wiosenna67
31.08.07, 10:37
rzadko kogo stać na życie ponad stan, oszczędne życie staje się więc wymogiem dzisiejszych czasów...
ale jak je prowadzić?
umiecie? jesteście oszczędni?
jak to robicie?- praktyczne, sprawdzone rady na wagę złota
podzielę się tym, co ja robię:
- jedzenie- wyłącznie rynek lub Biedronka (niestety kosztem jakości, ale jak znacie lepszy sposób to mówcie...)
- ubranie- od dawna nie kupiłam niczego nowego ani sobie, ani dzieciom... lumpeksy rulez, można naprawdę fajnie się ubrać niewielkim kosztem, choć czasem i tu przeginam bo czasem kupuję tylko dlatego, ze coś jest fajne zupełnie nie myśląc do czego ja to wlasciwie założę...
- prad- wiadomo- sprzety energooszczędne (akurat mam taki czas, ze niemal wszystko stare się zaczęło psuć, więc jak wymieniałam to już własnie na energooszczędne- widać różnicę), żarówki też (ale to ponoć tylko do miejsc, gdzie światło pali się długo, a nie jest często włączane i wyłączane)- zresztą takich żarówek nie mam nigdzie, ale pilnuję, żeby sie nie paliło nic niepotrzbnego
- kosmetyki- staram się kupować te tańsze... firma Ziaja np ma takie, chyba, ze coś mi dobrze służy i wystarcza na długo, wtedy kupię ciut droższy (np ostatnio lakier do włosów za 13 zeta Nivea, bo mi posłuży kilka miesięcy)
- niestety nie kupuję wielu fajnych rzeczy... np oszczędzam na owocach... kupuję po 3 sztuki śliwek na osobę :(
no... a forsy ciagle brakuje...
czekam na wasze głosy...