Gość: x IP: 128.249.96.* 26.01.07, 17:00 to w anglii trzeba miec 21? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kartofel 87-latek za młody na alkohol? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:01 spoko koleś..ja mam 19 lat i też mi dowód wołają czasami...nawet u mnie w sklepie gdzie znam szefa;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA_23 Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.chello.pl 26.01.07, 23:18 no też rzeczywiście straszne że nawet w wieku 19 lat ci sprawdzają, toż to już karygodne, hehe.Mi sprawdzono dowód tydzień temu a mam 23 lata i wiem że wiele osób starszych ode mnie też jest sprawdzanych.Nie mam żalu do sprzedawców, sądzę że dobrze robią, nie są pewni to sprawdzają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bromba Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.stegny.2a.pl 27.01.07, 00:40 Ba...mi sprawdzono dowód wczoraj. A jestem po 30stce i na dziecię niewinne nie wyglądam. Nie wiedziałam czy to komplement czy sprzedawczyni jaja sobie robi ze mnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Mila ja mam 15 i kupuje bez problemu.sklepik osiedlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 13:29 hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 A w Danii od 16 lat. 27.01.07, 03:10 I nie podskoczysz jako rodzic, 16 lat i mozna chlac. I palic. Na szkolnych imprezach sprzedaja beczki piwa :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaa Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.aster.pl 26.01.07, 17:18 Nazwa Sherry jest nazwą historyczną! Napitek pochodzi z miasta Jerez, które za czasów Persów nazywało się Xerex, co wymawiało się "Sherish". Odpowiedz Link Zgłoś
changchun Re: 87-latek za młody na alkohol? 26.01.07, 19:11 Gość portalu: gaa napisał(a): > Nazwa Sherry jest nazwą historyczną! Napitek pochodzi z miasta Jerez, które za > czasów Persów nazywało się Xerex, co wymawiało się "Sherish". sensacyjne wiadomosci! To w Hiszpania byla pod panowaniem Persji? Nie wiedzialem... Miales moze na mysli Arabow (zwanych wowczas Maurami)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaa Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.aster.pl 27.01.07, 15:25 changchun napisał: > sensacyjne wiadomosci! To w Hiszpania byla pod panowaniem Persji? Nie > wiedzialem... Miales moze na mysli Arabow (zwanych wowczas Maurami)? Nie napisałam, że Hiszpania była pod ich panowaniem. Moja uwaga dotyczyła podpisu pod zdjęciem, który twierdził, że nazwę wymyślili Brytyjczycy. Otóż nie oni, a Rustam Shirazi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekar Kto ma prawo legitymować obywateli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:25 Rozumie, policja czy ewentualnie straz miejska. Ale czy np taki sklepikarz ma prawo sprawdzać moje dane? Albo konduktor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaj Re: Kto ma prawo legitymować obywateli? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:43 Tak, jest w ustawie że jeżeli kupujesz alkohol, papierosy etc. to sprzedawca ma prawo poprosić o dowód na pełnoletność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekar Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:50 A w jakiej ustawie jest tak napisane? A co z ustawą o ochronie danych osobowych? I nie chodzi mi o sprzedawanie czy tez nie wódy małolatom. Policjant musi spełniać kilka warunków aby wylegitymować obywatela a sporzedawca to niby kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.mimuw.edu.pl 26.01.07, 18:57 ok. powiedzmy ze nie ma prawa Cie wylegitymować. W takim razie, masz do wyboru - albo nie kupisz wódy, albo zaprosisz policjana, który Cie wylegitymuje z tej okazji. Albo przestaniesz filozofować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCINO Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 10:37 w końcu ktoś mądrze napisał ...nie chcesz pokazać, nie musisz... ale nie napijesz sie... - "wóda nie dla małolatów" Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? 26.01.07, 22:08 Gość portalu: tekar napisał(a): > A w jakiej ustawie jest tak napisane? A co z ustawą o ochronie danych > osobowych? hmm... akurat uprawnienie (lub jego brak) do legitymowania nie ma nic wspólnego z istotą ochrony danych osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Him Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 22:37 Gość portalu: tekar napisał(a): > A w jakiej ustawie jest tak napisane? W ustawie o "wychowaniu w trzezwosci (...)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuk 19 Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 13:19 Każdy ma prawo poprosić cię o wylegitymowanie się, nie ważne czy to klub czy sklep. Zasada jest taka, jeżeli nie możesz udowodnić swojego wieku nie masz prawa zakupić alkoholu. A prawo do "wymuszonego" wylegitymowania mają służby do tego upoważnione, np. POLICJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.icpnet.pl 27.01.07, 22:26 w ustawie o wychowaniu w trzezwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.dslextreme.com 29.01.07, 04:13 jakie dane osobowe, kretynie. myślisz, że obchodzi go gdzie mieszkasz? zerknięcie na datę urodzenia i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu w kaandzie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.07, 03:02 sprzedawca musi sie upewnic ze osoba kupujaca alkohol jest pelnoletna i nabywca musi udowodnic ze jest pelnoletni. jesli nie, nie ma transakcji. sprzedawca jesli sprzeda nieletniemu traci prace, knajpa traci licencje na dlugo. w koncu na podawanie alkoholu nieletnim grozi kara do 1 (jednego) roku wieziena. tak jest w prowincji ontario. w zwiazku z tym nieletni czesto kupuja narkotyki: latwiej, dealer o papiery nie pyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strach na wróble 87-latek za młody na alkohol? IP: *.realestate.net.pl 26.01.07, 17:32 "Rzecznik sieci "Morrisons" przyznał, że działania sklepu podyktowane są wyłącznie dobrymi intencjami." Idiota ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 20:10 > Idiota ? Tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.core.lanet.net.pl 27.01.07, 00:29 Nie idiota, to się nazywa szcunek dla prawa i nieskodyfikowanych ZASAD. W polsce to są obce pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mszd Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 13:35 Jakie nieskodyfikowane zasady masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mszd Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 13:36 i jaką polskę? chyba Polskę. To zdaje sie jest nieskodyfikowana zasada, że nazwy państw piszę sie wielką literą, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistral Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.01.07, 17:47 z wesolych rzeczy jakie widzialem to pewien szyld pisalo tam (mniej wiecej tak) Cyt."Kredytu udzielamy tylko osobom powyzej 85 roku zycia w towarzystwie obojga rodzicow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wardog1 Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.versanet.de 26.01.07, 18:50 Gość portalu: x napisał(a): > to w anglii trzeba miec 21? Tak jak w USA, za to do strzelania do Irakijczyków Starcza 18-19lat. Wolno im umierać za swoją ojczyznę, ale broń boże wypić piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ded.ameritech.net 26.01.07, 23:43 Musisz pan polityke do wszystkiego mieszac? A tak naprawde to Irakijczycy strzelaja jedni do drugich. I podkladaja bomby. I obcinaja glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 15:57 jak byłam pare lat (3-4) temu wystarczyło 18. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.aster.pl 26.01.07, 19:19 Chcialabym majac 87 lat wygladac na nastolatke:) Ale nie po ciuchach:) A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.nstl.gov 26.01.07, 20:03 To nie jest nic nadzwyczajnego. W Ohio nie sprzedano mi dwa razy piwa bo zapomnialem ID a mam ponad 50 lat. Sprzedawcy ortrzymali takie polecenie i wypelniaja je skrupulatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Him Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 22:38 Czyli socjalizm dotarl nawet do Stanow. Smutne. :( Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: 87-latek za młody na alkohol? 27.01.07, 18:37 Odpowiadasz na : Gość portalu: Him napisał(a): > Czyli socjalizm dotarl nawet do Stanow. Smutne. :( Czy jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie słowa "socjalizm"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.eranet.pl 29.01.07, 12:38 Widzisz... znaczenie slowa socjalizm ewoluowalo mocno od czasow gdy ten termin powstal. Obecnie moze ono oznaczac idiotyczne lub kretynskie rozwiazanie systemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
serinius Re: 87-latek za młody na alkohol? 26.01.07, 22:46 > Sprzedawcy ortrzymali > takie polecenie i wypelniaja je skrupulatnie. Wygląda na to, że wkrótce na pewno gdzieś pojawi się godny następca Stanisława Barei. To niemal pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.chello.pl 26.01.07, 22:42 zeby wejsc do pubu trzeba miec 16 lat, zeby kupic slaby alkohol trzeba miec 18, żeby kupic cos mocniejszego trzeba juz 21. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ded.ameritech.net 26.01.07, 23:34 W Michiganie tez niektore sklepy sprawdzaja wszystkim date urodzenia przy kupnie alkoholu. A tytul artykulu jest durny i wcale nie przystaje do tego o co tam chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ipt.aol.com 26.01.07, 23:35 wydawało mi się, że nazw miejscowości sie nie spalszcza, ale może się mylę. Chodzi oczywiście o York Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ds.pg.gda.pl 26.01.07, 23:41 a moze to dżork a nie York :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal a co to "spalszcza", domorosły językoznawco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:58 Czy to jak w dowcipie: "Czym różni się gołąb od zwłaszcza?" > wydawało mi się, że nazw miejscowości sie nie spalszcza Chodzi oczywiście o spolszcza. BTW. Odpowiadając na Twoje przygłupawe "wydawało mi się": Mówisz: "Jadę do Londynu" czy "Jadę do London"? "Gdzie Rzym gdzie Krym", czy "Gdzie Roma gdzie Krim"? "Paryż wart jest mszy" czy "Paris wart jest mszy"? Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu czy do Romy? Jeśli miejscowość jest znana i jej nazwa oryginalna dorobiła się spolszczenia, to właśnie powinno się używać wersji spolszczonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: a co to "spalszcza", domorosły językoznawco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 16:01 Nowy Jork, a nie New York. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsawian Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:49 owszem od 21 ale fajki od 16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tvrg 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ppath.umn.edu 27.01.07, 01:03 niezykle - w USA na festivalu kuchnii jak bylo piwo za darmo to bez waznego ID bramkarz nie wpusi nawet 100 latka, sam na Irish F. okazywalem 3 dokumenty bo nie mnialem ze soba prawa jazdy - tylko po to by kupic 2 piwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek 87-latek za młody na alkohol? IP: *.dsl.bell.ca 27.01.07, 06:52 z tych wypowiedzi waszych jest tylko jeden wniosek: trzeba wam sprawdzac dowody,czy aby nie udajecie 12-latkow? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: 87-latek za młody na alkohol? 27.01.07, 12:13 Gość portalu: x napisał(a): > to w anglii trzeba miec 21? ale za to wolno mieć 0.8‰ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alorka Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 27.01.07, 18:20 A mi kiedyś kazali pokazać dowód, jak kupowałam czekoladki z alkoholem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mercy Alkoholer? Może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 18:44 Zpalszcza się śfikapur. Oj tak, tak. Poszedł do pyszko jana i mówi: kacyku chciałem domorosła. A tamten: herde, behavioore, verde, bole wuleżur! Merde parsiflooore, nerde, hercy monamur. Oj, zatańczyła od tego małpka na wieszaku, ale tamten ani drgnie, no to musiał świkapur iść do rajców. Okrętem. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 87-latek za młody na alkohol? 27.01.07, 18:49 W pierwszej chwili to się wydaje niedorzeczne. Ale to trochę tak jak z paradoksem Zenona z Elei. Gdy sprzedawca pyta o wiek, dopiero gdy ma podejrzenia (a nie każdego "z automatu"), osoby w pobliżu wieku granicznego zaczęliby mieć pretensje. Czemu mnie sprawdzasz, choć mam 22, a jej nie sprawdzasz choć ma 19? I jakże by niezręczna sytuacja była, gdyby musiał odpowiedzieć, to co nim kierowało: No bo ona ma taką zniszczoną mordę, że myślałem, że ma 30! To mi zresztą przypomina pewne zdarzenie sprzed lat. Szesnaste urodziny obchodziłem na początku klasy maturalnej, na wiosnę miałem coś około 16,5. Koleżanka, też z klasy maturalnej zaprzyjaźnionego liceum (nie było jeszcze koedukacji a system szkolny to było 7+4), już była tuż po 18-tych urodzinach. poszlismy do kina na film dozwolony od 18lat. I wyobraźcie sobie, że to JEJ kazali pokazać dowód ukończnia lat 18! Sprawa była błaha, ale miałem argument do "podsmiechujek". (W takim wieku marzyło się by wyglądać "dorośle") Zasada sprawdzania KAŻDEGO likwiduje ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.07, 22:22 a co nie wiedziałeś? a do tego 16-latek nie kupi nawet zapałek nie mówiąc już o papierosach, nawet kleju w sklepie mu nie dadzą :P i nie ściemniam, byłem tam sprzedawcą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chickenrun Mielismy to samo w USA IP: *.autocom.pl 27.01.07, 23:03 mój znajomy emeryt - musiał pokazać ID - a ja wyśmiałem małolate za ladą (ladacznicę), tak to jest, ale papieren muszą być - pańskie jaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Catch 21 lat do kupna IP: *.ipt.aol.com 28.01.07, 02:59 żeby kupić żeby pić wystarczy 18 (tj nic nie robią tym którzy podają alkohol 18 latkom) pozatym faktycznie sprawdzają ale nikt się nic nie czepia i alkohol kupujesz jak bułki ( jak już masz te 21 lat) a nie na osobnym stoisku w osobnej kasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mszd Licensing Act 2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 13:29 Nie, zgodnie z Licensing Act 2003 treba mieć 18, a w niektórych wypadkach (picie wina/piwa/cideru w restauracji do posiłku i w towarzystwie osoby pełnoletniej) tylko 16. Czyżby wybiórcza znów okazała się najbardziej rzetelną gazetą na rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina 23 lata i takze weryfikowany ID IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:44 Rok temu była w USA i za każdym razem, gdy chciaąłm kupić tylko piwo była poprosozna o ID i to bez względu czy wyglądałam na 23 lata czy też nie. Jedynie w zaprzyjaxnionym sklepie, gdzie codziennie robiłam zakup, jak chciałąm zakupić alkohol nie było problemu, bo każdy z kasjeró już mnie znał i kiedyś legitymował. Ale to był wyjątek. Jednkaże jak pojawiali się wokól mnie osoby psotronne mogące zakwestionowac niedokonanie legitymowania przez sprzedawce młodej osoby, zawsze prosili mnei o ID. Warunke to psoiadanie dokumentu drukowanego np. karta student EUro<26 nie jest respektowana z uwagina ręczne wypisywanie danych ( tka ajkby przy pisaniu na komputerze nei można by było wpsiać czegoś innego). Jednakże zawsze najlepiej mieć paszport lub dowód osobisty- wprawia ten dokument miejscowych w osłupienie jakie cudowen cudo posiadamy i jestesmy tka kontrolwoani przez państwo ( ps. tak jakby oni nei byli kontrolwoani na każdym kroku hehe). Notabene sama jak okazwyalam nasz polski dowów to każdy mnie bardzo dobrze zapamiętywał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: 23 lata i takze weryfikowany ID 29.01.07, 02:21 Moja mame (ponad 60 lat) tez w USA wielokrotnie proszono o prawo jazdy gdy chciala kupic wino w supermarkecie. Polski paszport nie byl uznawany i trzeba bylo miec prawo jazdy.... Nie pytaj o logike....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: 87-latek za młody na alkohol? 29.01.07, 05:47 To samo w Stanach!~ to jest wkurzajace. Nie wygladam absolutnie na kogos kto jest chocby blisko wieku 21 lat, za czasow Beatlesow do szkoly chodzilem,a coraz 'skrupulatni' kasjerzy(-rki) zadaja ode mnie dowodu, a raczej prawa jazdy. Raz nawet tak sie wkurzylem,ze zadalem sobie trudu zeby zglosic to do dyrekcji stacji paliw BP - nic nie wskoralem. Glupota. Powinni miec jakies ogolnie przyjete kryteria oceniania wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merr Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.chello.pl 29.01.07, 10:20 tak, 21 Odpowiedz Link Zgłoś