Dodaj do ulubionych

Zrób sobie świecącego pomidora!

IP: *.icpnet.pl 21.08.07, 12:37
Pierwszy. Wygląda super.
Obserwuj wątek
    • Gość: error Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: 83.238.65.* 21.08.07, 12:52
      w polsce nie ma fosforyzujacych zapalek :(
      • Gość: ktoś Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 12:54
        są! idź do sklepu wędkarskiego
        • Gość: Osek Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 16:07
          ok, więc o co mam prosić w sklepie wędkarskim? O zapałki z fosforem? Nie jestem
          pewien czy sprzedawca zrozumie o co mi chodzi :)
          Czy jest jakiś inny, prosty sposób otrzymania takiej ilości fosforu?
          • krasnov bashe, odpaliłem gazeta.pl na IE... 21.08.07, 19:25
            Zemdliło mnie od latających wszędzie śmieci.
            • tetlian Jak zrobić świecący żołądek? 21.08.07, 20:43
              Jak zrobić świecący żołądek? Wystarczy zjeść świecącego pomidora :)
    • Gość: ciekawy Zrób sobie świecącego pomidora! IP: 212.122.221.* 21.08.07, 12:54
      Przetłumaczcie nazwy związków chemicznych, bo nie chce mi się
      szukać :]
      Fosfor zrozumiałem, ale pozostałych nie..
      • Gość: Gintaras Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.07, 13:16
        wybielacz i na końcu woda utleniona. Fajny bajer :)
      • Gość: darf Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: 82.211.83.* 21.08.07, 13:19
        bleach - wybielacz. byle z jakims reduktorem. najlatwiej chlorem.
        domestos bedzie git.
        hydrogen peroxide - woda utleniona.

swoja droga reakcja jest dosyc prosta :)
        fosfor z zapalek traktujemy chlorem co daje nam kwas metafosforowy
        (H3PO3), ktory potem utleniamy woda utleniona (fosfor z 3 na 5) co
        daje nam swiecacy fosfor :). Wiec mozemy takiego pomidorka trzymac w
        stanie uspienia i dopiero w konkretnym momencie dodac wode utleniona
        zeby nam sie za wczesnie nie wypalil. :).. tylko ze po zjedzeniu
        takiego pomidorka zgon murowany :D
        • Gość: brb Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 21.08.07, 22:31
          a pozostalosc (ta stala frakcje pozostala po rozpuszczaniu "siarki z zapalek" w
          wybielaczu) mozna bezpiecznie wyrzucic do kibla?
          eksperyment fajny ale nie chcialbym truc...
        • Gość: gość Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.07, 23:36
          Domestos zawiera podchloryn sodu, który jest silnym UTLENIACZEM. H3PO3 to nie
          kwas metafosforowy tylko fosforowy (III).
        • Gość: Kaper Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 15:53
          Po pierwsze, chlor jest utleniaczem.
          Po drugie, wyjaśnij, czy w wyniku działania chloru na fosfor z zapałek powstaje
          kwas ortofosforowy H3PO4, czy metafosforowy HPO3 (bo kwas o podanym przez Ciebie
          wzorze nie istnieje). Piszesz, że fosfor w tym kwasie jest trójwartościowy, więc
          być może chodzi o ortofosforowy.

Po trzecie - kwas fosforowy jest zawarty np. w odrdzewiaczu Fosol, jest go
          trochę też w Coca-Coli. Czy któryś z tych płynów moze zostać użyty zamiast zapałek?
          • Gość: Kaper Fosol nie działa IP: *.limes.com.pl 22.08.07, 17:40
            Sprawdzone. Fosol nie świeci po dodaniu wody utlenionej, ani wybielacza (Ace) i
            wody utlenionej. W drugim przypadku jedynie intensywnie wydziela się chlor
            (uwaga - trujący!)
    • Gość: adam Z polskich zapałek to się nie uda... IP: *.novartis.com 21.08.07, 13:36
      ..
    • Gość: mkrs Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 13:48
      A nie łatwiej skonstruować wektor wirusowy i wprowadzić gen czerwonego białka fluorescencyjnego? :> wtedy pomidorek jest jadalny ;D
    • Gość: pomidorowo Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 14:05
      Jak myślicie, wystarczy woda utleniona z apteki, czy chodzi o nadtlenek wodoru w
      wyższym stężeniu?

pozdrawiam
      • Gość: magi Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 14:56
        Woda utleniona to 5% roztwór wodny nadtlenku wodoru. A w aptekach do odkażenia
        ran stosuje się 3%. Da się to stężyć ostrożnie podgrzewając i robiąc z tego
        maksymalnie 70% w warunkach domowych raczej bym tego nie próbował. Powyżej 70
        proc nie jest dostępny w handlu bo jest zbyt niebezpieczny. Można kupic
        perhydrol czyli 30% ;) Jak by tam wstrzyknięto coś mocniejszego niż 5% rozwaliło
        by pomidora ;)
        • Gość: pomidorowo Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 15:55
          dziękuję za powtórkę z lekcji chemii i pozdrawiam :)
    • Gość: artpomidor Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:10
      czy ktoś w domu zrobił już takiego pomidorka? Jeśli tak to udało się? i jak z
      zapałkami? zwykłe wystarczą czy trzeba jakiś specjalnych?
      • Gość: mutant wystarczą zwykłe IP: *.telprojekt.pl 21.08.07, 21:27
        tylko wtedy trzeba zapaloną zapałkę wsadzić w pomidora
        tez sie sie swieci
    • Gość: ppp Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.foxnet.com.pl 22.08.07, 00:16
      zobaczcie sobie inne filmiki zrobione przez goscia ktory udostępnil tego
      pomidora na metacafe - ciekawe rzeczy sa w nich zawarte np. dlaczego lepiej nie
      uzywac komorek na stacjach benzynowych, jak za pomocą zwyklej komorki odpalac
      ognie sztuczne (-> detonowac bomby przed dyskotekami i w autobusach), jak łowić
      szybciej ryby, czy tez przerobic zwykly laser na cos bardziej zabojczego -
      przyszli terrorysci maja z czego sie uczyc
    • halev Zrób sobie świecącego pomidora! 22.08.07, 07:54
      To było zawsze moje marzenie - mieć świecącego pomidora... Geeez...
    • Gość: Endi Jakie jeszcze warzywa? IP: 89.171.107.* 22.08.07, 11:07
      Czy to nie ci sami, którzy wybuchali Colę przy użyciu mentosów? Mam
      nowych idoli. ;->
      Zastanawiam się, jaką jeszcze roślinkę zamienić w lampkę. Pomidor
      się świetnie nadawał, bo miał półpłynne gniazda nasienne i cienkie
      ścianki. Z jabłkiem by to nie przeszło. Ogórki? Wiem! Jasne
      czereśnie! I obrane mandarynki...
      • Gość: Bebok Re: Jakie jeszcze warzywa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 22:43
        Może agrest. Ma twardą skórę więc powinien wytrzymać eksperyment.
    • artsg Tylko czy to coś jest jadalne? 22.08.07, 19:18

• zewszad_i_znikad Re: Tylko czy to coś jest jadalne? 22.08.07, 20:18
        Nie jest. Przecież było dwa razy wyraźnie napisane, że nie jest.
        • Gość: AA Re: Tylko czy to coś jest jadalne? IP: *.ib.tcz.pl 22.08.07, 20:23
          Skąd zakupic fosforowe zapałki? Czy zwykłe się nadadzą ?
    • artsg Nie prosciej przywieźć pomidory z Czarnobyla? 22.08.07, 21:12

• Gość: aaa czy mozna uzyc siarki ze zwyklych zapalek, skad wz IP: *.ib.tcz.pl 22.08.07, 21:17
        a jezeli nie to skad wziac te niezwykle
        • Gość: meg skąd wziąć fosfor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 22:34
          "W Europie alchemik H. Brandt w 1699r. otrzymał fosfor biały przez odparowanie
          moczu i ogrzewanie pozostałości z piaskiem."
    • Gość: mullen Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 21:39
      NADTLENEK WODORU - BEZKITU ... jest w każdym sklepie ;)
    • Gość: omgwtfbbq Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 07:37
      Zrób sobie ŚWIECĄCY POMIDOR. Odmiany "świecącego pomidora" można użyć w
      przeczeniu, na przykład: Nie zrobiłem sobie świecącego pomidora. Piszmy po polsku.
      • Gość: pomidorowo Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 12:26
        Niektóre rzeczowniki się, że tak powiem, używotniają - można je odmieniać jakby
        były żywotne. Stąd można jeść kotleta, używac pilota, zrobić pomidora.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka