millefiori 07.02.07, 16:37 - golabki w lisciach kiszonej kapusty. Najblizsza kiszona kapusta w glowach (nieszatkowana znaczy) jest dostepna w Budzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
around_the_sun Re: Mam ogromna ochote na... 07.02.07, 16:59 pani Fiorko, jak ja okolicznym góralom opowiadam o takiej kapuście to sie po głowach stukajom. Że niby niemożliwe, że kiszona w całości. A smaka mam, matko jakiego mam smaka na takie gołąbki, mniaaaammmm :) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Mam ogromna ochote na... 07.02.07, 18:48 Pani Aroundko Sloneczna, z kapusty takowej glab nalezy wyciac przed kiszeniem, wowczas sie robi plaskata w kiszeniu. Zasieg tak kiszonej kapusty wedle wlasnych doswiadczen i przekazow historycznych obejmuje tereny od Macedonii do okolic Lwowa, a nawet w XVIII wiecznych przepisach kulinarnych z Litwy sie pojawia. Najpyszniejsze golabki na swiecie, a poza tym model dla leniwych, bo z glowa kapusciana nie trzeba walczyc w trakcie oparzania jej we wrzatku, odzylowywania lisci i bez jekow, ze ostroznie, bo sie liscie polamia... Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Mam ogromna ochote na... 08.02.07, 20:06 zanim przeczytalam wontek to wydawało mi sie że nie mam ochoty a potem przeczytalam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olo53 Re: Mam ogromna ochote na... 09.02.07, 01:00 Takich golabkow to ja zjadam noca na zimno po czem opierniczanym jest, ze na zimno, a mnie nic nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Mam ogromna ochote na... 09.02.07, 09:44 a jakie gołąbki w rzeczoną kapustę zawijasz??? pocztowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 16:02 No smaku mi narobili, na tym paczkowym bezrybiu, ech! Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 16:04 najlepsze pączki są w kiszonej kapuście zasmażane :) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 16:21 chyba przysmażka :) Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 16:25 zjadłam dwa pączki i mam ogromna ochotę na coś..., sos tatarski? łososia z koperkiem? Albo na zwykłą sałatkę jarzynową. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 16:31 ja zeżarłam (bo od pewnych ilości to raczej o żarciu niż o jedzeniu może być mowa) 4 pączki i 2 oponki i teraz to mam tylko ochotę na jakąś lekką sałatkę Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 16:36 z pączków i oponek sałatka! Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 16:42 aha, z zasmażką i doprawiona faworkami Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 17:01 Oponki to juz widze oczyma duszy mej. Niekoniecznie tam gdzie bym chciala Faworki per favore zostawilismy jakos z boku? Boczek z faworkami lekko zrumieniony? Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Mam ogromna ochote na...PĄCZKI!!! 15.02.07, 17:08 aha, i jajeczniczka na tym boczku z faworkami Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Laaaa!!!!!! 15.02.07, 17:12 Na to bita smietana i wisienka, pod ajerkoniak! Sponiewierane marzenia pączkowe, buuuuuuuuuuuuu.... Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun nie bijta! 15.02.07, 17:15 i szpinak z czosnkiem na masełeczku :) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: nie bijta! 15.02.07, 17:20 mmmmmm... po takiej ilości słodkości jaką zeżarłam byłby jak znalazł. Chyba się udam na takowy zanim się udam po nauki spikania po engliszowemmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: nie bijta! 15.02.07, 17:46 oni się naszego języka nie chcom uczyć :( Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: nie bijta! 16.02.07, 09:04 nie szkodzi. Jak ja się nauczę ichniego, to będę mondrzejsza od nich i będe mogła na nich patrzeć fromdemontajn Odpowiedz Link Zgłoś
fralka_prania Re: Mam ogromna ochote na... 16.02.07, 00:01 Zapączkowli wątek, zasłodzili, zafaworyzowali faworkami.. A taki cudny, pikantny był..no sam mniut :D Odpowiedz Link Zgłoś