maciej_florek 24.02.03, 18:07 28 lutego, godz. 19 00 PREMIERA spektaklu w wykonaniu Śląskiego Teatru Tańca w choreografii Paula Claydena (Wielka Brytania) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciej_florek Re: Premiera w Śląskim Teatrze Tańca (PAUL CLAYDE 25.02.03, 22:51 „MANOEUVRES” choreografia: Paula Claydena (Wielka Brytania) już w piątek w Bytomiu Zostaną też pokazane fragmenty innych spektakli ŚTT. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
davisq SPECTRUM 02.03.03, 12:48 2 marca o godzinie 19.00 Śląski Teatr Tańca Bytom “SPECTRUM” “MANOEUVRES” choreografia i reżyseria: Paul Clayden muzyka: Otis Lift tańczą: Anna Krysiak, Anita Wach, Hanna Woczka, Tomasz Wesołowski, Tomasz Wygoda, Sebastian Zajkowski “SPECTRES” choreografia: Jonathan Hollander muzyka: Krakow Klezmer Band tańczy: Tomasz Wygoda “AMNESTIA” choreografia: Jacek Łumiński muzyka: Andy Pape, Phil Dadson, W.A.Mozart, G.F.Haendel, polska muzyka ludowa kostiumy: Hanka Nowicka-Rożeń, Jacek Łumiński Tańczą: Anna Krysiak, Anita Wach, Hanna Woczka, Tomasz Wesołowski, Tomasz Wygoda, Sebastian Zajkowski “ Dużą wagę artyści Śląskiego Teatru Tańca przywiązują do, jak sami mówią, współdziałania z siłą grawitacji – swobodnego przepływu energii, zawieszania ruchu i balansowania między stanem równowagi a upadkiem. (...) Trzeba przyznać, że zespół konsekwentnie łamie konserwatywne przyzwyczajenia publiczności przywiązanej do tańca, wywodzącego się z tańca klasycznego. Nie schlebia gustom wielbicieli baletu i to nawet tego nowoczesnego. Nowatorski styl tańca współczesnego bytomskiej grupy ukształtował się z jednej strony pod wpływem studiów nad metodami pracy mistrzów Modern Dance: Marty Graham, Anny Sokołowskiej i innych, z drugiej zaś w oparciu o rodzimą tradycję.” Zuzanna Landau (“Sycyna”) czas trwania: 1 godz. 30 min. (z przerwą) ul. Marszałkowska 104/122 00-017 Warszawa e-mail: teatr.maly@narodowy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
artdancetheatre Re: Premiera w Śląskim Teatrze Tańca (PAUL CLAYDE 06.03.03, 00:59 W miniony piątek w Śląskim Teatrze Tańca (ŚTT) w Bytomiu odbyła się premiera spektaklu pt. "Manoeuvres" w choreografii wybitnego brytyjskiego choreografa i tancerza Paula Claydena. Spektakl "Manoeuvres" jest próbą ukazania skomplikowanych relacji między ludźmi. Inspiracją do jego powstania był dla Claydena film Romana Polańskiego "Lokator". Clayden przygotował go razem z tancerzami ŚTT, uchodzącego za najlepszy zespół tańca współczesnego w Europie Środkowo- Wschodniej. Paul Clayden był tancerzem czołowej brytyjskiej grupy DV 8, dyrektorem artystycznym słynnego teatru Rambert oraz teatru Ludus Dance Company. Od czterech lat prowadzi warsztaty tańca współczesnego podczas Międzynarodowej Konferencji Tańca Współczesnego i Festiwalu Sztuki Tanecznej - największej tego typu imprezy w Polsce, organizowanej przez ŚTT od 1993 r. Odpowiedz Link Zgłoś
macdonald Re: Premiera w Śląskim Teatrze Tańca (PAUL CLAYDE 25.04.03, 17:45 byłem w Warszawie - spektakl Paula nie zachwycił, znacznie lepiej wypadło przedstawienie oryginalnego choreografa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdawaw Re: Premiera w Śląskim Teatrze Tańca (PAUL CLAYDE 18.05.03, 13:39 Zgadzam się z Tobą. "Dobre" ale przyzwyczaili mnie do lepszych spektakli. Odpowiedz Link Zgłoś
anap1 Rozmowa z PAULEM CLAYDENEM 20.05.03, 17:00 Paul Clayden Część tego, czym jestem Dorota Mrówka: Pański najnowszy spektakl "Manoeuvres", zrealizowany w Śląskim Teatrze Tańca, inspirowany jest filmem Romana Polańskiego "Lokator". Skąd pomysł, by wykorzystać tę właśnie historię? Paul Clayden, tancerz, choreograf: Film Polańskiego posłużył mi i tancerzom wyłącznie jako punkt wyjścia do pracy nad przedstawieniem. Tym, co najbardziej mnie w tym filmie interesuje, to wpływ wspomnień na poczucie tożsamości. Jednym z wątków poruszanych w "Lokatorze", choć nie w sposób bezpośredni, jest powiązanie przedmiotów i pamięci. Wielki wpływ na to, kim jesteśmy, ma zdolność akceptacji naszej przeszłości, wspomnień, emocji, a także własnej fizyczności i duchowości. To przedstawienie miało swój tytuł "Manewry", a przekształciło się w coś, co można by nazwać "O potędze rzeczy". Śląski Teatr Tańca przyzwyczaił nas do dość oszczędnych plastycznie realizacji. Podobno tym razem będzie zupełnie inaczej i zaskoczy Pan widzów wyszukanymi i bardzo efektownymi rozwiązaniami scenograficznymi. - Praca nad przedstawieniem ciągle trwa. Dopiero kiedy osiągnie swój ostateczny sceniczny kształt, będzie można ocenić, czy poszczególne elementy przedstawienia współgrają ze sobą, czy się kłócą. Nie chciałbym teraz opisywać inscenizacji jako "widowiskowej" w moim pojmowaniu tego słowa. Co skłoniło Pana do zrealizowania tego spektaklu właśnie w Polsce? - Teatr tańca to część tego, czym jestem, co w połączeniu z dobrą współpracą ze Śląskim Teatrem Tańca zaowocowało tym, że zrealizowałem przedstawienie właśnie tutaj. Jak przebiegała Pańska współpraca z tancerzami Śląskiego Teatru Tańca? - Tancerze ŚTT są błyskotliwi, dobrzy technicznie i chętnie przekraczają granice. Paul Clayden jest twórcą najnowszego spektaklu Śląskiego Teatru Tańca "Manoeuvres", którego premiera odbędzie się 28 lutego o godz. 19 Rozmawiała Dorota Mrówka Gazeta Wyborcza Katowice 28 lutego 2003 Odpowiedz Link Zgłoś