Gość: kerdęj IP: *.icpnet.pl 21.08.07, 12:37 Pierwszy. Wygląda super. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: error Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: 83.238.65.* 21.08.07, 12:52 w polsce nie ma fosforyzujacych zapalek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 12:54 są! idź do sklepu wędkarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osek Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 16:07 ok, więc o co mam prosić w sklepie wędkarskim? O zapałki z fosforem? Nie jestem pewien czy sprzedawca zrozumie o co mi chodzi :) Czy jest jakiś inny, prosty sposób otrzymania takiej ilości fosforu? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov bashe, odpaliłem gazeta.pl na IE... 21.08.07, 19:25 Zemdliło mnie od latających wszędzie śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Jak zrobić świecący żołądek? 21.08.07, 20:43 Jak zrobić świecący żołądek? Wystarczy zjeść świecącego pomidora :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Zrób sobie świecącego pomidora! IP: 212.122.221.* 21.08.07, 12:54 Przetłumaczcie nazwy związków chemicznych, bo nie chce mi się szukać :] Fosfor zrozumiałem, ale pozostałych nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gintaras Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.07, 13:16 wybielacz i na końcu woda utleniona. Fajny bajer :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darf Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: 82.211.83.* 21.08.07, 13:19 bleach - wybielacz. byle z jakims reduktorem. najlatwiej chlorem. domestos bedzie git. hydrogen peroxide - woda utleniona. swoja droga reakcja jest dosyc prosta :) fosfor z zapalek traktujemy chlorem co daje nam kwas metafosforowy (H3PO3), ktory potem utleniamy woda utleniona (fosfor z 3 na 5) co daje nam swiecacy fosfor :). Wiec mozemy takiego pomidorka trzymac w stanie uspienia i dopiero w konkretnym momencie dodac wode utleniona zeby nam sie za wczesnie nie wypalil. :).. tylko ze po zjedzeniu takiego pomidorka zgon murowany :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brb Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 21.08.07, 22:31 a pozostalosc (ta stala frakcje pozostala po rozpuszczaniu "siarki z zapalek" w wybielaczu) mozna bezpiecznie wyrzucic do kibla? eksperyment fajny ale nie chcialbym truc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.07, 23:36 Domestos zawiera podchloryn sodu, który jest silnym UTLENIACZEM. H3PO3 to nie kwas metafosforowy tylko fosforowy (III). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaper Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 15:53 Po pierwsze, chlor jest utleniaczem. Po drugie, wyjaśnij, czy w wyniku działania chloru na fosfor z zapałek powstaje kwas ortofosforowy H3PO4, czy metafosforowy HPO3 (bo kwas o podanym przez Ciebie wzorze nie istnieje). Piszesz, że fosfor w tym kwasie jest trójwartościowy, więc być może chodzi o ortofosforowy. Po trzecie - kwas fosforowy jest zawarty np. w odrdzewiaczu Fosol, jest go trochę też w Coca-Coli. Czy któryś z tych płynów moze zostać użyty zamiast zapałek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaper Fosol nie działa IP: *.limes.com.pl 22.08.07, 17:40 Sprawdzone. Fosol nie świeci po dodaniu wody utlenionej, ani wybielacza (Ace) i wody utlenionej. W drugim przypadku jedynie intensywnie wydziela się chlor (uwaga - trujący!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Z polskich zapałek to się nie uda... IP: *.novartis.com 21.08.07, 13:36 .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 13:48 A nie łatwiej skonstruować wektor wirusowy i wprowadzić gen czerwonego białka fluorescencyjnego? :> wtedy pomidorek jest jadalny ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorowo Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 14:05 Jak myślicie, wystarczy woda utleniona z apteki, czy chodzi o nadtlenek wodoru w wyższym stężeniu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 14:56 Woda utleniona to 5% roztwór wodny nadtlenku wodoru. A w aptekach do odkażenia ran stosuje się 3%. Da się to stężyć ostrożnie podgrzewając i robiąc z tego maksymalnie 70% w warunkach domowych raczej bym tego nie próbował. Powyżej 70 proc nie jest dostępny w handlu bo jest zbyt niebezpieczny. Można kupic perhydrol czyli 30% ;) Jak by tam wstrzyknięto coś mocniejszego niż 5% rozwaliło by pomidora ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorowo Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 15:55 dziękuję za powtórkę z lekcji chemii i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artpomidor Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:10 czy ktoś w domu zrobił już takiego pomidorka? Jeśli tak to udało się? i jak z zapałkami? zwykłe wystarczą czy trzeba jakiś specjalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant wystarczą zwykłe IP: *.telprojekt.pl 21.08.07, 21:27 tylko wtedy trzeba zapaloną zapałkę wsadzić w pomidora tez sie sie swieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.foxnet.com.pl 22.08.07, 00:16 zobaczcie sobie inne filmiki zrobione przez goscia ktory udostępnil tego pomidora na metacafe - ciekawe rzeczy sa w nich zawarte np. dlaczego lepiej nie uzywac komorek na stacjach benzynowych, jak za pomocą zwyklej komorki odpalac ognie sztuczne (-> detonowac bomby przed dyskotekami i w autobusach), jak łowić szybciej ryby, czy tez przerobic zwykly laser na cos bardziej zabojczego - przyszli terrorysci maja z czego sie uczyc Odpowiedz Link Zgłoś
halev Zrób sobie świecącego pomidora! 22.08.07, 07:54 To było zawsze moje marzenie - mieć świecącego pomidora... Geeez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endi Jakie jeszcze warzywa? IP: 89.171.107.* 22.08.07, 11:07 Czy to nie ci sami, którzy wybuchali Colę przy użyciu mentosów? Mam nowych idoli. ;-> Zastanawiam się, jaką jeszcze roślinkę zamienić w lampkę. Pomidor się świetnie nadawał, bo miał półpłynne gniazda nasienne i cienkie ścianki. Z jabłkiem by to nie przeszło. Ogórki? Wiem! Jasne czereśnie! I obrane mandarynki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebok Re: Jakie jeszcze warzywa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 22:43 Może agrest. Ma twardą skórę więc powinien wytrzymać eksperyment. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Tylko czy to coś jest jadalne? 22.08.07, 20:18 Nie jest. Przecież było dwa razy wyraźnie napisane, że nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Tylko czy to coś jest jadalne? IP: *.ib.tcz.pl 22.08.07, 20:23 Skąd zakupic fosforowe zapałki? Czy zwykłe się nadadzą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa czy mozna uzyc siarki ze zwyklych zapalek, skad wz IP: *.ib.tcz.pl 22.08.07, 21:17 a jezeli nie to skad wziac te niezwykle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg skąd wziąć fosfor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 22:34 "W Europie alchemik H. Brandt w 1699r. otrzymał fosfor biały przez odparowanie moczu i ogrzewanie pozostałości z piaskiem." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mullen Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 21:39 NADTLENEK WODORU - BEZKITU ... jest w każdym sklepie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omgwtfbbq Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 07:37 Zrób sobie ŚWIECĄCY POMIDOR. Odmiany "świecącego pomidora" można użyć w przeczeniu, na przykład: Nie zrobiłem sobie świecącego pomidora. Piszmy po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidorowo Re: Zrób sobie świecącego pomidora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 12:26 Niektóre rzeczowniki się, że tak powiem, używotniają - można je odmieniać jakby były żywotne. Stąd można jeść kotleta, używac pilota, zrobić pomidora. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś