Dodaj do ulubionych

Bóg umarł

08.03.15, 04:10
Tak w dziewiętnastym wieku powiedział pewien filozof, ale że pisał aforyzmami, to w tym powiedzonku kryje się nie tyle sentencja na temat boga, co raczej na temat ludzkości, coś co w obecnie w psychologii jest bardzo dominujące.
Tak więc dlaczego bóg umarł, bo ludzkość dojrzała, nie potrzebuje już tatusia, jest samostanowiąca o sobie, człowiek o sobie decyduje, o swoim życiu. Wyszedł z niedojrzałości gdzie jak dziecko oddawał posłuch kapłanom, którzy w imię tatusia mu narzucali jak ma żyć, za niego stanowili o jego życiu.
I tak jak popatrzycie na świat, w społeczeństwach dojrzałych dominuje sekularyzacja, tam ludzie układają sobie życie na własną reke, społeczeństwa niedojrzałe słuchają kapłanów, a ci decydują co mają z swoim życiem robić, są to społeczeństwa które toną w brutalności religijnej, bo tatuś surowe dogmaty ma i surowy do dzieci jest.
U nas w Polsce podział społeczny idzie między ludzmi dojrzałymi, którzy chcą decydować o swoim życiu i ludzmi niedojrzałymi, którzy chcą ich uzależnić od woli kapłanów, by ci decydowali za ich życie.
I tak mamy dzisiaj manify, w których kobiety mówią: to my chcemy decydować o swoim ciele i swoim życiu i przeciwników, którzy w swojej niedojrzałości chcą im narzucać co one ze sobą mają robić i jak żyć, ma decydować religia w postaci kapłanów.
Obserwuj wątek
    • hansii Krol umarł - niech zyje krol .... 08.03.15, 06:44
      tak na dlugo przed owym filozofem (a byl nim Nietzsche) mowili madrzy Francuzi.

Bo jezeli zlikwidujemy Boga - to ludzie wymysla sobie innych Bozkow.
      - czy to pieniadze, czy seks, czy nihilizm.

Gdyz ulomna Dusza ludzka dazenia do Absolutu po prostu potrzebuje.

PS. Prywatnie ode mnie:

RELATYWIZM jest o 7 mil odlegly od NIHILIZMU.
      • androgenik Re: Krol umarł - niech zyje krol .... 08.03.15, 08:27
        Hansil
        To ludzie prymitywni którzy uważali że jak się zlikwiduje religie upadną wartości. To były czasy gdzie nawet Wolter mówił do żony- Kochana nie mów służbie że boga nie ma bo srebra ukradną.
        Jednak to był siedemnasty wiek, gdzie nie było jeszcze dobrze uwolnionego umysłu od tego zabobonu.
        Dzisiaj wiemy że religia jest nihilizmem, hamuje rozwój ludzkości pod każdym względem, popatrz na Islam co z nimi zrobiła, prymitywy z lepianek wygrażające światu, a swoje kochane kamieniem przez łeb gorzej od kobyły traktują. Ten sam prymitywizm masz w polsce i wyje przeciwko ustawie antyprzemocowej. Widzisz prezentują antywartości, bo damski bokser to nie jest wartość tylko jej brak, a nasi biskupi wylewali jeden przez drugiego tą patologię przemocy.
        • hansii Re: Krol umarł - niech zyje krol .... 08.03.15, 20:26
          androgenik napisał(a):
          > Jednak to był siedemnasty wiek, gdzie nie było jeszcze dobrze uwolnionego umys
          > łu od tego zabobonu.

- Nietsche zyl chyba w wieku 19.tym ???

> Dzisiaj wiemy że religia jest nihilizmem,

- to to wiesz. ?
          Ty ?
          Bo ja nie.

Ciagle mylisz religie i wiare - z Kosciolem i Klerem.

I powiadam Ci:
          - jezeli zlikwidujesz Boga wiary
          - to zastapia go inne bozki:
          Bog pieniadza, seksu, czy nihilizm wlasnie.

i lepiej wcale nie bedzie.
          Bedzie tak samo - tylko inaczej.
          Gdyz czlowiek jakiegos Boga (celu, wzoru) potrzebuje.
          • leda16 Re: Krol umarł - niech zyje krol .... 08.03.15, 20:39
            hansii napisał:

> I powiadam Ci:
            > - jezeli zlikwidujesz Boga wiary
            > - to zastapia go inne bozki:
            > Bog pieniadza, seksu, czy nihilizm wlasnie.

On już ma nowego bożka - SEKS. Widać, że bardzo tego seksu potrzebuje. Ale w gruncie rzeczy, kogo tutaj to obchodzi?
            • androgenik Re: Krol umarł - niech zyje krol .... 09.03.15, 07:27
              leda
              A to są twoje projekcje bo ja pisałem o rodzinie i co w nauce kleru ją zaburza, a ty masz zaburzony obraz związku typowo klerykalnie.
              Edukoatorki i edukatorzy seksualnie to pewnie dla ciebie zboczeńcy no bo jak na dewotkę przystało, relacje zepchnełaś do seksu czyli jak mocherki na ulicy bo modzi się za ręce trzymali.
              • hansii Leda i Kler ? 09.03.15, 08:28
                androgenik napisał(o):
                ty masz zaburzony obraz związku typowo klerykalnie.

Leda i Kler ?
                no tos trafilo, dziecie, jak Sliwka w Kompot.

dziabnij dzialke Sliwowicy - to czasami pomaga:
                r7.com.pl/index.php?route=product/product&product_id=327
                • androgenik Re: Leda i Kler ? 09.03.15, 09:03
                  Hansil
                  Tak ateistyczna dewotka.
                  Programowanie katolickiej mentalności z niej wychodzi, najprawdopodobniej my wszyscy jesteśmy skażeni tym procesem indotkrynacji. U Ledy psychika jest zawężona nie widzi całości, a jak wsadziłem do rodziny seks czyli brakujący element w wychowaniu katolickim to nią rzuca. Sam jestem ciekawy gdzie doktryka katolicka zawęziła mój obraz świata, ale nie spotkałem osoby, która by mi to wykazała.
    • ortolann Re: Bóg umarł 09.03.15, 07:44
      1. Co to jest społeczeństwo dojrzałe i kto to określa?
      2.Co to jest społeczeństwo niedojrzałe i kto to określa?
      3. Co to w ogóle jest, w tym kontekście, społeczeństwo? Wspólnota? Jak wyznaczyć punkty wspólne tej wspólnoty?
      4. Jaka jest przyszłość społeczeństwa dojrzałego i niedojrzałego i co z tego wynika?
      5. Bóg, wg. Ciebie uosabia czy też skupia w sobie rząd nad duszami poddanych sobie jednostek (ha! no właśnie: jednostek czy społeczeństw?), a co w takim kontekście z rządem administracyjnym? Czy konsekwencją tego trendu nie będzie anarchia? (nie twierdzę, że anarchia to złe wyjście, pod warunkiem, że nie jesteśmy otoczeni sąsiadami, z zapędami, np. imperialistycznymi lub autokratycznymi).
      • androgenik Re: Bóg umarł 09.03.15, 08:06
        Orto
        Masz napisane co to społeczeństwo dojrzałe, człowiek decyduje o swoim życiu, w społeczeństwach niedojrzałych partia, biskupi, ajotalahowie dycydują za innych nakazami i zakazami, czyli dojrzałe to społeczeństwo wolne i odpowiedzialne, a niedojrzałe reżymi, dyktatury.
        • hansii doprawdy ? 09.03.15, 08:29
          U mnie to decyduje Urzad Skarbowy - bo zaleznie od tego, ile mi sie uda ocyganic
          go na podatkach - to tak dzialam.
          • androgenik Re: doprawdy ? 09.03.15, 09:11
            Hansii
            U ciebie mamy anarchię, do wolności trzeba dojrzeć, bo wolność to odpowiedzialność, każda twoja decyzja niesie konsekwencje, za które ponosi się odpowiedzialność, a w anarchii działa się przeciwko społeczeństwu, egocentrycznie cwaniakuje, co w konsekwencji urząd ciebie ściga a dzieci nie mają na podręczniki.
            • hansii nadal doprawdy ? 09.03.15, 18:02
              androgenik napisał(a):
              > , co w konsekwencji urząd ciebie ściga a dzieci nie mają na podręczniki.

nie sciga mnie - gdyz jestem od niego lepszy w kreatywnym rozliczaniu dochodow

zatem - dzieci mają na podręczniki.

cos pomoglem ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka