Dodaj do ulubionych

Kwasy Omega-3 i trądzik

08.03.10, 08:47
Po długiej przerwie i za namową mojego okulisty rozpoczęłam ponownie suplementację kwasu Omega-3. I znów, po raz kolejny uświadamiam sobie, że dosłownie w parę dni po rozpoczęciu kuracji uspokaja się moja 31-letnia cera skłonna do wyprysków, zwłaszcza przed okresem. Zależność tę zauważyłam już jakiś czas temu, potem zaniechałam brania kwasu z powodu choroby (chciałam zminimalizować ilość przyjmowanych pigułek), trądzik powoli wrócił i nękał mnie, zwłaszcza na brodzie i skroniach. Zabawne, że dzięki nowym przyszczom wiedziałam, ze zbliża się okres :) Teraz krwawię, a na buzi, chyba po raz pierwszy od roku nie mam ani jednego wyprysku.
Paniom borykającym się z tym samym problemem polecam spróbowanie Omega-3 przez kilka miesięcy. Zaszkodzić raczej nie zaszkodzi, natomiast może pomóc.
P. S. Nie zauważyłam natomiast ani teraz, ani podczas wcześniejszej kuracji wpływu na ilość zaskórników. Te, niestety, mają się u mnie dobrze:/
Obserwuj wątek
    • paulinaa Re: Kwasy Omega-3 i trądzik 08.03.10, 09:52
      no ja już dawno gdzieś czytałam, że przed okresem z powodu różnych zawirowań
      hormonalnych zmniejsza się zawartość w organizmie kwasu linolowego a jego
      niedobór powoduje wlaśnie powstawanie różnych niespodzianek
      także niekoniecznie suplementacja omega 3, wystarczy łyżka oliwy do sałatki;)
      • enith Re: Kwasy Omega-3 i trądzik 08.03.10, 16:50
        > także niekoniecznie suplementacja omega 3, wystarczy łyżka oliwy do sałatki;)

No mi nie wystarcza, najwyraźniej. Duża sałatka z oliwą z oliwek każdego dnia to od ponad roku moja typowa kolacja. Idąc twoim tropem co najmniej od roku powinnam mieć buzię jak pupa niemowlaka. A więc jednak nie wystarcza tylko łyżka oliwy w sałatce. Zresztą, u mnie suplementacja kwasami Omega nie jest stricte w celu poprawy cery (co tu jest zapomnianym przeze mnie skutkiem ubocznym), tylko w celu ochrony przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Niemniej, jeśli w tym samym czasie poprawia się cera, to ja chętnie się piszę, czemu nie :)
        • nessie-jp Re: Kwasy Omega-3 i trądzik 08.03.10, 16:56
          Ale akurat oliwa zawiera bardzo mało kwasów omega-3, znacznie więcej ma omega-6.

Jeśli ktoś chciałby metodą sałatkową zdobyć dostateczną ilość omega-3, to musi
          jeść sałatkę z olejem lnianym :) Nie wiem, na ile on się nadaje do takiego
          spożycia...
    • hooda Re: Kwasy Omega-3 i trądzik 08.03.10, 10:12
      od siebie dodam ze kwasy omega3 sa znakomitym suplementem dla osob z sucha i
      wiotka skora. ja widze duza poprawe w stanie mojej suchej cienkiej skory.
      polecam rowniez na noc zamiast kremu, oliwe z oliwek na twarz, nie za duzo
      oczywiscie. na dobrze oczyszczonej twarzy wchlania sie szybko i dziala lepiej
      niz niejeden krem przeciwzmarszczkowy.
    • ladyjm Re: Kwasy Omega-3 i trądzik 08.03.10, 15:38
      lykam omega 3 od8miu miesiecy i osobiscie nie zauwazylam zadnej poprawy cery:(
      moze powinnam zatem przestac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka