Dodaj do ulubionych

Zawsze mieć racje

27.07.14, 00:47
Ludzie zawsze chcą mieć racje, postawić na swoim, nigdy nie spotkałam kogoś kto nie chce mieć racji. Nawet jak przepraszają za błędy, to w tym przepraszaniu też chcą mieć racje, w udowodnianiu swoich błędów też chcą mieć racje. Wszystkie te teorie na temat ludzi że przyznają się do braku racji, że potrafią przyznać się do błędu są fałszywe, nielogiczne, bo taki jeden z drugim jak zacznie przyznawać się do błędów, przecież za wszelką cene chce udowodnić że ma racje w tym rozdrapywaniu. Kto to wogóle wmówił że ludzie nie chcą mieć racji, co to za udawana skromność, pozory i plucie w twarz kłamstwem, jak najprostrsze słowo przepraszam też chce mieć racje w swoim przepraszaniu. Jesteśmy egoistami od samego rana do zaśnięcia. Nawet jak mamy koleżankę która jest zdominowana, ona też chce mieć racje w tym że dała się zdominować i broni swojej niewoli jak niepodległości i chce mieć racje, a my mówimy że nie ma swojego zdania, powtarza po kimś jest uległa i przyznaje racje komuś innemu. A ona w swoim upodleniu chce mieć swoją racje by być upodlona . No tak każdy ma wolną wole, a to powoduje że można wybrać zniewolenie i zakopać się w tym wyborze jak w twierdzy bo uważa się że ma się racje. Jeśli nie przyjżymy się własnemu egoizmowi i oddamy się fałszywym egaltacją że ludzie rezygnują ze swojej racji utoniemy w werbaliśmie nierzeczywistości.

Obserwuj wątek
    • lifeisaparadox Re: Zawsze mieć racje 27.07.14, 02:57
      Jakbyś napisała "ja właśnie taka jestem i przeraża mnie ten syf który przejawia się w moim zachowaniu, nie wiem jak to zmienić, jestem na skraju załamania nerwowego", to spadłbym z krzesła.
    • nvv Re: Zawsze mieć racje 27.07.14, 07:10
      Masz rację.
      • dzidzia_bojowa Re: Zawsze mieć racje 27.07.14, 08:01
        Motto:
        "– Nasza jest Polska tylko! Tylko my – Polacy! Jest tylko jedna racja! I ja! My ją mamy!
        – Jedna jest racja, lecz ona jest przy nas!
        – Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
        Dzień świra", reż Marek Koterski

Poza tym nie masz racji Bardotko :) Chociaż mniej więcej wiem o co ci chodzi.
        • nvv Re: Zawsze mieć racje 27.07.14, 20:31
          Te, dzidzia, to że masz ładnego nicka, to jeszcze nie znaczy... (;

Prawda jest jedna, racji jest wiele.
        • bardotka35 Re: Zawsze mieć racje 27.07.14, 20:41
          Dzidzia bojowa
          O właśnie dobry cytat, tacy właśnie jesteśmy tylko nie chcemy przyznać. Nawet tolerancją byśmy kogoś zatłukli i miałam taki przypadek, chcieli mnie zaprześladować tolerancją, pomylono mnie z homoseksualistką. Jakaś pisowska nauczycielka bardzo mnie nie lubiła i ludzie nie mogli znaleźć przyczyny tego nielubienia, więc uznali że pewnie jestem homoseksualna i zaczeli mnie tolerować. Oczywiście niedocierało że homo nie jestem oni wiedzili za mnie, lepiej ode mnie, to oni mieli swoją racje. Coś bardzo się nie przejełam , stwierdziałam niech im będzie, ale zmienili zachowanie do mnie, zaczeli mnie tolerować, to było o wiele gorsze niż pałowanie przez jakiegoś naziola i wtenczas mi wyszło, że oni tylko mówią o tolerancji, nie potafią być tolerancyjni i do tej pory nie wierze w te deklaracje o tolerancji polaków i tak samo jest z tą racją, jest tylko deklarowane że ludzie nie chcą mieć racji, co jest rodzajem wręcz absurdum.
          • bardotka35 Re: Zawsze mieć racje 27.07.14, 23:47
            A najbardziej potworne było to że wszyscy byli mili. Do tej pory normalnie było, a tu nagle wchodzisz do auli i wszyscy są mili, to działa zupełnie tak jak dostać w twarz.
            Masz wrażenie jakiegoś muru lub kalectwa bo zamiast normalnej rozmowy ludzie są za dobrzy, za akceptujący, za ustępliwi i doprawy wtenczas zaczełam marzyć aby ktoś mi przylał, bo można było się udusić od tej tolerancji, byłam przerażona, nigdy nie widziałam tyle uprzejmych twarzy, horror można nakręcić.
            • lifeisaparadox Re: Zawsze mieć racje 28.07.14, 03:32
              Brzmi jak wystraszona Bardotka wzbudzająca ciepłe odruchy u ludzi :)
              • bardotka35 Re: Zawsze mieć racje 28.07.14, 16:28
                Life
                Nie rozumiesz, myśle iż jesteś na etapie szkoły podstawowej, kiedyś też tak miałam. Jak byłam mała nie wiedziałam skąd się biorą koty i psy i myślałam że z ludzi, wtenczas sobie stwierdziłam że jak dorosnę to urodze kocięta, co wzbudziło śmiech całej rodziny i niesamowitą właśnie sympatie, a to było wredne , ale ty do etapu wredne nie dorosłaś.
                • lifeisaparadox Re: Zawsze mieć racje 28.07.14, 17:05
                  No dobra tylko ambiwalencja uczuć to dobra sprawa, jeśli umiesz poczuć że jesteś śmieszna ale też że to wcale nie jest takie przyjemne, to masz pełny obraz sytuacji.

Gorzej jak masz np. zaprzeczanie że coś Cię boli, albo że coś jest przyjemne. Może być i takie i takie. Chilli jest ostre i nieprzyjemne, ale ktoś lubi dodać do jedzenia, albo czosnek.

Tak samo ludzi tolerujemy i akceptujemy.
                  • bardotka35 Re: Zawsze mieć racje 28.07.14, 17:10
                    Life
                    Ja to opisuje jak latać w kosmos i lądować na innych planetach, a ty mnie pouczasz że to dobrze że rozumiem że ziemia jest okrągła. Widzisz skale nieporozumienia?
                    • lifeisaparadox Re: Zawsze mieć racje 28.07.14, 17:39
                      Bo ci wszyscy "klerycy" oprócz frustracji seksualnych i zasiewania zła mają też dobre strony o których cicho sza.
                      • bardotka35 Re: Zawsze mieć racje 28.07.14, 17:45
                        Life
                        Największe zbrodnie są usłane najszlachetniejszymi intencjami, nie zauważyłaś że świat ma problem ze zbrodniami religijnymi które każda z religii przekonuje czym jest dobro i jak być ideałem. Rany to już nie jest dziewiętnasty wiek aby tego nie wiedzieć.
                        • lifeisaparadox Re: Zawsze mieć racje 28.07.14, 18:10
                          No ale to tak zawsze było jest i będzie. Wygłaszamy co dobre a co nie i się zgadzamy lub nie.
                          • hatroha Cyctat z filu dzień świra... 28.07.14, 19:47
                            Gdy jemy jedzonko wspólne, zawsze rozmawiamy. Uwielbiamy ciężkie, trudne tematy. Całą rodzinką prowadzimy dyskusje i odważnie analizujemy swoje przemyślenia. Bardzo często jest tak, że nasze postrzeganie nie jest odzwierciedleniem rzeczywistości. Uwielbiamy sytuacje w której musimy przyznać się do tego, że nie mieliśmy racji. Fascynuje nas to, że wraz ze zmianą zdania, idzie wraz za tym satysfakcja.
                            Zauważyliśmy, że jeśli dyskusja nasza jest "negatywna" to syn stara się mieć rację za wszelką cenę.
                            Gdy dochodzi do spięcia między mną a moją Panią, to jest taki moment gdy chcemy wytoczyć armaty, byleby mieć rację. Na szczęście nie zależy nam na racji, tylko na życiu a to nie idzie w parze zbyt często.

Mieć rację, to fajna sprawa gdy mówimy o matematyce.

Mieć rację w życiu nie wystarczy. Co z tego, że mamy rację w tym, że Putin nie powinien atakować Ukrainy. W tym wypadku absolutnie nic.

Nie podpisuję się pod twierdzeniem, że wszyscy chcemy mieć rację.
                            Mieć rację: to takie szczenięce myślenie życzeniowe. Sposób na ripostę i nic więcej.
                            Powiem więcej, obracam się wśród ludzi, którzy lubią doświadczać swoje postrzeganie rzeczywistości i doceniają ludzi, którzy są w stanie pokazać im że "mają rękę w nocniku"

===>Tool - Vicarious<===
                            Angelspit - "100%"
                            Faith No More - "Kindergarten"
                            HIROMI UEHARA - "Place To Be"
                            • bardotka35 Re: Cyctat z filu dzień świra... 28.07.14, 22:22
                              Hat.
                              I ty uważasz tym postem że masz racje oczywiście co?

• bardotka35 Re: Zawsze mieć racje 28.07.14, 22:18
                            Life
                            Nie , szatan w obecnym świecie jest tam gdzie kwiną najszlachetniejsze idee, bo w konsekwencji idea zasłania ludzi a jak idea jest ważniejsza od ludzi to rodzi się dr. Chazan.
                            • hatroha szatan 28.07.14, 23:24
                              Teraz doszedł nam szatan
                              Jesteś opętana
                              • bardotka35 Re: szatan 29.07.14, 02:04
                                Przeczytaj efekt lucyfera Zimbardo .
                                • hatroha Re: szatan 29.07.14, 02:15
                                  W Biblii też jest o tym mowa i nawet pisze tam, co trzeba zrobic
                                  • bardotka35 Re: szatan 29.07.14, 04:28
                                    W psychologii to metafora, bo ludzie czynią zło i jest pokazany mechanizm narastania tego jak ludzie im bardziej idealistyczni, to w ramach idałów są krawawymi potworami, bo ideał przesłania wagę ludzi i można ich poświęcić dla ideałów, to dokładnie widać w deklaracji wiary lekarzy że bozia ważniejsza od ludzi i masz proces rodzenia się zła w postaci Chazana.
                                    • hatroha Re: szatan 29.07.14, 06:06
                                      Dla każdego wierzącego wiara powinna być ważniejsza niż człowiek. Jeśli jest inaczej, nie traktuje swojej wiary poważnie.Tu nie ma mowy o poświęcaniu się, czy kogoś/
                                      • bardotka35 Re: szatan 29.07.14, 13:05
                                        Dlatego w imie wiary mordowali i teraz przesladują deklaracją. Dla każdego fanatyka wiara jest ważniejsza od ludzi i łup w USA w imie Allaha.
                                        • hatroha Re: szatan 31.07.14, 01:07
                                          Sama jesteś jak ten szatan, gdyby ci zależało na ludziach a nie na tym w co wierzysz już dawno powinnaś opuścić to forum
    • krytyk2 Re: Zawsze mieć racje 27.07.14, 11:57
      ha ha !
      oto znakomity przykład braku samokrytycyzmu.
      B uważa ,ze jest to kolejne fałszywe pojęcie ,nie mające odbicia w rzeczywistości.
      Na podstawie lektury jej tekstów trzeba stwierdzić ,ze właśnie ona dokładnie tak powinna myśleć o wszelkich przejawach autokrytycznej myśli. Pełnia konsekwencji.
    • clarissa3 Re: Zawsze mieć racje 27.07.14, 12:40
      masz racje!
      • hatroha otoczenie 27.07.14, 17:59
        Jeśli ktoś ma zawsze rację, to jest otoczony idiotami.
        Cudownie czasami się mylić, zmienić swoje zdanie, poszerzyć perspektywę.

Chcieć mieć zawsze rację, to żyć w smutku i samotności.
    • kropidlo5 Re: Zawsze mieć racje 30.07.14, 22:50
      To widac nawet na forach, ze kazdy lubi miec racje. Dyskusja zasadniczo jest tworcza, gdy sie slucha, ale czesciej sie mowi.
      Zeby nie miec potrzeby mania racji trzeba miec duzo pewnosci siebie podejrzewam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka