Dodaj do ulubionych

PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki

23.03.12, 10:22
Mam juz dosc! Pryszcz na pryszczu, mam wrazenie, ze z dnia na dzien jest coraz gorzej. Zupelnie nie wiem jaki krem kupic, stosowalam AcneDerm, bylo lepiej, ale przeciez nie moge go uzywac stale.
Na Differin czy Triacneal trzeba czekac do jesieni- co mam kupic teraz? Myslalam o Avene Cleanance K- bedzie dobry?
Poleccie cos prosze, bo nie wyrabiam- wygladam gorzej niz gdy bylam nastolatka :-(
Obserwuj wątek
    • rocambolesca Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 23.03.12, 14:00
      Znajdź najpierw przyczynę tego wysypu.
      • zielonakoniczyna Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 23.03.12, 20:00
        A moge prosic o jakies wskazowki jak szukac?
        Nie mam pojecia co sie nagle moglo stac. Jak wspomnialam odstawilam AcneDerm- czy to moglaby byc przyczyna?
        A moze to kwestia hormonow(juz 35+), poziom ktorych powinnam sprtawdzic?
        • korniz Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 23.03.12, 20:19
          czy to nie jest trądzik rożowaty? Jesli tak to polecam na receptę maść metronizadol-zagoił mi rok temu wszystkie takie pryszcze a dokladnie tradzik rozowaty i mam do tej pory spokoj.Przyjrzyj się dokładnie czy to tradzik czy jakaś alergia.A najlepiej do dermatologa.
          • issey_miyake Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 29.03.12, 00:26
            korniz napisała:

> czy to nie jest trądzik rożowaty? Jesli tak to polecam na receptę maść metroniz
            > adol-zagoił mi rok temu wszystkie takie pryszcze a dokladnie tradzik rozowaty i
            > mam do tej pory spokoj.Przyjrzyj się dokładnie czy to tradzik czy jakaś alergi
            > a.A najlepiej do dermatologa.

ale komentarz... masakra.
        • issey_miyake Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 29.03.12, 00:29
          zielonakoniczyna napisała:

> A moge prosic o jakies wskazowki jak szukac?
          > Nie mam pojecia co sie nagle moglo stac. Jak wspomnialam odstawilam AcneDerm- c
          > zy to moglaby byc przyczyna?
          > A moze to kwestia hormonow(juz 35+), poziom ktorych powinnam sprtawdzic?

oczywiście, że odstawienie Acne Derm mogło to spowodować, ale przyczyną może być i żywienie, stres, alergeny,

możesz zrobić wymaz z wyprysków, w kierunku wszystkiego, z krwi - prolaktyna, tsh, ft3, cukier, kortyzol rano i po południu, testosteron.
          • variovorax Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 30.03.12, 12:30
            jesli juz, to lepiej fT4 zamiast fT3, ale dobry endokrynolog analizuje poziomu obu. Poza tym aldosteron, kortyzol (na pierwszy raz wystarczy jeden raz - rano okolo 08.00), testosteron, DHEAs.

• nas-daq Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 24.03.12, 07:53
      A dlaczego nie możesz stale używać AcneDermu? Źle go tolerowałaś?
    • male_pytanie Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 25.03.12, 11:28
      idz kobieto do lekarza. moze to kwestia hormonow i tarczycy, a nie lecz sie kremami.
      kurcze nie masz 20 lat chyba wiesz co robic jak ci organizm szwankuje.
      idz do lekarza a nie oczekuj ze ktos ci diagnoze postawi na forum
      • zielonakoniczyna male_pytanie 25.03.12, 21:34
        Nie oczekuje diagnozy, lecz podpowiedzi jak pielegnowac cere :-)
        Organizm mi nie szwankuje, czuje sie jakbym miala 20 lat :-)
        Kremy nie lecza :-)

Ps. Przepraszam, ale czasami nie moge sie powstrzymac
    • issey_miyake Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 29.03.12, 00:40
      zielonakoniczyna napisała:

> Mam juz dosc! Pryszcz na pryszczu, mam wrazenie, ze z dnia na dzien jest coraz
      > gorzej. Zupelnie nie wiem jaki krem kupic, stosowalam AcneDerm, bylo lepiej, al
      > e przeciez nie moge go uzywac stale.
      > Na Differin czy Triacneal trzeba czekac do jesieni- co mam kupic teraz? Myslala
      > m o Avene Cleanance K- bedzie dobry?
      > Poleccie cos prosze, bo nie wyrabiam- wygladam gorzej niz gdy bylam nastolatka
      > :-(

Trądzik (wysyp wyprysków) nie wybiera pory roku. Leczenie odbywa się o każdej porze. To co opisałaś powyżej to kwestia pielęgnacji, a nie procesu leczniczego.
      • zielonakoniczyna Re: PILNE- wysyp niedoskonalosci u 36-latki 29.03.12, 13:54
        Dzieki Issey za odzew- ja wlasnie potrzebuje Twojej porady. Zalecilas mi Differin, ale nie wiem czy mozna go stosowac wiosna/letem(?)- boje sie przebarwien.
        Narazie kupilam Skinoren-zel. Wczesniej przez 9tyg stosowalam AcneDerm, ale mowilas, ze trzeba zmienic- na Differin wlasnie...
        Co mam kupic???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka