Dodaj do ulubionych

Nienawidzę świąt !!

16.12.10, 21:38
Już jako dziecko za nimi nie przepadałem. Ale taraz jak tylko zbliża się świąteczno-sylwestrowa końcówka roku to normalnie aż mnie trzęsie ! A ponoć święta niosą ze sobą spokój i relaks. Śmieszne... W pracy jedna wielka gorączka, przeistaczająca się w psychozę. No, ale presja na wyniki, roboty 2-3 razy więcej niż w normalnym czasie. Szefostwo spuszcza się nad zyskami, wszak w święta ludzie wydają więcej i chętniej. Trzeba to wykorzystać ! Praca od 8 do 18. Oczywiście są nadgodziny, ale co z tego ? Od 7 do 19 człowiek poza domem. Tłuczone w kółko naprzemiennie w radio jedne i te same piosenki świątczne. Tak, tak, z chęcią bym wyłączył. Ale niestety, radio ponoć zwiększa naszą sprzedaż. I tym oto sposobem kilkanaście do kilkudziesięciu razy dziennie słyszę "Last Christmas" i inne tego typu świąteczne hity. Codziennie. Żygać się chce. Potem prezenty. Cholera wie co komu kupić, nikomu nie dogodzisz tymbardziej że nawet zastanowić się nie ma kiedy bo po pracy człowiek tylko marzy by pier....lnąć się na łóżko. I pewnie znów skończy się czymś standardowym typu "perfum". No ale jego też trzeba kupić. Kiedy ? W każdym sklepie masa ludzi, sami nie wiedzą czego chcą. Przepychają się, oglądają, dopchać się nie można. Normalnie jak bydło. Już na sam widok robi mi się niedobrze. Co z tego że w niedzielę wolnę jak i tak nie można odpocząć, bo przecież trzeba przygotować się do świąt. I to pomimo, że po takim tygodniu to ostatnia rzecz na którą człowiek ma ochotę. No i w końcu przychodzą święta i trzeba udawać przy rodzince jaki to człowiek szczęśliwy i pełen energii. Wszak głupio przy świątecznym stole smęcić coś w tym "radosnym i spokojnym czasie". Koniec grudnia to dla mnie najgorsze 3 tygodnie roku. Marzę tylko o tym żeby był już 2 stycznia. Mam nadzieję, że dotrwam.
Obserwuj wątek
    • dzanky Re: Nienawidzę świąt !! 16.12.10, 23:36
      Tez nie lubie swiat. Mnie to jeszcze dodatkowo wnerwiaja te przygotowania do swiat, gotowanie, szykowanie, sprzatanie i masowe przesylanie szablonowych zyczen. Kiedys kartki teraz emaile i wierszyki w smsach. A potem przesadne objadanie sie, bo tyle sie nagotowalo...
      Jedynie dekoracje swiateczne mi sie podobaja i moze dzieki nim nie jest tak ponuro jak w listopadzie. Aby do wiosny:)
      • cynta Re: Nienawidzę świąt !! 17.12.10, 03:43
        To po co to robisz? nie gotuj tak duzo, moze cos innego.. nie przesylaj zadbych kartek, po co sie dajesz wciagnac w schematy ktorych nie lubisz?
        • dzanky Re: Nienawidzę świąt !! 17.12.10, 13:24
          Ja juz tak nie robie, ale swiateczne rymowanki i tak zawsze dostaje, a jak bylam w Polsce na swieta to tez nie dalo sie mojej mamie wytlumaczyc, ze mozna inaczej obchodzic swieta. No i nie jezdze...
          • doc1 Re: Nienawidzę świąt !! 17.12.10, 13:32
            Węglarz Tłoczyński do ojca Tradycji:
            – Ona nie może się tak nazywać: Tradycja!
            – Dlaczego niby?
            – Pytasz, dlaczego? No bo tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz uchwałą specjalną zarządzić ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworze. Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
            • paco_lopez Re: Nienawidzę świąt !! 17.12.10, 15:40
              im dłuzej sie to czyta, tym mniej sie z tego rozumie. tak wygląda popelina. dlaczego jednym tradycja pomaga a drugim nawisa ? dlasczego jednych uwzniosla a innych odpycha ?
    • doc1 Czekam na Święta 17.12.10, 08:42
      Każde są niepowtarzalne. Mógłbym rzucić kilka własnych opowieści wigilijnych ale tu sami malkontenci.
      Świąt nie lubia nastolatki, bo są niby uczulone na sztuczność. Zresztą one nie lubią niczego i nikogo, nawet siebie. Niektórym tak już zostaje na zawsze mimo upływu lat.

Widziałem w TV fragment jakiegoś programu, gdzie muzułmanka opowiadała jak uwielbia ramadan i żałuje, że tak szybko się on kończy. Ludzie są wtedy bardziej uduchowieni, modla się, poszczą. Dla niej to prawdziwe przeżycie.
      • dzanky Re: Czekam na Święta 17.12.10, 13:55
        Opowiedz prosze:) lubie czytac, ze gdzies ktos potrafi radowac sie swietami tak naprawde:)

Mi sie wydaje, ze ta tradycja jest fajna dla dzieci, ktore wierza jeszcze w Sw. Mikolaja i czekaja na prezenty pod choinka. Ale czy w dzisiejszych czasach dzieci faktycznie czekaja jeszcze na prezenty? Mam wrazenie, ze one nie potrafia juz sie niczym cieszyc, bo dostaja za duzo prezentow... Ale pewnie nie wszedzie tak jest.
      • to.niemozliwe Re: Czekam na Święta 17.12.10, 15:39
        Wrzucaj, ale na innym watku...tu niech pisza narzekaczy i malkontenci :'(
      • paco_lopez Re: Czekam na Święta 17.12.10, 15:54
        mnie sie zdaje, ze spo leczeństwo dochodzi do wniosku, ze robiło coś niepotrzebnie, a strasznie sie przy tym nochodzic musieli w mróz. kiedys to dopiero musieli z siebie wychodzić jak trzeba by ło zorganizować wigilię, i swieta, bo starzy najczęściej w wigilie to byli jak te harty przyczajone do wypicia litra żytniej, w bożenarodzenie a trzeba było,to wystać w kolejkach, którym dzisiejsze przy kasach nie dorastaja do 10% tamtych poczekalni. sprawa wydaje sie podobna jesli chodzi o imprezy komunijne. matki jojcza i wywracaja do góry oczy, jak to będzie i ile to bedzie roboty i pieniędzy w te robote i te zakupy wpakowanych. prezent to standard. albo rower, albo ekwiwalent multimedialny. a wystarczy odmówić. zwykłym nie dziękuję. jestem z innego czegoś i tam tak nie ma i koniec. to łatwe nie jest, ale mnie daje przyjemna perspektywe.
      • mona.blue Re: Czekam na Święta 17.12.10, 21:46
        Ja też czekam na Święta, magiczna atmosfera, pachnąca choinka, wigilijne potrawy i prezenty :)

Ale najważniejsze, żeby Chrystus narodził się w naszych sercach i dał nam pokój i radość.
    • paco_lopez Re: Nienawidzę świąt !! 17.12.10, 15:35
      hahahaha nie jesteś sam. trzeba trochę pocierpieć zeby się z tego wymiksowac mentalnie. to jest zagięcie czasoprzestrzeni . zacznij czcić przesilenie zimowe. będzie wiosna, będzie w dupie trawa rosła.
      • dzanky Re: Nienawidzę świąt !! 17.12.10, 16:56
        Ostatnio intensywnie sciera sie stare z nowym. W astrologii trwala ostatnimi laty opozycja saturna (symbolizuje historie, struktury wladzy, tradycje i konserwatyzm obyczajowy) i urana (wolnosc, przyszlosc, postep techniczny) co fajnie symbolizowalo scieranie sie tradycji z nowoczesnoscia. Nowa era to era wodnika (urana). Wychodzimy z ery ryb - ery chrzescijanstwa. Ludziom otwieraja sie oczy i uswiadamija sobie, ze wartosci i tradycje chrzescijanskie, ktore im wpajano od malego to przezytek. Rozumiem jednak starsze pokolenie, ze trudno im sie przestawic i nauczyc inaczej patrzec na rzeczywistosc i ze zgroza patrza na mlodych, ktorzy nie kontynuuja tradycji. Uran to tez internet, ktory umozliwia blyskawiczny przeplyw informacji i swiat staje sie taki maly, a oszukiwanie i sterowanie ludzmi staje sie utrudnione. Mamy teraz nieograniczone mozliwosci kontaktu i poznawania ludzi z innych kultur i widzimy, ze bez naszego chrzescijanskiego Boga tez mozna byc szczesliwym, a moze nawet bardziej.
        • leda16 Re: Nienawidzę świąt !! 18.12.10, 23:16
          dzanky napisała:

> Ludziom otwieraja sie oczy i
          > uswiadamija sobie, ze wartosci i tradycje chrzescijanskie, ktore im wpajano od
          > malego to przezytek.

He, he, raczej się zamykają, jeśli dadzą sobie odebrać ten cudowny klimat Bożego Narodzenia, nastrój Pasterki, smak opłatka z miodem wśród najblizszych, poczucie jedności i spokoju. Cóż, głupcom z atrofią uczuciowości wyższej można tylko współczuć.

Rozumiem jednak starsze pokolenie, ze trudno im sie przes
          > tawic i nauczyc inaczej patrzec na rzeczywistosc i ze zgroza patrza na mlodych,
          > ktorzy nie kontynuuja tradycji.

Nie ze zgrozą, z politowaniem. A biedne, ogłupione przez slogany "nowoczesności" prymitywy, nawet nie wiedzą, ile tracą. Pewnie, żeby się schlać i nażreć nie trzeba czekać do Bożego Narodzenia.

Mamy teraz nieograniczone mozliwosci kontaktu i
          > poznawania ludzi z innych kultur i widzimy, ze bez naszego chrzescijanskiego Bo
          > ga tez mozna byc szczesliwym, a moze nawet bardziej.

Bo to jest tak - chrześcijanin nie może się obyć bez swojego Boga, Żyd bez swojego, Arab i Hindus oraz starocerkiewni też godnie czczą swoje święta. Jednak do większości ludzi taki jak Twój -wulgarny materializm - nie przemawia.
          • dzanky Re: Nienawidzę świąt !! 18.12.10, 23:50
            Rozumiem Ledo, ze jestes z tego starszego pokolenia i masz prawo patrzec tak a nie inaczej na mlodych ludzi. Kazdy ma prawo do swojego odbioru rzeczywistosci. Moze nie ma sensu wartosciowac i oceniac innych, bo wszystko jest wzgledne dla kazdego. Wazne jak sie z tym czujemy my sami, idac swoja droga, ktora jest zgodna z naszymi wartosciami i przekonaniami.
            Ja akurat gleboko wierze w Boga i jestem przekonana, ze natura jest zbyt doskonala aby to bylo dzielem przypadku. Bardziej przemawia do mnie jednak reinkarnacja i prawo karmy, anizeli nasza katolicka religia. Ale jesli Ty akurat odnajdujesz radosc i jednosc z Bogiem podczas Swiat Bozego Narodzenia to pewnie dla Ciebie bardzo glebokie przezycie duchowe i stad tryskasz taka miloscia dla bliznich przed swietami;)
    • crazy_witch Pojecie tych swiat sie wypaczylo kompletnie.... 19.12.10, 15:54
      Jako ze wypada w dzien kiedy to dawni keltowie swietowali Dzien Najkrotszy w Roku przypadajacy gdzies ok. 23-24 grudnia. Po tym dniu sloneczko swieci i swieci coraz dluzej i tak do dnia 23-24 czerwca, kiedy dzien staje sie najdluzszy w roku.
      W sumie na chrzescijanie w imie zjednoczenia w jednosci religii zalapali ten jak to okreslali 'poganski' zwyczaj, ktory nadal chetnie obchodzimy.
      Wszak poprzednicy keltowie w zaleznosci od rejonu, roznie obchodzili i byly to swieta calej osady czy miejscowosci, gdzie kazdy cos przynosil ze soba do jedzenia z czego robila sie niezla uczta, gdzie przy ogniu tanczono spiewano i chwalono zycie i czas...

dzis sa to swieta gdzie jest okazja do spotkan. A prezentem moze byc sam fakt ze jeszcze tu jestes pomiedzy nami wiec...moze wypraw go po keltycku idz na zabawe, albo po druidzku uczcij ze szklana dobrego wina. Wystarczy!:=)
      • quiete Re:Nie lubię świąt 24.12.10, 10:33
        ja też nie lubię świąt, nudzi mnie i irytuje całe to zamieszanie z kupowaniem, strojeniem choinek, najchętniej zasnęłabym i obudziła się dopiero po nowym roku albo przespała te kilka wolnych dni
    • seth.destructor Re: Nienawidzę świąt !! 24.12.10, 22:23
      Hm, zapomniałeś o szaleństwie pani domu, która w ferworze sprzątania i gotowania może obrzydzić całej reszcie rodziny życie. I przy stole pojawia się na sekundkę wściekła jak osa, bo zamiast pomagać jej w robieniu pierożków czy czyszczeniu spiżarki, reszta rodziny bezczelnie cieszy się tym, czego nie ograbiła z atmosfery świątecznej, a potem wraca znów do mieszania i zmywania.
      • zonaniezona1 Re: Nienawidzę świąt !! 25.12.10, 20:34
        seth.destructor napisał:

> Hm, zapomniałeś o szaleństwie pani domu, która w ferworze sprzątania i gotowani
        > a może obrzydzić całej reszcie rodziny życie. I przy stole pojawia się na sekun
        > dkę wściekła jak osa, bo zamiast pomagać jej w robieniu pierożków czy czyszczen
        > iu spiżarki, reszta rodziny bezczelnie cieszy się tym, czego nie ograbiła z atm
        > osfery świątecznej, a potem wraca znów do mieszania i zmywania.

Ależ tekst egosisty ...
        Zamiast zapytać, pomóc w robieniu, noszeniu i generalnie odciążyc steraną kobitę, która wsparcia = jak widac w domownikach nie ma - to jeszcze fochy i zdziwienie , że zła...
        A jakby kóry dupke ruszył i pozmywał - a Ona by usiadła...Wiem - niewygodne to .....
        Dziel obowiązki - mnóż korzyści ....
        • seth.destructor Re: Nienawidzę świąt !! 27.12.10, 15:39
          Rzecz w tym, że w wymienionym przypadku cała rodzina musi latać jak z pieprzem. A ma inne priorytety, jak na przykład przeżywanie radosnej atmosfery świąt, a nie ilość półmisków na stole i brak pajęczyn w piwnicy.
    • la.bruja Re: Nienawidzę świąt !! 24.12.10, 22:55
      Trzymajmy się! Już jeden dzień za nami ;)
      • dzanky Re: Nienawidzę świąt !! 24.12.10, 23:38
        trzeba to opic;)
        • yag-nik Re: Nienawidzę świąt !! 25.12.10, 18:48
          Jestem zdania że w tej sytuacji należałoby każdy ;-)
    • yag-nik Re: Nienawidzę świąt !! 25.12.10, 18:49
      Tulipan, po co Ty się męczysz. Nie podchodzą Ci to daruj sobie "radosne święta".
      Wykup sobie wycieczkę, wygrzej się na plaży :-)
      • voxave Re: Nienawidzę świąt !! 26.12.10, 02:48
        fajnie jest że sa Swięta---to nas zmusza do dzialania,te wszystkie zakupy,trudnosci,zmeczenie---jak wspinaczka wysokogórska--rodziny sda zmuszane do integracji,niektórzy sie pogodzą,daruja urazy,panie się umęcza i wystroja---zrobią domowe jedzenie---wykaza sie talentami---niektórzy tęgo popija---inni spędzą czas przy kompie---jest fajnie,że jestem, tu z wami i moge porozmawiać---przedtem obżarłam sie ulubionym karpiem w galarecie,który jem raz w roku i ten jedyny raz mi smakuje Dosiego Roku i bąbelków pod czaszką `zyczę
        • kioto28 Re: Nienawidzę świąt !! 26.12.10, 09:05
          W mojej rodzinie w czasie świąt zawsze najbardziej integrował się ojciec-alkoholik, który łapał w świąt "ciąg" i trzeźwiał dopiero w okolicach połowy stycznia. Uwielbiam ten wspaniały świąteczny czas !!
          • dzanky Re: Nienawidzę świąt !! 26.12.10, 16:23
            Ja najbardziej cierpialam jako dziecko, gdy nagle znikala urocza rybka z wanny. Z czasem odkrylam jej dalsze losy...
            Aby sie weselic, trzeba najpierw zabic, taka jest tradycja;)
    • sanguie Re: Nienawidzę świąt !! 28.12.10, 22:22
      Proste,zmień pracę.Znajdz taką w której będziesz się czuł dobrze i godziny Ci będą odpowiadały,..Praca która nie daje zadowolenia to lipa.Nawet gdyby miało to trwać miesiąc jeden z dwunastu,nie pracowałabym w miejscu gdzie się denerwuję.pozdro:)
      • elisa-betha Re: Nienawidzę świąt !! 30.12.10, 22:36
        Ma zmieniać pracę z powodu świąt ? Nie o pracę tu chodzi a o święta właśnie. Nie będę już piasła że nie wszędzie z pracą jest kolorowo.
    • zebra12 Uwielbiam święta! 01.01.11, 10:11
      Jeszcze się taki nie urodził, żeby każdemu dogodził. Ale ja lubię święta bardzo. Lubię te przygotowania, lubie kupowanie prezentów i potem ich dawanie. Lubię czas Wigilii. Święta to taki magiczny czas, na który czekam cały rok. Mam znajomą, która ma choinke ubrana cały rok, bo tak lubi święta. Zmiania sobie jej ubiór tak, żeby się jej nie znudziła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka