Gość: elwojciecho Re: Smaki dzieciństwa IP: *.mk.tc / 212.51.200.* 07.09.02, 00:36 Kiedy byłem małym kajtkiem i chodziłem do przedszkola: ryż na mleku - zawsze przypalony i śmierdzący, istna katorga; bardzo rozwodniony kisiel do picia - także nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Smaki dzieciństwa 07.09.02, 08:51 loginka1 napisał(a): > Jakie sa wasze smaki dzieciństwa - potrawy lub rzeczy do jedzenia, które > potrawami trudno nazwać, które jadaliście jako dzieci? U mnie np. na niedzielne > > śniadanie jadało się duszoną cebulę z wbitym jajkiem. Teraz już nie przyszłoby > mi do głowy, że by coś takiego konsumować, ale wtedy to był jeden z ulubionych > smaków. Albo omlet na słodko, który robiła moja babcia... a pamiętacie OVOVITINĘ? Mama dawała mi to do mleka, ale lepsza byla jedzona łyżeczką prosto z pudełka niam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martucha smaki z dziecinstwa IP: *.chello.pl 07.09.02, 11:19 ja chyba jestem wyjatkiem, bo w przedszkolu jako jedyna lubilam pic tran. Pamietam jak panie wlewaly go do ust kolegow przemoca, a ja grzecznie stalam czekajac na swojaj porcje. Po lyzce tranu obowiazkowo kromka chleba bez masla. Natomiast do dzis nie jestem w stanie strawic szpinaku, zsiadlego mleka i kefiru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm to witaj w klubie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 11:43 ja uwielbiałam tran - w przedszkolu dawali nam "na zagrychę" kiszonego ogórka, któe też uwielbiałam! potem pijałam mleko za pół klasy w podstawówce, pewnie dlatego tak wyrosłam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawkshaw Re: Smaki dzieciństwa IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 07.09.02, 13:16 makaron z truskawkami, śmietaną i białym serem wata cukrowa vibovit i visolvit na sucho bułki z pieczarkami (tzw. polskie hot dogi) picie w torebkach (pamiętam, że zawsze sprzedawali to przed ZOO) pierogi mojej babci z jagodami prosto z lasu i dużą ilością śmietany chleb i wedliny robione na wsi woda z sokiem z saturatora beczułki i pisanki z alkoholem kotlety "schabowe" robione z mortadeli kasza manna albo budyń z sokiem - stały element podwieczorków w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Smaki dzieciństwa 10.10.02, 15:58 lane kluski na mleku, przy czym najlepsze bylo wyjadanie surowego ciasta na te kluski, parowki w sosie pomidorowym - pycha (wlasnie, musze dzisiaj sobie zrobic...) panska skorka wafle przekladane maslem, dzemem, masa czekoladowa gruszki w sosie waniliowym (dlaczego mama juz tego nie robi???) Odpowiedz Link Zgłoś
homek Re: Smaki dzieciństwa 10.12.02, 21:32 lemoniada w brązowych butelkach z korkiem kupował ją mój dziadek byla zieolna albo czerwona i byl w niej caly smak świata Odpowiedz Link Zgłoś
homek Re: Smaki dzieciństwa 10.12.02, 21:32 lemoniada w brązowych butelkach z korkiem kupował ją mój dziadek byla zieolna albo czerwona i byl w niej caly smak świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Smaki dzieciństwa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 13:23 vibovit i visolvit na sucho, to było coś! lizaki "kojaki" przypalony ryż na mleku z przedszkola a oprócz tego oczywiście spagetii Bolonese, sałatka fritti di mare, pizza z ananasem i kaparami :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: Smaki dzieciństwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.02, 21:52 Pisałam już parę razy ale dzisiaj mnie naszlo na takie cs czego już nie zjem.... Bułki maślane "kaczuszki" z piekarni koło domu z masłem i z powidłami własnoręcznie usmażonymi przez babcię zz takich dużych miodowych śliwek... I trzy powody dlaczego juz nie zjem; 1. Nie ma już babci :-( 2. Nie ma już tej śliwy w ogródku babci 3. Nie ma już tej piekarni..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Smaki dzieciństwa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.03, 13:49 Nienawidziłem smaku ryby w sosie pomidorowym (konserwa)- co więcej zbierało mnie na wymioty z powodu samego zapachu ( teraz już mogę to jeść). Nienawidzidziłem smaku i zapachu truskawek jak przez miesiąc, po 18 godzin dziennie, pracowałem na plantacji i w przetwórni tych owoców pod Londynem ( też mi przeszło). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WERTY Re: Smaki dzieciństwa IP: 62.233.164.* 24.10.03, 13:18 chleb z masłem i cukrem, ryż z jabłkiem ze śmietaną i cynamonem, wojsko tj, kanapki pokrojine w drobną kosteczkę, drzewka tzn, parówki ponacinane na końcach i smażone na patelni. jak są już prawie gotowe to wkłada się między te nacięte końcówki grube plastry sera żółtego i czeka się aż ser się rozpuści i będzie ciągnący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Smaki dzieciństwa IP: 217.98.61.* 24.10.03, 13:49 Smaki dzieciństwa to w niedziele jaka sadzone robione przez tatusia na śniadanie, rosół na obiad+drugie danie, kompocik własnej roboty i deser gararetka owocowa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sucharek Re: Smaki dzieciństwa IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 01.11.03, 01:41 U nas w domu na cebulę duszoną z jajkiem mówiło się margagulo. A pamiętacie książki "Kuchnia pełna cudów" i "Kuchnia z niespodzianką"? Ja czytałam je namiętnie (bomby z niespodzianką- czyli jabłko nadziewane śliwką i orzechami), ale nie byłam wpuszczana do kuchni- w czasach kryzysowych mama pewnie bała się, że zmarnuję wystane w kolejkach towary. Ale raz z koleżanką rozmieszałyśmy w słoiku zimne mleko z cukrem i kakao. Cudowne uczucie sięgania po zakazane + nieznany smak zimnego kakao. A później- rozpuszczałam masło na patelence, dodawałam cukier i kakao (widać taki miałam stały zestaw) i prawie wierzyłam, że tak wygląda czekolada. A takie różowe granulki z glukozy w małej foliowej torebce? Jak to się nazywało? A w całym przedszkolu byłam jedynym dzieckiem,które jadło szpinak. Tak dla odmiany- bo na codzień byłam jedynym dzieckiem, które nie jadło nic. Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Smaki dzieciństwa 03.11.03, 15:54 zimny lód to przynajmniej w Toruniu i okolicach- murzynek. podobno w wiekszosci kraju jednak mowi sie "cieply lód" ;) polo-cocta oranzada z saturatora orężada ;) w woreczku serek homogenizowany zagryzany drozdzowka beczułki :P czy ktos pamieta wedlowski "przysmak warszawski"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erha Re: Smaki dzieciństwa IP: *.chello.pl 13.11.03, 20:45 CEBULA Z OLEJEM i solą, ale nie olejem rzepakowym tylko makowym, o niesamowicie żółtym kolorze, do tego chlebek. PYSZNE!!!!!!! Nauczył mnie tego mój dziadek - mieszkaliśmy wtedy na wschodzie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Smaki dzieciństwa 21.11.03, 14:32 jako niejadka karmiono mnie w domku bułeczką z mleczkiem na słdko: świerzą bułkę trzeba było mi podrobic na kawałki i zalac ciepłym mlepkiem. Słodziłam sobie sama, dosyć dużo bo zawsze lubiłam słodkie :) Nieco póxniej sama wykonywałam sobie podobne danie tyle że z herbatą i np. chlebkiem. Oczywiście z bułką, w dodatku świerzą było lepsze, ale nie zawsze bułki były w domu :) Też bym chcyba dzisiaj tego nie zjadła.... z innych smaków to pamiętam ajerkoniak roboty tatusia - jako dziecko dostawałam zaledwie kropelke ale było to cos cudownego :) niech sie wszystkie "adwokaty" ze sklepu schowają, oraz syrop, chyba malinowy który w dzieciństwie dostawałam podczas jednej z chorób. Pyszny był, lekko mleczny, o cudownym czerwonym kolorze. W dodatku podawany na specjalnej platikowej łyżeczce a nie na zwykłej domowej, po prostu pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolla Re: Smaki dzieciństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 15:50 Lata przedszkolne i szkolne kojarza mi się z kaszą manna na gęsto polaną syropem-ta kasza była niedokłanie wymieszana i zawsze znajdowałam w niej grudy, zwane przez wszytskie dzieciaki guzikami. Z przedszkolem też mi się kojarzy zupa owocowa czyli kompot z makaronem i paskudna potrawka z kurczaka, w której więcej było skórek niż mięsa, no i jeszcze sztuka mięsa (taka podeszwa, którą można było żuć i żuć i nijak nie można było tego przelknąć) Rarytasem w trakcie wyjścia o miasta były zapiekanki sprzedawane z przyczepy kampingowej o czywiście do tego soczek z woreczka, no a potem jak się bardzo mamę uprosiło- guma donald z Pewexu... tam zawsze był tak specyficzny zapach... dobrobytu, luksusu, lepszego świata... Prawdziwymi smakołykami raczyła mnie babcia. Sama robiła szynki, balerony, kiełbasy. wędziły sie te pyszności w beczce na podwórku, a potem wisiały pod sufitem w spiżarni. Babcia piekła tez przepyszne ciasto drożdżowe, przeważnie jedliśmy je popijajac mlekiem, czasem smarowaliśmy kromy ciasta masłem miodem, bądz konfiturą z wiśni. Latem obowiązkowo były pierogi z jagodami, makaron ze smietana i jagodami i kanapki z masłem, truskawkami i cukrem... al to było dobre o tych smakach z dzieciństwa mogłabym pisać i pisać... nie lubiłam tylko salcesonów, pasztetów, zimnych nóżek i zupy ryżanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Smaki dzieciństwa IP: *.palac.pl 26.12.03, 15:18 Jak bylam dzieckiem, to uwielbialam taki swiezy prawdziwy chleb razowy, ktory kupowala moja babcia, ze smalcem i cebula pokrojona w plasterki. Dzis bym chyba tego nie zjadla. No i jeszcze ryz gotowany na mleku polany gesta smietana i posypany cukrem - samo "zdrowie"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asica Re: Smaki dzieciństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 15:27 Z dzieciństwa pamiętam "piwko" mojej babci robione z jabłek (oczywiście bezalkoholowe:) zamykane w takich butelkach jak teraz Grolsh jest. Rewelacja i niestety nie do powtórzenia. Może ktoś ma na to przepis? Do tego oczywiście orenżada w proszku na suchu, Vibovit i mleko w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Smaki dzieciństwa IP: 80.50.243.* 11.05.07, 20:48 moje smaki to: pajda chleba z wiejską smietaną posypane cukrem - tylko od Dziadka blok czekoladowy/ bądź wafle z tą samą masą czekoladową - dziś też je robię :) vibovit na sucho oranżada w woreczkach woda gazowana (z syfonu) z sokiem masło własnej produkcji chleb z wiejskiej piekarni - od lat mają tą samą recepturę /ze sprzętem są 30 lat za murzynami :o) - jem go do dziś :) Odpowiedz Link Zgłoś
hddsyss Re: Smaki dzieciństwa 04.01.04, 20:53 Baton Krymski z waflami produkcji firmy Bałtyk, obecnie Fazer Odpowiedz Link Zgłoś
lewek_roztrzepany Re: Smaki dzieciństwa 27.01.07, 10:40 1. gruszki w occie - mojej babci 2. parówki ze słoika - mojej babci 3. wafel z masą maślano - kakaową - mojej babci 4. omlet z dżemem, zwany grzybkiem 5. kogel mogel 6. ferbata w foliowych owreczkach ze słomką 7. gumy donald i turbo 8. ciepłe lody :P 9. babeczki z kremem - mojej mamy ... Odpowiedz Link Zgłoś
lewek_roztrzepany Re: Smaki dzieciństwa 27.01.07, 10:41 Aha i jeszcze chleb z masłem i cukrem, lody w kształcie pandy... Odpowiedz Link Zgłoś
lewek_roztrzepany Re: Smaki dzieciństwa 27.01.07, 10:46 i jeszcze chlebki w cieście, wibovit i visolvit na sucho, gumy kulki kolorowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Smaki dzieciństwa IP: *.chello.pl 22.02.07, 23:18 do duszonej cebuli z jajkiem i kielbasa, kaszy mannej, leniwych dodam jeszcze chlep pieczony przez mame z roztapiajacym sie maslem, kajmaki, kaskada, truskawka homogenizowana mrożona, szynka smazona w kostke na smalcu, chleb smazony na smalcu, sok z marchwi z działki... pokolenie chipsów, past, coca- coli tego nie zrozumie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Smaki dzieciństwa IP: *.76.classcom.pl 25.06.04, 18:24 Miśki andrutowe z pianką (pierońsko słodkie :))))!) kosmoski chleb ze śmietaną i cukrem kalarepa Po prostu pyszności! Odpowiedz Link Zgłoś
jackie_brown Re: Smaki dzieciństwa 16.10.06, 22:45 Chleb z masłem i solą Andruty Duże lizaki, lub mniejsze z kwiatkiem "nadrukowanym" gumy kulki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valhala Re: Smaki dzieciństwa IP: *.net 26.06.04, 09:11 Na Mazurach ciocia robiła gofry na poniemieckiej gofrownicy w kształcie serca którą po prostu kładło się na piecu. Do tego była śmietana z cukrem i cynamonem. Ciasto po prostu ropływało się w ustach i ta śmietana... Palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Smaki dzieciństwa IP: *.dsl.scrm01.pacbell.net 28.06.04, 07:27 to niesamowite, chyba jestesmy siostrami bo u mnie co niedziele ta wysmienita potrawa byla serwowana na sniadanie. to byly czasy kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Smaki dzieciństwa IP: *.sympatico.ca 02.07.04, 02:39 to juz sie ciagnie od 2002 roku ,ale jest ciekawe.Ja natomiast pamietam bulke wroclawska maczana w gestej smietanie (taka od baby) lekko posolona,pycha.Lody pingwiny na patyku o smaku waniliowym ,ale bardzo niepowtarzalnym.Pokrojone w cienkie plastry ziemniaki pieczone prosto na plycie pieca kaflowego i lekko posolone.Oranzada o nazwie "miranda" ,kosztowala 2,30 za butelke i ryz dmuchany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anja Re: Smaki dzieciństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 23:25 Czy pamiętacie smak bananów sprzed dwudziestu lat!! To dopiero była pychotka. Gdy pierwszy raz wyjechałam za granicę to kupiłam sobie 3 kilo! I jeszcze kubańskie pomarańcze... Naszym przysmakiem był makaron zasmażany z cebulką i białym serem.. mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monsoonya Przysmaki IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 01:46 *oranżada w przezroczystym woreczku z niebieską słomką kupowana w czasie wycieczek do cyrku *visolvit na sucho *rozpuszczalne gumy Maoam kupowane codziennie po drodze do szkoly(zwłaszcza malinowe i wiśniowe) *lody waniliowe w opakowaniu przypominającym margarynę, z palmami *mleko w proszku kenny(czy coś w tym stylu) zjadane bez rozpuszczania *bułki drożdżowe z białym serem pieczone w prodidżu (prodiżu/prodigu?) *Takie trójkątne wafelki oblane czekladą, w celofanie *Agrest zbierany w ogródku u babci *wilgotne orzechy włoskie *oranżada w brązowych butelkach *pierogi jagodowe *dzikie winogrona I tysiąc innych smakow przyczajonych w podświadomości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isabar Re: Przysmaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:07 *Czerwone groszki w plastikowym opakowaniu w kształcie pomidorka-mama zawsze dawała mi je po kościele. *mleko czekoladowe w tubce,ewentualnie karmelowe *truskawki jedzone z suchą bułką *czerwone pomarańcze *cukierki czekoladowe na wagę ze sklepu PSS SPOŁEM pakowane w szare tekturowe pudełka *kluski na parze z sosem truskawkowym *cukierki iryski *blok orzechowy *niemieckie rozpuszczalne kakao jedzone na sucho *bita śmietana w kubeczkach jednorazowych posypana czekoladą lub rodzynkami-z pobliskiego Baru Biblioteczna *oranżada w szklanych butelkach z ceramicznym korkiem Boże jak było cudnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misty Re: Smaki dzieciństwa IP: 212.244.29.* 06.07.04, 13:04 1.kluski z polewą z białego sera i "rozciapanych" truskawek-przebój szkolonej stołówki:)) 2.tarte jabłuszko z cukrem 3.guma donald i turbo pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
scrilla Re: Smaki dzieciństwa 12.01.05, 15:17 Oj ale mi sie teraz wszystko przypomnialo.. tyle pysznosci:) Ja i tak pewnie jako najmlodsze dziecko w rodzinie to i tu bede najmlodsza (84rocznik) w kazdym razie sporo pamietam;) Ulubione smaki: - swieze truskaweczki takie z dzialki prosto z krzaka albo z cukrem i ze smiataną - baton "mistral" z dmuchanej czekolady byl w takim niebieskim opakowaniu pychotka - kogel mogel(zoltko z cukrem i kakao dodane do piany z bialka) - babciny rosolek z domowej roboty kluseczkami - babcine ciacho :biszkopt z owocami i galaretka - domowej roboty "czekolada" do tej pory czesto serwowany specjal w moim domu:) - guma hubba bubba w tysiacach smakow - soczek w woreczku ze slomką - rurki z kremem kupowane w jednym i tym samym miejscu - guma donald z pewexu - kotlety schabowe mojego taty- najlepsze na swiecie gryzc nie trzeba bylo bo sie rozplywaly w ustach - lizaki serduszka i takie wielkie cukrowe.. duzo tego duzo ale nie pisze wiecej bo sie glodna zaczynam robic;) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.dracula Re: Smaki dzieciństwa 14.02.05, 20:52 kasza manna z wiśniowym sokiem, kogel-mogel z kakao i bez, ale najlepiej pamietam smak delicji wedlowskich - trudno było je dostać - niesamowitą frajdę sprawialo mi ich podjadanie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_domika Re: Smaki dzieciństwa 15.02.05, 11:46 mój maz pamięta smak kradzionej prosto z samochodu oręzady taka pomarańczowa w ciemnych butelkach a ja pamętam smak mleka z miodem które dawał mi moja babcia i które uwielbiałm i do tej pory lubie, a na piątkowy o biad placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną Odpowiedz Link Zgłoś