afq 30.09.18, 11:15 dzięki tutejszemu forum zauważyłem ze istnieje taka forma terapii jak arteterapia zacząłem trochę podczytywać na ten temat ale czy ktoś tu ma swoje doświadczenia, wrażenia, przemyślenia po udziale w arteterapii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 15:14 Polecam. O ile to nie łączy się z psychoterapią tylko zwyczajną terapią zajęciową. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 16:03 kod_matrixa napisał: > Polecam. O ile to nie łączy się z psychoterapią tylko zwyczajną terapią zajęcio > wą. > odbywales? jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 16:05 Normalnie, rysowanie, rzeźbienie, zajęcia manualne itp.. Z tym że ja nie traktuję tego jako formy psychoterapii jak rozumie to "arteterapia" cokolwiek ten neologizm znaczy tylko zwyczajne relaksujące zajęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 16:11 no ok, ale czy t na zadany temat? czy swobodna artystyczna wypowiedz ma byc? relaksowalo cie? Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 16:37 Zależy od prowadzącego takie zajęcia. Tak o ile się nie znudziło. :) Psylogia ubzdurała sobie i na tym polu, że z rysunku czy innej pracy artystycznej można wyczytać cechy osobowościowe, emocje itp. zestaw dupereli, co zostaje to coraz bardziej wyśmiewane już w USA. Jak znam życie do nas taka krytyka, nie licząc tradycyjnie Witkowskiego, dojdzie z opóźnieniem. Zdarzało się, że m. in. na podstawie rysunków drzewa odbierano rodzicom dzieci, bo jakiś psycholog stwierdził, że gałęzie tego drzewa były zbyt grube, co miało oznaczać rzekomą agresję u takiego rodzica. W zasadzie już każdy debilizm ta dziedzina przerobiła, oprócz wróżenia z kału i moczu. Ale kto wie, może i w tym zakresie wkrótce skupi swoją uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 16:30 czy pisanie czegos tez sie zdarza? takie haiku np, wdzieczna forma moje haiku na kolanie jesień idzie boso zaraz zmarznie :-D matrix, elokwenty jestes, dajesz, swoje haiku Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 17:01 Nie da się odnieść precyzyjnie i sensownie do tego całego spektrum pierdół i niedorzeczności jakie obejmuje psychologia. Psychologia to taka fabryka do produkowania teorii od czapy i nie do weryfikacji. Dlatego co inteligentniejsze jednostki szybko rezygnują z tego Hogwartu lub w ogóle tam nie idą. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 17:31 nie ma sie co odnosic o troche luzu chodzi no wez napisz Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 17:39 kod_matrixa napisał: > Ale co chcesz żebym napisał? > małe haiku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: Arteterapia ? 30.09.18, 18:07 On najpierw musi sprawdzić w wikipedii co to jest . Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 18:17 herakles, ja uważam że nawet Nonsensopedia jest lepszym kompendium wiedzy radzenia sobie z problemami psychicznymi od tych rewelacji proponowanych przez ciebie i twoich kolegów/koleżanki po fachu. Przykłady dziewczyn z forum (a chwilami także i twój) dość przekonywująco tego dowodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 18:54 heraklesie :-) a mozna liczyc na twoje haiku? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 18:51 kod_matrixa napisał: > Ale co chcesz żebym napisał? > masz matrixie dla zachęty moje kolejne poobiednie haiku :-) spojrzał rosół gorąco przez glutenowe rzęsy :-D no wyjmij ten kij z doopy i sie pobaw :-D Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 18:59 a.. haiku powinno miec tytul no to to mialoby chyba.. "niedziela" :-D dawaj haiku matrixie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:08 psychoterapia to zajęcie dla kiepów znudzonych życiem Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:00 > no wyjmij ten kij z doopy i sie pobaw No wiesz, mnie takie "męskie" zabawy nie jarają. Musisz poprosić heraklesa.... Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:10 jak widzisz nie jestem sztywniakiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:16 kod_matrixa napisał: > jak widzisz nie jestem sztywniakiem :D > hm... mowisz? :-) a cos bardziej neutralnego napiszesz? nie trzeba w kazdej sytuacji bitwy toczyc poczytaj kiedys "sztuke wojny" bardzo ciekawa pozycja Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:26 A teraz wierszyk :D Była sobie psychologia Bardzo głupia jak jej fobia Do logiki, statystyki Nauk ścisłych, metodyki Ubzdurała sobie w głowie Że nauką ją się zowie Chciała wciskać wszystkim kit Lecz nie wierzył głupiej nikt Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:29 hehe no dobra, jestes monotematyczny ale juz i tak lepiej :-D Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:31 > no dobra, jestes monotematyczny Tym większy stopień trudności, bo trzeba ułożyć wierszyk w konkretnej tematyce, a nie dowolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:39 kod_matrixa napisał: > Tym większy stopień trudności, bo trzeba ułożyć wierszyk w konkretnej tematyce, > a nie dowolnej. no dobra, ułóż haiku o miłości :-D bo o wojnie idzie ci za gladko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 19:29 To jest cyce inteligencja, w kilka minut ułożyć króciutki wierszyk! Prawdziwa inteligencja jest uniwersalna, do tańca i do różańca, do nauk ścisłych i humanistycznych. :D Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Arteterapia ? 30.09.18, 17:42 dzieki :-) poczytam jeszcze bylem tez ciekaw wrazen uczestników moze ktos sie podzieli Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: Arteterapia ? 30.09.18, 18:08 Psychodramę trzeba rozróżnić od dramy. W terapii grupowej stosuje się jedne i drugie. W terapii indywidualnej- psychodramy, wtedy terapeuta jest reprezentantem tej drugiej osoby. W terapii Gestalt pacjent wypowiada to, co pisałem, do pustego krzesła, wyobrażając sobie, że siedzi na nim osoba, do której to kieruje. repozytorium.amu.edu.pl/bitstream/10593/6239/1/Drama%20i%20Psychodrama%20-%20podstawowe%20poj%c4%99cia.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Arteterapia ? 30.09.18, 20:10 herakles, tak na serio, ty naprawdę wierzysz w te pierdoły? Ja rozumiem, że można to potraktować jak jakąś odskocznię, coś bardziej na luzie. Ale brać takie pierdoły jak te dramy czy inne skecze na poważnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.szklarska Re: Arteterapia ? 13.01.21, 10:17 Brałam udział w kursie arteterapii i polecam tę formę terapii - uważam ją za bardzo nowatorską i skuteczną. Jeśli chcesz poczytać więcej: sensarte.pl/czym-jest-arteterapia/ Odpowiedz Link Zgłoś