j_ar 27.11.03, 10:59 i nie wazne czy od pierwszego spotkania czy kogos kogo zna sie dlugo? -po twarzy, oczach, glosie, sposobie poruszania sie, gestykulacji....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j_ar Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 11:06 ale glos?.. nie chodzi mi o osobowosc czy sposob wyrazania mysli, interesuje mnie cecha zewnetrzna Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 11:12 Sa ludzie, ktorych sie zapamietuje bo sa charakterystyczni sami w sobie (sposob bycia, typ urody, ubior - wszystko naraz) oraz ludzie, ktorych (ja) nijak nie potrafie zapamietac. Moze dlatego, ze nawet sie nie staram? Czasem to klopotliwe, jesli tacy ludzie z zalozenia sa wazni do zapamietania... Stram sie wtedy nauczyc ich na pamiec tzn znalezc jakis charakterystyczny punkt w wygladzie, ktory by mi o nich przypomnial (zęby jak żółw, wygląda jak wujek Heniek etc). Czasem jednak i to nie skutkuje, bo po czasie zapominam o tym, co mialo mi ich przypominac. Moze ja wogole mam klopoty z pamiecia?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 11:12 po zapachu i hmm - energii? nie wiem, jak to nazwac. takie kryterium dosc intuicyjne czemu pytasz? z. Odpowiedz Link Zgłoś
j_ar Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 11:40 > czemu pytasz? chyba dlatego, ze ja bardzo rzadko pamietam twarze (do tego stopnia, ze nawet jak kiedys matka zmienila kolor wlosow to jej na ulicy nie poznalem)- a wydaje mi sie, ze to twarz zwykle jest ta cecha szczegolna przy zapamietywaniu, a jednak rozpoznaje ludzi, rozpoznaje wlasnie po sposobie chodzenia, gestach, glosie... pomijam wiele przypadkow pomylek spowodowanych tym, ze mi sie osoby pomylily i pare dziewczynek tak zaczepilem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: jak zapamietujecie ludzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 11:59 To masz identycznie jak mój brat - po fryzurach ludzi poznaje, hihi ;) Ja pamietam natomiast każdą twarz, którą raz widziałam. Często oczyiście w związku z tym nie wiem, co to za osoba i skąd ją znam... ;)))) ale twarz pamiętam zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zlewozmywak1 Re: jak zapamietujecie ludzi? 28.11.03, 12:00 Gość portalu: gf napisał(a): > To masz identycznie jak mój brat - po fryzurach ludzi poznaje, hihi ;) > > Ja pamietam natomiast każdą twarz, którą raz widziałam. Często oczyiście w > związku z tym nie wiem, co to za osoba i skąd ją znam... ;)))) ale twarz > pamiętam zawsze. mam ten sam typ zapamietywania ludzi. Kiedy kogos widze i intuicujnie czuje ze kiedys już te osobe widziałem, to na 100% ja widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Do j_ar IP: *.acn.waw.pl 27.11.03, 12:06 Jestem na etapie zachwytow cudzymi sygnaturkami. Twoja jest tak odlotowa, ze mam ochote napisac; "No to upij sie i poderwij mnie, do cholery!" Mysle, ze to tez jakas metoda zapamietywania ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: Do j_ar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 12:14 Jar jest zajęty, hihi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ariel23 Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 11:17 j_ar napisał: > ale glos?.. nie chodzi mi o osobowosc czy sposob wyrazania mysli, interesuje > mnie cecha zewnetrzna Nie, nie glos. Jak sobie przypomne o czym rozmawialam z nowo poznana osoba to mi sie cala reszta przypomina (wyglad, gesty, usmiech itd). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annie Re: jak zapamietujecie ludzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 12:03 Hm... Ja mam wyjatkowo słabą pamięć do twarzy. Natomiast jeśli chodzi o rozpoznawanie kogoś po głosie, to wychodzi mi to całkiem całkiem, ale pod warunkiem... że nie widzę tej osoby;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 13:52 Myslę, że może mieć to związek z rodzajem pamięci u danej osoby - wzrokowcy, słuchowcy itd. Ja osobiście jestem pomieszana z niewielką przewagą wzroku, więc zwracam uwagę na wszysko co charakterystyczne w wyglądzie danej osoby - oczywiście nr 1 twarz, sylwetka, ale bywa i tak, że ujmuje mnie głos. Generalnie chyba zawsze zwracamy uwagę na rzeczy charakterystyczne, coś co nas urzeka, albo jest inne niż przeciętne w naszym mniemaniu oczywiście. Jeden powie, ale laska i tak ją zapamięta, a drugi- co ty w niej widzisz? i w ogóle zapomni, że ją znał w parę dni. Odpowiedz Link Zgłoś
wirszulka Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 14:18 Ja często myle twarze ludzi. Wydaje mi się że to ta osoba po czym okazuje się że po prostu jest do kogoś podobna a ja ze stu procentową pewnoscią twierdziłam że to właśnie ta osoba. Nie wiem czy to wynika z zapamiętywania twarzy czy z tego że wszystkie dla mnie są podobne:)))) Najbardziej jednak jestem w stanie poznać człowieka po chodzie i figurze.Jak dana osoba jest zbudowana i jak się porusza. Poznaje też ludzi po głosie. Jak intonuje swoje wypowiedzi, mniej po barwie. Odpowiedz Link Zgłoś
j_ar Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 14:20 otoz to.. te twarze sa tak podobne do siebie, ze czesto nie wiem rowniez znajoma to soba czy nie.. i jedynie takim gestem zachecajaco/bezpiecznym weryfikuje znajomosc hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
wirszulka Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 14:26 przedłużone patrzenie w oczy, lekki uśmiech, lekkie podniesienie brwi.Znam to doskonale:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
j_ar Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 14:29 kiwniecie glowa nieznaczne, udawanie, ze to nie do tej osoby bylo hahaha... oraz, patrzenie sie na osobe i nie poznawanie jej..bo odobna do znajomej..a to ona...hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
wirszulka Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 14:38 I namolne rozglądanie się przecież czegoś tak intensywnie szukamy i mruczenie pod nosem o "o nie ma ...hmmmm" - nasza mimika wytłumaczona... A gdy jenak znajoma:"O przepraszam tak się zamyśliłam...wiesz tyle spraw na głowie....ale powiedz co tam u ciebie" (szybka zmiana tematu zalecana:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 jar i wir 27.11.03, 14:44 To Wy macie cos takiego, jak ja gdy widzę grupę Chińczyków, wszyscy są tacy sami :) Odpowiedz Link Zgłoś
wirszulka Re: jar i wir 27.11.03, 15:09 do czasu...niech założą czapki:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fara Re: jar i wir IP: *.milc.com.pl / *.milc.com.pl 27.11.03, 15:23 hmm ja zapamiętuję twarze, nawet raz poznane (gorzej potem ze skojarzeniem gdzie to było itd) ale to zależy wszystko od indywidualnego człowieka: u jednego zapamiętam barwę głosu, u drugiego że dużo gestykuluje u kogoś że ma super-niebieskie oczy..ktoś z was pisał o długim spojrzeniu i podnoszeniu brwi,ja tak robię może nieświadomie,ale nie wiedziałam ze to może przykuć uwagę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: jak zapamietujecie ludzi? IP: 213.77.25.* 27.11.03, 15:53 to jest straszne jak ja słabo pamiętam ludzi. Sto kolumn cyferek raz dwa i już w głowie, a ludzi to ani w ząb. Są trudneijsi do pamiętania niż te sto kolumn. Pewnie dlatego, że skupiam się na odległościach do metrowych, a dalej już mi się społeczna rzeczywistość rozmywa. I nie chodzi o wadę wzroku ;), no może ciut jakaś tam jest pewnie. Aby pamiętać człowieka muszę go rzeczywiście dużo razy widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re:O!!! 29.11.03, 13:47 a ja mam podobnie - stado cyferek i Bogu ducha winne numery rejestracji i telefony i nr domów sprzed 20stu lat - siedzą twardo w głowie ale twarze też za to - imiona! Skaranie boskie!!! jestem mistrzostwem świata w prowadzeniu długiej rozmowy bez używania imienia i nie wiedząc, z jakim imieniem i nazwiskiem rozmawiam! wnuki umrą kiedyś ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
j_ar Re:O!!! 01.12.03, 08:49 > za to - imiona! Skaranie boskie!!! jestem mistrzostwem świata w prowadzeniu długiej rozmowy bez używania imienia i > nie wiedząc, z jakim imieniem i nazwiskiem rozmawiam! > hehehe... znam to...bardzo dobrze znam Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Nie mam pojecia 27.11.03, 18:27 Kiedy kogos widze - nie mam watpliwosci ze to dana osoba Kiedy go nie widze - nie jestem w stanie przypomniec sobie ani zapachu, ani glosu, ani wygladu... No chyba ze ktos byl bardzo charakterystyczny pod jakims wzgledem. Odpowiedz Link Zgłoś
malvvina Re: Nie mam pojecia 27.11.03, 18:30 zapamietuje pierwsze wrazenie (czesto podswiadome) ktore ta osoba na mnie wywarla. Jakies fluidy, intuicyjne takie dziwne bom niby mozgowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: u mnie to jakos dziwnie IP: *.home.cgocable.net 27.11.03, 18:46 Specjalnie nie staram sie pamietac osob, ktore spotykam. Sa oblokami energii, ktora przeplywa obok i daje mi lub zabiera cieplo.To one przewaznie mnie zauwazaja :) Naprawde, przepraszam wszystkich za nierozpoznawanie na ulicy i w miejscach publicznych. Zeby rozpoznawac musze sie ich nauczyc. Po kilku spotkaniach czuje te osoby na odleglosc. Odpowiedz Link Zgłoś
cossa Re: Nie mam pojecia 02.12.03, 00:21 podpisze sie kwieto jesli mozna pod Twoja wypowiedzia ;) dodam jednak, ze rozpoznaje ludzi droga eliminacji znam - nie znam (tu nie mam watpliwosci) jesli znam - szukam obrazu w glowie - do ktorego znanego mi miejsca osoba pasuje (czyli skad ja znam, gdzie poznalam) pozniej to juz z gorki :) z imionami duzy problem jak probuje sobie przypomniec jakies imie "testuje" w myslach - ktore pasuje do danej osoby ;) jednak jedna rzecz jest nie do przeskoczenia Kasia i Magda jesli nie pamietam jak znajoma ma na imie oznacza, ze to jedno z powyzszych ;)) pozdr.cossa Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_1 Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 22:57 Zapamiętuję po zapachu. Jeden profesor ostro maglujący i bardzo sztywny w sposobie bycia dał się zapamiętac na tak długo, że podczas urlopu nad morzem i zarejestrowaniu podobnej nutki zapachowej ogarnął mnie egzaminacyjny stres w samym środku lata i po latach. W tłumie wyławiam ludzi po sposobie poruszania i reagowania. Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: jak zapamietujecie ludzi? 27.11.03, 23:03 A ja zapamiętuje twarze. Gorzej że czasem wiem że twarz znajoma ale nie mam pojęcia skąd.. Z nazwiskami jeszcze gorzej. Ale jak sie zastanowiłam - to nie tylko twarze, myślę ż eto jest tak podświadome ż etrudno to wyłapac. Bo klasyka jest że np. widzę kogos wiem ż eznam te twarz - i nie kojarzę skąd - a potem sie okazuje że to pani z apteki. Po zdjęciu białego kitla i założeniu czapki i płaszcza pozostaje znajoma - ale jednak trudna do identyfikacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
j_ar Re: jak zapamietujecie ludzi? JAR 28.11.03, 08:22 o rany.. czemu taki nudny jestes... jakis weselszy byles wczesniej:(.. no nic to Odpowiedz Link Zgłoś
squweq Re: jak zapamietujecie ludzi? 28.11.03, 14:00 zapamiętuję ludzi zwykłych z ktorymi uda mi sie nawiazac kontakt wzrokowy jezeli ktos jest przesadnie jaskrawy zewnetrznie nie zwracam na niego uwagi i czasem zdarza mi sie zapamietac na bardzo dlugo jakas konkretną osobe ktora np wyjechalaz mojego miasta czy ktorą tylko raz spotkalam, nie potrafie wyjaśnić tego procesu, ale czasem tak sie dzieje ze pamietam osoby bardzo przecietne < malogadatliwe i tzw szare, zupełnie jak ja> jeżeli ktos sie widocznie wyróżnia np. poczuciem humoru, wygadaniem, oczytaniem to tez ułatwia sprawe jak widac nie ma okreslonych metod, zasad <a przynajmniej nie w moim przypadku> na zapamietywanie ludzi, czasem zdarza mi sie pamietac dwie zupełnie sprzeczne z czarakteru czy wygladu osoby, ps głos jest ważny i zapach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fara Re: ten zapach... IP: *.milc.com.pl / *.milc.com.pl 29.11.03, 11:58 z tym zapachem to coś jest bo jak wącham np w perfumerii niektóre zapachy to od razu przed oczami stają mi różne osoby i np.jeśli za nimi nie przepadałam to nie kupię tego samego zapachu nikomu:) ciekawe...a podobno faceci przywiązują do zapachu kobiety dużą rolę czy to prawda???? Odpowiedz Link Zgłoś
j_ar Re: ten zapach... 01.12.03, 08:50 >...a podobno faceci > przywiązują do zapachu kobiety dużą rolę czy to prawda???? duzo jak duza,..ale dosc spora.. do dzisiaj niektore osoby po zapachu mi sie kojarza :) Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka4 Re: jak zapamietujecie ludzi? 29.11.03, 13:15 twarze...jak raz widziałam i widzę drugi raz to zazwyczaj mnie męczy skąd znam tą osobę... Odpowiedz Link Zgłoś