Dodaj do ulubionych

Jak się to wypala??!! POMOCY

14.02.06, 11:31
Do tej pory nie miałam z czymś takim do czynienie. Bardzo lubię malować i chciałam wejść na "wyższy poziom wtajemniczenia" ;)
Powiedzcie mi kochani, jakie farby (najchętniej dokładną nazwę) nadają się do malowania z wypalaniem i na jakim materiale można to robić. Czy trzeba wypalać tylko w piekarnikach czy także w kuchence mikrofalowej? W jakiej temperaturze to się robi i jak długo. Czy trzeba najpierw nagrzać piekarnik do właściwej temperatury czy można włożyć nasz produkt do nienagrzanego piekarnika i tak zacząć podgrzewanie? Może ktoś by mi zaproponował jakąś stronę, na której zgłębię wszystkie tajniki malowania na szkle i wypalania.

Z góry bardzo dziękuje
Obserwuj wątek
    • paula63-63 Re: Jak się to wypala??!! POMOCY 20.02.06, 19:54
      wszystko zależy, jakie ma byc przeznaczenie tego, co chcesz zrbić. Jeśli ma to
      byc tylko dekoracja (np. witraż do zawieszenia w oknie) to warto użyć farb
      witrażowych, przezroczystych, które utwardzaja sie na zimno czyli po prostu w
      trakcie wysychania. Takie dekoracje tez sa trwałe, można je przecierać na mokro itd.
      Jeśli to maja byc przedmioty do intensywnego użytkowania i częstego mycia,
      szorowania itd. (np. porcelanowy kubek) lepsze będą farby do porcelany. Do farby
      wodne, które po wyschnięciu namalowanej dekoracji wypala sie w piekarniku w
      temp. od 150 do 170 st. C (w zależności od produceta). Naczynia wkłada sie do
      piekarnika przed nagrzaniem (żeby nie popękały) i wyciąga po ostygnięciu (żeby
      nie popękała farba). Nic nie wiem o mikrofali, ale wątpię, żeby była przydatna,
      bo czas wypalania to zwykle ok. 30 minut w stałej temp.

Warto pamiętać, że takie dekoracje nigdy nie dościgną trwałością klasycznej
      ceramiki, to raczej jej namiastka - tam dekoracje wykonuje się pod szkliwem a
      temperatury wypalania oscyluja wokół 1000 st.C - służą do tego specjalne piece.

Informacje nt. witraży malowanych na szkle znajdziesz tez w potralu Cafeart:

www.cafeart.pl
      • paula63-63 Re: Jak się to wypala??!! POMOCY 20.02.06, 19:58
        aha, ja używam farb firmy Pebeo lub Marabu, ew. Lucas
    • catalina21 Re: Jak się to wypala??!! POMOCY 25.11.06, 09:04
      Witam, jak liczycie ten czas wypalania-ok.30 min (od momentu wsadzenia do
      piekarnika czy ewentualnie od osiągniecia temperatury ok. 150 stopni-(zależnie
      od farby)??)??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka