sposob za poliglote:)))) po prostu lubie poznawac inne jezyki i kultury oraz roznych ludzi a bez znajomosci jezyk (-ow) jest to raczej niemozliwe zreszta mysle ze chyba mialas okazje rozmawiac z obcokrajowcem i glupio jest robic to na migi lepiej zaskoczyc go swoja wiedza:))))) ja jakos zawsze mialem checi do nauki jezykow (z innymi przedmiotami bywalo gorzej:)))))) ale tez mialem chwile przestojow i znudzenia wtedy lepiej zrobic sobie przerwe niz uczyc sie na sile bo zaczynasz myslec o roznych rzeczach i ani sie nie uczysz ani nic po prostu strata czasu:)) odpowiadajac na drugie pytanie ja np nie znam jakos wybitnie super francuskiego ale ambitnie zapisalem sie na 2 newslettery francuskie probuje cos czytac czasem rozumiem niewiele ale o tyle mam latwiej ze wsrod tych 3 jezykow (ang niem i franc) jest wiele podobnych slowek zatem wiedzac ze dane slowko wygladajace podobnie znaczy w innym jezyku cos mozna poprzez dedukcje dojsc ze raczej tu bedzie to samo znaczylo ale uwaga nie zawsze jest tak prosto np ang gift to prezent a niem trucizna:)))))) wiec trzeba to robic z wyczuciem:)) jesli jestes ambitna i naprawde chcesz sie nauczyc i nie zniecheca cie nieznajomosc wszystkich slowek w danym tekscie to na kazdym etapie warto sie zapisac do newslettery zwazywszy na fakt ze jest on bezplatny:))))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: nauka jezyka 19.02.04, 08:32 moze mnie zle zrozumiales. kiedys umialam angielski bardzo dobrze, ale nie wiedziec czemu przestalam sie uczyc. moze nie umialam przekroczyc bariery miedzy nauka a znajomoscia jezyka, moze zabraklo cierpiwosci, a moze mi sie ten jezyk nie podoba. potem chcialam wrocic ale jest to bardzo trudne. widzisz jakies slowko, wiesz ze powinno sie je znac ale za cholere nie wiesz co znaczy. i teraz zaczelam sie uczyc niemieckiego. nie chce popelnic poprzedniego bledu. a przede wszystkim szukam sposobu do znalezienia radosci z poznawania nowych niemieckich slowek. Pozdrawiam i milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 19.02.04, 11:47 ja mam ten sam problem z francuskim uczylem sie go przez 2 lata w podstawowcea potem 7 lat nie mialem praktycznie zadnej stycznosci (czasem jakis film w tv albo cos na necie) ale uzywac go nie uzywalem; jednakze teraz jak zaczalem sie znow go uczyc to rzeczywiscie czasem jest glupio ze sie nie zna slowek ktore kiedys sie znalo ale staram sie jakos nadrobic te braki bo odnalazlem naprawde wewnetzrna chec do nauki francuskiego bardzo mi sie pop prostu spodobal dzwiek i zasady jezyka; co do angielskiego jezeli sie juz go kiedys uczylas to mysle ze warto wrocic do dalszej nauki chcocby tylko z jednego prostego powodu czyli znalezieneia pracy teraz praktycznie w kazdym ogloszeniu pracodawca wymaga znajomosci tego jezyka plus jeszcze innego; niestety zdegradowano ten jezyk do roli czegos oczywistego u pracownika niektorzy nawet sadza ze bez ang jak bez nogi i w sumei chyba maja racje bo mniem rowniez ten jezyk bardzo spowszednial bo 40 h tyg angielskiego po prostu uzywanie zaczynasz traktowac jak cos zupelnie oczywistego i normalnego dlatego wlasnie szukam "nowych wrazen" w innych jezykach np w niem i franc; teraz przechodze etap zdegradowania ang i wywyzszenia niemca:)))))))) zobaczymy jak bedzie w przyszlosci byc moze znudza mi sie te jezyki i zaczne hiszpanski i arabski(ten jezyk niesamowicie mnie ciekawi) no ale to juz plany na przyszlosc pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwan przyjemnosci w nauce jezykow obcych:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: nauka jezyka 19.02.04, 12:15 podobno chinski nie jest trudny. a mi sie bardzo podoba niemiecki; np. slowo "bushaltestelle" jakie zrozumiale i jak slicznie brzmi. a ty wykorzystujesz w pracy swoja znajomosc jezyków. "Beznadziejna" Odpowiedz Link Zgłoś
kaskg1 Re: nauka jezyka 19.02.04, 13:08 ale na dzisiaj koniez z rozwazaniami co zrobic aby nauczyc sie jezyka. Jutro jade na narty i to sie teraz liczy. jeden skret, drugi skret byle w dól. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_of_prejudice Re: nauka jezyka 19.02.04, 15:20 nie pracuje jeszcze studiuje na 2 roku studia mam po angielsku (alles schade) dlatego tak mnie nudzi angielski niemiecki ma wspaniala skladnie na poczatku nauki pamietam ze uwielbialem pisac!! calymi wyrazami liczby po niemiecku cala radoscia bylo znalezienie takiej ktora po napisaniu zajmowalaby jak najwiecej miejsc (moj rekord to chyba z 3-4 linijki) ale oczywiscie sa tez inne "zwykle" dlugie wyrazy - fajne jest rowniez szybkie czytanie takich dlugasow:))))))) a co do ostatniego postu to zazdroszcze mozliwosci wyjazdu na narty ja zawsze mam zawalona sesje zimowa i juz od dawna nigdzie nie wyjezdzalem:((( zycze milego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś