Dodaj do ulubionych

Kwasy inaczej

25.03.11, 23:42
Jestem nowa,więc witam! Tzn.od dawna podczytuję,ale dopiero teraz postanowiłam napisać. Mam na przedramionach i ramionach trochę blizn i chciałabym je jakoś spłycić-pomyślałam więc o kwasach,bo w niewielkich stężeniach działają na blizny potrądzikowe,więc pomyślałam,że może w jakichś większych stężeniach złuszczyłyby nieco takie zwykłe blizny? Tylko które kwasy i jakie stężenia?
Obserwuj wątek
    • iwu Re: Kwasy inaczej 26.03.11, 15:31
      No właśnie, też mi to pytanie przyszło do głowy. Czy gdzieś poza twarzą kwasy mają zastosowanie? Dajmy na to do złuszczania zrogowaciałego naskórka, czy coś?
      • nessie-jp Re: Kwasy inaczej 26.03.11, 17:46
        iwu napisała:

> No właśnie, też mi to pytanie przyszło do głowy. Czy gdzieś poza twarzą kwasy m
        > ają zastosowanie? Dajmy na to do złuszczania zrogowaciałego naskórka, czy coś?

Oczywiście. Kwasy lub retinoidy to np. klasyczna terapia rogowacenia przymieszkowego, rogowacenia skóry w miejscach "urazowych" (łokcie, kolana). Pielęgnacja stóp często opiera się na kremach z kwasem salicylowym.

W dodatku poza twarzą można sobie pozwolić na więcej, jeśli chodzi o kwasy, bo skóra nie jest tak delikatna (nawet u osób wrażliwych czy naczynkowców). Na dekolcie spokojnie mogę używać Glyco A, od którego twarz by mi odpadła ;)

• notsoougly Re: Kwasy inaczej 26.03.11, 20:39
          A na ramiona to co możnaby położyć?
      • issey_miyake Re: Kwasy inaczej 28.03.11, 00:37
        iwu napisała:

> Czy gdzieś poza twarzą kwasy m
        > ają zastosowanie? Dajmy na to do złuszczania zrogowaciałego naskórka, czy coś?

całe ciało
    • issey_miyake Re: Kwasy inaczej 28.03.11, 00:44
      notsoougly napisała:

> Mam na przedramionach i ramionach trochę blizn i chciałabym je jakoś s
      > płycić-pomyślałam więc o kwasach,

lepsze są retinoidy na spłycenie blizn

> bo w niewielkich stężeniach działają na blizny
      > potrądzikowe,

nieprawda, niewielkimi stężeniami nic nie zdziałasz. Jeśli chcesz takie stosować, lepiej w ogóle ich nie kupuj - szkoda kasy.

> więc pomyślałam,że może w jakichś większych stężeniach złuszczyły
      > by nieco takie zwykłe blizny? Tylko które kwasy i jakie stężenia?

kwasy - tylko głębokie złuszczania zabiegowe (np. tca) i retinoidy (np. Atrederm).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka