Dodaj do ulubionych

Problem z 14-letnią córką

21.01.05, 14:04
Nie wiem co mam zrobić, mojej córce śnią się duchy, które chcą aby zanimi
szła. Nie chce sama spać, boi się do kogo mam się zwrócić?
Obserwuj wątek
    • mskaiq Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 14:18
      Mysle ze powinnas spac z Nia. Ona sie boi, okazuj Jej wiele milosci. W ten
      sposob pomozesz przezwyciezyc ten strach. Traktuj to co mowi z cala powaga, Ona
      musi wiedziec ze Ty jej wierzysz i pomozesz. Za dwa trzy miesiace wszystko
      wroci do normy.
    • leksheygyatso Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 14:47
      witam,
      być może córka przezywa jakieś trudne emocje i chce zwrócić na siebie Pani
      uwagę.Proszę nie straszyć dodatkowo córki,okazywać jej normalnie
      uwagę.Spróbować zastanowic się co się stało w szkole,w domu z rówieśnikami etc.
      Prosze porozmawiać o tym z córką spokojnie.Być może uda sie wyjaśnic całą
      sprawę. Mozna tez gdyby uznała pani że jest to szerszy problem zwrócic sie o
      pomoc do psychologa dziecięcego.
      pozdrawiam
      OM MANI PADME HUNG HRI
      lekshey
    • ooops Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 15:15
      1. Jesteś mamą, czy tatą? Jeśli tatą, to lepiej nie spac ze swoją córką (dwuznacznie brzmi, wiem, ale całkiem serio piszę). Jeśli jesteś mama, to pośpij z nią - jak się dziecko boi, to trzeba je trochę poprzytulac:)
      2. Ja bym się szczególnie nie przerażał, tylko spokojnie przygladał co się dzieje - czy tych koszmarów nie robi się więcej, czy nie dzieje się coś niedobrego w jej życiu - jednym słowem, jak zwyczajny troskliwy rodzic.
      3. Czternastolatki mają prawo mieć jeszcze bardziej koszmarne sny i (jak rodzicom powszechnie wiadomo) w ogóle są czasem dziwne:)
      4. Rzeczywiście duchy wołające, by pójść za nimi robią wrażenie - ale kiedy Ty przestaniesz się ich bać, Twoja córka, będzie miała szansę sobie z nimi poradzić.

So... potraktuj duchy jak rotweillera w parku: nie nalezy wpadać w panikę, ale dobrze jest być czujnym i uważnie go obserwować.
    • ooops Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 15:17
      ah, jeszcze jedno pytanie - od jakiego czasu te duchy się śnią?
      • zraniony1 Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 20:52
        aja jeszcze ciekawa jestem co dziecko ostatnio czytało, co oglądało w TV i czy
        przypadkiem dziewczynka i jej kolezanki nie wywoływały duchow (to taki wiek)
    • psychoguru Szukanie przyczyn 21.01.05, 22:47
      1991an napisała:

> Nie wiem co mam zrobić, mojej córce śnią się duchy, które chcą aby zanimi
      > szła. Nie chce sama spać, boi się do kogo mam się zwrócić?

Przede wszystkim kategorycznie trzeba wykluczyc spanie z corka. Jest to nie
      do przyjecia i na dluzsza mete moze wywolac jeszcze wieksze problemy.

Najlepiej byloby oczywiscie ustalic potencjalne przyczyny stanow lekowych
      corki. Bez zadnych dodatkowych informacji mozna szukac w takich sprawach:

- czy corka nie ma innych objawow nerwicowych, np. drgawek co mogloby swiadczyc
      o sklonnosci do epilepsji. W pewnej czesci przypadkow spotyka sie tego typu
      wizje a zdarza sie ze chorzy ida za duchami latac i wyskakuja z okien.

- od kiedy ma leki, czy nie jest to pod wplywem zdarzen, problemow, trudnosci,
      konfliktow lub wplywow, np. religijnych, szkolnych, kolezenskich, seksualnych.

- jest w przelomowym okresie dojrzewania i w organizmie jest nierownowaga
      hormonalna, czy stala juz sie kobieta i jak zmienia sie jej cialo? Bardzo
      szybko?
      • ooops Rany Boskie!!! 22.01.05, 02:09
        1991an - zamknij oczy, kiedy przewijasz poprzedni post, a jak już czytałas to zapomnij, i nigdy tu nie wracaj. To wariat!
        A tak na serio: w tych 'poradach' nie ma krzty sensu, chociaż są tak sformułowane, ze człowiek nie zorientowany w psychologii, może wziąc je za dobra monetę. I to jest po prostu wredne. Eeeeech...
    • ziemiomorze Re: Problem z 14-letnią córką 22.01.05, 01:49
      A dlaczego nie mialaby za nimi pojsc? Co przerazajacego jest w podazaniu za
      duchami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka