Dodaj do ulubionych

Psychoonkolgia

12.04.06, 20:51
Mam taką wątpliwość i dlatego postanowiłam napisać i zapytać, czy żeby zostać
psychoonkologiem muszę skończyć medycynę czy psychologię? Jeśli psychologię,
czy jest to jakiś specjalny rodzaj studiów, specjalizacja...? Z góry dzięki za
info :)
Obserwuj wątek
    • katia-x Re: Psychoonkolgia 12.04.06, 22:46
      Witaj
      moja wiedz na interesujący Cię temat wynika raczej z obserwacji, wiec mogę się
      mylić. Niemniej psychoonkologia to rzeczywiście niezwykła dziedzina, toteż
      pozwolę sobie zabrać głos. Z tego, co mi wiadomo, zeby wykonywać zawód
      psychologa trzeba mieć skończoną psychologię.Z Twojego pytania wnioskuję, ze
      jeszcze nawet nie studujesz,ale...NIe wiem natomiast nic na temat specjalizacji
      z psychoonkologii. Chodzi raczej o to, że jest to dziedzina, która ma nazwę
      zwyczajową, czyli po zrobieni odpowiednich specjalizancji (zapewne kurs
      psychoterapii,czyli po studiach psychologicznych jeszcze kilka lat
      nauki,praktyk i mnóstwo pieniędzy) i jakimś czasie przepracowanym na odziale
      onkologicznym, mozesz być nazywana psychoonlogiem. De facto pracujesz z
      pacjentami onkologicznymi, ale jako psycholog. Z osobistego doświadczenia i
      generalnie obserwacji uważam, ze to świetne i niezwykle sensowne zajęcie, ale
      też piekielnie trudne. Trzeba mieć mocno w głowie poukładane;)Tak na marginesie-
      pamiętam kapitalną polemikę Krystyny Kofty z "Przeglądu". Zmyła głowę bufonowi
      Wildstainowi (mam nadzieje,. ze dobrze napisałam nazwisko), który próbował
      sobie trochę odreagować swoje frustracje na psychoonkologach. Tak czy
      inaczej ,życzę powodzenia w dążeniu do celu;)
      • julita-44 Re: Psychoonkolgia 13.04.06, 00:01
        Och dzięki za informacje, tego mi było trzeba! Nie, jeszcze nie studiuję, nie
        znam się zbyt szczegółowo na tych wszystkich specjalizacjach itp., co jak po
        kolei robić... Wszystko przede mną :)
        • mroziaczek Re: Psychoonkolgia 13.04.06, 12:03
          ja psychoonkologie miałam na studiach jako wykłady i ćwiczenia (psychologia na
          UAM w poznaniu) jednak jest to wiedza tyyyyylko bardzo podstawowa - później
          jeżeli chcesz iść w tą stronę to musisz po mgr robić jeszcze dodatkowe kursy i
          uprawnienia
          szukaj na portalach psychologicznych są one dostępne dla wszystkich
          życzę powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka