1991an 21.01.05, 14:04 Nie wiem co mam zrobić, mojej córce śnią się duchy, które chcą aby zanimi szła. Nie chce sama spać, boi się do kogo mam się zwrócić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mskaiq Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 14:18 Mysle ze powinnas spac z Nia. Ona sie boi, okazuj Jej wiele milosci. W ten sposob pomozesz przezwyciezyc ten strach. Traktuj to co mowi z cala powaga, Ona musi wiedziec ze Ty jej wierzysz i pomozesz. Za dwa trzy miesiace wszystko wroci do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
leksheygyatso Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 14:47 witam, być może córka przezywa jakieś trudne emocje i chce zwrócić na siebie Pani uwagę.Proszę nie straszyć dodatkowo córki,okazywać jej normalnie uwagę.Spróbować zastanowic się co się stało w szkole,w domu z rówieśnikami etc. Prosze porozmawiać o tym z córką spokojnie.Być może uda sie wyjaśnic całą sprawę. Mozna tez gdyby uznała pani że jest to szerszy problem zwrócic sie o pomoc do psychologa dziecięcego. pozdrawiam OM MANI PADME HUNG HRI lekshey Odpowiedz Link Zgłoś
ooops Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 15:15 1. Jesteś mamą, czy tatą? Jeśli tatą, to lepiej nie spac ze swoją córką (dwuznacznie brzmi, wiem, ale całkiem serio piszę). Jeśli jesteś mama, to pośpij z nią - jak się dziecko boi, to trzeba je trochę poprzytulac:) 2. Ja bym się szczególnie nie przerażał, tylko spokojnie przygladał co się dzieje - czy tych koszmarów nie robi się więcej, czy nie dzieje się coś niedobrego w jej życiu - jednym słowem, jak zwyczajny troskliwy rodzic. 3. Czternastolatki mają prawo mieć jeszcze bardziej koszmarne sny i (jak rodzicom powszechnie wiadomo) w ogóle są czasem dziwne:) 4. Rzeczywiście duchy wołające, by pójść za nimi robią wrażenie - ale kiedy Ty przestaniesz się ich bać, Twoja córka, będzie miała szansę sobie z nimi poradzić. So... potraktuj duchy jak rotweillera w parku: nie nalezy wpadać w panikę, ale dobrze jest być czujnym i uważnie go obserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
ooops Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 15:17 ah, jeszcze jedno pytanie - od jakiego czasu te duchy się śnią? Odpowiedz Link Zgłoś
zraniony1 Re: Problem z 14-letnią córką 21.01.05, 20:52 aja jeszcze ciekawa jestem co dziecko ostatnio czytało, co oglądało w TV i czy przypadkiem dziewczynka i jej kolezanki nie wywoływały duchow (to taki wiek) Odpowiedz Link Zgłoś
psychoguru Szukanie przyczyn 21.01.05, 22:47 1991an napisała: > Nie wiem co mam zrobić, mojej córce śnią się duchy, które chcą aby zanimi > szła. Nie chce sama spać, boi się do kogo mam się zwrócić? Przede wszystkim kategorycznie trzeba wykluczyc spanie z corka. Jest to nie do przyjecia i na dluzsza mete moze wywolac jeszcze wieksze problemy. Najlepiej byloby oczywiscie ustalic potencjalne przyczyny stanow lekowych corki. Bez zadnych dodatkowych informacji mozna szukac w takich sprawach: - czy corka nie ma innych objawow nerwicowych, np. drgawek co mogloby swiadczyc o sklonnosci do epilepsji. W pewnej czesci przypadkow spotyka sie tego typu wizje a zdarza sie ze chorzy ida za duchami latac i wyskakuja z okien. - od kiedy ma leki, czy nie jest to pod wplywem zdarzen, problemow, trudnosci, konfliktow lub wplywow, np. religijnych, szkolnych, kolezenskich, seksualnych. - jest w przelomowym okresie dojrzewania i w organizmie jest nierownowaga hormonalna, czy stala juz sie kobieta i jak zmienia sie jej cialo? Bardzo szybko? Odpowiedz Link Zgłoś
ooops Rany Boskie!!! 22.01.05, 02:09 1991an - zamknij oczy, kiedy przewijasz poprzedni post, a jak już czytałas to zapomnij, i nigdy tu nie wracaj. To wariat! A tak na serio: w tych 'poradach' nie ma krzty sensu, chociaż są tak sformułowane, ze człowiek nie zorientowany w psychologii, może wziąc je za dobra monetę. I to jest po prostu wredne. Eeeeech... Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Problem z 14-letnią córką 22.01.05, 01:49 A dlaczego nie mialaby za nimi pojsc? Co przerazajacego jest w podazaniu za duchami? Odpowiedz Link Zgłoś