Dodaj do ulubionych

87-latek za młody na alkohol?

IP: 128.249.96.* 26.01.07, 17:00
to w anglii trzeba miec 21?
Obserwuj wątek
    • Gość: kartofel 87-latek za młody na alkohol? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:01
      spoko koleś..ja mam 19 lat i też mi dowód wołają czasami...nawet u mnie w sklepie gdzie znam szefa;]
      • Gość: ANIA_23 Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.chello.pl 26.01.07, 23:18
        no też rzeczywiście straszne że nawet w wieku 19 lat ci sprawdzają, toż to już
        karygodne, hehe.Mi sprawdzono dowód tydzień temu a mam 23 lata i wiem że wiele
        osób starszych ode mnie też jest sprawdzanych.Nie mam żalu do sprzedawców, sądzę
        że dobrze robią, nie są pewni to sprawdzają
        • Gość: Bromba Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.stegny.2a.pl 27.01.07, 00:40
          Ba...mi sprawdzono dowód wczoraj. A jestem po 30stce i na dziecię niewinne nie
          wyglądam. Nie wiedziałam czy to komplement czy sprzedawczyni jaja sobie robi ze
          mnie;)
          • Gość: Sebastian Mila ja mam 15 i kupuje bez problemu.sklepik osiedlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 13:29
            hahahaha
        • arius5 A w Danii od 16 lat. 27.01.07, 03:10
          I nie podskoczysz jako rodzic, 16 lat i mozna chlac. I palic.
          Na szkolnych imprezach sprzedaja beczki piwa :o)
    • Gość: gaa Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.aster.pl 26.01.07, 17:18
      Nazwa Sherry jest nazwą historyczną! Napitek pochodzi z miasta Jerez, które za
      czasów Persów nazywało się Xerex, co wymawiało się "Sherish".
      • changchun Re: 87-latek za młody na alkohol? 26.01.07, 19:11
        Gość portalu: gaa napisał(a):

> Nazwa Sherry jest nazwą historyczną! Napitek pochodzi z miasta Jerez, które za
        > czasów Persów nazywało się Xerex, co wymawiało się "Sherish".

sensacyjne wiadomosci! To w Hiszpania byla pod panowaniem Persji? Nie
        wiedzialem... Miales moze na mysli Arabow (zwanych wowczas Maurami)?
        • Gość: gaa Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.aster.pl 27.01.07, 15:25
          changchun napisał:

> sensacyjne wiadomosci! To w Hiszpania byla pod panowaniem Persji? Nie
          > wiedzialem... Miales moze na mysli Arabow (zwanych wowczas Maurami)?

Nie napisałam, że Hiszpania była pod ich panowaniem. Moja uwaga dotyczyła
          podpisu pod zdjęciem, który twierdził, że nazwę wymyślili Brytyjczycy. Otóż nie
          oni, a Rustam Shirazi.
    • Gość: tekar Kto ma prawo legitymować obywateli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:25
      Rozumie, policja czy ewentualnie straz miejska. Ale czy np taki sklepikarz ma
      prawo sprawdzać moje dane? Albo konduktor?
      • Gość: jaj Re: Kto ma prawo legitymować obywateli? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:43
        Tak, jest w ustawie że jeżeli kupujesz alkohol, papierosy etc. to sprzedawca ma prawo poprosić o dowód na pełnoletność.
        • Gość: tekar Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:50
          A w jakiej ustawie jest tak napisane? A co z ustawą o ochronie danych
          osobowych? I nie chodzi mi o sprzedawanie czy tez nie wódy małolatom. Policjant
          musi spełniać kilka warunków aby wylegitymować obywatela a sporzedawca to niby
          kto?
          • Gość: t Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.mimuw.edu.pl 26.01.07, 18:57
            ok. powiedzmy ze nie ma prawa Cie wylegitymować. W takim razie, masz do wyboru - albo nie kupisz wódy, albo zaprosisz policjana, który Cie wylegitymuje z tej okazji. Albo przestaniesz filozofować ;)
            • Gość: MARCINO Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 10:37
              w końcu ktoś mądrze napisał ...nie chcesz pokazać, nie musisz... ale nie
              napijesz sie... - "wóda nie dla małolatów"
          • jurek7 Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? 26.01.07, 22:08
            Gość portalu: tekar napisał(a):

> A w jakiej ustawie jest tak napisane? A co z ustawą o ochronie danych
            > osobowych?

hmm... akurat uprawnienie (lub jego brak) do legitymowania nie ma nic wspólnego
            z istotą ochrony danych osobowych.
          • Gość: Him Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 22:37
            Gość portalu: tekar napisał(a):

> A w jakiej ustawie jest tak napisane?

W ustawie o "wychowaniu w trzezwosci (...)"
          • Gość: wnuk 19 Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 13:19
            Każdy ma prawo poprosić cię o wylegitymowanie się, nie ważne czy to klub czy
            sklep. Zasada jest taka, jeżeli nie możesz udowodnić swojego wieku nie masz
            prawa zakupić alkoholu. A prawo do "wymuszonego" wylegitymowania mają służby do
            tego upoważnione, np. POLICJA.
          • Gość: kaska Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.icpnet.pl 27.01.07, 22:26
            w ustawie o wychowaniu w trzezwosci.

• Gość: asdf Re: Sprzedawca ma ustawowe prawo legitymować? IP: *.dslextreme.com 29.01.07, 04:13
            jakie dane osobowe, kretynie. myślisz, że obchodzi go gdzie mieszkasz?
            zerknięcie na datę urodzenia i po sprawie.
      • Gość: pingu w kaandzie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.07, 03:02
        sprzedawca musi sie upewnic ze osoba kupujaca alkohol jest pelnoletna i nabywca
        musi udowodnic ze jest pelnoletni. jesli nie, nie ma transakcji. sprzedawca
        jesli sprzeda nieletniemu traci prace, knajpa traci licencje na dlugo. w koncu
        na podawanie alkoholu nieletnim grozi kara do 1 (jednego) roku wieziena. tak
        jest w prowincji ontario.

w zwiazku z tym nieletni czesto kupuja narkotyki: latwiej, dealer o papiery nie
        pyta.
    • Gość: strach na wróble 87-latek za młody na alkohol? IP: *.realestate.net.pl 26.01.07, 17:32
      "Rzecznik sieci "Morrisons" przyznał, że działania sklepu podyktowane są
      wyłącznie dobrymi intencjami."

Idiota ?
      • Gość: Anna Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 20:10
        > Idiota ?

Tak
        • Gość: ja Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.core.lanet.net.pl 27.01.07, 00:29
          Nie idiota, to się nazywa szcunek dla prawa i nieskodyfikowanych ZASAD.
          W polsce to są obce pojęcia.
          • Gość: mszd Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 13:35
            Jakie nieskodyfikowane zasady masz na myśli?
          • Gość: mszd Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 13:36
            i jaką polskę? chyba Polskę. To zdaje sie jest nieskodyfikowana zasada, że
            nazwy państw piszę sie wielką literą, co?
    • Gość: Mistral Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.01.07, 17:47
      z wesolych rzeczy jakie widzialem to pewien szyld pisalo tam (mniej wiecej tak)
      Cyt."Kredytu udzielamy tylko osobom powyzej 85 roku zycia w towarzystwie obojga
      rodzicow".
    • Gość: wardog1 Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.versanet.de 26.01.07, 18:50
      Gość portalu: x napisał(a):

> to w anglii trzeba miec 21?

Tak jak w USA, za to do strzelania do Irakijczyków Starcza 18-19lat.
      Wolno im umierać za swoją ojczyznę, ale broń boże wypić piwo.
      • Gość: az Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ded.ameritech.net 26.01.07, 23:43
        Musisz pan polityke do wszystkiego mieszac?

A tak naprawde to Irakijczycy strzelaja jedni do drugich. I podkladaja bomby.
        I obcinaja glowy.
      • Gość: ? Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 15:57
        jak byłam pare lat (3-4) temu wystarczyło 18.
    • Gość: Agusia Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.aster.pl 26.01.07, 19:19
      Chcialabym majac 87 lat wygladac na nastolatke:) Ale nie po ciuchach:)
      A.
      • Gość: Jarek Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.nstl.gov 26.01.07, 20:03
        To nie jest nic nadzwyczajnego. W Ohio nie sprzedano mi dwa razy
        piwa bo zapomnialem ID a mam ponad 50 lat. Sprzedawcy ortrzymali
        takie polecenie i wypelniaja je skrupulatnie.
        • Gość: Him Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 22:38
          Czyli socjalizm dotarl nawet do Stanow. Smutne. :(
          • wj_2000 Re: 87-latek za młody na alkohol? 27.01.07, 18:37
            Odpowiadasz na :
            Gość portalu: Him napisał(a):

> Czyli socjalizm dotarl nawet do Stanow. Smutne. :(

Czy jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie słowa "socjalizm"?

• Gość: KR$ Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.eranet.pl 29.01.07, 12:38
              Widzisz... znaczenie slowa socjalizm ewoluowalo mocno od czasow gdy ten termin
              powstal.

Obecnie moze ono oznaczac idiotyczne lub kretynskie rozwiazanie systemowe.
        • serinius Re: 87-latek za młody na alkohol? 26.01.07, 22:46
          > Sprzedawcy ortrzymali
          > takie polecenie i wypelniaja je skrupulatnie.

Wygląda na to, że wkrótce na pewno gdzieś pojawi się godny następca Stanisława
          Barei. To niemal pewne.
    • Gość: ola Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.chello.pl 26.01.07, 22:42
      zeby wejsc do pubu trzeba miec 16 lat,
      zeby kupic slaby alkohol trzeba miec 18,
      żeby kupic cos mocniejszego trzeba juz 21.
    • Gość: az 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ded.ameritech.net 26.01.07, 23:34
      W Michiganie tez niektore sklepy sprawdzaja wszystkim date urodzenia przy
      kupnie alkoholu.

A tytul artykulu jest durny i wcale nie przystaje do tego o co tam chodzi.
    • Gość: krzysiek 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ipt.aol.com 26.01.07, 23:35
      wydawało mi się, że nazw miejscowości sie nie spalszcza, ale może się mylę.
      Chodzi oczywiście o York
      • Gość: qq Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ds.pg.gda.pl 26.01.07, 23:41
        a moze to dżork a nie York :P
      • Gość: pacal a co to "spalszcza", domorosły językoznawco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:58
        Czy to jak w dowcipie: "Czym różni się gołąb od zwłaszcza?"

> wydawało mi się, że nazw miejscowości sie nie spalszcza
        Chodzi oczywiście o spolszcza.

BTW. Odpowiadając na Twoje przygłupawe "wydawało mi się":
        Mówisz: "Jadę do Londynu" czy "Jadę do London"?
        "Gdzie Rzym gdzie Krym", czy "Gdzie Roma gdzie Krim"?
        "Paryż wart jest mszy" czy "Paris wart jest mszy"?
        Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu czy do Romy?

Jeśli miejscowość jest znana i jej nazwa oryginalna dorobiła się spolszczenia,
        to właśnie powinno się używać wersji spolszczonej.
        • Gość: e Re: a co to "spalszcza", domorosły językoznawco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 16:01
          Nowy Jork, a nie New York.
    • Gość: warsawian Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:49
      owszem od 21 ale fajki od 16
    • Gość: tvrg 87-latek za młody na alkohol? IP: *.ppath.umn.edu 27.01.07, 01:03
      niezykle - w USA na festivalu kuchnii jak bylo piwo za darmo to bez waznego ID
      bramkarz nie wpusi nawet 100 latka, sam na Irish F. okazywalem 3 dokumenty bo
      nie mnialem ze soba prawa jazdy - tylko po to by kupic 2 piwa
    • Gość: Bolek 87-latek za młody na alkohol? IP: *.dsl.bell.ca 27.01.07, 06:52
      z tych wypowiedzi waszych jest tylko jeden wniosek: trzeba wam sprawdzac
      dowody,czy aby nie udajecie 12-latkow?
    • tymon99 Re: 87-latek za młody na alkohol? 27.01.07, 12:13
      Gość portalu: x napisał(a):

> to w anglii trzeba miec 21?

ale za to wolno mieć 0.8‰ :)
    • Gość: alorka Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 27.01.07, 18:20
      A mi kiedyś kazali pokazać dowód, jak kupowałam czekoladki z alkoholem :D
      • Gość: mercy Alkoholer? Może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 18:44
        Zpalszcza się śfikapur.
        Oj tak, tak.
        Poszedł do pyszko jana i mówi: kacyku chciałem domorosła.

A tamten: herde, behavioore, verde, bole wuleżur! Merde parsiflooore, nerde,
        hercy monamur.

Oj, zatańczyła od tego małpka na wieszaku, ale tamten ani drgnie, no to musiał
        świkapur iść do rajców. Okrętem.

• wj_2000 87-latek za młody na alkohol? 27.01.07, 18:49
      W pierwszej chwili to się wydaje niedorzeczne.

Ale to trochę tak jak z paradoksem Zenona z Elei.
      Gdy sprzedawca pyta o wiek, dopiero gdy ma podejrzenia (a nie każdego
      "z automatu"), osoby w pobliżu wieku granicznego zaczęliby mieć pretensje.
      Czemu mnie sprawdzasz, choć mam 22, a jej nie sprawdzasz choć ma 19?

I jakże by niezręczna sytuacja była, gdyby musiał odpowiedzieć, to co nim
      kierowało: No bo ona ma taką zniszczoną mordę, że myślałem, że ma 30!

To mi zresztą przypomina pewne zdarzenie sprzed lat. Szesnaste urodziny
      obchodziłem na początku klasy maturalnej, na wiosnę miałem coś około 16,5.
      Koleżanka, też z klasy maturalnej zaprzyjaźnionego liceum (nie było jeszcze
      koedukacji a system szkolny to było 7+4), już była tuż po 18-tych urodzinach.
      poszlismy do kina na film dozwolony od 18lat. I wyobraźcie sobie, że to JEJ
      kazali pokazać dowód ukończnia lat 18!
      Sprawa była błaha, ale miałem argument do "podsmiechujek". (W takim wieku
      marzyło się by wyglądać "dorośle")
      Zasada sprawdzania KAŻDEGO likwiduje ten problem.
    • Gość: jj Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.07, 22:22
      a co nie wiedziałeś? a do tego 16-latek nie kupi nawet zapałek nie mówiąc już o
      papierosach, nawet kleju w sklepie mu nie dadzą :P i nie ściemniam, byłem tam
      sprzedawcą :)
    • Gość: chickenrun Mielismy to samo w USA IP: *.autocom.pl 27.01.07, 23:03
      mój znajomy emeryt - musiał pokazać ID - a ja wyśmiałem małolate za ladą
      (ladacznicę), tak to jest, ale papieren muszą być - pańskie jaja
    • Gość: Catch 21 lat do kupna IP: *.ipt.aol.com 28.01.07, 02:59
      żeby kupić
      żeby pić wystarczy 18 (tj nic nie robią tym którzy podają alkohol 18 latkom)
      pozatym faktycznie sprawdzają ale nikt się nic nie czepia i alkohol kupujesz jak
      bułki ( jak już masz te 21 lat) a nie na osobnym stoisku w osobnej kasie
    • Gość: mszd Licensing Act 2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 13:29
      Nie, zgodnie z Licensing Act 2003 treba mieć 18, a w niektórych wypadkach
      (picie wina/piwa/cideru w restauracji do posiłku i w towarzystwie osoby
      pełnoletniej) tylko 16. Czyżby wybiórcza znów okazała się najbardziej rzetelną
      gazetą na rynku?
    • Gość: balbina 23 lata i takze weryfikowany ID IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:44
      Rok temu była w USA i za każdym razem, gdy chciaąłm kupić tylko piwo była
      poprosozna o ID i to bez względu czy wyglądałam na 23 lata czy też nie.
      Jedynie w zaprzyjaxnionym sklepie, gdzie codziennie robiłam zakup, jak chciałąm
      zakupić alkohol nie było problemu, bo każdy z kasjeró już mnie znał i kiedyś
      legitymował. Ale to był wyjątek.
      Jednkaże jak pojawiali się wokól mnie osoby psotronne mogące zakwestionowac
      niedokonanie legitymowania przez sprzedawce młodej osoby, zawsze prosili mnei o
      ID.
      Warunke to psoiadanie dokumentu drukowanego np. karta student EUro<26 nie jest
      respektowana z uwagina ręczne wypisywanie danych ( tka ajkby przy pisaniu na
      komputerze nei można by było wpsiać czegoś innego).
      Jednakże zawsze najlepiej mieć paszport lub dowód osobisty- wprawia ten
      dokument miejscowych w osłupienie jakie cudowen cudo posiadamy i jestesmy tka
      kontrolwoani przez państwo ( ps. tak jakby oni nei byli kontrolwoani na każdym
      kroku hehe). Notabene sama jak okazwyalam nasz polski dowów to każdy mnie
      bardzo dobrze zapamiętywał ;)
      • artremi Re: 23 lata i takze weryfikowany ID 29.01.07, 02:21
        Moja mame (ponad 60 lat) tez w USA wielokrotnie proszono o prawo jazdy gdy
        chciala kupic wino w supermarkecie. Polski paszport nie byl uznawany i trzeba
        bylo miec prawo jazdy.... Nie pytaj o logike....:-)
    • blue911 Re: 87-latek za młody na alkohol? 29.01.07, 05:47
      To samo w Stanach!~ to jest wkurzajace. Nie wygladam absolutnie na kogos kto
      jest chocby blisko wieku 21 lat, za czasow Beatlesow do szkoly chodzilem,a
      coraz 'skrupulatni' kasjerzy(-rki) zadaja ode mnie dowodu, a raczej prawa jazdy.
      Raz nawet tak sie wkurzylem,ze zadalem sobie trudu zeby zglosic to do dyrekcji
      stacji paliw BP - nic nie wskoralem. Glupota. Powinni miec jakies ogolnie
      przyjete kryteria oceniania wieku.
    • Gość: merr Re: 87-latek za młody na alkohol? IP: *.chello.pl 29.01.07, 10:20
      tak, 21
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka