28.01.25, 14:48
Na YouTube jest trend odwoływania się do tej filozofii w ramach porad jak mężczyzna się stać. Podawane rady są słuszne. Dobrze że jest powrót do refleksji moralnej w świecie, który moralność wypycha poza nawias kusząc narcyzmem, który zresztą głównie rani . Problem tylko w tym że jest to podane w takim sosie rozczarowanego starszego mężczyzny w świecie wrogim w którym musi radzić sobie sam przeciwko wszystkiemu .

Sądzę że współczesnym ludziom którzy borykają się z tematyką tożsamości płciowej, brakuje czegoś innego. Stania się do końca radosnym dzieckiem . Nietzsche pisał o trzech stadiach życia wielbłądzie lwie i dziecku . Konsekwentna męskość to w zasadzie śmierć, zdolność do śmierci. Myślę że chłopcy zasłużyli wcześniej na trochę życia
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Stoicyzm 28.01.25, 15:14
      Męskość to czyny. Te same czyny można robić na spięciu w poczuciu niezmiernej swojej waznosci, jak i postrzegając świat jako zabawę i grę
      • dotera Re: Stoicyzm 28.01.25, 15:57
        W tym drugim przypadku jest po prostu łatwiej i więcej tej męskości można sobie nagrabic. W tym pierwszym to resentymenty mężczyzn których trochę własną rola przerasta . Jak ma być na resentymenciki to lepiej i rolę odpuść . Poszerza się horyzonty
    • dotera Re: Stoicyzm 28.01.25, 16:12
      Najbardziej stawiająca do pionu myśl jaka słyszałem to myśl rosyjskiego filozofa "Żyj według tego za co mógłbyś umrzeć".. lęk przed życiem to lek przed śmiercią. . nie wybiera się ważnych rzeczy bo boi się śmierci . Jednak boi się bo zbyt serio się bierze życie i patrzy na nie jak walkę z całym światem . Wyższa inteligencja nas stworzyła. Nie po to żeby zasadniczo nie pasować do życia
      • dotera Re: Stoicyzm 28.01.25, 16:15
        Psychologia moim zdaniem dopowiada wiele bzdur wyssanych z palca , nie biorąc pod uwagę lęku przed śmiercią
    • dotera Re: Stoicyzm 29.01.25, 02:23
      Chciałem napisać o czymś innym, ale nie umiałem tego wyrazić słowami i poszedłem bokiem. Stoicyzm ma dla mnie coś surowego związanego z ciężka dyscyplina człowieka któremu zawalił się świat. Brakuje w tym miłości
      • dotera Re: Stoicyzm 29.01.25, 03:16
        Żeby być zdolnym do tej dyscypliny lepiej mieć miękkość w sercu. Inaczej to orka na ugorze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka