Dodaj do ulubionych

Młodzież z partią

12.09.05, 20:14
Komunistyczne ciągoty Leppera
Niedziela, 04 września 2005 - 17:07 CEST (15:07 GMT)

Przewodniczący Samoobrony Andrzej Lepper nawiązał współpracę z Chińską Ligą
Młodzieży Komunistycznej. Jak twierdzą Chińczycy, istnieją duże podobieństwa
programowe między Samoobroną a ich partią.

Młodzież z Samoobrony będzie jeździć do Chin, a działacze chińskiej
młodzieżówki komunistycznej będą przyjeżdżać do Polski. Takie ustalenia
zapadły po spotkaniu przewodniczącego partii Andrzeja Leppera z
przedstawicielami Chińskiej Ligi Młodzieży Komunistycznej, którzy od końca
sierpnia przebywają w naszym kraju na zaproszenie Samoobrony.

Chińczycy twierdzą, że istnieją duże podobieństwa programowe między Samoobroną
a ich partią (wymieniano tu m.in. służbę ludziom i narodowi).

"Na pewno programu komunistycznego nie reprezentujemy, bardziej chodzi tu o
zbieżność ideową, to bardziej rodzina partii lewicowych" - zastrzegał kandydat
do Sejmu Samoobrony Mateusz Piskorski, który wystąpił w niedzielę w Szczecinie
na wspólnej konferencji prasowej z członkami chńskiej delegacji. Dodał, że
Samoobrona utrzymuje kontakty z ponad setką różnych młodzieżówek lewicowych z
wielu krajów. Dodał, że we wzajemnych kontaktach chodzi jedynie o sprawy
gospodarcze i ewentualne chińskie inwestycje.

"Nie chcemy się wypowiadać na temat ustroju politycznego Chin, na temat praw
człowieka wolimy też nie zabierać głosu" - mówił.

Mateusz Piskorski zapewniał, że dzięki współpracy z Chińczykami działacze
Samoobrony będą mogli m.in. poznać drogę transformacji gospodarczej Chin, a
wizyty w Polsce pomogą w nawiązywaniu kontaktów biznesowych.

em, pap
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Młodzież z partią 13.09.05, 13:52
      Brawo towarzyszu Lepper!
      • sto_bajek Re: Młodzież z partią 13.09.05, 15:40
        Mnie sie ta postac kojarzy zdecydowanie bardziej z troszke innym kolorkiem
        socjalizmu. Konkretnie narodowego socjalizmu. Takie kreatury napedzaly machinke
        Trzeciej Rzeszy. Nie zadne tam demony z piekla rodem, tylko otyle
        przecietniaczki, ojcowie rodzin z zamilwoanie do niedzielnych rosolkow, z
        tendencja do bicia po twarzy ale generalnie bardziej bestie biurokratyczne.
        Facet w odpowiednich warunkach zakladalby obozy, dla mnie nie ma watpliwosci.
        Wyjatkowa ohyda. Gosc, co kierowal rewizja , po ktorej mi poszlo w diably pol
        biblioteki byl do niego podobny z mordy. Aparycja typu starszy kelner z
        PRLowskiej knajpy o nazwie "Europejska" albo "Monopol". Plujacy klientom do zupy
        szpicel SB, podszczypuajcy dolarowe dziwki, bo to mogl za darmo. Donoszacy na
        cinkciarzy. Fuuuuuj :-(((
        • ralston Re: Młodzież z partią 13.09.05, 18:25
          Jak dla mnie nie ma większej różnicy jakiej barwy jest socjalizm i czerwony i
          brunatny są siebie nawzajem warte...
          • sto_bajek Re: Młodzież z partią 13.09.05, 19:42
            Nooo.... Tak mi sie wydaje ("trolle myśla na ogół dość wolno", JRR Tolkien)
            ...że by trzeba miec większy materiał do porównania. Więc lepiej wyjdziemy na
            tym jak pozostanie nam trwać w domysłach jak to jest. Ludzkosć mogłaby nie
            przetrwać zbierania danych dla rozstrzygnięcia naszej hipotezy.

