Dodaj do ulubionych

Ile cukru jest w Coca-Coli?

• maciejkozlowski Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? 04.05.09, 16:12
      To ohydztwo nadaje się tylko do odrdzewiania (kwas fosforowy) a cukier - no nie trzeba być dietetykiem aby wiedzieć i czuć , że to wielkie G. I ten uwodzicielski słodki smaczek z kofeinką . Współczuję Wam - miłośnicy Pepsi i Coli- przecież jedna jest warta drugiej.
    • Gość: Miras Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 16:21
      taaa tylko tam są jakies amerykanskie produkty na tej stronie, do kitu to !
    • Gość: tamara Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.09, 16:33
      a cukier jest niezdrowy? bo nie wiem o co się rozchodzi
    • Gość: Wrecekrzepki Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: 195.205.221.* 04.05.09, 16:35
      Jak mozesz wspolczuc nam, ze lubimy pic cos, co nam smakuje. Jakbysmy pili cos, co nam NIE smakuje, mogloby Ci byc z tego powodu przykro.
      A do pana/i jjuulliiaajj: dziekuje, umiem czytac ze zrozumieniem. Nawiazuje nie tylko do tego artykulu ale i innch stron, ktore w podobny sposob pokazywaly ile cukru jest w coli. Zapominajac pokazac dla porownania ilosci cukru w takiej samej objetosci naturalnego soku. Roznica miedzy fruktoza a sacharoza, ktora slodzone sa napoje, jest naprawde niewielka. Jesli potrafisz podac te "subtelne roznice", ktore wyraznie wskaza ze fruktoza jest duzo lepsza od sacharozy (ktora sklada sie, jak wiemy, z glukozy oraz fruktozy), to jestem ciekaw. Moze jakas rewolucje w odzywianiu przeprowadzisz. A ze skladu coli, to chyba najbardziej nienaturalna substancja jest kwas ortofosforowy, ktory jest regulatorem kwasowosci. Nie twierdze, ze to jest zdrowe - to sa wysokoprzetworzone, mocno slodzone produkty, ale takie bezmyslne krytykowanie, tez jest chyba nie na miejscu.
    • Gość: jot Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.skierniewice.vectranet.pl 04.05.09, 16:41
      Fatman: Od kiedy powoduje otyłość.
    • Gość: bloody_rabbit Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.zone8.bethere.co.uk 04.05.09, 16:49
      pH Coli wynosi ok. 2,8, sam mierzyłem na laborkach z chemii. pijecie kwas!
    • Gość: Kasiulka Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.09, 16:53
      ej, rozpisujecie sie na temat coca-coli-, czy tam cukru...NIe czaje Was, przeciez to są wasze sprawy... co kto pije, ile tego pije, ile tam cukru. Chyba kazdy wie, że Cola jest niezdrowa. Hę?
    • Gość: lw Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.aster.pl 04.05.09, 17:07
      =>fatman: im więcej spożywasz cukru tym więcej produkujesz insuliny i z czasem praca trzustki zostaje rozregulowana
    • Gość: gość Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.aster.pl 04.05.09, 17:19
      Do FatMana - pod linkiem, który przesłałeś są bzdury. Aspartam składa się z dwóch związków - aspartylu i fenyloalaniny. I groźny jest jedynie dla chorych na fenyloketonurię (którzy nie mogą "poradzić" sobie z fenyloalaniną).
    • Gość: erni Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 17:21
      >bloody_rabbit
      trzeba było się jeszcze trochę pouczyć na tych laborkach, to byś takich pseudo-argumentów nie podawał,

kiszona kapusta - pH 4
      jabłko - pH 3,2
      sok cytrynowy - pH 2,3
    • Gość: Ziomalov Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.09, 17:28
      Wrecekrzepki: z tego co mi wiadomo, wchłaniane fruktozy odbywa się bez udziału insuliny -->nie obciąża trzustki, i nie wzmaga odkładania tłuszczu (co nie znaczy, że nie tuczy)
      A 5000 lat temu człowiek, jak miał ochotę, to jadł owoce w całości (błonnik i masa innego dobra) a czystego przetworzonego cukru nie znał wcale... dlatego imho cukier, soki i napoje to zło i tyle. Litr ma tyle kcal co pół solidnego obiadku, a wcale nie syci... pozdro
    • Gość: TT Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.pools.arcor-ip.net 04.05.09, 17:29
      do jjuulliiaajj, zapoznaj nas z skladem coca-coli, nie zatrzymuj tajemnicy dla siebie, skoro to "maleńki szczegół"
      Dzieki. Czekam.
    • Gość: asd Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.zabrze.net.pl 04.05.09, 17:34
      i tak bede pić cole , w dupe mam wykresy
    • Gość: dr peper Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.icpnet.pl 04.05.09, 17:40
      ja tez bede pil cole co prawda oszukuje troche bo juz pije tylko light bo nie chce stracic zebow! chociaz podobno slodzik powoduje raka! niech ktos zrobi badania czy wczesne wstawanie lub pierdzenie na wykladach czasami nie powoduje raka.
    • Gość: gumiok Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.wieszowanet.pl 04.05.09, 18:24
      "tego co mi wiadomo, wchłaniane fruktozy odbywa się bez udziału insuliny -->nie obciąża trzustki, i nie wzmaga odkładania tłuszczu" Bardzo trafnie, zapomniales tylko, ze nie podlegajac insulinie fruktoza robi co chce, a ze niewiele jej sie chce to uzerac sie z nia musi watroba. Fruktoza zalewa szlaki metaboliczne w hepatocytach, nasila lipogeneze i powoduje szybkie stluszczenie watroby. Ja wole Cole z sacharoza, nie dosc, ze do strawienia sacharozy jest potrzebna sacharaza ktora ma jakas tam swoja wydolnosc, ktora spowalnia wchlanianie monocukrow do krwi, to jeszcze niskie stezenie fruktozy we krwi powoduje bardzo szybkie jej wchlanianie, zalew paskudztwem watroby i to co wyzej ;)
    • Gość: zwierzaczek Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: 82.177.90.* 04.05.09, 18:30
      ja pije i tak light albo zero
    • Gość: ktos Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.09, 18:30
      zdjęcia są tendencyjne: puszka Coca-Coli to 0,33l jedna szklanka to max 0,25l; a taka jak ta na zdjęciu to na pewno nie więcej niż 220! czyli przeliczając cukier w soku i coli do tej samej objętości mamy: cola 9 kostek, sok 8 kostek - czy to tak wiele?
    • Gość: TIMONek Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.hstl6.put.poznan.pl 04.05.09, 18:38
      Zamiast cukru jest aspartam ;) niekaloryczny :P wszak szkodliwy
    • Gość: xymon Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.76.classcom.pl 04.05.09, 18:55
      to ciekawe: jakiej wielkości są te butelki? 0,5l i 1l?? wygląda na to, że cola w większych butlach jest mniej słodka.
    • Gość: marian Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.chello.pl 04.05.09, 19:09
      Ostatnio poczytałem na temat substancji takich jak Aspartam, Acesulfam K itp. i dziękuję Bogu że mam możliwość kupić coś ze zwykłym cukrem. Poszukajcie niezależnych stron o słodzikach, wyników badań na małpach. O tym jak jedną z pierwszych decyzji Ronalda Reagana było przepchnięcie Aspartamu po uprzednim ograniczeniu kompetencji urzędu ds. żywnosci i leków. Cała banda "dbających o zdrowie" pije cole zero i pepsi light ze świadomością tego że dobrze czynią.
    • Gość: Weishaupt Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 19:31
      Napoje słodzone nie są mniej zdrowe niż dowolny produkt zawierający sacharozę bądź inny wielocukier. Dowcip polega na tym, by pamiętać, że picie takich napojów to _dodatkowa_ porcja cukru. Jest to szczególnie istotne dla osób na diecie, które ograniczają ilość węglowodanów.
      Nawiasem mówiąc, nadmiar fruktozy jest podobnie szkodliwy jak nadmiar sacharozy i może prowadzić do cukrzycy, nadmiernego poziomu cholesterolu, dny moczanowej etc.
    • Gość: Wrecekrzepki Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.09, 19:51
      Do Ziomalov: ja nie twierdze, ze cola jest zdrowa. Mi chodzi tylko o to, zeby nie udawac, ze soki sa duzo zdrowsze bo sa niby z owocow, sa bardziej "fit" i tak dalej. Sa tak samo tuczace jak cola i inne napoje z podobna iloscia wegli. Tyle. I naprawde - czy to bedzie fruktoza, czy to bedzie sacharoza - wielkiej roznicy tu nie robi.
    • Gość: strzecha Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.toya.net.pl 04.05.09, 19:54
      w coca coli light nie ma w ogóle cukru - zamiennie stosowane są słodziki :] które faktycznie nie tuczą , ale nie odzwyczajają od tej białes trucizny. No i dodatkowy haczyk jest taki że niektóre słodziki zawierają aspartam - czyli rakotwórczą substancje . więc bez szału ze słodzikami i colą light :) pozdrowienia
    • Gość: stevia Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 19:55
      do marian: stevie polecam
    • Gość: zxczxc Re: Ile cukru jest w Coca-Coli? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.09, 20:05
      Tu jest dużo informacji o aspartamie.
      www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm
      Warto przeczytać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka