IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 13:30
Mam kilka pytań do osób , które stosowały w/w preparat na zmiany skórne
(tradzikowe). Czy ten preparat przyniósł u Was jakiekolwiek pozytywne efekty,
czy zauważyłyście jakieś pozytywne zmiany? Jak się u Was sprawował, czy
faktycznie bardzo podrażnia skórę? Jaka jest jego cena na receptę (czy jest
refundowany)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: dalloway Re: Retin a IP: *.chello.pl 13.03.05, 13:45
      kosztuje ok. 36 zł, nie jest refundowany
      kwestia skuteczności jest indywidualna, typowe jest pocztakowe pogorszenie
      moze dzialac komedegennie! w przypadku skory z tendencjami łatwego
      zanieczyszczania się porów lepiej wypróbować preparat pokrewny
      • Gość: lidka Re: Retin a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 13:50
        To w takim razie jaki to może być preparat zatępczy (tak z ciekawości:)
        • Gość: dalloway Re: Retin a IP: *.chello.pl 13.03.05, 14:23
          inne retinoidy
          np. zorac, isotrexin
          pytanie "na co" chcesz stosować te środki
          • Gość: lidka Re: Retin a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 14:29
            Na drobne zmiany trądzikowe,przebarwienia i na przetłuszczającą buźkę. Ale
            również przy okazji wygładzająco (odmładzająco;) na cerę. Mam 28 latek.

Kobietki piszcie proszę wszystko co wiecie na temat tego preparatu. Czy warto
            rozpocząć nim kurację?
            • Gość: dalloway Re: Retin a IP: *.chello.pl 13.03.05, 14:41
              na łojotok najbardziej poleca się isotrexin, chociaż ja akurat nie jestem
              zachwycona efektami
              każdy z tych środków podziała regenerująco w sensie "odmładzania"
              zorac lepiej odblokowuje pory
              retin ma treściwą konsystencję
              a lekarz Ci nie doradza?
    • Gość: pitipel Re: Retin a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 15:37
      com3.runboard.com/bbiochemiaurody.fretinoidy.t3
      • Gość: Ewa Re: Retin a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:21
        Do Pitipelki, jak sobie radzisz z łuszczeniem się skóry? Od dwóch tygodni
        stosuję na noc Renovą co drugi dzień. Bardzo dobrze toleruję za wyjątkiem tego
        łuszczenia się skóry, zwłaszcza koło nosa i ust. Własnie połozyłam sobie maskę
        nawilżającą - moze coś złagodzi. Chyba na czas kuracji przyjdzie sie odstawic
        podkłady, bo nie za dobrze dzis wyglądalam, chyba lepiej byłoby bez podkładu.
        • Gość: pitipel Re: Retin a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 20:50
          wcale sobie nie radzę, bo się nie łuszczę...
          Troszkę mi poschodziła skórka w okolicach ust i na podbródku po jakiś 4 - 5
          dniach od kiedy rozpoczęłam stosowanie retinu, teraz minął miesiąc, ja stosuję
          codziennie na noc retinA i nie łuszczę się już ani trochę.
          Twarz mi się już przyzwyczaiła do retinu tak, ze nawet nie co dzień potrzebuję
          nawilżacza na retin...
          Z maseczek daję daxa z migdałami odżywczą albo nawilżająca, ale najlepsze efekty
          daje nałożenie na twarz w czasie gorącej kąpieli grubej warstwy physiogelu...
          Efekty mi się podobają.
          Z tym, że ja przechodzę jednocześnie dwie kurację - retinoidową na noc i
          Juvitową na dzień ;-)
          • Gość: skapula Re: Retin a IP: *.media4.pl 13.03.05, 22:41
            A ja mam pytanie do Pitipel, z jakiego powodu stosujesz retin a? Czy masz
            jakies zmiany trądzikowe? Ja od dłuższego czasu przygotowuje się (na razie
            psychicznie) do tego preparatu, ale ciągle mam jakieś obawy. Mam 27lat i ciągle
            cos mi wyskakuje, skóra się strasznie przetłuszcza, jednocześnie łuszczy się.
            Czasami jest całkiem dobrze...ale poźniej znowu, cos się pojawia...(wiem, ze
            odstawienie pigułek tez nie jest bez znaczenia).
            Z tego co zdążyłam wyczytać z Twoich postów, nie tylko tu, ale na wizażu i
            forum Basi, masz duże doświadczenie w stosowaniu kwasów. Ja stosowałam jak
            dotąd tylko acne-derm, teraz od kilku dni Lysanel activ. Szykuje się na retin,
            ale ciągle mam jakies obawy...
            • Gość: pitipel Re: Retin a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 08:13
              Oj, ja nie autorytet, niestety... Autorytety to BAsia i Justy,a le napiszę Ci,
              to, co wiem: retinoidy stosuję z dwóch powodów - ZMIAN TRĄDZIKOWYCH (NIE TAKICH
              STRASZNYCH)oraz dlatego, ze chcę odmłodzić skórę.
              Jesli chodzi o zmiany trądzikowe - u mnie retin a podziałał jak żaden preparat
              do tej pory. Np. differin.
              Mimo wieku zdecydowanie nietrądzkowego na brodzi co i raz to robiło mi się coś
              paskudnego. Kiedy m-c temu zaczęłam stosować retin miałam akurat kilka paskud,
              a teraz wszystko pięknie pogojone i nic się nie robi...
              Na stronie Basi możesz wyczytać, ze ubocznym efektem działania retinoidów
              (głównym celem ich stosowania było leczenie zmian trądzikowych) jest
              odmłodzenie skóry - tak więc przyjemne z pożytecznym.
              Jeśli chodzi o kwasy to nie bardzo dobrze wspominam swoją przygodę z kwasami
              AHA, to glyco A krzywdy mi nie zrobił, ale w początkowej fazie spowodował
              straszliwy wysyp wszelkiego rodzaju paskudztw na twarzy, a później w sposób
              drastyczny wysuszył mi skórę. Przeprowadziłam jednakże półroczną kurację i
              więcej nie wrócę do AHA na pewno.
              Wszelkie informacje n/t retinoidów uzyskasz wpisując w wyszukiwarkę
              FU "retinoidy", na stronie Basi www.biochemiaurody.com, oraz na wizazu.
              Ja bardzo dobrze znoszę retin; niemniej jest to kwestia indywidualna, myślę, ze
              po prostu musisz spróbować, uprzednio zapozanwszy się z powyższymi tekstami
              źródłowymi, hihi
              Pozdrawiam, powodzenia
              • Gość: skapula Re: Retin a IP: *.media4.pl 14.03.05, 21:59
                Ja tez nie mam jakis strasznych zmian trądzikowych, ale najbardziej problemowa
                jest broda, co jakis czas cos musi mi wyskoczyc, własnie w okolicach brody.
                Jestem juz zdecydowana na retin a. Wiem, ze jest na receptę. Zdobycie recepty
                nie jest dla mnie problemem, ale moze powiinnam najpierw skonsultowac sie z
                dermatologiem??
                Mam jeszce pytanie do Ciebie.
                Co z antykoncepcją podczas stosowania retinoidów?
                • Gość: pitipel Re: Retin a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 08:06
                  nie potrafię odpowiedzieć sensownie(za mało wiedzy); niemniej stosuję tabletki
                  i nic się nie dzieje, wszystko jest normalnie... Żeby uzyskać dobrą odpowiedź
                  zwróć się może do Basi na biochemiiurody.
                  Ja receptę na retin dostałam od lekarza rodzinnego.
                  • Gość: skapula Re: Retin a IP: *.media4.pl 15.03.05, 21:15
                    A może Justy się wypowie na ten temat.
                    O ile dobrze pamiętam, kiedyś cos juz było na ten temat. I chyba właśnie Justy
                    pisała, ze preparaty tego typu mogą z niewielkiej ilości przenikac do organizmu
                    i stanowić zagrożenie w przypadku ciązy...
                    Ciąży nie planuję, ale chciałabym wiedzieć...i wykluczyc ewentualne
                    niebezpieczeńtwa.
                    • Gość: pitipel Re: Retin a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 21:44
                      Przecież pytałaś o antykoncepcje, nie o ciążę?
                      To prawda, że podczas ciąży i tuż przed nią nie wolno stosować retinoidów. Mogą
                      uszkadzać płód. No, ja na szczęście ten etap mam już za sobą - nie planuję już
                      more dzieci, więc mogę sobie śmiało retinoidować :-)
                    • Gość: skapula do justy... IP: *.media4.pl 16.03.05, 16:53
                      Podciągam wąek i proszę o odpowiedz.
            • Gość: pitipel Re: Retin a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 08:17
              zwłaszcza to polecam:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=20853486&a=20897562
      • Gość: lidka Re: Retin a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:54
        bardzo dziękuję za link - prawdę mówiąc już go dawno przerobiłam:). Przyznam,
        że ta stronka jest naprawdę interesująca - przeczytałam wszystko od deski do
        deski.Polecam wszystkim kobietkom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka