Dodaj do ulubionych

Terman-Merrill, Brunet-Lezine

17.02.06, 11:59
Gdzie moge kupić w/w testy ? Pracowni PTP ich nie ma
Pozdr.
M
Obserwuj wątek
    • mroziaczek Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 17.02.06, 16:46
      nigdzie
      w ogóle nie powinnaś ich stosować bo to nielegalne - polska nie ma na nie
      licencji :)
      • iwpal Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 17.02.06, 18:14
        Te testy sa bardzo stare i nie mają polskiej standaryacji. Brunet-Lezine jest
        skala obserwacyjną i to niezbyt wnikliwą.
        POlecam COlumbię i Wechslera dla dzieci.
        • marushka Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 20.02.06, 08:22
          Columbia jest dla starszych, Brunet mi psuje pod kątem właśnie - obserwacji
          rozwoju psychomotoryki dziecka do 3 roku życia. Terman nie ma licencji ? A to
          psikus ! Naprawde nie wiedziałam zwłaszcza, że w zaprzyjaźnionej poradni
          trzepią go na potęgę. Co to Wechslera to nie moge go stosować u dzieciaków
          niemówiących - w słownej wypadają poza normą więc hmmm...
          Mimo wszystko dziękuje bardzo za odpowiedz
          przynajmniej wiem, że nie mam czego szukać
          m
          • iwpal Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 20.02.06, 08:36
            Dla dzieci niemówiących jest jeszcze skala Leitera, ma normy i standaryzację,
            tylko jest potwornie droga.
            DLa dzieci 0-3 radzę zrobić własny kwestionariusz oceny (tylko wtedy nie
            obliczasz ilorazu rozwojowego) na bazie Brunet-Lezine, skali Dolla, skali
            Denver, Monachijskiej Funkcjonalnej Diagnostyki Rozwojowej (nawet są z tego
            szkolenia www.prochowa.pnet.pl/ - takze wyjazdowe do innych niż Kraków
            miejscowości)i innych skal obserwacyjnych uwzględniających wiek i umiejetności
            dziecka. Ja zrobiłam sobie takie narzędzie i chociaż kosztowało mnie sporo
            pracy, to sprawdza sie w codziennej praktyce; można na jego podatwie zrobić
            funkcjonalną ocenę rozwoju psychomotorycznego.
          • mroziaczek Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 20.02.06, 18:31
            marushka napisała:

> Columbia jest dla starszych, Brunet mi psuje pod kątem właśnie - obserwacji
            > rozwoju psychomotoryki dziecka do 3 roku życia. Terman nie ma licencji ? A to
            > psikus ! Naprawde nie wiedziałam zwłaszcza, że w zaprzyjaźnionej poradni
            > trzepią go na potęgę. Co to Wechslera to nie moge go stosować u dzieciaków
            > niemówiących - w słownej wypadają poza normą więc hmmm...
            > Mimo wszystko dziękuje bardzo za odpowiedz
            > przynajmniej wiem, że nie mam czego szukać
            > m
            u mnie w poradni tez trzepalismy go na potęgę ale kiedyś przy okazji zamawiania
            innych testów dowiedziałam sie w PTPie że stosowanie go to przestepstwo no i nie
            robimy :)
            Leiter jest bardzo dobry - lubię go bo nawet jak małe mówią ale się wstydzą to
            wychodzi ładny wynik
            jest jeszcze jakaś skala której stosowania uczą np w warszawie w CMPPP do
            diagnozy dzieci autystycznych nie pamietam jak się nazywa ale teraz to u nas
            właśnie robimy to, Leitera bądź niestety na oko wg kwestionariusza przez siebie
            opracowanego (co w jakim wieku powinno już byc)
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka