Dodaj do ulubionych

Kwas migdalowy - no to narobilam!

26.11.12, 21:29
Witam,
w sobote zrobilam u kosmetyczki zabieg kwasem migdalowym. Uzywam od prawie roku kwasow na co dzien, skora byla wiec w miare przygotowana. I co? MASAKRA. Kwas kosmetyczka trzymala mi tylko niecale trzy inuty, praktycznie nic nie czulam. Na drugi dzien buzia zaczerwieniona, na trzeci dzien caly zagojony tradzik rozowaty wylazl na wierzch, a skora np. pod oczami zrobila sie jakas taka nierowna, normalnie czuje pod palcami nierownosci i mam wrazenie, ze widac wszystkie zmarszczki (tak jakby wyszly na wierzch). Ogolnie mega dyskomfort :-( A mialo byc tak pieknie... Jutro kupuje zwykly krem nivea, bo zadne tam cetaphile nie pomagaja, wszystko szczypie i swedzi. A moze to normalna reakcja, tylko ja sie czepiam???
Obserwuj wątek
    • salon_kosmetyczny_n25 [...] 26.11.12, 21:48
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • issey_miyake Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 26.11.12, 22:06
      sommerrrzeit.33 napisała:

> Witam,
      > w sobote zrobilam u kosmetyczki zabieg kwasem migdalowym. Uzywam od prawie roku
      > kwasow na co dzien, skora byla wiec w miare przygotowana. I co? MASAKRA. Kwas
      > kosmetyczka trzymala mi tylko niecale trzy inuty, praktycznie nic nie czulam. N
      > a drugi dzien buzia zaczerwieniona, na trzeci dzien caly zagojony tradzik rozow
      > aty wylazl na wierzch, a skora np. pod oczami zrobila sie jakas taka nierowna,
      > normalnie czuje pod palcami nierownosci i mam wrazenie, ze widac wszystkie zmar
      > szczki (tak jakby wyszly na wierzch). Ogolnie mega dyskomfort :-( A mialo byc t
      > ak pieknie... Jutro kupuje zwykly krem nivea, bo zadne tam cetaphile nie pomaga
      > ja, wszystko szczypie i swedzi. A moze to normalna reakcja, tylko ja sie czepia
      > m???

To normalna reakcja. Nie zdarza się za każdym razem, ale zwykle często. Kup Zinalfat i stosuj na co dzień, łagodnie zmywaj skórę, nie stosuj nic więcej. Po kilku - kilkunastu dniach powrócisz do pielęgnacji sprzed zabiegu.

Kosmetyczka powinna Ciebie uprzedzić o takiej możliwości wyglądu po zabiegu.
    • sommerrrzeit.33 Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 27.11.12, 07:52
      O rany, czyli to w miare normalne. Ufff... dzieki Bogu. Dziekuje bardzo za odpowiedzi - troche mnie pocieszylyscie :-) Czyli mam sie nie bac i ewentualnie moge powtarzac zabiegi? Moje pytanie wiec brzmi: jak czesto i na jak dlugo nakladac kwas, zeby nie zrobic sobie krzywdy? Mysle, ze raczej ostroznie? I czy ta reakcja bedzie taka sama zawsze, czy w miare uplywu czasu bedzie sie zdarzac coraz rzadziej?
      • issey_miyake Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 27.11.12, 11:08

> O rany, czyli to w miare normalne. Ufff... dzieki Bogu. Dziekuje bardzo za odpo
        > wiedzi - troche mnie pocieszylyscie :-) Czyli mam sie nie bac i ewentualnie mog
        > e powtarzac zabiegi? Moje pytanie wiec brzmi: jak czesto i na jak dlugo naklada
        > c kwas, zeby nie zrobic sobie krzywdy? Mysle, ze raczej ostroznie? I czy ta rea
        > kcja bedzie taka sama zawsze, czy w miare uplywu czasu bedzie sie zdarzac coraz
        > rzadziej?

Wspomnij jeszcze co stosowałaś przed zabiegiem i jakiej firmy był zabieg, szczegółowiej jaki kwas i jakie stężenie.

Krzywdę można sobie zrobić wszystkim, zwłaszcza przy trądziku różowatym, więc warto dobrać odpowiednio wszystkie parametry.
        • sommerrrzeit.33 Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 27.11.12, 21:53
          Przed zabiegiem stosowałam Neostratę (krem z glukonolaktonem 10 pha), przez niedługi okres czasu zamiennie z Ysthealem, wcześniej Bandi migdałowy, pod oczy NeoStrata - Krem do powiek PHA 4%. A tak to standardowo SVR-Hydracid C20 rano, Chiroxy Auriga na przemian z Cetaphilem i to w sumie tyle ostatnio.
          Kwas był z Clareny - wydawało mi się, że 50%, ale teraz jak patrzę w necie, to musiało mi się pomyslić z 40% - na pewno nie mniej.
          • issey_miyake Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 28.11.12, 14:57

> Przed zabiegiem stosowałam Neostratę (krem z glukonolaktonem 10 pha), przez nie
            > długi okres czasu zamiennie z Ysthealem, wcześniej Bandi migdałowy, pod oczy Ne
            > oStrata - Krem do powiek PHA 4%. A tak to standardowo SVR-Hydracid C20 rano, Ch
            > iroxy Auriga na przemian z Cetaphilem i to w sumie tyle ostatnio.
            > Kwas był z Clareny - wydawało mi się, że 50%, ale teraz jak patrzę w necie, to
            > musiało mi się pomyslić z 40% - na pewno nie mniej.

Jeśli chcesz utrzymać przy życiu swoją skórę, to nie korzystaj nigdy w trakcie trwania trądziku jakiegokolwiek z kwasów firm kosmetycznych, to całkowite przeciwwskazanie!!! Nie dziwię się, że tak zareagowałaś, jako że kwasy tej firmy nie służą dobrze stanom chorobowym.
            Jedyne kwasy, które w trakcie takich stanów możesz wykonywać to peeling medyczne, czyli np. Fenice, Enerpeel, Mediderma.

Niezależnie czy były nałożone na sekundę czy na trzy minuty spustoszenie mogą zrobić podobne, bywa że nieodwracalne. Więc uważaj, lub skonsultuj się najpierw na temat tego co masz zamiar zrobić.
            • rikol Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 28.11.12, 15:23
              czy moglabys napisac wiecej, czemu nie wolno takich pilingow robic? I jak odroznic piling medyczny od kosmetycznego?
    • sommerrrzeit.33 Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 28.11.12, 18:30
      Dziekuje Issey. Mam nadzieje, ze skora wroci do normalnego stanu.
      Pozdrawiam.
    • ariessa1 Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 29.11.12, 18:35
      Ale to normalne, jak oczyścisz skórę z martwego naskórka, to wychodzi to co pod nią było zakryte, np. krosty. W czasie zabiegu nie musi szczypać, i trzymać można nawet 1 minutę, jeżeli tak zadecyduje kosmetyczka. Wszystko pod kontrolą, dobrze...
    • winegreta0 Re: Kwas migdalowy - no to narobilam! 29.11.12, 22:32
      Generalnie ja się raz a porządnie nauczyłam, że u kosmetyczki takich zabiegów nie robię. Tylko w centrum medycyny estetycznej. Bo prawda jest taka, że najpierw powinna być konsultacja u specjalisty, a później dopiero zabieg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka