16.08.18, 20:08
Czy można pozbyc sie narcyzmu i w jaki sposób?
Obserwuj wątek
    • bluething Re: Narcyzm 17.08.18, 04:44
      Nie da się :)
      • mona.blue Re: Narcyzm 17.08.18, 15:41
        Da się, pewnie przez psychoterapię albo nawrócenie, ale chodziło mi o jakieś konkretne metody, pewnie to nie tak prosto.
        • aaleksiss77 Re: Narcyzm 17.08.18, 16:03
          a czy narcyzem jest źle być ?
          Analizowałam matkę mojego eksa i doszłam do wniosku, że takim to dobrze. Bez względu na cenę do celu. Bez zbędnych sentymentów czy zastanawianiem się, co dalej. Bez zbędnego stresu, co druga strona czuje. Chociaż współżycie z takimi osobami jest okropne.
          • aaleksiss77 Re: Narcyzm 17.08.18, 16:24
            a najciekawsze, że takie osoby nie mają poczucia lęku. Żadnych hamulców moralnych, etycznych czy też żadnego strachu przed konsekwencjami.
            Jest to dla mnie coś innego, bo ja zawsze o wszystko się bałam, zawsze analizowałam, zamartwiałam, a co będzie gdy ....
            • mona.blue Re: Narcyzm 17.08.18, 16:38
              Myślę, że mają w sobie lęk przed życiem czy konsekwencjami ale może faktycznie za mało hamulców moralnych i etycznych.
            • aaleksiss77 Re: Narcyzm 17.08.18, 16:38
              i chyba przesadna odpowiedzialność za innych. Przykładem jest mój ruch w stosunku do eksa. Kilka osób mi radziło abym zostawiła w spokoju, bo krzywdę zrobię tylko dzieciom.
              Zastanowiłam się i nasunęło mi sie pytanie jaką krzywdę ? Finansową ? Wiedział, co robi, liczył się chyba z tym, że prędzej czy później będę chciała mieć kontakt z dziećmi. I chyba domyślał się, że jeżeli będzie kontakt blokował to zrobię wszystko aby go mieć.
              • mona.blue Re: Narcyzm 17.08.18, 16:42
                To u siebie widzisz narcyzm czy u niego, bo już się gubie?
                • aaleksiss77 Re: Narcyzm 17.08.18, 16:45
                  Czy mam zachowania narcystyczne. Ależ oczywiście mona. Czy jestem narcyzem ? Nie wiem.
                  • mona.blue Re: Narcyzm 17.08.18, 17:37
                    Ja też mam zachowania narcystyczne, nie wiem na ile to zdrowy narcyzm, a na ile już ten szkodliwy.
          • mona.blue Re: Narcyzm 17.08.18, 16:36
            No właśnie chodzi o to, że współżycie z takimi ludźmi jest okropne, więc powinni coś że sobą zrobić. Podobno narcyzm to epidemia naszych czasów.
            • aaleksiss77 Re: Narcyzm 17.08.18, 16:40
              znieczulica jest domeną narcyzów mona ?
              • mona.blue Re: Narcyzm 17.08.18, 16:43
                aaleksiss77 napisał(a):

> znieczulica jest domeną narcyzów mona ?

Pewnie tak.
        • bluething Re: Narcyzm 18.08.18, 03:01
          Narcyzm to chyba jest natura ludzka, dążenie w górę drabinki społecznej. Wszystkie filmy prezentują takich właśnie "superbohaterów" więc siłą rzeczy utrwalają się tego typu tendencje w ludziach.
          Normalność to z kolei typowy dziad/dziadówa z niskimi zarobkami, na niższym szczeblu społecznym. Co tu jest takiego konkretnego żeby chcieć to mieć?
          A jeśli narcyzm patologiczny który utrudnia wspinanie się na drabince, no to o innego. To już sztuka poruszania się wśród ludzi.
    • mona.blue Re: Narcyzm 17.08.18, 16:40
      Czytałam wczoraj bardzo ciekawy wywiad z Eichelbergerem w ostatnim Sensie dotyczący związkow z narcyzami. To podobno bardziej uwikłanie niż miłość.
      • bluething Re: Narcyzm 18.08.18, 05:46
        Życie jest trudniejsze niż narcyzm :) I nie da się z niego wyleczyć. Terapia - Sztuka życia?
    • mona.blue Re: Narcyzm 19.08.18, 13:54
      m.poradnikzdrowie.pl/psychologia/choroby-psychiczne/narcyzm-osobowosc-narcystyczna-jak-sobie-z-nia-radzic-i-jakie-sa-przyczyny-narcyzmu_45722.html#narcyzm-przyczyny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka