Dodaj do ulubionych

osobowość dojrzała

IP: 212.122.206.* 16.08.03, 12:10
czym dla Was jest osobowość dojrzała?
i jakich trudności człowiek doświadcza w związku z przemianami
cywilizacyjnymi? (np kryzys warości, brak oparcia w symbolach, mitach)
poproszę o refleksje
Obserwuj wątek
    • Gość: gość pytający Re: osobowość dojrzała IP: 212.122.206.* 16.08.03, 12:55
      moze faktycznie 12345 pytajac po co forum miała racje

"pławicie sie we własnym sosie" + przepychanki słowne i nic poza tym
      gdyby nie komandos to moze jeszcze towarzystwo własnej adoracji i autoafirmacji

pa
      • joanna_1 Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 13:01
        nie nerwujsja
        robótki ręczne świetnie wyrabiaja cierpliwość
      • Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 13:16
        Gość portalu: gość pytający napisał(a):

> moze faktycznie 12345 pytajac po co forum miała racje
        >
        > "pławicie sie we własnym sosie" + przepychanki słowne i nic poza tym
        > gdyby nie komandos to moze jeszcze towarzystwo własnej adoracji i
        autoafirmacji

Jesteś niesprawiedliwa w ocenie forum. Jest tu wszystko co zachodzi między
        ludźmi, zwłaszcza w necie. Myślę też, że niewiele jest miejsc w internecie,
        gdzie oprócz standardowych bzdur, przepychanek, adoracji i autoafirmacji
        znaleźć można konkretne porady życzliwych osób.
        Skoro powołujesz się na pozytywny wpływ komandosa, to już kończę swój wpis, bo
        tego wpływu nie rozumiem.
        A gościa 12345 chyba znasz?
        Dorzucę jeszcze zdanie w innym poście.

Pozdrawiam
    • Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 16.08.03, 13:05
      bede wdzieczna o wskazanie mi relacji dojrzalej osobowosci z brakiem walorow
      mitow itp wynikajacym z przemian ....
      dwa tematy moze ?
      albo jakis link miedzy ?
    • Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 13:28
      Gość portalu: gość pytający napisał(a):

> czym dla Was jest osobowość dojrzała?
      > i jakich trudności człowiek doświadcza w związku z przemianami
      > cywilizacyjnymi? (np kryzys warości, brak oparcia w symbolach, mitach)
      > poproszę o refleksje

O zagrożeniu:
      Myślę, że zagrożeniem jest podejście wielu osób do internetu. Ostry podział na
      real i wirtual. W realu jest tzw. normalne życie, normalne stosunki
      międzyludzkie. Wchodząc do netu człowiek wkracza w inną rzeczywistość. Nie
      tylko dlatego, że są tu inne warunki komunikacji. Ale myślę, że dlatego iż sam
      sobie wyznacza te warunki. Wyłączam się z realu, wchodzę w inny świat. Tu można
      inaczej robić wszystko. Można zapomnieć o przyzwoitości. Nie wiem kto jest po
      drugiej stronie kabla. Inni nie wiedzą nic o mnie.
      Lubię internet. Cenię sobie jego walory informacyjne, możliwości komunikacyjne.
      Życzyłbym sobie spotykać tu ludzi, takich samych jak w realu. Traktujących
      internet jak część rzeczywistości, a nie coś całkowicie sztucznego, oderwanego
      od życia. Chciałbym być tutaj traktowany jak człowiek, a nie numer IP.

Pozdrawiam
      • psotusia Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 15:29
        Gość portalu: tak napisał(a):

> Życzyłbym sobie spotykać tu ludzi, takich samych jak w realu. Traktujących
        > internet jak część rzeczywistości, a nie coś całkowicie sztucznego,
        oderwanego
        > od życia. Chciałbym być tutaj traktowany jak człowiek, a nie numer IP.

Tak trzymaj!

Pozdrawiam.
        • Gość: gość Re: osobowość dojrzała IP: 212.122.206.* 16.08.03, 19:19
          psotusia napisała:

> Gość portalu: tak napisał(a):
          >
          >
          >
          > > Życzyłbym sobie spotykać tu ludzi, takich samych jak w realu. Traktujących
          >
          > > internet jak część rzeczywistości, a nie coś całkowicie sztucznego,
          > oderwanego
          > > od życia. Chciałbym być tutaj traktowany jak człowiek, a nie numer IP.
          >
          > Tak trzymaj!
          >
          > Pozdrawiam.
          >
          Faktycznie osobowości dojrzałej nie znajdziesz ani w necie, ani w
          rzeczywistośi ;-))))))))
          Jeśli chcesz być traktowany jak człowiek a nie IP to nie szukaj kontaktu w
          sieci, bo tu wszyscy są anonimowi, beztroscy i nieodpowiedzialni za to co
          piszą, w przeciwieństwie do realu
          • vaxamme Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 21:36
            Gość portalu: gość napisał(a):

> Jeśli chcesz być traktowany jak człowiek a nie IP to nie szukaj kontaktu w
            > sieci, bo tu wszyscy są anonimowi, beztroscy i nieodpowiedzialni za to co
            > piszą, w przeciwieństwie do realu

nie moge sie zgodzic z Toba Gosciu
            ze anonimowi to racja ale beztroscy i nieodpowiedzialni... jak mozesz ustawiac
            wszystkich w jednym szeregu? kazdy jest inny, niepowtarzalny bym rzekl i tak
            sie nie da
            w necie jest tak jak w realu, zdarzaja sie cudne wyjatki, takie perelki,
            gwiazdeczki :)
            owszem nie kazdy je dostrzega, nie kazdy chce albo i nie potrafi, ale
            zapewniam Cie ze sa ludzie ktorzy sa soba i tu i tu, a w zasadzie to chyba
            traktuja net jako czesc realu - bo tak chyba powinno byc
            i uwierz mi ze odpowiedzialnosci im nie brakuje

pozdrawiam
            v.
            • Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 21:56
              vaxamme napisał:

> nie moge sie zgodzic z Toba Gosciu

Też tak uważam. Dlatego tu jestem.
              Mogłoby być lepiej, ale wiem, że się nie da. Pewnie z czasem będzie gorzej.
              IP będzie obcować z IP. Dowolnie. Bo to przecież tylko gadające nick'i.

Pozdrawiam
    • agresja4 Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 19:18
      Brak oparcia w symbolach, mitach - w nieznanym /dla większości/ trudno jest
      szukać oparcia.
      Kryzys wartości - owszem, pod warunkiem, że to co wcześniej uznliśmy za
      wartość, faktycznie nią była.
      Bo inaczej to nie kryzys - to pobudka.
    • agresja4 Re: osobowość dojrzała - uzupełnienie 16.08.03, 19:21
      I jeszcze.
      Definicja osobowości dojrzałej:

To człowiek na łożu śmierci.
      • Gość: gość Re: osobowość dojrzała - uzupełnienie IP: 212.122.206.* 16.08.03, 19:32
        oj nie zawsze!!!!!!!!!!!!!
        ludzie na łożu śmierci lękają się jej, zaś osoby o dojrzałej osobowości
        przygotowują się do niej i wychodzą jej na przeciw!!!!
        choć z pewnością wyda sie to pewnie niedorzeczne większości z forumowiczów
        • agresja4 Re: osobowość dojrzała - uzupełnienie 16.08.03, 19:46
          Gość portalu: gość napisał(a):

> oj nie zawsze!!!!!!!!!!!!!
          > ludzie na łożu śmierci lękają się jej, zaś osoby o dojrzałej osobowości
          > przygotowują się do niej i wychodzą jej na przeciw!!!!
          > choć z pewnością wyda sie to pewnie niedorzeczne większości z forumowiczów

mówimy o tym samym.
          Zapomniałam, że niektórzy do końca boją się.

Najpierw o zaistnienie
          i karierę
          Potem, by nie ujawniło się ich prawdziwe ja
          Zapominają kim są tak naprawdę
          Na łożu śmierci udają, że zaistnieli i boją się, że "kosmos" wie lepiej.

Są też i tacy, o których Ty piszesz - oni naprawdę żyli.
    • megxx Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 19:42
      Kiedyś sprawy widziałam w dwóch wymiarach, dzisiaj widzę sferycznie, dla mnie
      to dowód, że moja osobowość jest bardziej dojrzała. Nie zastanawiam sie jak
      bardzo można być dojrzałym, bo niewykorzystany dojrzały pomidor może tylko się
      zepsuć.
      Co do dalszych pytań? Zawsze dzieją się przemiany cywilizacyjne, raz na lepsze,
      raz bez dobrych efektów. Jeżeli oprzesz się na tym co w tym wszystkim jest
      stałe, niezmienne, odrzucisz ułudę, rozpoznasz fałsywych proroków, to nie
      będzie tak źle.
      A w ogóle jakie są Twoje przemyślenia gościu pytający, czy masz dołek, czy
      piszesz jakąś pracę dyplomową?
      • Gość: gość pytający Re: osobowość dojrzała IP: 212.122.206.* 16.08.03, 20:35
        hmmm
        piszę esej i chciałam mieć obraz potoczno-forumowego myślenia o osobowości
        dojrzałej.......
        • Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 16.08.03, 23:04
          dawniej na pierwsza komunie dzieci otrzymywaly zegarek - byl to jeden z
          pierwszych rytualow inicjatycznych (?)ktory promowal gowniarza na mlodego
          czlowieka - jakze czulismy sie dorosli i dumni.
          W 19 wieku co by o nich nie myslec istnialo pelno obrzadkow ktore sluzyly jako
          trampolina do doroslego wieku (szlo sie uroczyscie do burdelu bleee)
          W spoleczenstwach zwanych prymitywnymi do dzis w okreslonym wieku chlopcy
          przechodza rytual inicjacji (przy okazji czesto obrzezania)
          Dziewczynki zreszta rowniez - z tym ze najczesciej nie ma wielkiego swieta z
          muzyka i tam tamem lecz polega to na ich odosobnieniu w czasie miesiaczki.
          Co nam dzis zostalo ?
          niewiele
          nie dziwie sie ze dzieciary zaczynaja palic czy cpac
          W wieku gdy przygotowuje sie je (presja , dyskursem i wymaganiami szkolno
          studyjnymi) do doroslego zycia panikuja bo ani wiedza jak w nie wejsc ani maja
          ochote zwazywszy obraz tego swiata ...

mam kontynuowac ?
          • Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 23:21
            Gość portalu: Malwina napisał(a):

> mam kontynuowac ?

Pisz Pani jeszcze troszkę.
            Dlaczego nie wiedzą? Jaki jest obraz świata?

Pozdrawiam
            • Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 16.08.03, 23:48
              wzorami do nasladowania sa top modele ktore maja 14 lat umalowane i wystrojone
              obiekty pozadania
              dzieci uchodzace za kobiety
              jako szczyt kultury podaje sie nam szpilberga
              i disneya
              szczytem polityki jest : dobro zwyciezy zlo
              zyjemy w infantylnym spoleczenstwie pseudo doroslych

ktos rozwinie ?
              • Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 23:57

> wzorami do nasladowania sa top modele ktore maja 14 lat umalowane i
                wystrojone
                > obiekty pozadania
                > dzieci uchodzace za kobiety

Może z powodu braku innych wzorców?

> jako szczyt kultury podaje sie nam szpilberga
                > i disneya

Dostarcza sie na zamówienie.

> szczytem polityki jest : dobro zwyciezy zlo

Tego nie łapię.

> zyjemy w infantylnym spoleczenstwie pseudo doroslych

A to podoba mi się najbardziej. Znaczy się, nie tyle mnie cieszy, co też tak
                uważam. Kłania się odpowiedzialność jednostki.

Pozdrawiam
                • Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 17.08.03, 00:02
                  Bush : dobro zwyciezy zlo
                  mysl przewodnia wyzszych uczelni politycznych 21 wieku
                  bo przeciez wiecej moglibysmy nie zrozumiec....

wzorcow innych nie ma to jasne

wyjatki bija sie z codzienna rzeczywistoscia i prawdopodobnie nic na szalce
                  nie waza
                  ale warto byc wyjatkiem :-)

PS nie wierze w historie popytu i podazy
                  to piasek w oczy
                  przedawnione
                  nie daje sie co ludzie chca lecz mlotem w leb kreuje potrzeby wedle ...potrzeby
                  top manipulacja
                  • Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 17.08.03, 00:14

> Bush : dobro zwyciezy zlo
                    > mysl przewodnia wyzszych uczelni politycznych 21 wieku
                    > bo przeciez wiecej moglibysmy nie zrozumiec....

Uczelnie niech będą.
                    Od Busha wara. To jedyny porządny człowiek z topu polityki.

> PS nie wierze w historie popytu i podazy
                    > to piasek w oczy
                    > przedawnione
                    > nie daje sie co ludzie chca lecz mlotem w leb kreuje potrzeby
                    wedle ...potrzeby
                    > top manipulacja

Żadnych manipulacji. Widzę to inaczej. Podawane są różne oferty. Ludzie coś
                    wybierają. Wybrane jest powielane.
                    Byle mniej myśleć. Byle mniej odpowiedzialności. Byle mniej roboty. Tak działa
                    człowiek. I tworzy po temu warunki, systemy i ustroje.

Pozdrawiam
                    • procesor o swięta naiwnosci! 17.08.03, 00:47
                      Gość portalu: tak napisał(a):
                      > Żadnych manipulacji. Widzę to inaczej. Podawane są różne oferty. Ludzie coś
                      > wybierają. Wybrane jest powielane.
                      > Byle mniej myśleć.Byle mniej odpowiedzialności. Byle mniej roboty. Tak działa
                      > człowiek. I tworzy po temu warunki, systemy i ustroje.

Hihi.
                      Swego czasu widziałam śliczny programik niestety nie cały - na temat
                      wytwarzania potrzeb u konsumentów. Chodziło o młodzież amerykańska.. Cudo.
                      Wielkie firmy dajace za darmo swoje wyroby różnym idolom - bynajmniej nie tym
                      z mediów! - po to by tworzyli odpowiedni wizerunek. Fani chcacy upodobnic się
                      do swych uwielbianych - sami załatwia reszte, nakreca rynek.
                      Sztab ludzi wymyślajacych co i komu i jak wcisnąć by wytworzyć MODĘ. I sprzedać
                      jak najwiecej szajsu..
                      Potrzeby..
                      Potrzeby to człowiek ma zupełnie inne niz wynikałoby z reklam w telewizji i
                      gazetach.

Ciekawe ze w obliczu zagrożenia zdrowia i zycia ludziom z reguły diametralnie
                      zmienia sie sposób widzenia świata. Wystarczy siegnąć do archiwum tego forum i
                      poczytac co ludzi episali w watkach typu "masz tydzień zycia - co będziesz
                      robił??".
                      Nie przypominam sobie by ktos napisał WIELKIE ZAKUPY.
                      • kwieto I tak i nie 17.08.03, 01:23
                        Hehe
                        "Jako wybitny specjalista od reklamy..." (hihi - przy okazji ostatniej
                        obrony dostalem gratulacje od prodziekan za "odwage w wyborze
                        tematu")

Okazuje sie, ze z ta manipulacja i kreowaniem potrzeb nie jest
                        znowu tak latwo. Otoz, o ile reklama moze wzmacniac postawy i
                        przekonywac niezdecydowanych, znikomy, niemal zerowy ma wplyw
                        na postawy juz ugruntowane.

Sek w tym, ze ludzie sa leniwi i nie chce im sie myslec. Jako "prawdy
                        obiegowe" przyjmuje sie niejednokrotnie informacje zupelnie
                        niesprawdzone lub wrecz bzdurne - ale zgadzajace sie ze
                        swiatopogladem danej osoby. Tu pole dla reklamy jest najwieksze.

Innymi slowy - im czlowiek glupszy i im mniej ma ochoty
                        samodzielnie myslec, tym bardziej podatny jest na reklame... Bo ta
                        podsuwa proste, oczywiste i latwo akceptowalne rozwiazania.
                        Rozwiazania, bo reklama nie sprzedaje produktow tylko marzenia,
                        ktore produkt ma zaspokoic...

Tyle w bardzo telegraficznym skrocie
                        Procesor ma racje o tyle, ze proces komercjalizacji i wdzierania sie
                        reklamy postepuje coraz glebiej, Tak ma racje o tyle, ze gdyby ludzie
                        przywiazywali nieco wiecej uwagi do tego co i jak robia, reklama nie
                        mialaby na nich takiego wplywu...

Znowu przebija sie tu gdzies haslo "swiadomosci spolecznej" i
                        "postawy obywatelskiej", ktore np. w naszym kraju sa zupelnie
                        niemal nieznane (albo budza politowanie).
                        Moze dlatego rodzime reklamy sa kilka klas gorsze niz w krajach w
                        ktorych ludzie zwracaja wieksza uwage na relacje miedzyspoleczne?
                      • Gość: tak Re: o swięta naiwnosci! IP: *.net.pl / 192.168.1.* 17.08.03, 01:29
                        procesor napisała:

> Swego czasu widziałam śliczny programik niestety nie cały - na temat
                        > wytwarzania potrzeb u konsumentów. Chodziło o młodzież amerykańska.. Cudo.
                        > Wielkie firmy dajace za darmo swoje wyroby różnym idolom - bynajmniej nie
                        tym
                        >
                        > z mediów! - po to by tworzyli odpowiedni wizerunek. Fani chcacy upodobnic się
                        > do swych uwielbianych - sami załatwia reszte, nakreca rynek.

Zgoda. No to problem w maniu idoli(ów).

Pozdrawiam
                    • Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 17.08.03, 01:01
                      > "Od Busha wara. To jedyny porządny człowiek z topu polityki."
                      >

po tym zdaniu bede miala duze trudnosci aby traktowac cie jako powaznego
                      dyskutanta
                      przyrzekam ze zrobie wszystko co w mojej mocy

wolalabym rozwiniecie dyskusji a nie komentarze na temat tego co napisalam no
                      ale moje wolenieeeee....

>
                      • Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 17.08.03, 01:30

> > "Od Busha wara. To jedyny porządny człowiek z topu polityki."
                        > >
                        >
                        > po tym zdaniu bede miala duze trudnosci aby traktowac cie jako powaznego
                        > dyskutanta
                        > przyrzekam ze zrobie wszystko co w mojej mocy

Po tym zdaniu... itd. (do końca).

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka