Dodaj do ulubionych

Nie mogę spać

IP: 192.168.1.* / *.ds5.pz.zgora.pl 16.08.01, 03:42
Obserwuj wątek
    • Gość: zart Re: Nie mogę spać IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 19.08.01, 06:58
      licz barany
    • Gość: kitek Re: Nie mogę spać IP: *.opole.dialup.inetia.pl 19.08.01, 08:39
      droga dorko, nie ma obowiązku spania, podejdź do problemu kognitywnie, a o 3-ej
      w noc sierpniową można robić tyle fantastycznych rzeczy
    • Gość: Magda Re: Nie mogę spać IP: *.tnt1.f.uunet.de 27.08.01, 21:40
      Doro, sprobuj sie wieczorem nieco fizycznie przemeczyc, np. idz na dlugi spacer.
      Wypij mocna melise i ABSOLUTNIE przed zasnieciem niczego nie rozwazaj i nie
      angazuj umyslu.
      • Gość: Ped Re: Nie mogę spać IP: 212.191.70.* 28.08.01, 10:54
        Jesli jestes w wieku okoloemerytalnym , to jest to juz
        normalna wlasciwosc organizmu. Jest historycznie
        uwarunkowana jako wynikajaca ze spolecznego podzialu
        pracy i prawdopodobnie uformowala sie w rezultacie
        doboru naturalnego . W spolecznosci zbieracko
        -lowieckiej tacy budzacy sie w nocy starcy mogli
        pelnic wazna funkcje ekonomiczna jako straznicy
        chroniacy grupe przed niebezpieczenstwem , co pozwalalo
        mlodym na spokojny sen , lepsze zdrowie i w rezultacie
        lepsze wyniki zbieractwa i lowow. I takie grupy
        rodzinne czy plemienne prosperowaly wydajniej i mialy
        liczniejsze potomstwo . Byc moze takie naukowe
        wyjasnienie twojej rzekomej dolegliwosci - za jaka
        uwazana jest ta cecha w naszych czasach - pozwoli Ci
        teraz spokojnie zasnac . Pozdrawiam.
        • Gość: tomekm Re: Nie mogę spać IP: *.wifak.uni-wuerzburg.de 17.12.01, 16:29

ped napisal:

W spolecznosci zbieracko-lowieckiej tacy budzacy sie w nocy starcy mogli pelnic
          wazna funkcje ekonomiczna jako straznicy chroniacy grupe przed
          niebezpieczenstwem , co pozwalalo mlodym na spokojny sen , lepsze zdrowie i w
          rezultacielepsze wyniki zbieractwa i lowow. I takie grupy rodzinne czy
          plemienne prosperowaly wydajniej i mialy liczniejsze potomstwo . Byc moze takie
          naukowe wyjasnienie twojej rzekomej dolegliwosci - za jaka uwazana jest ta
          cecha w naszych czasach - pozwoli Ci teraz spokojnie zasnac . Pozdrawiam."

no nie, tak mnie brzuch od smiechu zablolal, ze dzisiaj zasne pewnie wyczerpany
          od razu.jeszcze tylko mala rada, dora.czasy sie troche zmienily, plemiona sa
          wieksze, wiec zamontuj u siebie moze jakis dzwon, albo chociaz syrene
          strazacka, kiedy odkryjesz obudzona w nocy niebezpieczenstwo.
    • faxio Re: Nie mogę spać 17.12.01, 14:48
      A ja nie moge sie obudzic.
      • Gość: tomekm Re: Nie mogę spać IP: *.wifak.uni-wuerzburg.de 17.12.01, 16:30

ja naprzod nie moge zasnac, a potem nie moge sie obudzic.
        • Gość: fanny Re: Nie mogę spać IP: *.chello.pl 17.12.01, 18:02
          Podam sposob, ktory mnie wydal sie magiczny, ale moze wypowie sie jakis
          neurolog, albo ktos, kto moglby mi PRZYSTEPNIE wytlumaczyc mechanizm dzialania.
          Przeczytalam o nim na innym forum, moze sluzyc relaksacji. Ma cos wspolnego z
          wprowadzaniem sie w stan alfa, cokolwiek to znaczy. Jak napisalam, mozna go
          stosowac w celu uspokojenia, ale ubocznym dzialaniem, o ktorym pisano i ktory
          sie u mnie sprawdza, jest zapadniecie w sen.
          Otoz siadamy/kladziemy sie wygodnie, zamykamy oczy i zaczynamy liczyc od 100 w
          dol. Trudno dojsc do 30, bo juz sie spi. Dla ulatwienia mozna wizualizowac
          sobie kolejne liczby.
          Uwaga dla chcacych wyprobowac teraz. Jezeli zalezy nam tylko na dzialaniu
          relaksujacym po dojsciu do 1, mowimy sobie "Policze do 5 i otworze oczy". I
          policzyc i otworzyc oczy.
          Bylo jeszcze o tym, ze liczenie w gore pobudza, a liczenie wspak odpreza.
          Wyprobowalam na sobie i wiem, ze na mnie tak wlasnie to dziala.
          Moze jak na kogos nie zadziala od 100, to moze moze sobie zwiekszyc liczbe
          wyjsciowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka