Dodaj do ulubionych

Ceny rękodzieła

16.01.12, 19:54
Na forum "robótki na drutach" oraz na paru branżowych blogach rękodzielniczych toczy się dyskusja na temat rękodzieła i jego wyceny. Co sądzicie o cenach rękodzieła (odzież i dodatki - w końcu to forum Moda)? Czy są wysokie, czy niskie? Kupujecie? A jeśli tak, to czy płacicie za nie kilka razy więcej niż za produkty masowe?
Obserwuj wątek
    • rocambolesca Re: Ceny rękodzieła 16.01.12, 20:08
      Nie kupuję, bo ceny są za wysokie. Oczywiście mówię o sklepach, które ja odwiedzałam, ale przykładowo 30 zł za broszkę w kształcie puzzla 3x3 cm wyciętą z filcu plus koszty wysyłki to dla mnie za dużo.
      Mam kilka takich rzeczy, ale to prezenty, sama nie kupuję.
      • maitresse.d.un.francais Re: Ceny rękodzieła 16.01.12, 21:22
        Jedyne, za co płacę, to udzierganie swetra.
        • mim_maior Re: Ceny rękodzieła 16.01.12, 23:00
          Za udzierganie swetra - dużo czy mało? Według własnego pomysłu czy według projektu dziergaczki?
          • ladyjm Re: Ceny rękodzieła 19.01.12, 17:58
            Na pakamerze, etsy itp ceny sa bardzo różne. Jeśli coś jest super ale nie umiem sama tego zrobić to czasami kupuję np bizuterię srebrną z kamieniami :) U mnie cena zaporowa to 300zł
          • maitresse.d.un.francais Re: Ceny rękodzieła 19.01.12, 18:08
            Własnego, stówę, ale kupuję jeszcze włóczkę.
    • aiczka Re: Ceny rękodzieła 17.01.12, 12:49
      W moim odczuciu ceny rękodzieła są przede wszystkim bardzo zróżnicowane, nie zawsze proporcjonalne do wkładu pracy czy oryginalności projektu. Zdarzyło mi się zapłacić za robione na drutach ponczo czy mitenki cenę tak niską, że czułam się trochę winna (podstawa: mnie by się za taką kwotę nie chciało robić tych rzeczy). Z drugiej strony rzeczywiście często można spotkać wytwory zbyt drogie - np. biżuterię, której wykonanie sprowadza się do nawleczenia koralików na drucik/nitkę, przymocowaniu zawieszki/łańcuszka/zapięcia do kamyka/klocka/śrubki, ręcznie szyte ubrania, które nie wyróżniają się oryginalnością ani nie są dostosowane do indywidualnych wymiarów.
    • aiczka Re: Ceny rękodzieła 17.01.12, 14:57
      Tak się składa, że zdarzyło mi się kupować zarówno elementy do robienia biżuterii jak ręcznie robioną biżuterię, często bazującą na śmiesznym, oryginalnym pomyśle i w 100% zgadzam się, że pomysł i wyczucie stylu powinny być elementami branymi pod uwagę przy ustalaniu ceny obok materiałów i nakładu pracy.

Jednakowoż mam taki sobie wewnętrzny cennik i w niektórych przypadkach uznaję, że artysta trochę z ceną przesadza. Zwłaszcza, gdy drobiazg nie jest taki znowu niepowtarzalny, bo twórca powielił wzór w wieeeeelu egzemplarzach (a wiadomo, że jak już się wymyśli, np. jak wklejać pamięci flash w kasetki po filmach fotograficznych, to każdy kolejny egzemplarz robi się szybciej - wprawa - i można umówić się z punktem usługowym na hurtowy odbiór starych kasetek itd.). Oczywiście, jeśli produkt jest naprawdę ekstra, to świetnie - niech twórca "wyciąga" z niego ile się da. Po prostu akurat ja nie zawsze zapłacę. A za niektóre rzeczy (o czym pisałam wyżej) byłabym gotowa zapłacić więcej, niż wytwórca sobie zażyczył - na to też warto zwrócić uwagę.

• mim_maior Re: Ceny rękodzieła 18.01.12, 16:50
      A taki na przykład szal - koronkowy, z mieszanki jedwabiu i kaszmiru. Może kosztować 500-800 zł czy to już przesada? Pytam, bo widziałam takie - handmade, nie fabrycznie markowe.
      • maitresse.d.un.francais Re: Ceny rękodzieła 19.01.12, 18:09
        Z jakiej włóczki, ile motków, ile godzin pracy...?
      • nessie-jp Re: Ceny rękodzieła 19.01.12, 18:23
        mim_maior napisała:

> A taki na przykład szal - koronkowy, z mieszanki jedwabiu i kaszmiru. Może kosz
        > tować 500-800 zł czy to już przesada?

Jeśli to jest rzecz opracowana specjalnie dla ciebie, według wzoru, który nie został znaleziony za darmo np. na Ravelry i nigdy nie był wykorzystywany do robienia rzeczy dla innych... to przypuszczalnie może. Sam czas opracowania wzoru dużo kosztuje.

Jeszcze dochodzą włóczki ręcznie farbowane specjalnie dla klienta, ew. dekoracje (paciorki, kryształki), itepe itede.

Niemniej, ja bym za szal koronkowy nigdy nie zapłaciła 800 zł. Wolałabym kupić włóczkę i zrobić sobie sama. Dla mnie idea rękodzieła na tym polega, że to są rzeczy wykonane albo samodzielnie, albo przez bliskie osoby. Wtedy nawet rzecz wydziergana według oklepanego wzoru staje się szczególna.

• maitresse.d.un.francais Re: Ceny rękodzieła 19.01.12, 18:25
          Dla mnie na tym, że w sklepach jest szajs.
          • nessie-jp Re: Ceny rękodzieła 19.01.12, 18:35
            No owszem, ale ja nie traktuję rzeczy profesjonalnie uszytej czy zrobionej na zamówienie, według sztampowego projektu (takiego samego dla każdego klienta) jako rękodzieła. Nawet, jeśli to jest ręcznie zrobione. Tak samo, jak nie jest dla mnie rękodziełem naprawa kranu przez hydraulika, który jako żywo naprawia go ręcznie :)

Samo to słowo "rękodzieło" znaczy dla mnie trochę więcej, niż "zrobione bez użycia maszyny". A przynajmniej czuję, że powinno wnosić coś więcej.

• maitresse.d.un.francais Re: Ceny rękodzieła 19.01.12, 19:05
              nessie-jp napisała:

> No owszem, ale ja nie traktuję rzeczy profesjonalnie uszytej czy zrobionej na z
              > amówienie, według sztampowego projektu (takiego samego dla każdego klienta) jak
              > o rękodzieła. Nawet, jeśli to jest ręcznie zrobione. Tak samo, jak nie jest dla
              > mnie rękodziełem naprawa kranu przez hydraulika, który jako żywo naprawia go r
              > ęcznie :)
              >
              > Samo to słowo "rękodzieło" znaczy dla mnie trochę więcej, niż "zrobione bez uży
              > cia maszyny". A przynajmniej czuję, że powinno wnosić coś więcej.

Rozumiem, OK, po prostu równolegle wyraziłam własny pogląd. ;-)

>
            • mim_maior Re: Ceny rękodzieła 19.01.12, 22:34
              Definicja rękodzieła podana między wierszami przez nessie-jp wydaje mi się rozsądna: musi być "ręko" ale też nieodłącznie i koniecznie "dzieło" :)
              • rosemary84 Re: Ceny rękodzieła 06.11.14, 16:44
                zgadzam się zupełnie z takim podejściem, to że ktoś nawlecze na gumkę kilka koralików to jeszcze nie jest rękodzieło jak niektórzy "twórcy" uważają ;) jak widać w dobie blogów i ich popularności- rzemieślnictwo jest powszechne, ale w tej całej chmarze prawdziwych artystów-rękodzielników jest niewielu ;) a cenić się chcą i jedni i drudzy ;)
    • pyk-nik Re: Ceny rękodzieła 03.11.14, 13:56
      Zależy od tego co to jest i ile mniej-więcej kopsztują materiały. Rozumiem przebitkę: cena materiałów + tyle samo za robociznę. Ale właśnie sprzedawanie rzeczy z filcu po 100-150zł, których koszt materiałów to koło 15zł - przesada i to gruba.
    • love_hand_made Re: Ceny rękodzieła 04.11.14, 16:41
      ja swoich rzeczy nie sprzedaje, najczęściej stają się podarunkami dla bliskich osób, ale kiedyś tak myślałam nad przeliczeniem tego co robię na jakąś kwotę i wyszło, że niektóre rzeczy, zwłaszcza czasochłonne musiałyby kosztować majątek nawet wyceniając swoją pracę na śmieszne kwoty typu 5zł/h nie mówiąc już o wyższych stawkach... przeliczanie rękodzieła przez koszt materiałów jest bardzo nieadekwatne moim zdaniem!
      • nigolla Re: Ceny rękodzieła 05.11.14, 19:10
        love_hand_made napisała:

> ja swoich rzeczy nie sprzedaje, najczęściej stają się podarunkami dla bliskich
        > osób, ale kiedyś tak myślałam nad przeliczeniem tego co robię na jakąś kwotę i
        > wyszło, że niektóre rzeczy, zwłaszcza czasochłonne musiałyby kosztować majątek
        > nawet wyceniając swoją pracę na śmieszne kwoty typu 5zł/h nie mówiąc już o wyżs
        > zych stawkach... przeliczanie rękodzieła przez koszt materiałów jest bardzo nie
        > adekwatne moim zdaniem!

można to robić przy tych droższych rzeczach, przy tańszych wystarczyłoby ustalić limit np 15zł za sztukę.
        • love_hand_made Re: Ceny rękodzieła 06.11.14, 16:21
          nigolla napisał(a):

> można to robić przy tych droższych rzeczach, przy tańszych wystarczyłoby ustali
          > ć limit np 15zł za sztukę.

wybacz, nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź ;) co masz na mysli pisząc "droższe" czy "tańsze" rzeczy? możesz wyjaśnić? ;)
    • azia130 Re: Ceny rękodzieła 28.01.15, 14:41
      Powinna być wysoka, zdecydowanie wyższa od chińskich badziewi:)
    • speedboat8 Re: Ceny rękodzieła 29.01.15, 18:47
      Z tym pytaniem od czasow Marksa zaden ekonomista nie moze dac sobie rady:).Ile powinna wynoscic cena pracy wytworcy.?
      Mysle ze gielda jest takim regulatorem cen ktory daje odpowiedz .Skoro jakis badziew idzie za fortune to znaczy taka jest jego aktualna cena.Za dzien moze kosztowac blisko jednego grosza i to tez bedzie prawda.Rekodzielo jest warte tyle ile sklonny jest zaplacic kupujacy:).Proste?
      Artysta ma prawo jakos wycenic swoj produkt.Pytanie czy za tyle go sprzeda?Jego prawo wycenic ale i prawo kupujacego nie zaakceptowac ceny i nie nabyc produktu :) Musi byc zawsze kompromis :) i on kwalifikuje rzeczywista wartosc dziela :) lub rekodziela :)
      • fitkokoszanel Re: Ceny rękodzieła 25.02.15, 10:55
        bo jest rekodzielo i dzielo rąk
        trohe sie rozni no nie?
    • mietowy-rower Re: Ceny rękodzieła 14.01.16, 10:19
      mój sklep: mietowyrower.pl/
      ceny, cóz nikt za darmo albo półdarmo nie będzie sprzedawał, jednak to jest rzecz wykonana ręcznie; moje ceny myślę że są rozsądne i do tego darmowa wysyłka
    • kasia_e-tui Re: Ceny rękodzieła 20.02.16, 12:18
      Produkt jest tyle wart ile ktoś jest gotów za niego zapłacić ;). Faktycznie rozrzut cen i jakości jest duży. Często widzę cudne rzeczy, na które autor poświęcił wiele czasu, pomysłu, doświadczenia, cierpliwości...
      Dla przykładu Heidi May - www.ravelry.com/patterns/library/burton-bear-cowl, pewnie kojarzycie ten komin z uszkami. Po wpisaniu w wyszukiwarkę " komin z uszkami" setki kopii. Nie chcę nikogo hejtować, więc linku nie podaję, ale lepiej było by zrobić coś własnego niż marną kopię. Póki co nie znalazłam lepszej wersji od oryginału.
      Inna sprawa to ostatnio na targach rękodzieła widziałam torebki filcowe, wprost z chin po 30zł, a obok panią, która robiła prześliczne, sporej wielkości maskotki na szydełku również po 30zł. Zrobienie takiej maskotki mnie zajęło by może 2 dni, dla tej pani to było kilka godzin, czyli powiedzmy max 3 dziennie daje 90zł odjąć materiał... Zastanawiam się z czego się utrzymuje ?
      Były też bransoletki, jak już ktoś wspomniał " koraliki nawleczone na żyłkę" w podobnej cenie ...
      Moje wnioski - Należy się cenić ale nie przeceniać ;).
    • genusiabompke Re: Ceny rękodzieła 25.02.16, 10:55
      Wszystko zależy. Rękodzieło musi kosztować, bo jest czasochłonne, ale niektórzy przesadzają
    • chanka_1990 Re: Ceny rękodzieła 05.03.18, 11:07
      Powiem tak - mnie nie stać, żeby kupić każde rękodzieło, które wpadnie mi w oko. Ale rozumiem wysokie ceny, jakie mają niektóre wyroby. W końcu to czyjaś ręczna praca, często materiały wysokiej jakości, indywidualne projekty itd. Większość takich osób zarabia na własnym biznesie i nie mogą sobie pozwolić na obniżenie cen - taki rynek.

Dlatego jak mam możliwość to sama uczę się różnych form rękodzieła, żeby trochę zaoszczędzić i zrobić na własny użytek kilka "cudeniek" :)

Żal mi natomiast dziewczyn (bo zazwyczaj są to dziewczyny), które wkładają bardzo dużo pracy w robienie biżuterii i gadżetów, a później sprzedają je za bezcen na młodzieżowych konwentach czy świątecznych festynach. Co drugi klient, który podchodzi i tak chce się targować i narzeka, że za drogo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka