Gość: użytkownik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 12:24 jak łątwo ropoznać, których grzybów nie powinniśmy zbierać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: użytkownik 2 Re: grzyby trujące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 12:25 te trujące zazwyczaj mają blaszki pod kapeluszem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz autor Re: grzyby trujące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 12:38 kropkowane muchomory Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: grzyby trujące 13.10.10, 10:42 Nie bardzo, bo muchomor sromotnikowy często jest pozbawiony "kropek". Najlepsza metoda to zbierać wyłącznie dobrze znane grzyby, a właściwie tylko te, na których nam zależy; innych nie ruszać. Ja nie zbieram wielu gatunków jadalnych, bo mi po prostu nie smakują. Na przykład uwielbiam podgrzybki brunatne, a nie przepadam za innymi podgrzybkami i nie schylam się po nie. Odpowiedz Link Zgłoś
editychy Re: grzyby trujące 15.10.10, 11:39 horpyna4 napisała: > Nie bardzo, bo muchomor sromotnikowy często jest pozbawiony "kropek". > > Najlepsza metoda to zbierać wyłącznie dobrze znane grzyby, a właściwie tylko te > , na których nam zależy; innych nie ruszać. > Ja nie zbieram wielu gatunków jadalnych, bo mi po prostu nie smakują. Na przykł > ad uwielbiam podgrzybki brunatne, a nie przepadam za innymi podgrzybkami i nie > schylam się po nie. Muchomora łatwo rozpoznać po nodze,np od kani różni się tym ,że jego noga nie ciemnieje i nie wyrasta z korzenia, tylko jak cebula z bulwy,a od pieczarki można odróżnić po blaszkach -zawsze pozostają białe,a pieczarce blaszki ciemnieją czym starsza tym ciemniejsze blaszki :) Odpowiedz Link Zgłoś
editychy Re: grzyby trujące 15.10.10, 11:28 Gość portalu: lukasz autor napisał(a): > kropkowane muchomory Bo te nie kropkowane są smaczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
editychy Re: grzyby trujące 15.10.10, 11:32 Najlepiej praktyczne uczyć się zbierania grzybów z dobrym grzybiarzem,on podpowie gdzie szukać i jak odróżniać ,grzyby bardzo podobne do jadalnych ,z tym ze tylko raz jadalne ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
martatatama Re: grzyby trujące 05.02.11, 18:37 uwaga na grzyby halucynogenne - rosną na łąkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: grzyby trujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.11, 22:09 w Polsce występują tylko trzy grzyby śmiertelnie trujące i jednocześnie łatwe do pomylenia z grzybami jadalnymi, muchomor sromotnikowy, wieruszka zatokowa i piestrzenica kasztanowata w wiki jest dość dobry artykuł pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby_trujące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: grzyby trujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.11, 22:16 co do pomyłek, to mnie mimo ogromnego doświadczenia zdarzyła się kiedyś pomyłka zebrałam muchomora, a stało się to tak, że obok kani rósł młodziutki muchomorek i ja zbierając kanie zgarnęłam i jego, dopiero jak przebierałam grzyby zauważyłam co zebrałam, także czasem nie ma mocnych, trzeba po piętnaście razy sprawdzać Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: grzyby trujące 22.03.11, 20:27 Piestrzenica kasztanowata jest jadalna po wysuszeniu w przewiewnym miejscu, lub po sparzeniu wrzątkiem i odlaniu wody. Jadłam i żyję; na wszelki wypadek dwa razy je sparzyłam, odlewając wodę za każdym razem. Potem zrobiłam duszone w śmietanie, były pyszne. Wiele lat temu przedsiębiorstwo LAS skupowało m.in. piestrzenice kasztanowate, żeby eksportować ich susz gdzieś do krajów zachodniej Europy. Na naszym rynku oczywiście nie były dopuszczone do obrotu. Więc na plakacie zachęcającym do zbierania i odstawiania do skupu był napis: "Piestrzenica jest grzybem trującym, przeznaczonym wyłącznie na eksport"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: grzyby trujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 14:47 toksyny tego grzybka są zabójcze, jeśli ktoś nie wie jak go przyrządzić, więc jest to grzyb śmiertelnie trujący i trzeba o tym pamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: grzyby trujące 26.03.11, 15:08 Mimo wszystko uważam, że lepiej jest rozpowszechniać metody uniknięcia zatrucia tym grzybem, niż kwitować tym, że jest on trujący i już. Nawiasem mówiąc, słyszałam o przypadku celowego otrucia teściowej; było to w Szwecji prawie 30 lat temu. Zięć przygotował grzyby, jak trzeba. Tyle, że do porcji przeznaczonej dla teściowej dodał tego wrzątku ze sparzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: grzyby trujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 00:39 w Polsce był kiedyś podobno przypadek, że cała rodzina zniknęła z powierzchni ziemi, po zjedzeniu duszonych grzybków, oprócz jednej niegrzecznej latorośli w wieku około 11 lat, która za karę grzybków nie dostała... czasem warto być niegrzecznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: grzyby trujące IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 04:35 Wikipedia podaje bzdury, twierdzac, ze muchomor krolewski jest silnie trujacy. Nazywa sie krolewski, bo jest lub byl godzien krolewskiego stolu ze wzgledu na wysmienity smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: grzyby trujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 17:06 ja z jadalnych znam tylko muchomora cesarskiego Odpowiedz Link Zgłoś