02.06.24, 20:27
Wykonałem kilka testów na depresję, bo od dawna widzę, że coś jest nie tak.
Wszystkie testy wykazały u mnie prawdopodobną depresję stopnia II - czyli umiarkowaną.

Zauważyłem u siebie:
- Zwiększoną agresję. Stałem się wybuchowy, i generalnie łatwo wyprowadzić mnie z równowagi.
- Zacząłem izolować się społeczne. Czuję się kompletnie niedopasowany do tego świata.
- Dawne hobby nie sprawia mi już takiej przyjemności.
- Generalnie nowe rzeczy czy wydarzenia sprawiają mi jeszcze przyjemność, ale krótkotrwałą, potem wraca pesymizm.
-Myśli samobójcze pojawiają się u mnie ale szybko odchodzą. na razie JESZCZE MAM DLA KOGO ŻYĆ.
-Jestem ciągle senny.
-Odczuwam lęk i niepokój o swoją przyszłość. Widzę ją w czarnych barwach.
- Mam poroblem z czytaniem ze zrozumieniem. Czasami artykuł muszę przeczytać po kilka razy, żeby zrozumieć. Generalnie jestem osobą wykształconą, wcześniejszej nie miałem takich problemów.

Pierwsze objawy depresyjne miały już u mnie miejsce w 2010 roku, z nasileniem w 2014. Najpierw było to objadanie się i przytycie mniej więcej w 2011 roku. A potem w 2016 jeszcze toksyczny związek z borderką, który rozwalił mnie na łopatki i długo po nim dochodziłem. Objawy depresyjne się wtedy u mnie nasiliły.

Od ostatnich 4 lat mam nasilenie objawów depresyjnych. W moim wypadku jest to depresja którą wywołują czynniki zewnętrzne. Ale nie będę tu już wchodzić w szczegóły. Mam jednak wiele poważnych problemów na głowie.

Wiem jedno, że żadnych otępiających leków brać nie będę. Ma ktoś podobny problem i radzi sobie z tym na własną rękę?
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Depresja 02.06.24, 21:07
      Wg mnie leki antydepresyjne nowej generacji, SSRI, nie otepiaja, nie uzależniają, są często ratunkiem przed totalna niemocą i niemożnościa funkcjonowania w codziennym życiu.
      Jeżeli dajesz radę bez leków to dobrze, ale leki mogłyby poprawić jakość funkcjonowania i nastrój.
      • trust21 Re: Depresja 02.06.24, 22:24
        moja była brala antydepresanty. Pamiętam jak to na nią wpływało. Nie chcę tego u siebie.
        • mona.blue Re: Depresja 03.06.24, 00:15
          Znam sporo osób, które brały antydepresanty. Nie widziałam u nich otepienia, normalnie pracowały i funkcjonowały.
          Może to jak nazywasz otepienie to był objaw choroby, a nie leków? A może miała niedobrana dawkę?
          Wg mnie korzyści z brania antydepresanty przeważają nad ich skutkami ubocznymi.
          Te objawy depresji, które opisujesz wg mnie są na tyle pogarszające jakość życia, że na Twoim miejscu rozwazalabym branie antydepresantow, tym bardziej, zectrwa już to tak długo.
    • chocolate_dog123 Re: Depresja 02.06.24, 23:06
      trust21 napisał

W moim wypadku jest to
      > depresja którą wywołują czynniki zewnętrzne. Ale nie będę tu już wchodzić w szc
      > zegóły. Mam jednak wiele poważnych problemów na głowie.
      >
      Jakie czynniki zewnętrzne mogą wywoływać depresję?
      Plamy na słońcu, krem bez filtru UV, pole elektromagnetyczne 5G, mieszkanie pod słupem wysokiego napięcia, nadmiar litu w glebie czy fosforu w wodzie pitnej? A moze jesteś chłopakiem ze wschodu oczekującym na brankę do wojska?

Na mój gust, po wskazanych objawach - przepracowanie (bądź odwrotnie - nadmiar wolnego czasu na niektórych też wpływa źle) / obniżenie nastroju / choroba organiczna typu infekcja bakteryjna, wirusowa, słaba wątroba, układ nerwowy czy też krwionośny albo hormonalny. Medycyna wschodnia dobrze tłumaczy gdzie w organizmie jest centrum energii życiowej.
      • trust21 Re: Depresja 02.06.24, 23:11
        chocolate_dog123 napisała:

> Jakie czynniki zewnętrzne mogą wywoływać depresję?
        > Plamy na słońcu, krem bez filtru UV, pole elektromagnetyczne 5G, mieszkanie pod
        > słupem wysokiego napięcia, nadmiar litu w glebie czy fosforu w wodzie pitnej?
        > A moze jesteś chłopakiem ze wschodu oczekującym na brankę do wojska?

Jeśli nie masz nic sensownego do napisania, zamilcz.
    • rozmyslam Re: Depresja 03.06.24, 11:24
      Na początek witamina B complex.

A potem może kilka wizyt u osteopaty?
      • afq Re: Depresja 03.06.24, 13:34
        witaminki to zawsze dobrze jest suplementowac np po zimie

ale skoro poszlo az do mysli samobójczych...

a co z osteopatą? nic nie wiem w temacie. rozwiniesz?
        • rozmyslam Re: Depresja 03.06.24, 16:28
          Każdemu zdarza się mieć myśli samobójcze. Każdemu byś zalecił antydepresanty?

Poczytaj jak ocenił swój stan autor.

Poza tym prosił o inne rady niż antydepresanty, więc pozwól wymienić sposoby, które innym ludziom pomagały już na problemy z koncentracją, bezsennością.

Polecam poczytać o terapii manualnej i jej wpływie na układ nerwowy człowieka, o mikrobiomie, który ma wpływ na syntezę neuroprzekaźników.

Jeśli nie chcesz iść na razie do psychiatry spróbuj proszę na początek od witamin z grupy B. Permanentne przemęczenie, niewartościowy sen może powodować objawy które wymieniasz. Może jeszcze zajadasz problemy cały dzień? Może objadasz się na noc, zmuszając układ trawienny do pracy całą noc?

Jeśli cierpisz na bezsenność, możesz zacząć od treningów ułatwiających zapadanie w głęboki sen. A jaka noc taki dzień. I niestety jaki dzień taka noc. Jeśli nic się świadomie nie zmieni.

• trust21 Re: Depresja 03.06.24, 20:02
            Generalnie bezsenności nie mam.
            • rozmyslam Re: Depresja 03.06.24, 22:46
              Depresja pokazuje, że coś nie tak dzieje się w naszym życiu, coś sprzecznego z naszymi pragnieniami, celami. Nasza psychika ocenia, czy coś jest dla nas dobre, czy złe i reaguje.

Nie wszystko, co nam sie nie podoba, da się usunąć z naszego życia. Z niektórymi ciężkimi, wyczerpującymi tematami musimy żyć i dbać o zasilanie, aby nie wyczerpać się za bardzo.

Są różne sposoby. Chociażby taki, aby prowokować w sobie pozytywny stan poprzez skupianie się na dobrych rzeczach, które nam sie w życiu przydarzyły. Rzeczy, które spowodowały lub też powodują co jakis czas nadal wzruszenie, wdzięczność, ciepło na sercu.

Można wyobrazić sobie swoje idealne życie, trzymać w sobie ten obraz, aż pewnego dnia się poczuje, że zaczyna się nieświadomie robić drobne kroki, by zbliżyć się do ideału.

Jak jest bardzo źle można skupiać się, aby przetrwać od zadania do zadania. Od rana do wieczora. Nie myśleć o przyszłości, ale o tym co jest do zrobienia w tym momencie.

W antydepresantach zawsze mnie przerażała myśl, że aby się poczuć po nich lepiej, trzeba sie liczyć z tym, że szukając właściwego można zaliczyć jeszcze większy dół, nim lekarz dopasuje idealny. Tak jak z szukaniem właściwego terapeuty. Mam złe wspomnienia jeśli chodzi o terapeutów, ale dobre jeśli chodzi o psychologów i doraźną pomoc. Możesz iść do psychologa i powiedzieć mu to wszytko co tutaj napisałeś. Założę się, ze po takiej wizycie poczujesz ulgę.
              • hrasier_2 Re: Depresja 04.06.24, 08:17
                Możesz iść. Musi iść. Myślałem że się leczy.I niekoniecznie antydepresanty brać Bo osteopata to nie to w tym przypadku.
            • afq Re: Depresja 04.06.24, 10:41
              trust21 napisał(a):

> Generalnie bezsenności nie mam.

i oby tak pozostało
              a jesli szukasz odpowiedzi na pytanie co to jest i jak sobie radzic
              ze az robiłes testy
              to ja bym na podstawie takich testów po prostu siegnął po profesjonalną poradę, trust
          • afq Re: Depresja 04.06.24, 10:37
            rozmyslam napisała:

> Każdemu zdarza się mieć myśli samobójcze. Każdemu byś zalecił antydepresanty?
            >
            > Poczytaj jak ocenił swój stan autor.

no własnie czytam, mysli mu się pojawiają, nie raz
            a nie jak to sie kazdemu zdarza - sie zdarzyło

ale jasne, proponuj witamine D :-D
            ja nie mowie ze to bez sensu, tak jak pisałem suplementacja jest w porządku
            ale nie zamiast czegoś gruntownego kiedy problem, wyraznie o tym napisał, rosnie na przestrzeni lat

a przed wszystkim chodzi mi o to, ze testy internetowe sa ok jako inspiracja by szukac profesjonalnych rozwiazan
            traktowanie takich testów jak diagnoze to bez sensu
            i przede wszystkim o to mi chodziło
            • rozmyslam Re: Depresja 04.06.24, 11:19
              W moim wątku napisałeś tak:

"podobasz się sobie snajper jako prześmiewca cudzych wartości?"

Po czym moje pomysły potraktowałeś tak:

"ale jasne, proponuj witamine D :-D"

Poczułeś się lepiej jako prześmiewca?

• afq Re: Depresja 04.06.24, 12:44
                rozmyslam napisała:

> "ale jasne, proponuj witamine D :-D"
                >
                > Poczułeś się lepiej jako prześmiewca?
                >

poczułaś się obsmiana?
                to dramat że na samobójcze mysli ktos proponuje witamine D
                • rozmyslam Re: Depresja 04.06.24, 12:52
                  To dramat, że już nawet na problemy z koncentracją podczas czytania artykułu w necie ludzie proponują pigułki.

Jeśli uważasz, że faktycznie sytuacja jest poważna powinieneś dzwonić na 112. Zrobiłeś to?

Naprawę uważasz , że ktoś kto określa swój stan jako umiarkowana depresja nie ma prawa doczekać się innych porad niż tylko piguły?
                  • afq Re: Depresja 04.06.24, 12:58
                    rozmyslam napisała:

> Jeśli uważasz, że faktycznie sytuacja jest poważna powinieneś dzwonić na 112. Z
                    > robiłeś to?

jeżeli ktoś zgłasza się tu po poradę to to nie jest próba samobójcza
                    interwencja służb tutaj kompletnie nie jest wymagana

ale jeżeli jednak jestes innego zdania, to działaj
                  • afq Re: Depresja 04.06.24, 13:01
                    rozmyslam napisała:

> To dramat, że już nawet na problemy z koncentracją podczas czytania artykułu w
                    > necie ludzie proponują pigułki.

żeby jeszcze trust akurat to wskazał jako jedyny problem...
                    i ty mnie nazywasz manipulantem?? :-D

bardzo miłego dnia
              • afq Re: Depresja 04.06.24, 12:54
                poza tym, rozumiem ze witamina D ma związek z twoimi religijnymi przekonaniami?
                bo z takiego kontekstu to zostało wyjęte

p.s.
                chciałbym wrocić do osteopaty jako pomocy przy depresji i myślach samobójczych
                rozwiniesz?
                • rozmyslam Re: Depresja 04.06.24, 12:56
                  "rozwiniesz?"

Nie. Kończę rozmowę z manipulantem.
                  • afq Re: Depresja 04.06.24, 12:59
                    rozmyslam napisała:

> "rozwiniesz?"
                    >
                    > Nie. Kończę rozmowę z manipulantem.

miłego dnia
                    • rozmyslam Re: Depresja 04.06.24, 13:10
                      Tutaj Szczęśliwy Człowieku masz pierwszy lepszy link do terapii manualnej:

konwaliowa.pl/oferta/dzieci-i-mlodziez/terapia-czaszkowo-krzyzowa/

Poczytaj na co to działa.

Na stany depresyjne też są polecane komory normobaryczne, różnego rodzaju masaże dające ulgę w ciele, ruch, warsztaty uwalniającej emocje. Nie każdy zafiksował się na jednej linijce, z której wynika, że autor radzi sobie z myślami samobójczymi, ma dla kogo żyć.

Naprawdę nie warto wyśmiewać, poniżać, ale dać się wypowiedzieć innym osobom. Wyśmiewanie niszczy fora i internetową przestrzeń.

Jeśli się z czymś nie zgadzasz, możesz spróbować opanować agresję i napisać swój punkt wyważonym językiem.
                      • afq Re: Depresja 04.06.24, 13:29
                        o osteopatie pytam bo nie znam

o myślach samobójczych z którymi sobie człowiek radzi możemy długo
                        równiez o tym jak nagle mozna sobie przestac z nimi radzić pomimo tego że wciąz ma sie dla kogo zyć

mój język jest bardzo wyważony
                        nie rozumiem co cie poniżyło, po prostu witaminy to czasami dalece za mało
                        i stan który opisywał trust jak dla mnie to juz nie jest stan na witaminy, tylko na konsultacje z lekarzem
                        • afq Re: Depresja 04.06.24, 13:31
                          rozumiesz zapewne ze jesli tak ten stan widze to propozycja witaminy brzmi z twojej strony [jak dla mnie zaznaczam] zwyczajnie mocno niepoważnie
                          • rozmyslam Re: Depresja 04.06.24, 13:53

Gdy ktoś pisze o myślach samobójczych, bezsensu życia obowiązkiem jest przypomnieć formułkę, że próby samobójcze wymagają pomocy natychmiastowej. W sytuacjach nagłych medycyna jest niezastąpiona. Dwie osoby spełniły ten obowiązek w wątku, napisały o antydepresantach. Ja napisałam jakie są inne sposoby na problemy, które wymienił Trust. Sposoby, które potrzebują czasu, aby zadziałały. Sposoby, które kształtują nawyki dbania o siebie, poczucie sprawczości.

Terapia, ktorej gabinet poleciłam wywodzi się z osteopatii. Z resztą jaki to problem wpisać osteopatia w google?

Wybacz, że musiałaś rozmawiać z idiotką. Zrozumiałam twoj przekaz, bądź spokojny. Widzisz ile idiotów w sieci...

afq napisał:

> rozumiesz zapewne ze jesli tak ten stan widze to propozycja witaminy brzmi z tw
                            > ojej strony [jak dla mnie zaznaczam] zwyczajnie mocno niepoważnie
                            >
                            • afq Re: Depresja 04.06.24, 14:04
                              rozmyslam napisała:

> Terapia, ktorej gabinet poleciłam wywodzi się z osteopatii. Z resztą jaki to pr
                              > oblem wpisać osteopatia w google?

no właśnie rzecz w tym że w googla to mozna wpisac wszystko a odpowiedzi nie koniecznie są zbyt mądre
                              zawsze wole zapytać kogoś kto czegos doświadczył
                              a odniosłem wrazenie ze masz takie doświadczenia

> Wybacz, że musiałaś rozmawiać z idiotką. Zrozumiałam twoj przekaz, bądź spokojn
                              > y. Widzisz ile idiotów w sieci...

juz dawno przestałem tak oceniac ludzi w internecie
                              jestem zdania ze za wszystkim co ktos pisze cos stoi, ale nie od razu idiotyzm

tak jak ja, kiedy piszę o pomocy psychiatry, o myslach samobójczych ktore potrafia sie szybko rozwinąć dalej
                              o lekach ktore czasem potrzebne są a czasem są potrzebne całkiem łagodne itd
                              to tez piszę ze swoich doświadczeń

ja ciebie tak nie oceniłem i ty tez siebie tak nie oceniaj
                              zakładam raczej ze po prostu, takie masz doswiadczenia i takie srodki byc moze pomagały
                              za to z mojego doswiadczenia wynika, ze to czasami jest po prostu zdecydowanie za malo
                              i szkoda byc moze czasu na próbowanie, lepiej sięgnąć po pomoc specjalisty, nawet jesli ten powie - nie no nic takiego sie nie dzieje
                              • afq Re: Depresja 04.06.24, 14:11
                                oczywiscie, zeby nie było, lekarz lekarzowi tez nie równy, niektórym sie po prostu nie chce tylko wypisze klony przeciwlękowe i do widzenia

dobrze jest dobrze wybrac a nie iść gdziekolwiek
                                • afq Re: Depresja 04.06.24, 14:14
                                  a z jeszcze innej strony..

ja nie umiem stwierdzic w jakim jest stanie trust, średnim, złym, dobrym
                                  bo ani nie jestem specjalistom
                                  ani forum tego nie umozliwia

wiec wszystko co uwazam za stosowne to napisac - nie lekceważ tego, idź po pomoc do specjalisty i nie ch on rozpoznaje stan i radzi co robić
                                  • yadaxad Re: Depresja 04.06.24, 21:12
                                    Na to ma za silny mechanizm zaprzeczania.
                                    • nnn.1 Re: Depresja 05.06.24, 07:45
                                      czasami wynika on z nieumiejętności proszenia o pomoc i przekonania, że da się sobie radę. A kiedy nawet robi się ciężko, to myślenia, że się wymyśla [niezaopiekowane dziecko w sobie - może]
                                      • yadaxad Re: Depresja 05.06.24, 11:54
                                        Z tą pomocą trustowi, to jak z założonym przez niego tematem o tym jak lubi i preferuje brutalną prawdę w stosunku do siebie.
                                        • afq Re: Depresja 05.06.24, 12:42
                                          to byc moze kwestia bilansu co gorsze w bieżących realiach
                                          spoglądac na siebie czy wciąz tego nie robic
                                          • yadaxad Re: Depresja 05.06.24, 13:17
                                            Decyzje przewrotowe jednak podejmuje się nie leżąc spokojnie i refleksyjnie na miękkich poduszkach, lecz potrzebny jest do tego zbieg okoliczności tworzący punkt krytyczny zmuszający do działania. Dobrze jak jest punktem, a nie strzałem. Refleksja jest niestety osobista i opancerzona.
                                            • mona.blue Re: Depresja 05.06.24, 14:03
                                              yadaxad napisał(a):

> Decyzje przewrotowe jednak podejmuje się nie leżąc spokojnie i refleksyjnie na
                                              > miękkich poduszkach, lecz potrzebny jest do tego zbieg okoliczności tworzący pu
                                              > nkt krytyczny zmuszający do działania. Dobrze jak jest punktem, a nie strzałem.
                                              > Refleksja jest niestety osobista i opancerzona.

To tez coś dla mnie :)
                                            • afq Re: Depresja 05.06.24, 14:53
                                              katastrofy bywają cudem
                                              • mona.blue Re: Depresja 05.06.24, 15:46
                                                Tak :) wbrew pozorom. Przeżyłam kilka potężnych i sporo mniejszych i mogę przyznać, że masz rację. Chociaż w trakcie nie było wesoło, czasem wręcz przerażająco.
                              • rozmyslam Re: Depresja 06.06.24, 08:34
                                "a odniosłem wrazenie ze masz takie doświadczenia"

Tak. Ale nie mam zamiaru nikogo przekonywać do moich metod radzenia sobie ze stanami depresyjnymi. Jeśli ktoś jest otwarty na nowe propozycje, sam sobie doszuka informacji. Tym bardziej przekonywać nie mogę, gdyż nie wiem czy na każdego to zadziała. Pewnie dużo zależy też od nastawienia i chęci zmiany swojego codziennego emocjonalnego funkcjonowania.

Żyję obok osoby, która od lat jest na antydepresantach, od kilku miesięcy w terapii i bez zmian emanuje ciężkością życia. Ale czuje się ta osoba zaopiekowana i to też jest jednak ważne.

Aby poprawić swoje życie chyba trzeba działać. Trzeba zmienić to, co można zmienić, aby móc spojrzeć na życie z innej perspektywy, niż z tej dotychczasowej, z której widzimy jedynie czarną otchłań i bezsens.

A może się mylę, bo mimo że coś zmieniam, z czymś się pogodziłam, to w miejsce jednych problemów wchodzą drugie. Na zasadzie, że robi się już dobrze, rozjaśnia się w sprawach zewnętrznych, a pojawiają się nasilone objawy somatyczne w ciele. Walczę z tym. Przypominam sobie jak wyglądało moje życie, gdy ich nie było. Przy jakich uczuciach nie było dla nich miejsca.

Trust koniecznie powinien coś zrobić. Zwłaszcza jeśli ma dla kogo żyć.

• rozmyslam Re: Depresja 07.06.24, 13:59
                                  Nie zamierzałam wdawać się w rozmowy. Chciałam napisać co miałam do napisania (wyszło niefortunnie, bez wyjaśnienia) i zniknąć z wątku. Ale skoro wywiązała się dyskusja, to wypada napisać, że nie jestem tu nową osobą. Choć raczej po dłuższej wymianie zdań staje się oczywiste kto kim jest mimo pisania pod zmienionym nikiem, to na wszelki wypadek...
                                  • afq Re: Depresja 07.06.24, 23:47
                                    szczerze mówiąc, ja nie mam pojęcia o kim piszesz
                                    i zupełnie mnie to nie zastanawia
                                    jesteś rozmyslam
                                    i już
                                    bo tak chcesz, a ja to biorę w ciemno
                        • yppah Re: Depresja 04.06.24, 13:32
                          Osteopatia to jest paramedycyna. Od zdrowasiek sie wiele nie rozni, proboszcz chyba nawet tanszy?
                      • mona.blue Re: Depresja 04.06.24, 13:36
                        Myślę, że te rzeczy, ktore polecasz mogłyby pomoc na lekka depresję, albo jako wspomaganie leków przy umiarkowanej, jaka ma Trust, bo o takiej pisze.
                        Trudno mi zrozumieć, dlaczego ludzie tak boją się leków antydepresyjnych i wizyt u psychiatry. Wiem, że to u nas jeszcze ciągle stygmatyzacja i że te leki mają objawy uboczne, że czasem trzeba kilka z nich wypróbować, żeby trafić na dobrze działający w danym przypadku, że zaczynają działać po ok. 2 tygodniach. Ale czy warto męczyć się przez parę lat z depresja, zamiast osiągnąć poprawę po kilku tygodniach?
                        • afq Re: Depresja 04.06.24, 13:49
                          no dokładnie

czasami żaden ciężki lek nie jest potrzebny i łatwo wrócić do pionu
                          ale przede wszystkim fachowa diagnoza jest potrzebna by wiedziec co robić

a stan bez odpowiedniego zaopiekowania się może przejść w coś cięższego
                          i wtedy mysli, zamienią sie w próby
                          • afq Re: Depresja 04.06.24, 13:55
                            mozna sobie porobić laboratoryjne badania , posprawdzac co sie miesci w normie a co nie, i co dalej
                            wyniki zinterpretuje googiel?

nie nazywałbym tego zadbaniem o siebie

no ale co badac, jak interpretowac, zdiagnozowac i ewentualnie zaordynowac leki, to po prostu lekarz
                            czasami nie trzeba wiele

no ale moze niech to nie bedzie internetowy test i porady z forum
                            • mona.blue Re: Depresja 04.06.24, 14:01
                              Test na depresję Becka z internetu jest dobry, może posłużyć do oszacowana, czy mozemy mieć depresję, ale oczywiście po uzyskaniu wyniku wskazującego na depresję dobrze wybrać się do psychiatry.
                              • afq Re: Depresja 04.06.24, 14:05
                                mona.blue napisała:

> Test na depresję Becka z internetu jest dobry, może posłużyć do oszacowana, czy
                                > mozemy mieć depresję, ale oczywiście po uzyskaniu wyniku wskazującego na depre
                                > sję dobrze wybrać się do psychiatry.

dokładnie o to mi chodzi
          • afq Re: Depresja 04.06.24, 10:43
            jest tez różnica istotna, między myślami rezygnacyjnymi
            a samobójczymi

warto to rozróżniać
            • afq Re: Depresja 04.06.24, 10:47
              i może to pytanie do trusta..

na pewno myśli samobójcze? czy rezygnacyjne? te drugie często towarzyszom lękom i nie są dziwne w takich okolicznościach emocjonalnych
              samobójcze to jednak krok dalej
              • mona.blue Re: Depresja 04.06.24, 12:35
                Przy myślach samobójczych w te pędy udałabym się do psychiatry.

Ostatnio miałam takie doświadczenie z użytkownikiem na forum, który mial myśli samobójcze, na skutek ciężkich doświadczeń życiowych, a nawet dokładny plan, wiem że to już krok dalej. Odwodzilismy go od myśli o samobójstwie i zgłaszaliśmy sprawę do moderatorów. Niestety więcej się nie odezwał, więc nie wiem co się z nim stało, oby nie najgorsze.
                • yppah Re: Depresja 04.06.24, 12:38
                  Na policje trzeba dzwonic, jak sie cos takiego widzi. Moderator sie na samobojcach nie zna.
                  • mona.blue Re: Depresja 04.06.24, 12:41
                    yppah napisała:

> Na policje trzeba dzwonic, jak sie cos takiego widzi. Moderator sie na samobojc
                    > ach nie zna.

Ten człowiek mieszkał w Niemczech, nie wiedzieliśmy co zrobić.
                    • yppah Re: Depresja 04.06.24, 13:04
                      Ja bym zadzwonila na polska policje, szczegolnie ze to - jesli dobrze sie domyslam - polski obywatel. Nie masz obowiazku wiedziec, co zrobic, policja ma, za to im placimy.
                      • mona.blue Re: Depresja 04.06.24, 13:11
                        To wielka szkoda, że tego nie zrobiliśmy.
                        • yppah Re: Depresja 04.06.24, 13:20
                          Za bardzo sie nie obwiniaj, szczegolnie ze ani nie wiadomo, co sie z nim stalo, ani czy to w ogole bylo serio. Nie jestes za niego odpowiedzialna tak czy tak. Ale nastepnym razem mozna zadzwonic.
                          • mona.blue Re: Depresja 04.06.24, 13:28
                            Ok, dzięki.
              • mona.blue Re: Depresja 04.06.24, 12:40
                I miałam doświadczenie z zaprzyjaźnionym kolega, który miał myśli samobójcze, również po ciężkich przejściach, tym razem zdrowotnych. Na szczęście miał świadomość, ze gdyby go odratowanonto mógłby zostać "warzywem" jak sam to określał. Dostał leki od psychiatry i wsparcie przyjaciół, teraz już jest dużo lepiej z nim.
                Mam nadzieję, że Twoje myśli samobójcze nie są tego rodzaju, ale ja osobiście dmuchał abym na zimne.
      • hrasier_2 Re: Depresja 03.06.24, 17:13
        rozmyslam napisała:

> Na początek witamina B complex.
        >
        > A potem może kilka wizyt u osteopaty?
        O fajnie dzięki. Muszę iść do niego z dyskopatią kręgosłupa.
    • afq Re: Depresja 03.06.24, 13:17
      zrobisz jak uważasz
      ale leki kiedyś a leki dziś.. ciągle się zmieniają
      dostępne są leki które w żaden sposób nie otępiają
      a masz jednak myśli samobójcze i lęki, to dość poważnie brzmi
      a mogą ci do tego jeszcze dojść problemy ze snem i to mocno pogarszać zacznie sprawę

poczytaj o czymś takim jak np. trittico
      to na prawdę dość łagodny lek, działający przeciwdepresyjnie, przeciwlękowo i ułatwiający zasypianie
      do tego przepisywany uzależnionym, bo jest po prostu bezpieczny

ja bym się udał do lekarza, lęki potrafią się bardzo nieprzyjemnie rozwinąć, nie wspominając już o myślach samobójczych
      dziś nad nimi panujesz, ale potrafi przyjść "klikniecie" i żaden rozsądek nie będzie mieć prawa głosu
      • afq Re: Depresja 03.06.24, 13:20
        i jeszcze jedno

aktualnie lekarze zanim zdiagnozują depresję, sprawdzaja pod kątem dwubiegunówki
        zwłaszcza że twoja deprecha nawraca, tzn nie jest z tobą stale
        to ważne bo leczenie dwubiegunówki ale pod kątem depresji jest błedem i moze przyniesc problemy
        a łatwo jedno z drugim czasem mylic
        • trust21 Re: Depresja 03.06.24, 20:01
          afq napisał:

> i jeszcze jedno
          >
          > aktualnie lekarze zanim zdiagnozują depresję, sprawdzaja pod kątem dwubiegunówk
          > i
          > zwłaszcza że twoja deprecha nawraca, tzn nie jest z tobą stale
          > to ważne bo leczenie dwubiegunówki ale pod kątem depresji jest błedem i moze pr
          > zyniesc problemy
          > a łatwo jedno z drugim czasem mylic
          >
          >

Ja dwubiegunówki nie mam. Kiedyś już chodziłem do psychologa i takiej diagnozy nie miałem.
          • yadaxad Re: Depresja 03.06.24, 21:42
            Masz psychiczne przytrucie autoimmunologiczne osobowością.
            • nnn.1 Re: Depresja 03.06.24, 21:54
              i to jest najlepsza diagnoza! :)
              • hrasier_2 Re: Depresja 04.06.24, 09:52
                Niech sobie zrobi badanie laboratoryjne na ten temat. Bo to ciekawe stwierdzenie.
                • nnn.1 Re: Depresja 04.06.24, 10:07
                  a jakie? :) tak pytam. z ciekawości. bo tego na podstawie wg mnie badań laboratoryjnych stwierdzić się nie da.
                  • hrasier_2 Re: Depresja 04.06.24, 11:17
                    nnn.1 napisał(a):

> a jakie? :) tak pytam. z ciekawości. bo tego na podstawie wg mnie badań laborat
                    > oryjnych stwierdzić się nie da.
                    Ja to nie wiem bo ja to głupi jestem. Pewnie sam mam rozwiniętą schizofrenię i wszystkie przypadłości tej choroby. Bywam na takich forach i pewnie od tego. Myślę ze o to chodzi. Choć mogę się mylić. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.euroimmun.pl/autoimmunologiczne-zapalenie-mozgu-vs-zaburzenia-psychiczne-hd/&ved=2ahUKEwjyx9W6zcGGAxUiQvEDHZWnDI0QFnoECA8QBQ&usg=AOvVaw3ilw_E0US_cNQbIYMIuZzN
                  • rozmyslam Re: Depresja 04.06.24, 11:22
                    Laboratoryjnie można wykluczyć inne dolegliwości, które powodują spadek nastroju jak anemia, problemy z tarczycą, itp. Można wyśmiewać biochemiczne podstawy naszego funkcjonowania, ale emocje to biochemia jednak.
                    • chocolate_dog123 Re: Depresja 04.06.24, 12:00
                      Dokładnie. Np. problemy z wątroba to też słaba energia życiowa. Gdzieś czytałam też że np. większość schizofreników miała jakieś duże odchylenia w krwi - nie pamiętam czy to dotyczyło tarczycy czy innego narządu/ może niedobry jakichś kluczowych witamin - i po wyrównaniu tychże tak naprawdę objawy schizofrenii ustępowały (i to przed wdrożeniem leczenia psychiatrycznego). Także jeżeli nie ma zmian organicznych w mózgu to można podłubać i poszukać różnych przyczyn. Lekarzom i koncernom farmaceutycznym najłatwiej przepisać te dziadowskie leki - a że powodują one np. kardiomiopatie/ zapalenie mięśnia sercowego czy też jego zaburzenia - włącznie z nagłą śmiercią sercową - to już jakoś się pomija.
                    • nnn.1 Re: Depresja 04.06.24, 12:01
                      rozmyslam napisała:

> Laboratoryjnie można wykluczyć inne dolegliwości, które powodują spadek nastroj
                      > u jak anemia, problemy z tarczycą, itp. Można wyśmiewać biochemiczne podstawy n
                      > aszego funkcjonowania, ale emocje to biochemia jednak.
                      -
                    • nnn.1 Re: Depresja 04.06.24, 12:03
                      Następnym razem będę ostrożniejsza.
                    • afq Re: Depresja 04.06.24, 12:47
                      nie tylko, ale w dużej mierze tak

serotonina, flora bakteryjna jelita, hormony

prawda jest, że witaminy również
                      no ale to czasem zdecydowanie za mało
                • yppah Re: Depresja 04.06.24, 12:26
                  Niech wejdzie na 3 zdrowaski do pieca, sprawdzone info!

:D
          • afq Re: Depresja 04.06.24, 10:40
            ale to chyba bardzej kompetencja psychiatry
    • pawelbel Re: Depresja 04.06.24, 00:47
      Bardzo dobrze Cię rozumiem. Mi bardzo pomaga zażywanie witamin z grupy B.
      witamina B1 (tiamina),
      witamina B2 (ryboflawina),
      witamina B3 (witamina PP, niacyna),
      witamina B5 (kwas pantotenowy),
      witamina B6 (pirydoksyna),
      witamina B7 (biotyna),
      witamina B9 (kwas foliowy),
      witamina B12 (kobalamina).
      Takie dawki są naprawde odczuwalne po kilku dniach
      tiamina (witamina B1) 100 mg (9090%)*,
      ryboflawina (witamina B2) 100 mg (7142%)*,
      niacyna(witamina B3) 100 mg (625%)*,