Jak widzisz socjalizm skandynawski, tak nawiasem spytam?
            • habitus Re: Młodzież z partią 13.09.05, 20:38
              A ja tak sobie myślę, że socjalizm demoralizuje, bo uczy nie ponoszenia
              odpowiedzialności za siebie i innych. Może to dlatego, że zastępuje normy
              moralne przepisami...
              • aand Re: Młodzież z partią 13.09.05, 22:03
                habitus napisał:

> A ja tak sobie myślę, że socjalizm demoralizuje, bo uczy nie ponoszenia
                > odpowiedzialności za siebie i innych. Może to dlatego, że zastępuje normy
                > moralne przepisami...

Ciekawe czy egzekutywa dokona oceny postaw członków? ;)
                • habitus Re: Młodzież z partią 13.09.05, 22:07
                  Świntuszek. :)
              • sto_bajek Re: Młodzież z partią 14.09.05, 11:58
                habitus napisał:

> A ja tak sobie myślę, że socjalizm demoralizuje, bo uczy nie ponoszenia
                > odpowiedzialności za siebie i innych. Może to dlatego, że zastępuje normy
                > moralne przepisami...

Czasem bywa i tak, ale nie tylko on demoralizuje i nie tylko on zastepuje normy
                moralne czym innym.
                Poza tym normy moralne czesto daja sprzeczne wytyczne co robic w zaleznosci od
                tego, na ktory aspekt sytuacji patrzymy. Czy moralne jest udzielanie pomocy
                wszelakiej dziecku kogos, kto o normach moralnych dawno zapomnial i zamierza to
                przekazac swoim dzieciom? W skrajnym przypadku odebranie wladzy rodzicielskiej
                temu komus i pozbawienie dziecka rodzicow w imie jego wlasnego dobra?

Jakby wszyscy byli na wysokim poziomie moralnym i na oogol radzili sobie to
                pomoc takim w razie jakis klopotow bylaby: a) tania b) czysta przyjemnoscia c)
                pozbawiona watpliwosci co do etyki(moralnosci - jest roznica ale zawsze ja
                zapominam:-))

Co do psucia pomoca. W Szwecji z pol wieku temu z okladem ludzie korzystajacy z
                pomocy publicznej pozbawieni byli prawa wyborczego, a coponiektorych
                sterylizowano bo byli spolecznie niepoprawialni. Wiec jak sie chce naprawiac to
                co sie psuje demoralizuajc pomoca to sie mozna droga logicznie pojawiajcych sie
                konsekwencji, otrzec o horror. Inaczej mowiac: jak sie nie obrocisz, dupa zawsze
                z tylu :-)
                • ralston Re: Młodzież z partią 14.09.05, 12:10
                  No i padła odpowiedź na pytanie o skandynawski socjalizm :)
                  • sto_bajek Re: Młodzież z partią 14.09.05, 12:12
                    No, to byl okres bledow i wypaczen :-)
                    Ale czy to twoja odpowiedz na to pytanie??
                    • ralston Re: Młodzież z partią 14.09.05, 12:21
                      Na dłuższą metę, żaden socjalizm się nie broni. Nie jest w stanie utrzymać się,
                      bo tak konstruuje bodźce, że raczej skłania do nie działania, niż do
                      działania...
                      • sto_bajek Re: Młodzież z partią 14.09.05, 12:29
                        Na dluzsza mete nic sie broni, bym rzekl w duchu Darwina. Nawet Imperium
                        Brytyjskie :-)
                        Ale IMHO, dzis ten obecny socjalizm skandynawski sie broni. Trafilo na dobra
                        glebe.
                        • ralston Re: Młodzież z partią 14.09.05, 12:32
                          Obstawiam że się nie obroni, tylko zbankrutuje. Choć Norwegia, dzięki ropie i
                          gazowi pewnie jeszcze długo bedzie w stanie pociągnąć...
                          • habitus Re: Młodzież z partią 14.09.05, 14:18
                            Bo saocjalizm jako twór sztuczny trzeba sztucznie podtrzymywać. To kosztuje i to
                            coraz więcej bo rośnie rzesza chętnych na socjalny garnuszek.
                            • sto_bajek Re: Młodzież z partią 14.09.05, 15:13
                              Zmusiliscie mnie do lazenia po internecie za danymi :-)

Dane z OECD.

Deficyt budzetowy 2005

Dania +1.8
                              Norwegia +14,4
                              Szwecja +0.8
                              Finlandia +1.3 (nadwyzki, prosze was!)
                              USA -3.9
                              UK -3.0
                              Japonia -5.3
                              NZ +2.8
                              Francja -3.0

Zadluzenie rzadowe jako procent PKB (2005)

Dania 47,7
                              Szwecja 61,4
                              Norwegia 51,3
                              Finlandia 54,7
                              USA 66,4
                              UK 46,3
                              NZ 16,3
                              Japonia 161,1
                              Francja 74,5

No i? :-)
                              • habitus Re: Młodzież z partią 14.09.05, 15:17
                                Łomatko! A dlapoczemuż to Japonia jest taka zadłużona!!! A my? Jak wyglądamy w
                                tym rankingu pożyczalskich?
                                • sto_bajek Re: Młodzież z partią 14.09.05, 15:21
                                  habitus napisał:

> Łomatko! A dlapoczemuż to Japonia jest taka zadłużona!!! A my? Jak wyglądamy w
                                  > tym rankingu pożyczalskich?

-4,3 i 52,5 odpowiednio.

Habitus, dlaczego ja mam wrazenie ze ty kiedys byles ona? Jaki miesiac temu jak
                                  ciebie urazilem? :-) Mam pamiec o urazeniue kobiety a tu mi po cytowaniu cie co
                                  innego wychodzi. Jakby mi lzej na duszy :-)
                                  • habitus Re: Młodzież z partią 14.09.05, 17:00
                                    Bo i jestem. Ale tak się zalogowałam, żeby tacy dzentelmeni mogli ze mną piać
                                    bez obawy, że mnie urażą. Ja się tak łatwo nie obrażam. Głównie dlatego, że to
                                    ja decyduję co mnie obraża, a co nie. Jeżeli ktoś bardzo się stara to co
                                    najwyżej może zasłużyć u mnie na opinię wioskowego głupka. Ale to się zdarza
                                    niezmiernie rzadko.
                                    • sto_bajek Re: Młodzież z partią 14.09.05, 17:32
                                      Obrazac a urazac, dwie rozne sprawy. No, dobra, cokolwiek :-)) Tak czy inaczej,
                                      wychodze na obronce socjalizmu, czyli moja zdolnosc do czynienia wrazenia
                                      odwrotnego do zamierzonego nie zanikla :-)
                                      • habitus Re: Młodzież z partią 14.09.05, 17:52
                                        Nie odniosłam wrażenia, że bronisz socjalizmu. Po prostu utrudniasz prostackie
                                        ataki, a to zmusza do bardziej wyważonego argumentowania. A więc, jak mówi mój
                                        bratanek Piotruś, "wyrządzasz dobro". :)))
                              • ralston Re: Młodzież z partią 15.09.05, 09:11
                                sto_bajek napisał:

> Zmusiliscie mnie do lazenia po internecie za danymi :-)
                                >
                                > Dane z OECD.
                                >
                                > Deficyt budzetowy 2005
                                >
                                > Dania +1.8
                                > Norwegia +14,4
                                > Szwecja +0.8
                                > Finlandia +1.3 (nadwyzki, prosze was!)
                                > USA -3.9
                                > UK -3.0
                                > Japonia -5.3
                                > NZ +2.8
                                > Francja -3.0
                                >
                                > Zadluzenie rzadowe jako procent PKB (2005)
                                >
                                > Dania 47,7
                                > Szwecja 61,4
                                > Norwegia 51,3
                                > Finlandia 54,7
                                > USA 66,4
                                > UK 46,3
                                > NZ 16,3
                                > Japonia 161,1
                                > Francja 74,5
                                >
                                > No i? :-)

No i wychodzi na to, że deficyt budżetowy, czy nadwyżka budżetowa ma tu
                                niewiele do rzeczy. Nadwyżka Szwecji przy wysokich wydatkach socjalnych musi
                                oznaczać, że ściągają drakońskie podatki. Jak się taka sytuacja utrzymuje
                                dłużej, to rośnie liczba beneficjentów takiego systemu - bo po co pracować za
                                np. płacę minimalną, jeśli można dostawać niewiele mniejszy zasiłek nie robiąc
                                nic. Maleje zaś liczba tych, którym się chce. W efekcie pogarsza się pomału
                                pozycja konkurencyjna gospodarki (rosną koszty produkcji i za tym ceny).
                                Wcześniej, czy później to się musi zreformować, albo przewrócić. Można ten
                                moment odwlekać - jak czyniły to przez wiele lat Niemcy i jak robią to nadal
                                Skandynawowie - poprzez inwestowanie w nowe technologie - wtedy konkurencja
                                międzynarodowa nie jest tak dotkliwa, bo innowacje mają to do siebie, że na
                                początku inni ich nie mają. Niemcy i Francuzi z tej ścieżki już właściwie
                                wypadają - nie są w stanie rozwojem technologicznym utrzymać przewagi nad
                                innymi - gospodarki mają ciężką zadyszkę a tempo ich wzrostu jest znikome. Dziś
                                jak rozmawiam z młodymi Niemcami, to oni już wiedzą, że ich emerytura nie
                                będzie wyglądać tak różowo, jak emerytury ich rodziców.
                                • sto_bajek Re: Młodzież z partią 15.09.05, 09:49
                                  Horrendalne opodatkowanie w krajach skandynawskich wynika z tego ze w podatkach
                                  od razu oplacasz ubezpieczenie zdrowotne. W jednym garze. Stad sie biora te 50%
                                  podatki. Tytule eksperymentu zajrzalem do swojego kwitka od pracodawcy. I wyszlo
                                  mi ze odprowazdzana przeze mnie na podatek dochodowy jest circa about rowny temu
                                  co place za ubezpieczenie zdrowotne. Wiec, tak z grubsza wychodzi ze poziom
                                  opdatkowania jest ten sam. Nie mam czasu teraz siegac do danych OECD (ale to
                                  zrobie), zeby zobaczyc jaki poziom inwestycji zagraniczynch w tych leniwych
                                  krajach. Niemniej jak pamietam to bezrobocie w Danii jest mniej wiec rowne temu
                                  w USA. Praca na czarno nie istnieje. Wiec jakos tu teza o leniach zyjacych z
                                  socjalu nie pasuje. System wyplacania zasilkow dla bezrobotnych tam jest dosc
                                  szczegolny. To jest ty musisz poddac sie przeszkoleniu w zawodzie, na ktory jest
                                  popyt. Inaczej mozesz stracic zasilek. Pamietaj ze to sa male kraje, o bardzo
                                  wysokim poziomie uczciwosci ludzi (polecam rankingi korupcjiw roznych krajach).
                                  Wiec generalnie, ze zacytuje za Twainem. "Pogloski o mojej smierci sa mocno
                                  przesadzone."

O pewnych aspektach wydawania pieniedzy na pomoc spoleczna, takich jak to ze jak
                                  nie wydasz na socjal to wydasz na policje, ewentualnie rachunki za telefon ci
                                  podskocza na okolicznosc ciaglych kradziezy kabla - nie wspomne.

PS. Ci Skandynawowie co rozpaczliwie inwestuja w nowe technologie. Jak to jest
                                  takie lapanie sie brzytwy w obliczu nadchodzacej katastrofy, to czemu inni tego
                                  nie robia? Moze system edukacji ma tu cos do rzeczy? Oparty tam o publiczne
                                  szkoly finansowane z wysokich podatkow? A moze cos tak nieuchwytnego i
                                  politcznei nieporpawnego, a na pieniadze nieprzeliczalnego jak ogolny poziom
                                  umyslowy spoleczenstwa?

PS2. USA maja najwyzszy deficyt budzetowy w historii, a udzial wydatkow panstwa
                                  w PKB najnizszy od polowy lat 50 (z lektury IHT na lotnisku). To lepiej?

PS3. Niemcami bym sie nie martwil. Oni bardzo dobrze martwia sie o siebie. Tyle
                                  ze w kraju 80 milionow mieszkancow wszystko idzie trudniej przestawic.
                                  • habitus Re: Młodzież z partią 15.09.05, 10:04
                                    A więc: socjalizm -TAK, wypaczenia - NIE? :)))
                                    • sto_bajek Re: Młodzież z partią 15.09.05, 10:53
                                      habitus napisał:

> A więc: socjalizm -TAK, wypaczenia - NIE? :)))

Miedzy powyzszym a "Kapitalizm wytycza kierunki rozwoju ludzkosci!" jest jeszcze
                                      jakas przestrzen do dysusji? :-))

Nowelka autobiograficzna: "Jak na stare lata w wirtualnym Bialymstoku stalem
                                      sie lewicowcem" mi sie rysuje. Kurcze, nigdy w zyciu nie bylem w Bialymstoku!

Habitus, tekst Kolakowskiego "Jak byc liberalno-konserwatywnym socjalista" jest
                                      ci znany? Ze zbioru "Czy diabel moze byc zbawiony?". (Tez mi zabral SBek. Wiecie
                                      ze oni potem wszycy drukarnie otwierali? :-)))
                                      • ralston Re: Młodzież z partią 15.09.05, 11:11
                                        To proste - z ilości konkwiskat wiedzieli co się będzie dobrze sprzedawać ;)
                                        • sto_bajek Re: Młodzież z partią 15.09.05, 11:21
                                          Nie calkiem :-) SB mialo duza zarekwirowanego sprzetu drukarskiego, co stal i
                                          gnil po podworkach Komend MO. Wiec to wykupili za grosze. Natomiast, srednio
                                          statystycznie umyslowo byly to jelopy ze slowem drukowanym majace malo do
                                          czynienia. Kudy im tam do. Zreszta ta fala Harlequinow zazraz na poczatku, to
                                          tak jakbym widzial gusty ich zon.
                                          Wydawnictwa z kolei zakladali, wg moich obserwacji, uwazaj dobrze, pracownicy
                                          cenzury. Do dzis siedza w roznych ministerstwach zajmujac sie wydawnictwami,
                                          naprawde! :-)
                                          • ralston Re: Młodzież z partią 15.09.05, 11:26
                                            Czyli zmiana systemu pozwoliła każdemu rozwijać własne talenta :)))
                                            A kto w Białymstoku nie był, ten powinien odwiedzić Podlasie nie tylko
                                            wirtualnie :)
                                      • piotr_c Re: Młodzież z partią 15.09.05, 12:51
                                        sto_bajek napisał:

> habitus napisał:
                                        >
                                        > > A więc: socjalizm -TAK, wypaczenia - NIE? :)))
                                        >
                                        > Miedzy powyzszym a "Kapitalizm wytycza kierunki rozwoju ludzkosci!" jest
                                        jeszcz
                                        > e
                                        > jakas przestrzen do dysusji? :-))
                                        A co z "Kumoterstwo ostatnim ludzkim uczuciem na drodze do socjalizmu" ?
                                        • sto_bajek Re: Młodzież z partią 15.09.05, 14:20
                                          piotr_c napisał:

> > Miedzy powyzszym a "Kapitalizm wytycza kierunki rozwoju ludzkosci!" jest
                                          > jeszcz
                                          > > e
                                          > > jakas przestrzen do dysusji? :-))
                                          > A co z "Kumoterstwo ostatnim ludzkim uczuciem na drodze do socjalizmu" ?

Odpowiem z grubej rury:

"Filozofia Dzucze ujmuje podstawowe zagadnienia filozofii w nowy sposób,
                                          sformułowawszy je jako zagadnienie stosunku człowieka do otaczającego go świata,
                                          miejsca i roli człowieka w świecie, wysuwa ona filozoficzną zasadę, zgodnie z
                                          którą człowiek jest gospodarzem wszystkiego i on decyduje o wszystkim; na tej
                                          podstawie właśnie nakreśliła ona słuszną-drogę do decydowania o losach
                                          człowieka. Jeżeli filozofia marksistowska uważała za swoje najważniejsze zadanie
                                          filozoficzne analizę istoty świata materialnego i ogólnych prawidłowości jego
                                          ruchu, to filozofia Dżucze - wyjaśnianie istotnych właściwości człowieka oraz
                                          prawidłowości właściwych ruchowi ludzi - społecznej formie ruchu. Jak widzicie,
                                          filozofia Dżucze - to samoistna filozofia różniąca się w sposób zasadniczy od
                                          poprzedzających ją swoim naczelnym zadaniem filozoficznym i zasadami."
                                          www.korea-dpr.com/users/poland/
                                          • habitus Re: Młodzież z partią 15.09.05, 17:22
                                            Kurcze....

;)
                                            • piotr_c Re: Młodzież z partią 15.09.05, 17:28
                                              No no, niezłe
                      • aand Re: Młodzież z partyją.. 14.09.05, 20:14
                        Teoretycznie jest to możliwe. Tako rzekł rewizjonizm - klasa średnia nie znika,
                        przeciwnie ilość ludzi posiadających rośnie, klasa pracująca nie popada w coraz
                        większą nędzę, lecz pwoli zyskuje dobra. Kapitał nie kurczy się do grastki a
                        rozszerza się poprzez akcje i udziały. Produkcja nie jest w całości konsumowana
                        przez krwiożerczych burżujów, ale konsumuje je także kalsa średnia a nawet
                        proletariat ponieważ rosną jego zarobki. Krótko mówiąc socjalizm może się nie
                        doczekać na rewolucję. Nieprawdą jest jak mówił "Manifest komunistyczny" że
                        robotnik nie ma ojczyzny. Każdy robotnik nabywa prawa polityczne i zaczyna
                        myśleć w kategoriach interesu narodowego.
                        I to napisał człowiek namaszczony przez Marksa na następcę - klasyczna żmija
                        wychodowana na piersi... ;)
                        • sto_bajek Nudzac lewicowo 19.09.05, 12:48
                          A co, spodobalo mi sie. Jeszcze tego nie robilem w zyciu:)

Pytanie: jak wam sie podoba nowa moda z Warszawy idacy budowac osiedla zamkniete
                          dla postronnych z siatka, psami i ochrona. Taki kolumbijski klimacik?
                          • ralston Re: Nudzac lewicowo 19.09.05, 13:20
                            Sam w takim mieszkam (no może bez psów). Podoba mi się niespecjalnie, ale po
                            kilku włamaniach do piwnicy i samochodu na podziemnym parkingu, czuję się teraz
                            bezpieczniej.
                          • all2 Re: Nudzac lewicowo 19.09.05, 13:21
                            Ale kto jest idący budować te osiedla? ;)
                            • sto_bajek Re: Nudzac lewicowo 19.09.05, 13:43
                              Aha, zeby bylo jasne. Ja nie mam pretensji do ludzi co tam mieszkaja. Ja mam
                              pretensje do trendu rozwoju tego kraju. Dlatego sie wycofalem poza.

Tak mysle: zamieszkac za plotem i zdac sie na ochrone czegos efektywniejszego
                              niz policja. Wykupic prywata polise i leczyc sie w razie czego jak czlowiek.
                              Jakby jeszcze miec jakies sprywatyzowane ekwiwalenty wymiaru sprawiedliwosci,
                              toby mozna juz wogole przestac placic podatki? Jeszcze jak sie pojawia sie
                              platne drogi.
                              I nawet juz widac taki model zycia: nie tam zadne mozolne piecie pod gore.
                              najwazniejsze to przekroczyc to spoleczne Rio Grande. Skutki beda
                              poludniowoamerykanskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka