Dodaj do ulubionych

Isotrex czy Retin A?

10.10.10, 10:27
Od czego zaczac?
Mam 30 lat, cere tlusta-od czasu do czasu pojawia mi sie tradzik. O retinoidach czytalam juz sporo ale i tak nadal nie wiem o ktory poprosic lekarza,a chcialabym sprobowac.
Po ktorym nie odczuwa sie takiego szcypania,sciagniecia i zaczeriwnienia?Wiem,ze taki efekt ma wystapic i ale moze po ktoryms jest lepiej????
To jedyne co mnie wstrzymuje od retinoidow.
Piszcie.
Obserwuj wątek
    • black_magic_women Re: Isotrex czy Retin A? 10.10.10, 12:34
      Retinu nie znam,więc się nie wypowiem.Za to isotrexu-nigdy więcej.Najpierw skóra wyglądała normalnie(pierwsza myśl-czyżby nie działał?!)Potem masakryczna,boląca skorupa na twarzy.A trądzik jak byl,tak był.Isotrexu używałam jakieś 5 lat temu
      • issey_miyake Re: Isotrex czy Retin A? 10.10.10, 13:26
        black_magic_women napisała:

> Retinu nie znam,więc się nie wypowiem.Za to isotrexu-nigdy więcej.Najpie
        > rw skóra wyglądała normalnie(pierwsza myśl-czyżby nie działał?!)Potem masakrycz
        > na,boląca skorupa na twarzy.A trądzik jak byl,tak był.Isotrexu używałam jakieś
        > 5 lat temu

Bo nie zaczyna się od takich jebitnych substancji. Wszystko musi być przemyślane i rozsądne.
    • issey_miyake Re: Isotrex czy Retin A? 10.10.10, 13:24
      Jeśli chcesz zacząć, zacznij od Epiduo (adapalen - najdelikatniejsza postać retinoidów + nadtlenek benzoilu), po nim przejdź na Retin A lub Izotziaja (izotretynoina - daje mniej podrażnień od tretynoiny).

Generalnie każdy retinoid może dawać takie objawy, więc ważne by zaczynać zabawę od najsłabszych wersji. Ważne też by cała pozostała pielęgnacja była nastawiona na łagodzenie tych podrażnień.
    • justy1 Re: Isotrex czy Retin A? 10.10.10, 17:20
      izotrex jest żelem, retinA to krem; zwykle żel jest gorzej tolerowany. proponowałabym retin-A; najpierw co kilka dni, żeby przyzywczaić skóre, potem częściej.
      • zaneczka Re: Isotrex czy Retin A? 10.10.10, 20:11
        Dzieki za odpowiedzi.
        Czytajac watki o retinoidach zawsze mialam wrazenie,ze kazdy zaczyna wlasnie od takich dawek-czyli Retn A od razu bez szczypania,a pozniej w nastepnych watkach -moj boze coz to sie stalo,ze mam takie cos na twarzy....
        Stad takowe pytanie-dzieki!
        • justy1 Re: Isotrex czy Retin A? 11.10.10, 08:43
          nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że wybierając nawet najsłabszy retinoid (powiedzmy rozcieńczony pół na pół z obojętnym kremem) i tak pewnie odczujesz jego nieprzyjemne działanie- jakieś łuszczenie, pieczenie, mrowienie, zaróżowienie. co do przyzywczajania skóry-nie zawsze da się je osiągnąć w takim stopniu, żebyś miala wrażenie smarowania sie przyslowiowm kremem nivea. są dziewczyny (np. na forum laboratorium urody), które retinują się kilka lat, a nadal czują dyskomfort.
          • zaneczka Re: Isotrex czy Retin A? 24.10.10, 13:23
            A co zrobic zeby zminimalizowac pieczenie.Prosze poopisujcie swoje sposoby.
            • coralin Re: Isotrex czy Retin A? 24.10.10, 13:38
              Ja stosowałam Zorac teraz Atrederm czyli inne retinoidy od tych, o których piszesz. Jedynym skutkiem ubocznym jest obłażenie ze skóry 3 dnia po zastosowaniu (choć dziś jest 3 dzień i nie obłażę). Podrażnień nie mam. W kolejnych dniach nawilżam i natłuszczam, ale kremami i olejkami bez aktywnych składników.
              • issey_miyake Re: Isotrex czy Retin A? 24.10.10, 19:26
                coralin napisała:

> Ja stosowałam Zorac teraz Atrederm czyli inne retinoidy od tych, o których pisz
                > esz. Jedynym skutkiem ubocznym jest obłażenie ze skóry 3 dnia po zastosowaniu (
                > choć dziś jest 3 dzień i nie obłażę). Podrażnień nie mam. W kolejnych dniach na
                > wilżam i natłuszczam, ale kremami i olejkami bez aktywnych składników.

U jednego podrażnienie się pojawia u drugiego nie, więc to kwestia dyskusyjna. Nie jest tak, że zmiana preparatu zniweluje podrażnienia. Nieprzygotowana skóra poradzi sobie gorzej z podrażnieniem. Warto z pielęgnacją skóry przestawić się na taką dla skóry wrażliwej (preparaty łagodzące). Warto wtedy wyeliminować wszystkie świństwa drogeryjne i zainwestować w porządne produkty łagodzące.
                • zaneczka Re: Isotrex czy Retin A? 29.10.10, 20:36
                  a co konkretnie?
                  kremy dla skory wrazliwej?
                  jakies konkretne nawilzacze?
                  jak nawilzyc przed?
                  jak....jak....jak....
                  olejki z biochemi urody?
                  zel hialuronowy?
                  piszcie konkretnie-ja wiem,ze na jednego to na drugiego tamto ale zalezy mi na opini osob ktore jednak stosowaly retonoidy
                  piszcie
                  • issey_miyake Re: Isotrex czy Retin A? 29.10.10, 20:54
                    zaneczka napisała:

> a co konkretnie?
                    > kremy dla skory wrazliwej?
                    > jakies konkretne nawilzacze?

Możesz używać np. Excipial Cream, Excipial Almond Oil, Cetaphil MD, Atopiclair Jelfy, Bioderma Cicabio, Avene Hydrance, Auriga Chiroxy, Iwostin Lipidowy, Pharmaceris A, i wiele innych - wszystko zależy od tego jaką tolerujesz konsystencję i jakim funduszem dysponujesz.

> jak nawilzyc przed?
                    > jak....jak....jak....

Jeśli wieczorem stosujesz retinoid i dobrze toleruje Twoja skóra stosowanie codzienne to możesz stosować 2h przed nałożeniem retinoidu w/w, jeśli nie masz czasu wieczorem, musisz to robić w ciągu dnia, im częściej tym lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka