Dodaj do ulubionych

okulary - u optyka czy na straganie?

03.05.04, 14:46
Mam pytanie, gdzie Waszym zdaniem warto kupić okulary przeciwsłoneczne - na
straganie za 25 zł czy optyka za 100 zł? Wiem, że u optyka są sprawdzone, z
filtrami itd., ale ja mam kiepskie szczęście do okularów i bardzo często je
gubię, łamię, siadam na nich :(
Nie byłoby problemu gdyby nie to, że nie będę ich uzywać w Polsce, tylko w
Hiszpanii (przez 4 miesiące upalnego lata).
Nie wiem czy warto wydać kasę, choć nadmienię, że jestem już bliska decyzji o
odchudzeniu portfela o 100 zł. Może wypowie się ktoś z konkretną wiedzę?
Obserwuj wątek
    • anexxa Re: okulary - u optyka czy na straganie? 03.05.04, 16:20
      te na straganie są nic niewarte, nie chronią przed promieniowaniem. kup dobre
      okulary u optyka, dokup sobie do nich twarde etui i po sprawie.

xx.
      • Gość: dalloway Re: okulary - u optyka czy na straganie? IP: *.chello.pl 03.05.04, 19:49
        gorąco popieram! lepiej nie nosić nic, niż takie ze straganu!

okulary oprócz funkcji ozdobnej i ochrony przed tzw, rażeniem mają chronić
        przed promieniowaniem sitakówkę i inne tkanki oka. Oko jest znacznnie bardziej
        wrażliwe na promienie UVA i UVB niż skóra, tkanki ulegają destrukcji, a ponadto
        jest to czynnik kancerogenny, przy czym "rodzajów" posłonecznego raka jest
        sporo, poczynając od znanego ze skóry czerniaka (tak tak)

filtr w szkle jest po, żeby chronić oko. jednocześnie szkło jest przyciemnione,
        żeby uchronić przed nadmiarem światła. takie przyciemnienie powoduje, że
        rozszerza się źrenica, a więc do oka może wpaść jeszcze więcej promirni niż
        zazwyczaj. jeżeli szkło nie jest pokryte filtrem, to zakładając okulary
        słoneczne jeszcze bardziej narażasz swoje oczy, niż gdybyś na nosie nic nie
        miała
        • Gość: Sandra Re: okulary - u optyka czy na straganie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 21:54
          Jest dokladnie tak jak mowi Dalloway..przykra prawda..oko ufa ciemnym szkolm i
          otwiera sie bardziej na zle promieniowanie. Na oczach nie mozna oszczedzac, ja
          poswiecilam sie i kupilam sobie okulary Peter Miller, to jedna z tanszych
          slonecznych firm u optyka, kosztowaly 150 zl.
          ale mozna dobrac sobie tez tansza oprawke i dac zrobic szkla, wyjdzie moze
          ekonomiczniej.
          • Gość: dalloway Re: okulary - u optyka czy na straganie? IP: *.chello.pl 03.05.04, 22:07
            niestety chyba już nie - ostatnio zamawiałam normalne okulary optyczne i nie
            mogłam się zdecydować, którą oporawkę wybrać, więc postanowiłam, że z jednych
            zrobię słoneczne. Same szkła to 130zł po rabacie 10% dla stałych klientów
            (soczewki mineralne, zerowki, utwardzone, przyciemnione, z antyrefleksem - moim
            zdaniem z niczego nie da sie zrezygnowac, bo w slonecznych antyrefleks i
            utwardzenie sa szczegolnie potrzebne)
            jeszcze rok temu takie szkla byly duzo tansze...
            • skara Re: okulary - u optyka czy na straganie? 05.05.04, 20:35
              dzięki serdeczne. Zdecydowałam się na droższe :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka