marushka 17.02.06, 11:59 Gdzie moge kupić w/w testy ? Pracowni PTP ich nie ma Pozdr. M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mroziaczek Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 17.02.06, 16:46 nigdzie w ogóle nie powinnaś ich stosować bo to nielegalne - polska nie ma na nie licencji :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwpal Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 17.02.06, 18:14 Te testy sa bardzo stare i nie mają polskiej standaryacji. Brunet-Lezine jest skala obserwacyjną i to niezbyt wnikliwą. POlecam COlumbię i Wechslera dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
marushka Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 20.02.06, 08:22 Columbia jest dla starszych, Brunet mi psuje pod kątem właśnie - obserwacji rozwoju psychomotoryki dziecka do 3 roku życia. Terman nie ma licencji ? A to psikus ! Naprawde nie wiedziałam zwłaszcza, że w zaprzyjaźnionej poradni trzepią go na potęgę. Co to Wechslera to nie moge go stosować u dzieciaków niemówiących - w słownej wypadają poza normą więc hmmm... Mimo wszystko dziękuje bardzo za odpowiedz przynajmniej wiem, że nie mam czego szukać m Odpowiedz Link Zgłoś
iwpal Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 20.02.06, 08:36 Dla dzieci niemówiących jest jeszcze skala Leitera, ma normy i standaryzację, tylko jest potwornie droga. DLa dzieci 0-3 radzę zrobić własny kwestionariusz oceny (tylko wtedy nie obliczasz ilorazu rozwojowego) na bazie Brunet-Lezine, skali Dolla, skali Denver, Monachijskiej Funkcjonalnej Diagnostyki Rozwojowej (nawet są z tego szkolenia www.prochowa.pnet.pl/ - takze wyjazdowe do innych niż Kraków miejscowości)i innych skal obserwacyjnych uwzględniających wiek i umiejetności dziecka. Ja zrobiłam sobie takie narzędzie i chociaż kosztowało mnie sporo pracy, to sprawdza sie w codziennej praktyce; można na jego podatwie zrobić funkcjonalną ocenę rozwoju psychomotorycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mroziaczek Re: Terman-Merrill, Brunet-Lezine 20.02.06, 18:31 marushka napisała: > Columbia jest dla starszych, Brunet mi psuje pod kątem właśnie - obserwacji > rozwoju psychomotoryki dziecka do 3 roku życia. Terman nie ma licencji ? A to > psikus ! Naprawde nie wiedziałam zwłaszcza, że w zaprzyjaźnionej poradni > trzepią go na potęgę. Co to Wechslera to nie moge go stosować u dzieciaków > niemówiących - w słownej wypadają poza normą więc hmmm... > Mimo wszystko dziękuje bardzo za odpowiedz > przynajmniej wiem, że nie mam czego szukać > m u mnie w poradni tez trzepalismy go na potęgę ale kiedyś przy okazji zamawiania innych testów dowiedziałam sie w PTPie że stosowanie go to przestepstwo no i nie robimy :) Leiter jest bardzo dobry - lubię go bo nawet jak małe mówią ale się wstydzą to wychodzi ładny wynik jest jeszcze jakaś skala której stosowania uczą np w warszawie w CMPPP do diagnozy dzieci autystycznych nie pamietam jak się nazywa ale teraz to u nas właśnie robimy to, Leitera bądź niestety na oko wg kwestionariusza przez siebie opracowanego (co w jakim wieku powinno już byc) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś