Dodaj do ulubionych

zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania...

IP: *.pl 10.04.02, 18:08
chciałabym poruszyć temat zębów ponieważ uważam, że są one również bardzo
istotnym elementem urody. Jakich past, czy innych środków uzywacie, żeby mieć
olśniewający usmiech? Czy poza codzienną higieną robicie coś jeszcze? np jakieś
specjalne zabiegi u stomatologa-np wybielanie, lakierowanie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Xena Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: *.acn.waw.pl 10.04.02, 18:22
      Pasty - od dłuższego czasu tylko i wyłącznie Lacalut (kupuję w aptece). Przede
      wszystkim dlatego, że aptecznym produktom ufam trochę bardziej niż
      massmarketowym, poza tym odpowiada mi smak - nie tradycyjny mentolowy, tylko
      jakby anyżkowy. No i nie pojawia mi się po niej uczulenie na brodzie, co miało
      miejsce po większości ogólnodostępnych past. Pozastałe akcesoria do pielęgnacji
      zębów - płukanki, nitki czy szczoteczki - kupuję już w supermarkecie, trochę
      odruchowo, praktycznie nie zwracając uwagi na markę - ot, wrzucam do koszyka.
      Aktualnie używam plynu Pearl Drops, ale uzywałam też Colgate, AquaFresh - bez
      większych zauważalnych różnic. Sporadycznie, w przypadku podrażnień dziąseł czy
      jakichś stanów zapalnych jamu ustnej, stosuję Tantum Verde - jest rzeczywiście
      skuteczny.
    • Gość: mikra Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: *.org 10.04.02, 19:05
      zdecydowanie elmex. ze względu na ochronę przed
      próchnicą. a zdrowe zęby to ładne zęby :)))
      • Gość: Izabella Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: *.vgernet.net 10.04.02, 20:36
        Moje zabiegi to;
        -co trzy miesiace odwiedzam dentyste dla kontroli i czyszczenia zebow
        -raz na rok mam robiony rentgen zebow
        -pasta "listerine essential care"(dobra w smaku, swieze uczucie na dosc dlugo
        tylko moze troche za ostra)
        -pasta "Tom's of Maine" bardzo delikatna naturalna pasta.
        -szczoteczka "Oral-B" stosunkowo twarda z dluzszymi wloskami na poczatku aby
        moc wyczyscic wszystkie osemki i zeby madrosci :)))
        -nitki firmy :Johnson-Johnson"
        -plyn do plukania "Odol" czasami "Listerine"
        • bisou Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... 10.04.02, 21:10
          ale czy ta pasta jest dostępna w Polsce, czy tylko na obczyżnie?
    • Gość: kasiulek Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: 195.145.215.* 10.04.02, 23:15
      Ja uzywam szczoteczki elektrycznej Brauna z koncowkami Oral-B, pasty do zebow
      Colgate Total+Whitening (w tej chwili - to jakas nowosc), a co kilka dni
      czyszcze Lacalutem na wrazliwe dziasla. Plyn do plukania w tej chwili mam Plax
      Colgate Total, a nitke Oral-B (taka plaska tasme mietowa).
      W pracy mam szczoteczke zwykla z supermarketu kosmetyczno-chemicznego (miekka -
      jak polecila mi moja pani doktor), paste Colgate Whitening i nitke Jordan.
    • Gość: myrka Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: 217.8.161.* 11.04.02, 11:28
      stanowczo polecam elektryczna szczoteczke (nie na baterie), ktora dokladnie
      czysci siodemki i osemki w sposob w jaki zwykla szczoteczka nie dalaby rady; ja
      mam Brauna Oral B za 150 zl kupiona w Carrefour;
      od dawna uzywam Colgate Total Fresh Stripe, ktora rzekomo ma dzialac 12
      godzin ;)
      nic do zebow obojetnie jakiej marki, ale koniecznie z fluorem;
      a na koniec plyn do plukania ust Colgate zielony czyli Soft Mint (uwaga na
      niebieski Colgate czyli Fresh Mint - straszna siekiera wg mnie, po plukaniu
      czulam sie jakbym miala wypalone cale wnetrze jamy ustnej ;)
    • Gość: koralik Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: 195.95.19.* 11.04.02, 12:41
      Ostatnio odwiedzilam zupelnie nowa dentystke i ona zburzyla moj dotychczasowy
      poglad na temat higieny jamy ustnej :-))) Przede wszystkim pokazala mi, jak myc
      zeby (o rany! mam 27lat i musze sie uczyc jak myc zeby :-))) Polecila mi paste
      OralB do zebow wrazliwych (bo takie mam) i mieciutka szczoteczke o krotkiej
      glowce. Pasta jest doskonala, zeby rzeczywiscie sa mniej wrazliwe.
      Dalam sie namowic na wybielanie. Tzn. pierwszy dal sie namowic moj narzeczony i
      jego zeby zrobily sie tak biale, ze razi mnie, gdy sie usmiecha. A ze usmiecha
      sie caly czas, to ja caly czas mruze oczy i wkrotce nabawie sie zmarszczek.
      Teraz wybielam ja i mowie Wam: to naprawde dziala!!!

Osobiscie wole tasme niz nitke, bo mam troche scisniete zeby i nitka sie lubi
      rwac. Ale nitka OralB sie nie rwie, ale tasma Jordan jest wygodniejsza.
      Obowiazkowo z fluorem.

Na plyn do plukania mnie obecnie nie stac. Na jak dlugo Wam wystarcza taka
      butla (200ml)??? Ja swoja zuzylam w ciagu 2tyg. :-((( drogie to...

Na zajaczka dostalam szczoteczke elektryczna Colgate. Bardzo fajniutka :-)

Usmiecham sie do Was moimi "nowymi" bialymi zabkami,
      Koralik

No i nie wolno zapominac o corocznym usuwaniu kamienia (na Kase Chorych)

• ada1 Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... 11.04.02, 12:58
        Ja również jestem zwolenniczką szczoteczek elektrycznych i uważam że dają dużo
        lepsze efekty, niż szczoteczki tradycyjne!
        Mam jedno pytanie odnośnie wybielania zębów, ile kosztuje taki zabieg i jeśli
        np. w jedynce jest plomba, to czy wybieli się dokładnie tak jak pozostała część
        zęba?
        • Gość: koralik o wybielaniu IP: 195.95.19.* 11.04.02, 13:32
          ada1 napisał(a):

> Mam jedno pytanie odnośnie wybielania zębów, ile kosztuje taki zabieg i jeśli
          > np. w jedynce jest plomba, to czy wybieli się dokładnie tak jak pozostała część
          > zęba?

Ja za swoje wybielanie zaplacilam 800zl, a przed wybielaniem trzeba usunac kamien
          (mozna na Kase Chorych). Ja tez mam w jedynce plombe, co zawsze wygladalo glupio.
          Podobno plomby sie nie wybielaja, ale ja nie zauwazam wielkiej roznicy
          miedzy "bielszym" zebem a stara plomba, wydaje mi sie, ze plomba tez jest
          jasniejsza :-) ale i tak bede ja wymieniac, gdy skoncze wybielanie, bo wdarla sie
          prochnica wtorna. Teraz do "nowych" zebow pani doktor dobierze nowa inna plombe w
          innym kolorze.
          Swoja droga ciekawa jestem, ile tak naprawde kosztuje wybielanie, bo to bylo "na
          promocji" z okazji otwarcia nowego gabinetu. No i to nie jest Warszawa :-)))
          Pozdrowienia, Koralik

• Gość: bisou Re: zęby do KORALIKA IP: *.pl 11.04.02, 13:07
        nie wiem, czy dobrze zrozumiałam- usuwanie kamienia jest refundowane przez
        kasę chorych? W całości?
        • Gość: koralik Re: zęby do bisou IP: 195.95.19.* 11.04.02, 13:25
          Gość portalu: bisou napisał(a):

> nie wiem, czy dobrze zrozumiałam- usuwanie kamienia jest refundowane przez
          > kasę chorych? W całości?

Wielkopolska KCh (15R) refunduje usuwanie kamienia nazebnego 1 x do roku. Nie
          wiem, jak to jest w innych kasach, ale warto sie dowiedziec, bo po co przeplacac.
          Usuwanie kamienia jest refundowane w calosci, piaskowanie niestety nie :-(((

Koralik
      • Gość: myrka Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: 217.8.161.* 11.04.02, 13:43
        > Na plyn do plukania mnie obecnie nie stac. Na jak dlugo Wam wystarcza taka
        > butla (200ml)??? Ja swoja zuzylam w ciagu 2tyg. :-((( drogie to...

hmm... jesli stac Cie na wybielanie zebow za 800 zl to powinno Cie stac na plyn
        do plukania, Colgate (200ml) kosztuje 7 zl. i starcza na jakies 10 dni ;)

> Na zajaczka dostalam szczoteczke elektryczna Colgate. Bardzo fajniutka :-)

a ja chcialam napietnowac ta szczoteczke na baterie Colgate Actibrush, dzialala
        dokladnie 13 miesiecy; jak wiesz raczka jest dzielona i w jedna czesc wklada sie
        baterie, laczenie miedzy czesciami raczki jest zabezpieczone cienka gumowa
        uszczelka majaca rzekomo chronic przed dostaniem sie wilgoci do srodka; niestety
        ze wzgledu na czesta wymiane baterii (mniej wiecej co 2 tyg.; hehe w instrukcji
        napisali, ze zalaczone baterie starcza na jakies pol roku - smiechu warte)
        uszczelka odkleja sie po czym woda dostaje sie do srodka szczoteczki powodujac
        calkowite zardzewienie mechanizmu, po czym szczoteczka w koncu przestaje dzialac;
        przyklejanie uszczelki nic nie daje niestety, przestrzegam wszystkich zacheconych
        niska cena; naprawde warto zaoszczedzic i kupic szczoteczke z akumulatorem a nie
        na baterie
        • Gość: koralik Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: 195.95.19.* 11.04.02, 14:00
          Gość portalu: myrka napisał(a):

> > Na plyn do plukania mnie obecnie nie stac. Na jak dlugo Wam wystarcza taka
          >
          > > butla (200ml)??? Ja swoja zuzylam w ciagu 2tyg. :-((( drogie to...
          >
          > hmm... jesli stac Cie na wybielanie zebow za 800 zl to powinno Cie stac na plyn
          >
          > do plukania, Colgate (200ml) kosztuje 7 zl. i starcza na jakies 10 dni ;)
          >

Ja niestety naleze do pechowcow, ktorych uczula niemal wszystko co moze uczulic,
          a wyroby Colgate rowniez do nich naleza. Nie uczulil mnie za to OralB, ktory
          kosztuje 18zl i rowniez starcza na 10dni. Wybielam zeby za 800zl, wiec nie stac
          mnie w tym miesiacu na wydanie 54zl na plukanke. Mam tez przeciez inne wydatki.
          Pozdrowienia, Koralik
        • modo Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... 11.04.02, 14:09
          Gość portalu: myrka napisał(a):

> a ja chcialam napietnowac ta szczoteczke na baterie Colgate Actibrush, dzialala
          > dokladnie 13 miesiecy; jak wiesz raczka jest dzielona i w jedna czesc wklada si
          > e baterie, laczenie miedzy czesciami raczki jest zabezpieczone cienka gumowa
          > uszczelka majaca rzekomo chronic przed dostaniem sie wilgoci do srodka; niestet
          > y ze wzgledu na czesta wymiane baterii (mniej wiecej co 2 tyg.; hehe w
          instrukcji
          >
          > napisali, ze zalaczone baterie starcza na jakies pol roku - smiechu warte)
          > uszczelka odkleja sie po czym woda dostaje sie do srodka szczoteczki powodujac
          > calkowite zardzewienie mechanizmu, po czym szczoteczka w koncu przestaje dziala
          > c;
          > przyklejanie uszczelki nic nie daje niestety, przestrzegam wszystkich zachecony
          > ch niska cena; naprawde warto zaoszczedzic i kupic szczoteczke z akumulatorem a
          nie na baterie

To chyba dobrze, że się psuje. Ta szczoteczka nie ma wymiennej główki i gdyby się
          nie psuła, to pewnie niektórzy używali by jej przez cały rok albo dłużej. Myślę,
          że jest o.k. jako szczoteczka na wyjazdy dla tych, co w domu mają porządną
          szczoteczkę elektryczną.
          • Gość: myrka Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... IP: 217.8.161.* 11.04.02, 15:15
            > To chyba dobrze, że się psuje. Ta szczoteczka nie ma wymiennej główki i gdyby s
            > ię
            > nie psuła, to pewnie niektórzy używali by jej przez cały rok albo dłużej. Myślę
            > ,
            > że jest o.k. jako szczoteczka na wyjazdy dla tych, co w domu mają porządną
            > szczoteczkę elektryczną.

alez owszem ta szczoteczka MA wymienne koncowki, sprzedaja je po dwie sztuli w
            opakowaniu; pewnie Ci sie pomylilo ze szczoteczka na baterie Blend-a-Med, ktora
            rzeczywiscie nie ma wymiennych glowek
            • modo Re: zęby- jakie pasty, nitki, płyny do płukania... 12.04.02, 09:12
              A to przepraszam.
              pzdr. modo
    • Gość: kolina Wybielanie IP: *.kulczyktradex.com.pl 11.04.02, 17:58
      Wybieliłam sobie zęby dwa lata temu, oczywiście pod okiem pani doktror i po jej
      namowie. Nie zauważyłam kolosalnej różnicy, ale obce osoby zaczeły zwracać
      uwagę na biel moich zębów( sugestia jakaś, czy co?). Kosztowało to majatek:
      1000pln za dół i górę( można zafundować sobie tylko np. góre jak ktoś lubi..)
      Dzis efektów już nie widać. Uważam , ze szkoda było tych pieniędzy choc akurat
      wtedy dobrze sie poczułam po tym zabiegu( wiecie: jestem piekna, młoda i mam
      BIAłe zeby...). Jeśli mam być szczera to powiem tak: jak was stać to warto
      poprawić sobie samopoczucie na jakies rok-półtorej. Jeśli nie stac to nie ma
      czego żałować bo efekty szybko znikają.
      pzdr
      Kolina
    • fionna do koralika 12.04.02, 09:31
      czy moglabys mi podac namiary na ten gabinet w poznaniu i jak dlugo trwa to
      wybielanie - czy sa to nakladki do noszenia przez jakis czas czy jednorazowy
      zabieg w gabinecie
      z gory dziekuje
      • Gość: koralik Re: do koralika IP: 195.95.19.* 12.04.02, 09:56
        odpisalam na priva

pozdrowienia, Koralik
        • Gość: Xena Re: do koralika IP: *.acn.waw.pl 12.04.02, 10:30
          W ktorymś z nuemrów Votre Beaute czytałam o nowym zabiegu wybielającym Illumine
          Home (dwutygodniowa kuracja domowa - noszenie specajlnej nakładki przygotowanej
          przez dentystę) i Illumine Institut (jednorazowy zabieg w gabinecie). Nie
          pamiętam szczegółów, ale podane ceny - sądząc po tym, co piszecie - należy
          chyba uznać za konkurencyjne - cena zabiegu domowego to chyba jakies 300-400
          zł, a tego ekspresowego gabinetowego - coś koło 500 zł. Podobno to bardzo
          skuteczna metoda wybielania (nawet do 8 odcieni) i dlugotrwała. Czy któraś z
          Was z tego korzystała albo ma jakieś informacje z pierwszej ręki?

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka