Dodaj do ulubionych

reklama i...

IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:13
Swiat prowadzacych wiadomosci i dzienniki w telewizji. Czyli znane osoby,
kojarzace sie z jednym...prawda. Problem zaczyna sie jak te znane osoby
zaczynaja reklamowac rozne artykuly czy serwisy nie majacego nic wspolnego z
zawodem jaki wykonuja. Takie reklamy w GB sa zabronione, dla ochrony
komsumenta. Dlaczego w Polsce mozna takie numery robic? Pisze o tym,
poniewaz widzialem pania reklamujaca chyba tpsa ktora czyta lub czytala
wiadomosci...
Obserwuj wątek
    • nocny_marek1 Re: u nas 14.01.04, 00:16
      to dozwolone
      bo prowadzący nie kojarzą się z prawdą.
      • Gość: Richelieu* Re: u nas IP: *.localdomain / 213.77.25.* 14.01.04, 00:22
        a Czubówna ma cudowny głos, jak dla mnie może reklamować co się da, nawet
        tabletki na zaparcia, wzdęcia i podpaski ze skrzydełkami
        • Gość: ryb Re: u nas IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:25
          cudowny glos to maja kocmoluchy :)
          • nocny_marek1 Re: u nas 14.01.04, 00:28
            To głęboka wypowiedź, niewątpliwie

Gość portalu: ryb napisał(a):

> cudowny glos to maja kocmoluchy :)
            • Gość: ryb Re: u nas IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:31
              Nie, nie wiesz o co chodzi. Sorry...:)))
            • Gość: Richelieu* Re: u nas IP: *.localdomain / 213.77.25.* 14.01.04, 00:34
              Marku.. głęboka tak na 10 cm jeśli liczyć od mostka
              ;)))
              • Gość: ryb Re: u nas IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:37
                :))) w srednicy, zapomnialas dodac :)))
          • Gość: Richelieu* Re: u nas IP: *.localdomain / 213.77.25.* 14.01.04, 00:31
            ;* <
            • Gość: ryb Re: u nas IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:33
              hahahah:))) hihihi, nie moge, glos mi odebralo :))))
              • nocny_marek1 Re: u nas 14.01.04, 00:36
                wbrew przysłowiu

mów dalej!

:)

> hahahah:))) hihihi, nie moge, glos mi odebralo :))))
        • jmx Re: u nas 14.01.04, 00:44

A z tym to się nie mogę zgodzić - ja się do niej bardzo zraziłam, że właśnie
          wspiera takiego .... monopolistę. Wszystko byłoby lepsze tylko nie Tepsa.
          • Gość: ryb Re: u nas IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:48
            Co by to nie bylo to jednak gdzies jest granica...a ta granica zostala
            wykorzystana przez tpsa albo owa pania albo wspolnie...
            • nocny_marek1 Re: u nas -ryb 14.01.04, 00:51
              czyli w 1 wypowiedzi mialem rację

> Co by to nie bylo to jednak gdzies jest granica...a ta granica zostala
              > wykorzystana przez tpsa albo owa pania albo wspolnie...
              • Gość: ryb Re: u nas -ryb IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:56
                100% racje :)
                • nocny_marek1 Re: u nas -ryb 14.01.04, 01:00
                  To dla mnie wielki dzień

W końcu ktoś przyznał rację moim opiniom
                  Dzięki

> 100% racje :)
                  • Gość: ryb Re: u nas -ryb IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:11
                    Bo ja mam problem, jak ktos ma racje to ja sie z nim zgadzam:)
            • jmx Re: u nas 14.01.04, 00:58

> Co by to nie bylo to jednak gdzies jest granica...a ta granica zostala
              > wykorzystana przez tpsa albo owa pania albo wspolnie...

W Polsce niczego się nie traktuje poważnie, moze też nie ma wyczucia norm czy
              jakiejś etyki zawodowej, nie wiem. Z drugiej strony Czubówna nie była/nie jest
              dziennikarzem tylko lektorem. Była lektorem i odczytywała wiadomości tak samo
              jak jest lektorem np. filmów przyrodniczych. Nie zmieniła swojej profesji -
              jest czlowiekiem do wynajęcia, który ma odczytać to co mu podsuną.
              Hm, to nie ocena tylko stwierdzenie faktu ;-).
              • Gość: ryb Re: u nas IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:05
                No i w tym jest problem, kasa ponad...no wlasnie co? Niby inteligentni ludzie
                i nie widza takich prostych rzeczy? Co nastepne do wynajecia? Widzisz w GB
                nigdy by do tego nie doszlo...
                • jmx Re: u nas 14.01.04, 01:14

Myślę, że Czubówna to precedens, nikomu chyba nie przyszło do głowy, że może
                  tak się zdarzyć i dlatego nikt temu nie przeciwdziałał. "Co nie jest
                  zabronione jest dozwolone" i tyle. A tak na marginesie - myślę, że "prawdziwy"
                  dziennikarz nie poszedłby na taki układ (pomijam kwestie prawne) bo zależaloby
                  mu na pozostaniu w zawodzie.
                  • Gość: ryb Re: u nas IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:21
                    Poruszylas dobry punkt "prawdziwy dziennikarz". I chyba o to w tym wszystkim
                    chodzi:)))
                    • jmx Re: u nas 14.01.04, 01:23

No widzisz... a Ty o tyranii (pieniądza ;-)) od razu :-)
          • Gość: Richelieu* Re: u nas IP: *.localdomain / 213.77.25.* 14.01.04, 00:49
            kiedy nie ma co do przysłowiowego garnka włożyć .. co do monopolisty, niech
            ich ślimak kopnie, kilka lat temu miałam modem, krótko ;)))
            dopóki na osiedlu nie zrobili sieci netu nie miałam, modem sprzedałam gdy
            przyszedł pierwszy rachunek
            • jmx Re: u nas 14.01.04, 01:01

A ja nadal na Tepsie i wcale mi sie to niepodoba ale nie ma innych
              możliwości ;-////
            • Gość: ryb Re: u nas IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:17
              Ale Ci dobrze, ja musialem do niesamowych szantazy sie dopuscic zeby koles z
              kablem przyszedl. Jak w koncu przyszedl i pokazal mi rachunek to poprosilem go
              zeby ten kabel z rachunkiem wzial i poszedl sobie a ja podlacze sie na krzywy
              ryj do sasiada...i podziele sie z nim rachunkiem :)
    • jmx Re: reklama i... 14.01.04, 00:20

Nie można. Czubówna odeszła z Panoramy a potem zaczęła reklamować TPSA.
      • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:23
        O to chyba ona, tylko ze powinien byc jakis czas zanim cos takiego mozna
        robic...
        • jmx Re: reklama i... 14.01.04, 00:42

Może i tak... Ale z drugiej strony - czy przeszły pracodawca ma mieć parwo
          wpływu na wybór zatrudnienia byłego pracownika? Pewnie TV powinna zapisać to w
          kontrakcie przy dawaniu pracy ale w sumie Czubówna to przypadek jednostkowy i
          nikt z powodu jednej osoby nie chce prawa zmieniać ;-)
          • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 00:55
            Takie prawo powinno byc w kodeksie prawa...i kontrakcie. Bo to naprawde nie
            jest fair dla tych co maja problem z wyborem...Mowie o komsumentach.
    • otryt Media Markt 14.01.04, 00:58
      Media Markt wydają gazetki reklamowe w ilosciach kilkudziesięciu tysięcy lub
      więcej w samym tylko Trójmieście. Pokazują tam towary po atrakcyjnych cenach,
      których w sklepie są znikome ilości. Kiedyś koledzy pojechali po jakieś
      akcesoria komputerowe i okazało się, że 5 minut po otwarciu sklepu nie można
      było kupić, bo w sprzedaży była tylko 1 sztuka(!). Ale jak już ktoś przyjechał
      to kupi co innego. Dla mnie to przykład nieuczciwej reklamy. Pewno w podobna
      sytuacja miała miejsce w ostatni weekend w Łodzi, kiedy to doszło w sklepie do
      dużej rozróby. Można by powiedzieć - dobrze im tak! Mają czego chcieli, gdyby
      nie to, że niestety 12 osób zostało rannych, czy to z powodu tłoku czy
      interwencji policji.
      • jmx Re: Media Markt 14.01.04, 01:04

A z drugiej strony to też pokazuje jakieś, może to zbyt mocne określenie,
        zezwierzęcenie(?) ludzi, którzy gotowi się stratować i zabić byle tylko
        kupić/dostać coś taniej (a do najbiedniejszych nie należą).
        • otryt Re: Media Markt 14.01.04, 01:37
          jmx napisała:

byle tylko
          > kupić/dostać coś taniej

Drażni mnie bardzo gdy w reklamie informują, że ilość towaru jest ograniczona.
          Sugestia - należy się pospieszyć z zakupem. Tak mogło być w PRLu, wtedy
          trudniej było kupić towar, dziś trudniej sprzedać. Ta uwaga jest nielogiczna,
          bo gdy mało towaru i może go zabraknąć to reklama jest przecież niepotrzebna i
          tak przecież towar pójdzie. Reklama podsyca świadomie instynkt walki o towar.

Podobnie instykt zdobywcy podsycają akcje robione w Geancie, kiedy to w ciągu
          10 minut sprzedają taniej o 10% jakiś towar, trzeba tylko się pospieszyć i
          dojechać z wózkiem z drugiego końca sklepu, przy okazji tratując innych.
      • Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 01:04
        I będzie tak dopóty ludzie nie przestaną być naiwni.
        Tego żadna ustawa o reklamie nie zmieni.
        Wręcz przeciwnie.
      • cossa Re: Media Markt 14.01.04, 01:33
        heh.. dzis obilo mi sie o uszy, ze mimo wszystko i tak wyszli na swoje

otryt napisał:

Można by powiedzieć - dobrze im tak! Mają czego chcieli, gdyby
        > nie to, że niestety 12 osób zostało rannych, czy to z powodu tłoku czy
        > interwencji policji.
        • Gość: ryb Re: Media Markt IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 02:09
          Witaj:) Kto wyszedl na swoje?
          • cossa Re: Media Markt 14.01.04, 02:26
            Helo Rybie ;)

Media Markt w Lodzi
            sporo strat w zwiazku ze szturmem na sklep
            ale i miejsce na zysk sie znalazlo

mam nadzieje jedynie, ze to co sie zdarzylo
            i przepychanki
            i ranni
            nie byli "wliczeni w koszty"
            przez strategow

pozdr.cossa

> Witaj:) Kto wyszedl na swoje?
            • Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 02:29
              > mam nadzieje jedynie, ze to co sie zdarzylo
              > i przepychanki
              > i ranni
              > nie byli "wliczeni w koszty"
              > przez strategow

A dlaczego nie?
              Brak tego świadczyłby o nieznajomości świadomości współczesnego ziemianina.
              • cossa Re: Media Markt 14.01.04, 02:47
                piszesz rowniez o sobie?

Gość portalu: az napisał(a):

> A dlaczego nie?
                > Brak tego świadczyłby o nieznajomości świadomości współczesnego ziemianina.
                • Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 02:50
                  Nie.
                  • cossa Re: Media Markt 14.01.04, 03:04
                    a to niby dlaczego?
                    • Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 03:29
                      Nie korzystam z takich okazji. Nie korzystam z reklam. Nie korzystam z tv, z
                      gazet i innych mediów. Oczywiście znów mam na myśli powszechne rozumienie tego
                      korzystania. Bo i mi zdarzyło się oglądać skoki narciarskie, a przy okazji
                      podskakujące bobry. Ale w jakim celu skakały (czego tyczyła reklama) nie mam
                      pojęcia.
                      W ogóle mało kupuję. A jeśli czegoś potrzebuję to radzę się rodziny, znajomych,
                      przeglądam jakieś oferty.
                      Krótko rzecz ujmując - jestem daleko od, nazwijmy to, średniej zbiorowej
                      świadomości, co mam nadzieję dość wyraźnie wynika z mojego tutejszego
                      postowania. I ta moja odległość tyczy również wpływu reklamy czy sposobu
                      dokonywania zakupów.

Niezależnie od Twojego zdania na moje mniemania o odległościach, racz zaspokoić
                      moją ciekawość w temacie przygotowań organizatorów "okazji".
                      • cossa Re: Media Markt 14.01.04, 23:07
                        zabij mnie, a nie wiem o co Ci chodzi w ostatnim akapicie
                        choc zawialo emocja.. mozesz wyjasnic o co pytasz? ;)

pozdr.cossa
                        • Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 23:42
                          > zabij mnie, a nie wiem o co Ci chodzi w ostatnim akapicie
                          > choc zawialo emocja.. mozesz wyjasnic o co pytasz? ;)

E tam zabić. Jeszcze spróbuję mediacji.

cossa:
                          Media Markt w Lodzi
                          sporo strat w zwiazku ze szturmem na sklep
                          ale i miejsce na zysk sie znalazlo

mam nadzieje jedynie, ze to co sie zdarzylo
                          i przepychanki
                          i ranni
                          nie byli "wliczeni w koszty"
                          przez strategow

az:
                          A dlaczego nie?
                          Brak tego świadczyłby o nieznajomości świadomości współczesnego ziemianina.

[itd.]

Dlaczego masz nadzieję, że organizatorzy nie "wliczyli w koszty" (nie
                          pomyśleli) o napierającym tłumie i skutkach tego napierania.
                          • cossa Re: Media Markt 15.01.04, 02:54
                            bo w glowie mi sie nie chce pomiescic
                            jakich jeszcze szkod szeroko pojmowany marketing przyniesie
                            do czego sie posuna stratedzy, by zwrocic na siebie uwage
                            i zgolic kase ze "szczurkow"

uprzedmiotowienie ludzi
                            ale pewnie i gorsze rzeczy przed nami

optymistycznie
                            na dobranoc
                            cossa ;)

Gość portalu: az napisał(a):

> Dlaczego masz nadzieję, że organizatorzy nie "wliczyli w koszty" (nie
                            > pomyśleli) o napierającym tłumie i skutkach tego napierania.
                            • Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 15.01.04, 03:44
                              A czymże masz swą głowę tak zajętą? ;)

Zadziwia mnie kolejny głos (tym razem Twój) odwracający kota ogonem.
                              Stratedzy i reklamy są od tego, by kusić ludzi, czyli sprzedać towar i zarobić.
                              Jednak ludzie mają głowy i wolny wybór. Mają?
                              Jednak ludzie z tych dwóch wymienionych okoliczności nie korzystają rozsądnie.
                              A może źle to widzę?
                              Nie korzystają rozsądnie, bo wiedzą, że cossa&company nie dadzą ich skrzywdzić,
                              że ujmą się za nimi w razie czego.
                              Nie muszą się starać. Nie muszą główkować. Nie muszą przewidywać.
                              Cossa&company czuwają za nich. Nawet postulują kto nie powinien reklamować
                              produktów. Bo przecież naiwny, nieodpowiedzialny człowiek posłucha dziennikarza.
                              Coś mi się widzi, że kolejne "okazje" polegać będą na przymusowym dostarczaniu
                              przez handlowców towarów w atrakcyjnych cenach do domów klientów. No bo z
                              jakiej racji człowiek ma ściskać się w tłumie? A jeszcze może się przeziębić.
                              Jakie będą (są) efekty takiej nadopiekuńczości?!
                              Kto hoduje "szczurki" i czyni z ludzi bezmyślne ciała?
                              Masz rację. Będzie gorzej.
                              • cossa Re: Media Markt 15.01.04, 18:26
                                dalsza dyskusja w tym tonie nie ma dla mnie sensu

sama jestem czlowiekiem
                                i staram sie zdawac sobie sprawe z tego
                                co sie ze mna dzieje
                                nie zmieni to jednak faktu, ze "by sprzedac"
                                stosuje sie chywty ponizej pasa
                                ktore moga bulwersowac, smieszyc czy tez przerazac

moze to nie dokladne porownanie
                                ale kiedys w ksiazce "Inny Swiat"
                                Herling-Grudzinski napisal
                                ze "prawdziwy glod zaczyna sie wtedy
                                gdy zaczynasz patrzec na drugiego czlowieka jak na obiekt do zjedzenia"
                                czy dostrzegalna jest pewna analogia?

dzialania, ktore wykorzystuja slabosci czlowieka
                                ktore zagrazaja jego zdrowiu, zyciu
                                niezaleznie od tego jak bardzo czlowiek w swej istocie jest ulomny
                                nigdy nie beda mialy u mnie poparcia

jak rowniez poparcia nie maja u mnie ludzie
                                wynoszacy sie jak Ty ponad reszte

jestes jak kazdy z nas
                                moze bardziej swiadomy
                                ale nic wiecej

pozdr.cossa
                                • Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 15.01.04, 19:28
                                  > dalsza dyskusja w tym tonie nie ma dla mnie sensu

W jakim tonie?
                                  • cossa Re: Media Markt 15.01.04, 19:43
                                    takim jak Twoj jeden post wczesniej

podpisano:
                                    cossa&company
                                    (i r w koleczku)
                                    • Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 15.01.04, 20:02
                                      Rozumiem.
                                      Przepraszam Cię za to sformułowanie.
                                      Może nie jest zbyt trafne, ale pozostaję przy myśli mu towarzyszącej.
                          • malvvina Re: Media Markt 15.01.04, 09:41
                            no to sie przemoge (brrr) i ci powiem : ma nadzieje bo nie jest cyniczka, ani
                            wyznawczynia jakichkolwiek ekstremalnych teorii polityczno-ekonomicznych jak ty.

• malvvina Re: Media Markt 15.01.04, 09:41
                            no to sie przemoge (brrr) i ci powiem : ma nadzieje bo nie jest cyniczka, ani
                            wyznawczynia jakichkolwiek ekstremalnych teorii polityczno-ekonomicznych jak ty.

• Gość: az Re: Media Markt IP: *.magtel.net.pl 15.01.04, 20:11
                              > no to sie przemoge (brrr) i ci powiem : ma nadzieje bo nie jest cyniczka, ani
                              > wyznawczynia jakichkolwiek ekstremalnych teorii polityczno-ekonomicznych jak
                              ty

Fajnie, że się przemogłaś. Twój głos też się liczy.
                              Również ten, że realne spojrzenie oznacza cynizm.
            • Gość: ryb Re: Media Markt IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 03:20
              Cos slyszalem, o tym incydencie...Poszukam wiecej :)
              • Gość: ryb Re: Media Markt IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 03:22
                A tak, juz nie kontaktuje, ide spac...Dobranoc :)))
      • Gość: ryb Re: Media Markt IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:33
        Typowe tricki, wyprzedaz 50% taniej, na...no wlasnie na czym, nikt nie moze
        tego znalezc...
    • Gość: az Re: reklama i... IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 01:02
      W czym problem?
      Czy to również Twój problem?
      Masz problemy z zakupami?
      • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:06
        Nie widzisz problemu? Naprawde?
        • Gość: az Re: reklama i... IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 01:23
          Nie widzę.
          Wyjaśnij jeśli łaska.
          • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:31
            Jak nie widzisz, to Twego swiata nie bede papral, bo to nie byloby fair z
            mojej strony:)
            • nocny_marek1 Re: reklama i...- ryb 14.01.04, 01:33

To było zdanie doskonałe!

> Jak nie widzisz, to Twego swiata nie bede papral, bo to nie byloby fair z
              > mojej strony:)
            • Gość: az Re: reklama i... IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 01:35
              Twoja wola co myślisz o moim świecie, o tym co dla mnie dobre, a co byłoby
              popapraniem, i czy to ewentualne popapranie mi nie na rękę czy też może dla
              mnie niewskazane.
              Twoja wola jak mi odpowiadasz lub nie.
              • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:55
                No dobra, wyobraz sobie ze pan czy pani "X" prowadza wiadomosci, ktore Ty
                akurat notorycznie ogladasz. Pewnego dnia przychodzisz do domu, pilotem klik
                na TV i widzisz pana/pania "X" ktora mowi: Kupuj "Z" bo to dobre. Odchodzisz
                od TV, ale kojarzysz sobie produkt "Z" z pania/panem "X" i wiadomosciami,
                czyli mozesz miec bledne odczucie ze ten produkt jest rekomendowany przez
                naukowcow, rzad czy inne instytucje ktore na Tobie robia wrazenie...
                • Gość: az Re: reklama i... IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 01:58
                  kojarzysz sobie produkt "Z" z pania/panem "X" i wiadomosciami,
                  > czyli mozesz miec bledne odczucie ze ten produkt jest rekomendowany przez
                  > naukowcow, rzad czy inne instytucje ktore na Tobie robia wrazenie...

Zależy co i jakie na kim robi wrażenie.
                  • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 02:33
                    No i tu jest caly problem...:)
                    • Gość: az Re: reklama i... IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 02:36
                      Myślę, że Twoja szlachetna próba obrony konsumentów pogłębia ten problem.
                      • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 02:39
                        Jednak widzisz problem, to dobrze...bo moje proby wytlumaczenia czegos nie
                        zawsze sa udane...wiem o tym :)
    • Gość: Richelieu* Re: reklama i... IP: *.localdomain / 213.77.25.* 14.01.04, 01:38
      a gdyby Milewicz zaczął rekamować maski przeciwgazowe albo nawet maść na
      oparzenia w tropikach to byłoby zgodne z zawodem?
      a gdyby Kolonko zaczął reklamować MC Donalda
      a gdyby Durczok zaczął rekamować instytut onkologii
      a Tomasz Lis kuśnierza
      ?

co to jest reklama nie mająca nic wspólnego z zawodem?
      • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:45
        W tym wszystkim chodzi tylko i wylacznie o etyke zawodow wykonywanych przez
        pewnych ludzi. Niestety czasami tej etyki brakuje, dlatego powinna poparta byc
        prawem. Tylko nie mow mi, ze tez nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi...bo
        sie zabije.
        • Gość: az Re: reklama i... IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 01:51
          Wydaje mi się, że problem dotyczy ludzi, którzy za rzeczywistość przyjmują
          świat opowiadany im przez dziennikarzy, a zakupów dokonują wedle reklamy.
          Reasumując - nie wysilają się z oglądem, zrozumieniem świata, nie są
          samodzielni w wyborach i w działaniu. Brak im odpowiedzialności.
          • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:58
            To jest wlasnie brak odpowiedzialnosci u dziennikarzy ktorzy na cos takiego
            sie decyduja...
        • Gość: Richelieu* Re: reklama i... IP: *.localdomain / 213.77.25.* 14.01.04, 02:16
          chodziło mi o to wyrażenie, że reklama niezgodna z zawodem. Co to oznacza. Bo
          jeśli zgodna z zawodem to czy może reklamować? A etyka.. Niektórzy pewnie są
          etycznie doskonali, ale wydaje mi się, że większość poprawnego zachowania u
          dziennikarzy nie wynika z żadnej etyki tylko z wyrachowania, że reklama czegoś
          tam popsuje ich wizerunek, a skojarzenia widzów bazują na tak absurdalnych
          przesłankach, że trzeba się nieźle napacykować i wyczesać przed wejściem by
          grzywka centymetr w dół nie popsuła imagu. I gdzie tu prawo jeszcze.. gdy
          komuś zależy na wizerunku profesjonalisty to w reklamach udziału brać nie
          będzie czy jest na to paragraf czy nie.

ps. będę musiała od teraz zacząć intensywnie śledzić Twoje poczynania forumowe
          jeśli już takie deklaracje zabicia Rybci dajesz, żeby w ostatniej chwili wylać
          wiadro lodu na głowę na ochłonięcie ;)))
          • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 02:44
            Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe, ale juz wisze...co gorsze podoba mi
            sie to :)))
            • r.richelieu Re: reklama i... 14.01.04, 02:56
              jezu, jezu, jezu, wiadro z lodem, lód z wiadrem, woda, chlust, prysk, czekaj
              ...
              podoba Ci się to?
              !
              czy w wisielczości Rybci do twarzy? ;))))
              kopnij ten serwer co Cię wiesza, może przynajmniej zaskoczy jeśli nie pójdzie
              • Gość: ryb Re: reklama i... IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 03:11
                Oh, RR, zebym ja byl tylko mlodszy, nie taki brzydki, nie pil, nie palil i byl
                blizej Ciebie. Wtedy pokopalibysmy ten serwer razem, po czym pokazalbym Ci ze
                to nie serwer robi problemy...:)))
                • r.richelieu Re: reklama i... 14.01.04, 03:20
                  !!! *

*okrzyk szarej mózgowiny niewyartykułowany z powodu zwarcia

więc jesteś nie taki młody, brzydki, pijesz, palisz i jesteś daleko
                  w sam raz dla kocmołucha z korzeniami, że hoho
                  ;))))

• jmx Do RR i Az 14.01.04, 01:49

Wiesz co... Durczoka to mogłaś sobie darować ;-/

Moim zdaniem Rybowi chodziło oto, by nie korzystać z dorobku instytucji przy
        reklamowaniu róznych produktów, które z tą instytuacją nie mają nic wspólnego.
        • Gość: az Re: Do RR i Az IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 01:55
          O, jmx rzecznikiem prasowym ryba?
          A co z dorobkiem Hollywood?
          • Gość: ryb Re: Do RR i Az IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 01:59
            Nic przeciwko temu nie mam...Wysoko sobie cenie jmx, bardzo wysoko...:)))
            • jmx Ryyyyb.... :-) 14.01.04, 02:15

Toż ja dzisiaj zasnąć nie będę mogła..... :-)))
              • Gość: ryb Re: Ryyyyb.... :-) IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 02:34
                :))) I o to mi chodzilo :)))
                • jmx Re: Ryyyyb.... :-) 14.01.04, 02:36

No to w takim razie idę do łóżka ;-)

Dobranoc :-))
                  • Gość: ryb Re: Ryyyyb.... :-) IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 14.01.04, 02:37
                    Dobranoc :))) Ja tez ide...
          • jmx Re: Do RR i Az 14.01.04, 01:59

Tak tylko chciałam zanaczyć, że nie rozmawiamy o aktorach ale o
            dziennikarzach. Dla mnie to istotna różnica.
            • Gość: az Re: Do RR i Az IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 02:04
              Raczej mowa o dziennikarzach.
              Ale Ty napisałaś ogólnie o "dorobku instytucji". Więc pociągnąłem te instytucje.
              Jaką widzisz zasadniczą różnicę w przypadku dziennikarzy, która
              uniemożliwiałaby im reklamowania? Jakie akty prawne i zapisy w nich zawarte
              powinny regulować tę kwestię?
              • jmx Re: Do RR i Az 14.01.04, 02:13

Jaka instytucja stoi za aktorem? Wg mnie za aktorem stoi tylko on sam. Jesli
                jemu nie przeszkadza, że w teatrze gra Hamleta a potem reklamuje szampon
                przeciwłupieżowy to OK, ta sprawa dotyczy tylko jego.

O dziennimarzach juz pisałam gdzieś wyżej do Ryba - dziennikarzowi (wg mnie)
                zależy na pozostaniu w zawodzie, więc najwyżej zmieni stacje
                radiową/telewizyjną/gazetę.
                • Gość: az Re: Do RR i Az IP: *.magtel.net.pl 14.01.04, 02:22
                  Myślę, że aktorowi też zależy na zawodzie, więc najwyżej zmieni teatr/wytwórnię.

Zgoda. Dziennikarz to nie aktor.
                  Wróćmy do aktów prawnych... Jakie i co w nich?
            • Gość: Richelieu* Re: Do RR i Az IP: *.localdomain / 213.77.25.* 14.01.04, 02:06
              dlaczego Durczoka? są gorsze rzeczy niż rak w stadium wyleczalnym, ale to nie
              ten temat

wiem, że aktor a dziennikarz to dwie różne osoby od którycbsię czego innego
              oczekuje
              ale dziennikarz to też nie jednolity zawód. Jeden jest dziennikarzem-
              prezenterem inny korespondentem inny dziennikarzem sportowym. Gdyby
              Szaranowicz zaczął reklamować piłki fitbolowe odebrane byłoby to tak strasznie
              źle, jak reklama czegoś tam przez prezentera wiadomości
              • jmx Re: Do RR i Az 14.01.04, 02:20

A no właśnie o to chodzi "dziennikarz-prezenter" to nie dziennikarz z
                prawdziwego zdarzenia. To dawniejszy spiker (speaker jak kto woli).
                Piłki niech reklamują piłkarze - oni tym pracują i się na tym znają. A
                Szaranowicz jest od gadania o sporcie i sportowcach.
    • kwieto Re: reklama i... 14.01.04, 08:22
      Tak sobie pomyslalem, ze wyszlo tu pare spraw.

Przede wszystkim, od dawien dawna jednym z chwytow reklamy jest zestawienie produktu z
      atrakcyjna lub znana osoba, i kreowanie w ten sposob pozytywnych skojarzen, wzmacnianie marki.

Druga sprawa, to powiazanie osoby z zawodem. Mnie osobiscie bardziej zniesmacza np. lekarz
      reklamujacy kiepski lek, niz dziennikarz reklamujacy np. szampon do wlosow. Dlatego ze
      dziennikarz jest po prostu osoba znana, natomiast lekarz "firmuje" swoja opinie opinia eksperta.
      To znacznie grubsze naduzycie. Pytanie, o ktore zahaczyl AZ - co z aktorami, ktorzy rowniez
      wystepuja w roli takich "znanych i lubianych" kwiatkow do produktu?

Trzecia rzecz - zaleznie od srodowiska dozwolone sa rozne metody. np. w USA dopuszczalna jest
      reklama porownawcza, ktora w Polsce jeszcze do niedawna byla zabroniona (a i teraz nikt po nia
      nie siega, chyba bojac sie ze moze to towarowi/producentowi bardziej zaszkodzic niz pomoc).
      Nie jestem pewny, czy sa regulacje prawne, na ten temat. Inna sprawa jest srodowisko - wiem ze
      kiedys jedna z prezenterek wyleciala za reklamowanie jakiegos towaru (nie pamietam ktora i za co
      konkretnie). Ale z drugiej strony, mam wrazenie ze w Polsce nie ma silnego srodowiska
      dziennikarskiego. Jakis czas temu na "Fotografii" olt zalozyla watek na ten temat dotyczacy
      fotoreporterow.
      Link jest tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=127&w=9324378&a=9324378
      A ja tylko dodam, ze wlasciwie nikt nie zaprzeczyl... A skoro slabe jest srodowisko, to i mozna
      sobie pozwalac na zachowania niedopuszczalne gdzie indziej.
    • Gość: Konefka Re: reklama i... IP: 217.153.87.* 14.01.04, 13:19
      jesli chodzi o Czóbowne, to ona juz jakies 5 lat nie jest pracownikiem
      telewizji, tylko telekomunikacji.
    • Gość: OIeńka Czubówna wyleciała z telewizji za Tepsę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 16:02
      Wywalili ją, zanim po raz pierwszy pokazano reklamę zresztą. Swego czasu za
      kiełbasy wyleciała niejaka Dowbor, może ja kojarzysz - ruda taka z TVP2.

Dziennikarze/prezenterzy (tzn. tzw.gwiazdy) nie pojawiają się w Polsce w
      reklamach, bo to nieopłacalny zwrot - nie dostana za to wiecej niż 2 x pensję,
      a że wylecą - jak w banku.

Teraz mamy inną aferę. Ci ludzie biorą udział np. w testach kosmetyków, które
      robią damskie magazyny z najwyższej półki. Magazyny się tłumaczą, że to za
      frico i gwiazdy mówią, co naprawde o kremie X myślą, niemniej istnieje
      podejrzenie, że niekoniecznie jest to prawdą. No i toczy sie dyskusja, czy to
      ok, że główna prezenterka "najoglądalniejszych" wieczornych wiadomości mówi w
      eleganckim magazynie, ze najładniejsze sa perfumy jakieś tam.

Ale z drugiej strony, władze TV przebąkiwały o wywaleniu jej, bo wygrała w
      jakims plebiscycie na najseksowniejszą Polkę, więc w sumie wychodzi na to, że
      wolno tylko oddychać i czytać ;)
      • r.richelieu Re: Czubówna wyleciała z telewizji za Tepsę. 14.01.04, 16:13
        tak tylko, że Dowbor nie jest dziennikarzem-prezenterem wiadomości, a
        zapychaczem międzyreklamowym. Zresztą ona wtedy była na urlopie macierzyńskim
        gdy te kiełbasy reklamowała, może i 3-letnim urlopie i chciała koniecznie
        światu tego jej brząca pokazać między tabletkami od bólu głowy a serkami.
        • procesor Re: Czubówna wyleciała z telewizji za Tepsę. 14.01.04, 20:48
          Mam wrażenie że obie sie girl i Kardynałko mylicie.

Dowbor wiedziałą ż eprace starci - była w ciązy i chciała zarobić by na czas
          intensywnej opieki nad dzieckiem i odcięcia od mateczki telewizji mieć za co
          żyć.
          A Czubówna - najpierw odeszła - potem wystąpiła. Zreszta miało to związek z jej
          osobistym życiem i pewnymi zmianami w nim.

Za to Edyta Wojtczak - przemiła pani - faktycznie chyba została karnie
          odstawiona za reklame proszku bodajże..
          • Gość: OIeńka Re: Czubówna wyleciała z telewizji za Tepsę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 20:50
            Niestety nie masz racji.
            • procesor Re: Czubówna wyleciała z telewizji za Tepsę. 14.01.04, 22:40
              Jesteś Czubówna - czy osobą która ją wyrzucała z pracy?

Moge się mylić , w gazetach kłamią.. A ja ani Czubówna ani jej były pracodawca..
              • Gość: OIeńka Re: Czubówna wyleciała z telewizji za Tepsę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 23:09
                Wiem.
    • Gość: nickname Re: reklama i... IP: 80.51.244.* 14.01.04, 21:28
      I dobrze, że to robią. Nie po to się lansuje kogoś w telewizji i gazetach (a
      jeśli trzeba to i w radiu), żeby nic z tego nie mieć, reklamodawcy płacą,
      środki masowego przekazu funkcjonują, a że ktoś jest niezadowolony, to taki
      skutek uboczny. Trzeba się liczyć z tym, że jak ktoś jest nagle częściej
      pokazywany w mediach, to zaraz niby przypadkiem pojawi się w reklamach.
      • Gość: OIeńka Re: reklama i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 21:36
        Bzdura. Wręcz odwrotnie - dziennikarz w reklamie okrada pracodawcę-medium.
    • Gość: frustro reklama jest dźwignią ... ostatnią szansą IP: *.future-net.pl 15.01.04, 09:36
      żeby się jeszcze wydźwignąć z zapaści...
    • komandos57 Re: reklama i... Ryb 15.01.04, 13:20
      TY zes uosobienie prawd.Wszystkich prawd.Szkoda zes taki zniewiescialy.
      • Gość: ryb Re: reklama i... Ryb IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 15.01.04, 23:26
        Zniewiescialy? Bo to tak sie konczy jak tylko z babami przebywasz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka