tropposole 19.04.08, 13:12 Bierze mnie przeziębienie. Macie jakieś sposoby sprawdzone? Napiłam się ziółek (kwiat białego czy czarnego bzu, od babci), teraz spożywam herbatkę lipowo-malinową... Macie jakieś sposobiki? sciskam wszystkie, tr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bayaderka Re: przeziębienie 19.04.08, 14:58 Mnie katarek męczy od kilku dni :/ wczoraj przez chrypkę ledwo mówiłam ale dzisiaj jest nieco lepiej. Ciepła herbatka to dobry pomysł. Tradycyjcie proponuję dodać ok 1 łyżeczki miodu i trochę soku ze świeżej cytryny (której ja akurat nie lubię w herbacie i nie dodaję;)). Oczywiście przed dodaniem miodu trzeba 2 minuty poczekać aż herbata lekko(!) wystygnie. Miód wtedy nie straci wartości odżywczych. Podobnie jest z cytryną. Jak byłam młodsza rodzice zawsze przy przeziębieniach gotowali "miksturę" z mleka i czosnku, i czegoś tam jeszcze (tylko nie wiem z czego =P). Strasznie jej nie lubiłam ale przyznam - pomagała (szczególnie na katar). oczywiście ciepło się ubieraj i siedź pod kocykiem. jest okazja żeby wypocząć xD 3maj się cieplutko i zdrowiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: przeziębienie 19.04.08, 17:41 czosnek w dużych ilościach (tylko raczej bez kontaktów towarzyskich trzeba się obejść) Dobrze robi też nicnierobienie, dobry film, herbatka z sokiem malinowym i dużo cytrusów. czekolada Zdrowiej szybciutko pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tropposole Re: przeziębienie 19.04.08, 22:16 Dzięki za porady, jakie naturalne sposoby, jestem zachwycona! Poszłam na skróty i wypiłam jakiś fervex i chwilowo mi lepiej :) trzymajcie sie zdrowo, tr Odpowiedz Link Zgłoś
horlaa Re: przeziębienie 20.04.08, 20:43 naturalne sposoby są najlepsze i mają najmniej chemii na co od pewnego czasu zwracam uwagę :) czyli: wielki garniec herbaty z miodem i cytryną albo sokiem malinowym ALBO grzane wino :) przy okazji poprawia humor i pozwala się wypocić :) no i dobry nastrojowy pogodny film, pod kocykiem a noc pod ciepłą kołdrą i w skarpetkach obowiązkowo, żeby się wypocić :) Odpowiedz Link Zgłoś
tropposole Re: przeziębienie 21.04.08, 08:04 Wiem, wiem. Udało mi się zwlaczyć drania w zarodku :) niestety, obawiam sie ze fervexem :) trzymajcie sie tr Odpowiedz Link Zgłoś
horlaa Re: przeziębienie 21.04.08, 14:01 jesli sie udalo to "stety" i bardzo dobrze :)))) zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś