Dodaj do ulubionych

Differin raz jeszcze....

11.11.12, 22:10
Uzywam od kilku tygodni...cera jakby zrobila sie bardziej napieta, "gesta" , stan sie niby poprawil! Pisze niby, poniewaz, po umyciu skora mnie piecze, "plonie", mam jakies czerwone placki..Do nawilzania uzywam krem Kermuren z arginina. Czy to mozliwe,ze ten krem powoduje podraznienie??? Czy ta arginia to kwas AHA? Jesli tak, to nie rozumiem..tyle jest na necie o kuracjach retinoidowo/kwasowych...Jak to laczyc w takim razie, skoro kwasy i retinoidy to zupelnie inne substancje - to chyba nie powinno byc problemu? Dermatolog kazala mi nawilzac Cethapilem, ale dla mnie on sie klei na skorze a do tego, mialam tez reakcje alergiczna po nim, dziwne rozgrzanie skory...Doradzcie co stosowac przy differnie (cera mieszana, naczynkowa). Czy moge kupic Iwostin lipidowy na zime i zel do mycia Purritin? Glupieje juz naprawde...Dodam,ze tn Kermuren odkrylam przypadkiem i skora po nim jest naprawde super nawilzona, miekka, gladka...i cena tez przystepna.
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Differin raz jeszcze.... 20.01.13, 18:32
      molpson napisała:

> Uzywam od kilku tygodni...cera jakby zrobila sie bardziej napieta, "gesta" , st
      > an sie niby poprawil! Pisze niby, poniewaz, po umyciu skora mnie piecze, "ploni
      > e", mam jakies czerwone placki..Do nawilzania uzywam krem Kermuren z arginina.
      > Czy to mozliwe,ze ten krem powoduje podraznienie???

tak

> Czy ta arginia to kwas AHA?

nie, aminokwas, ale podrażnienie może powodować np. glikol propylenowy, mocznik, kwas mlekowy

> Jak to laczyc w takim razie, skoro kwasy i retinoidy to zupelnie inne subs
      > tancje - to chyba nie powinno byc problemu?

Problem może się pojawiać, bo jedno i drugie może wywoływać podrażnienie na skórze i należy ostrożnie postępować z łączeniem tego typu substancji.

> Dermatolog kazala mi nawilzac Cetha
      > pilem, ale dla mnie on sie klei na skorze a do tego, mialam tez reakcje alergic
      > zna po nim, dziwne rozgrzanie skory...

Jak widać nie tolerujesz go dobrze. Należy poszukać czegoś innego. Próbowałaś MD czy DA Ultra?

> Doradzcie co stosowac przy differnie (cer
      > a mieszana, naczynkowa). Czy moge kupic Iwostin lipidowy na zime i zel do mycia
      > Purritin? Glupieje juz naprawde...

W takim stanie lepiej nie stosować żeli do mycia twarzy, tylko przejść na mleczko, emulsje lub płyny nie wymagające zmywania wodą. Jeśli Lipidowy z Iwostinu dobrze tolerujesz, to może być jak najbardziej.

> Dodam,ze tn Kermuren odkrylam przypadkiem i
      > skora po nim jest naprawde super nawilzona, miekka, gladka...i cena tez przyste
      > pna.

Bo to bardzo dobry specyfik, ale nie nadaje się do wszystkiego i czasami się "gryzie" z niektórymi specyfikami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka