Dodaj do ulubionych

Jak to się wymawia ?

IP: *.com.pl / 10.16.25.* 03.07.02, 07:44
Drogie koleżanki foremki!
Mam nietypowe pytanie kosmetyczne :)
Nie kupuję ekskluzywnych kosmetyków na codzień bo mnie na nie nie stać :(( Ale
chętnie bym coś takiego z górnej półki nabyła od czasu do czasu. Czy
mogłybyście napisać mi jak się wymawia prawidłowo nazwy tych firm (np. Vichy -
wiszi). Nie chciałbym dać satysfakcji takiej nadentej laluni w perfumerii co
stoi za ladą.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 09:45
      To napisz dokładnie, których firm, może mogę pomóc...
      • Gość: katrina Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 09:52
        Nawet to Ci może nie pomóc :-))) Moją koleżankę, która prawdidłowo wymówiła
        bourjois, panienka z perfumerii poprawiła, wymawiając z naciskiem "s" na
        końcu :))))
    • Gość: Malgosia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.astercity.net 03.07.02, 09:53
      Najczęściej firmy te pochodzą z Francji. Chętnie pomogę, tylko napisz, o które
      Ci chodzi. Nie musisz wcale pisać poprawnie tych nazw :)))
      • Gość: zazita Re: Jak to się wymawia ? IP: *.rp.pl / 10.32.23.* 03.07.02, 09:59
        Kiedys kupowalam Votre Beauty i wymawialam tak jak pisali na okladce "czytaj:
        Votr Bote". A pani w kiosku i tak nie wiedziala o co chodzi, dopiero jak
        powiedzialam Votr Bjuty to zrozumiala:-))

Ja mam klopot z La Roche Posay cz to sie czyta La Rosz Posaj? Chyba nie.
        No i kremy z ich serii np effidrate (chyba sie tego tak nie czyta...)

• Gość: Xena Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 10:17
          La Roche Posay - czyt. [laroch poze] (z akcentami na ostatnie sylaby).
          A Effidrate chyba się czyta [efidrejt], bo to - jeśli się nie mylę - angielska
          nazwa, choć firma francuska. Przynajmniej intuicja językowa tak mi podpowiada,
          ale głowy sobie uciąć nie dam.
          • Gość: Xena Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 05.07.02, 17:23
            Oczywiście - larosz poze, z pośpiechu nie napisałam fonetycznie.
      • Gość: Amanda Re: Jak to się wymawia ? IP: *.oho.com.pl 03.07.02, 10:00
        ja mam problem z wymową nazwy firmy Guerlain. Spotkałam się już z kilkoma
        wersjami , jeśli któraś z Was mogłami pomóc będę wdzięczna a i jeszcze Shiseido
        • anexxa Re: Jak to się wymawia ? 03.07.02, 10:05
          shiseido: si-sej-do oczywiscie nie sylabami;)

xx.
          • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 10:15
            guerlain to po prostu gerlę, LRP to la rosz poze (zet takie miedzy zet a s:)
            effidrate czytamy bez 'e' na koncu.
          • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.07.02, 10:15
            anexxa napisał(a):

> shiseido: si-sej-do oczywiscie nie sylabami;)
            >
            > xx.

:-))))) "si" miekko tak jak w polskim "sitowiu" albo... :-)))

• anexxa Re: Jak to się wymawia ? 03.07.02, 17:11
              aaa, racja. zapomnialam dopisac;)

nawiasem mowiac, panie ze stoisk chyba nie wierza w
              poprawna wymowe, bo krzywia sie jak mowie poprawnie te
              nazwe...

xx.
        • miriam_73 Re: Guerlain 03.07.02, 10:26
          Cos w stylu "Gerlę"
    • Gość: Malgosia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.astercity.net 03.07.02, 10:29
      Moje uznanie dla Agul. Odczytała prawidłowo :)))
      • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 10:31
        He he he:) dziekuje bardzoooo:) Siedem lat z koszmarna wiedzma od francuskiego -
        cisnela tak ze do dzis pamietam:))
    • Gość: if Re: Jak to się wymawia ? IP: *.com.pl / 10.16.25.* 03.07.02, 11:03
      Hej, dzięki za odzew. Mnie interesują wszystkie znane nazwy. Gerlę :) już znam
      i sisejdo :)też. A Lancome, Galenic, clarins, clinique,estee lauder, givenchy,
      Avene,Sisley, i inne. Nie wiem czy dobrze napisałam nazwy ale widomo o co
      chodzi. Dzięki.
      • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 11:08
        Gość portalu: if napisał(a):
        Wiec to leci jakos tak: lankom, galenik, klarę (jak powiesz klarins to KAZDA pani
        bedzie wiedziala o co chodzi, naprawde) klinik, este lode + ledwo slyszalne 'r' ,
        żiwąnszi :)))))) Ale smiesznie sie to pisze nie? awen. A tak w ogole to na twoim
        miejscu bym sie tak bardzo nie przejmowala, ja jeszcze nigdy w sklepie nie
        powiedzialam este lode.. tylko zawsze mowie estee lauder i tyle wiadomo ze troche
        sie spolszcza, zeby bylo latwiej nie? a i tak kazdy wie o co chodzi. Czy ktos
        kiedys slyszal zeby jakas pani w perfumerii prosila o iw są lorą???????
        • Gość: em Re: Jak to się wymawia ? IP: 62.148.83.* 03.07.02, 11:17
          a Envy?
          • elve Re: Jak to się wymawia ? 03.07.02, 13:43
            enwaj. a sisley - sisly (to i takie zigreczone troche, a to y krótko).
            • elve Re: Jak to się wymawia ? 03.07.02, 13:46
              tfu, nie enwaj, tylko enwi. cholerka... sie pomyliłam.
        • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 11:17
          Clarins wymawia się klarę, ale nigdy jeszcze w perfumerii nie słyszałam żeby
          ktoś tak mówił. Więc chyba lepiej klarins.
          • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 11:20
            No wlasnie o tym pisalam, lepiej chyba powiedziec klarins - ja jeszcze nigdy
            nie powiedzialam klarę bo wtedy chyba nikt by mnie nie zrozumial;)
            A envy to ąwi:)
            • Gość: Krizia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.ey.com.pl / 195.187.56.* 03.07.02, 11:34
              Envy to raczej z angielskiego, czyli wymawia sie enwi :-)))
              • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 11:39
                No tak, masz racje, juz tak sie zapedzilam w tej mysli ze wszystko tu bedzie po
                francusku, ze to tez tak napisalam, a to faktycznie angielska nazwa:)
            • silie Re: Jak to się wymawia ? 03.07.02, 11:38
              Envy to ja mówie po prostu envi, ale myślała, zawsze, że Shiseido to należy
              wymawiać sz-iseido.Troche mnie to SI-seido śmieszy...;)
              pzdr, s.
              • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 11:41
                No, faktycznie troche smiesznie brzmi, a wiekszosc kobiet mowi sziseido i tez
                jest dobrze, dlatego powtarzam, ze nie ma co sie stresowac:)
                • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.07.02, 11:46
                  to tak jak wszyscy mowia "szogun" :-)))
                  "shi" w Shiseido to tak jak w Hiroshima, no chyba ze ktos mowi Hiroszyma :-)))

Koralik

• silie Re: Jak to się wymawia ? 03.07.02, 13:44
                    Aaaa, Koralik-specjalistka; powinnyśmy od razu Cię spytać.
                    A to teraz w czerwcu brałaś tylko cywilny? W październiku może być brzydka
                    aura...Ale i tak życzę wszystkiego naj.
                    Pisałać chyba w wątku o Grecji, że nie jedziesz nawet do Mielna? Ja też chyba
                    nie, a uwielbiam tam spędzać wakacje;)))
                    pzdr, s.
                    • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? do Silie IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.07.02, 13:58
                      co do pogody pazdziernikowej, to zamowilam ja juz w kwietniu, jak bylam w
                      kosciele rezerwowac termin :-))))) mam nadzieje, ze Pan Bog mnie w tej materii
                      nie zawiedzie :-))))))))))))))
                      nie wyobrazasz sobie, jak ja bym chciala do Mielna choc na weekend, tam jest
                      naprawde bardzo ladnie
                      mam tesciow w Pniewach - przy okazji niedzielnego obiadku mozna by niby
                      wyskoczyc nad Chrzypsko albo Bialokosz (wielkie czyste jeziora w tamtej
                      okolicy), ale podobno Chrzypsko zakwitlo, a ja i tak nie moge sie opalac, bo
                      biore antybiotyki na tradzik
                      wiec pozostaja nam podpoznanskie lasy
                      no i dobrze

pozdrawiam serdecznie :-)))
                      Koralik
                      • silie Re: Jak to się wymawia ? do Silie 03.07.02, 14:10
                        Hihi, kciuki za pogodę będziemy trzymać od początku października , więc będzie
                        dobrze;)))
                        Ja też raczej będę sie urlopować weekendami gdzieś pod Łodzią;(
                        Pozdrawiam cieplutko,s.
                  • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.se.com.pl 03.07.02, 14:22
                    Gość portalu: koralik napisał(a):

> to tak jak wszyscy mowia "szogun" :-)))
                    > "shi" w Shiseido to tak jak w Hiroshima, no chyba ze ktos mowi Hiroszyma :-)))
                    >
                    > Koralik
                    >

hm, nigdy bym nie powiedziała "hirosima", więc mówię analogicznie "sziseido":)

• Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 14:23
                      Ha ha ha, gandzia, mam tak samo:-)))
                    • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? Gandzia! IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.07.02, 14:28
                      Gość portalu: gAndzia napisał(a):

> Gość portalu: koralik napisał(a):
                      >
                      > > to tak jak wszyscy mowia "szogun" :-)))
                      > > "shi" w Shiseido to tak jak w Hiroshima, no chyba ze ktos mowi Hiroszyma :
                      > -)))
                      > >
                      > > Koralik
                      > >
                      >
                      > hm, nigdy bym nie powiedziała "hirosima", więc mówię analogicznie "sziseido":)
                      >

hm, a jak mowisz "shi" w Hiroshima? jak "si" w "sitowiu" czy "szy" w "Szymonie"?
                      bo zbitki "szi" to z kolei ja nie potrafie wymowic :-)

Koralik

• Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? Gandzia! IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 14:36
                        A ja wlasnie tak mowie - hiroszima i nie mam problemu:)) A moj narzeczony nie
                        umie powiedziec francuskiego 'r' i zawsze jak slyszy jak ja gadam po francusku
                        przez telefon to umiera ze smiechu, wariat jeden:)
                        • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? Gandzia! IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.07.02, 14:48
                          w sumie to interesujace, te nasze jezykowe rozwazania :-)))
                          ja chyba tez nie potrafie francuskiego "r", nie wiem, nigdy nie probowalam
                          tak jak nie potrafie powiedziec japonskiego ani to "l" ni to "r"
                          ale Japonczycy w ogole nie rozrozniaja "l" i "r" oraz "w" i "b"
                          i ich slowko na telewizje to "terebi" :-)))))

ale to juz nie na temat,
                          Koralik
                      • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? Gandzia! IP: *.se.com.pl 03.07.02, 14:56

> hm, a jak mowisz "shi" w Hiroshima?

no własnie hiroszima mówię:) źle, ale trudno:P

• Gość: JoP Re: Jak to się wymawia ? IP: *.tpg.pl 03.07.02, 14:57
                      > hm, nigdy bym nie powiedziała "hirosima", więc mówię analogicznie "sziseido":)

W japońskim nie ma głoski "ś". I dlatego sushi wymawia się tak naprawdę "susi",
                      ale musiałam dopiero zacząć pracować z japonistką, żeby się do tego przyzwyczaić.

JoP

• Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.07.02, 15:01
                        Gość portalu: JoP napisał(a):

> Gość portalu: gAndzia napisał(a):
                        > > hm, nigdy bym nie powiedziała "hirosima", więc mówię analogicznie "sziseid
                        > o":)
                        >
                        > W japońskim nie ma głoski "ś". I dlatego sushi wymawia się tak naprawdę "susi",
                        >
                        > ale musiałam dopiero zacząć pracować z japonistką, żeby się do tego przyzwyczai
                        > ć.
                        >
                        > JoP
                        >

JoP, super przyklad z tym sushi! mowimy "susi" a nie "suszy" :-)))
                        Koralik

PS. Ale moze w perfumerii lepiej mowic Sziseido, co by paniusia nie podejrzewala
                        u nas wady wymowy, co?
                        • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:06
                          He he chyba tak, jeszcze pomysli ze seplenimy:))
                          Koralik, chyba sie juz domyslasz ze ja nie mowie ani susi ani suszy tylko
                          suszi:)))
                          • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 03.07.02, 15:20
                            Gość portalu: agul napisał(a):

> He he chyba tak, jeszcze pomysli ze seplenimy:))
                            > Koralik, chyba sie juz domyslasz ze ja nie mowie ani susi ani suszy tylko
                            > suszi:)))

to mnie naprawde rozbawilo :-)))
                            • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:20
                              Tak myslalam:))))))))))) Teraz jak ci bedzie znowu smutno to przypomnij sobie
                              SUSZI:))
                            • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.se.com.pl 04.07.02, 15:37

> Gość portalu: agul napisał(a):
                              >
                              > > He he chyba tak, jeszcze pomysli ze seplenimy:))
                              > > Koralik, chyba sie juz domyslasz ze ja nie mowie ani susi ani suszy tylko
                              > > suszi:)))
                              >
                              > to mnie naprawde rozbawilo :-)))

hm, w polsce chyba wszyscy mówią "suszi"?
                              • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 04.07.02, 15:53

> Gość portalu: koralik napisał(a):
                                >
                                > > Gość portalu: agul napisał(a):
                                > >
                                > > > He he chyba tak, jeszcze pomysli ze seplenimy:))
                                > > > Koralik, chyba sie juz domyslasz ze ja nie mowie ani susi ani suszy t
                                > ylko
                                > > > suszi:)))
                                > >
                                > > to mnie naprawde rozbawilo :-)))
                                >
                                >
                                > hm, w polsce chyba wszyscy mówią "suszi"?

w_Polsce chyba wszyscy mowia suszi, co nie zmienia faktu, ze prawidlowa japonska
                                wymowa jest "susi"
                                pozdrowienia,
                                Koralik
                            • Gość: . Re: Jak to się wymawia ? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 08.07.02, 14:03
                      • Gość: JoP Re: Jak to się wymawia ? IP: *.tpg.pl 03.07.02, 16:42
                        Gość portalu: JoP napisał(a):
                        No i pozajączkowało mi się - czemu nikt nie poprawił?

Zasada zła, przykład dobry. "Ś" oczywiście jest, "sz" nie ma. Więc susi i pewnie
                        Hirosima.

A to, co ktoś pisał o nierozróżnianiu przez Japończyków "L/R", "W/B" to
                        oczywiście prawda. Dla nich Babel i Wawel to to samo.

JoP

• Gość: lilka Re: Jak to się wymawia ? IP: 195.61.132.* 03.07.02, 14:43
            Gość portalu: Maja napisał(a):

> Clarins wymawia się klarę, ale nigdy jeszcze w perfumerii nie słyszałam żeby
            > ktoś tak mówił. Więc chyba lepiej klarins.

nie "klarę" ale "klaręs" z wyraznym "s" na koncu!
            • Gość: agul Do Malgosi:) IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 14:48
              Malgosiu, to jak to z tym clarinsem? Bo mi sie wydaje ze klarę bez
              wyraźnego 's'?? moze to dwie rozne szkoly??
            • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 14:52
              Gość portalu: lilka napisał(a):

> nie "klarę" ale "klaręs" z wyraznym "s" na koncu!

Hm, no ja byłam przekonana, że bez "s", ale to tak na czuja, więc może jest
              inaczej...
              • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 14:53
                Czy jest tu jakiś romanista(romanistka)?
                • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:04
                  JA sie dalej upieram przy wersji bez 's', uczylam sie francuskiego przez 7 lat,
                  potem siedzialam we francji 4 miesiace wiec chyba bym skojarzyla tego clarinsa:)
                  • Gość: Malgosia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.astercity.net 03.07.02, 15:07
                    Dziewczyny, Clarins poprawie wymawia się "klarę" bez s na końcu. Jest to słowo
                    francuskie a w tym języku s nigdy się na końcu nie wymawia. Pozdrowienia ;)))
                    • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:09
                      HA!!! Wiedzialam:))) Lilka, zanim poprawisz to sprawdz:))
                      • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.07.02, 15:14
                        Comme des Garcons??????
                        dzwieki
                        • Gość: Malgosia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.astercity.net 03.07.02, 15:15
                          kom de garsą
                      • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 15:17
                        No to jednak na czuja miałam rację, ja się francuskiego 5. rok uczę...
                        • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:18
                          A lilka narobila szumu i sie teraz nie odzywa;)
                          A gdzie sie tego francuza uczysz?
                          • Gość: Malgosia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.astercity.net 03.07.02, 15:21
                            Już się nie uczę :))) Rozpoczęłam moją edukację jako 11-latka we francuskiej
                            szkole podstawowej, następnie skończyłam francuskie liceum i zdałam francuską
                            maturę. Obecnie specjalizuję się w angielskim :)))
                            • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:22
                              Pytalam Maje, bo ona pisala ze sie uczy 5 rok:) Musisz niezle znac ten
                              francuski skoro nawet w podstawowce sie uczylas..
                          • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 15:22
                            A w liceum się intensywnie uczyłam, a teraz to na kursach, takich głównie
                            konwersacyjnych, staram się oglądać telewizję i coś tam po francusku czytać.
                            Może w przyszłym roku wezmę się znów tak na serio, żeby jakiś egzamin zrobić
                            (DELF czy Acces au DALF)...
                          • Gość: lilka Re: Jak to się wymawia ? IP: 195.61.132.* 03.07.02, 15:28
                            Gość portalu: agul napisał(a):

> A lilka narobila szumu i sie teraz nie odzywa;)
                            > A gdzie sie tego francuza uczysz?
                            Dziewczyny wiezcie mi, ze jednak "klaręs". Frnacuskiego ucze sie od 11 roku
                            zycia, a mam lat 28 i od dluzszego czasu mieszkam w Brukseli, wiec glowe
                            daje. "s" czasami jednak sie wymawia, choc sporadycznie, np. w nazwisku
                            francuskiego barda George Brassens...

• Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:31
                              Moze to taki brukselski nalot?? Bo jednak wiekszosc optuje za wersja bez 's'..
                              • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 15:35
                                Ciężka sprawa z tym "s":)
                              • Gość: lilka Re: Jak to się wymawia ? IP: 195.61.132.* 03.07.02, 15:38
                                nie chce podwazac kompetencji lingwistycznych Mai, ale Acces au DALF to egzamin
                                o dosc niskim stopniu zaawansowania, cos jak First Certificate jedynie.
                                Proponuje dla rozstrzygniecia sporu zapytac sie rodowitej Francuzki; nie bede
                                pytac kolezanki z pracy bo uznacie ze sie zbrukselszczyla i nie jest
                                obiektywna ;)))
                                Tak czy inaczej, panience w perfumerii i tak trzeba bedzie powiedziec "klarins"
                                bo inaczej nie zrozumie o co chodzi...
                                • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:42
                                  Lila, to zapytaj jakiejs rodowitej francuzki i daj znac co? A w perfumeriach i
                                  tak krolowac bedzie klarins, to prawda. pzdr
                                  • Gość: lilka Re: Jak to się wymawia ? IP: 195.61.132.* 03.07.02, 15:58
                                    klaręs zostal potwierdzony autorytetem kolezanki Marie-Christine. Troche to
                                    trwalo, bo przy okazji zaczelysmy wymieniac poglady na temat ich produktow
                                    etc :)))
                                    • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 16:05
                                      No dzieki, chociaz dalej nie czuje sie do konca przekonana, jak bede we francji
                                      to zwroce na to uwage bo nie slyszalam zeby wymawialo sie w takich
                                      konfiguracjach s na koncu. pzdr
                                • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 15:48
                                  Gość portalu: lilka napisał(a):

> nie chce podwazac kompetencji lingwistycznych Mai, ale Acces au DALF to egzamin
                                  >
                                  > o dosc niskim stopniu zaawansowania, cos jak First Certificate jedynie.
                                  > Proponuje dla rozstrzygniecia sporu zapytac sie rodowitej Francuzki; nie bede
                                  > pytac kolezanki z pracy bo uznacie ze sie zbrukselszczyla i nie jest
                                  > obiektywna ;)))
                                  > Tak czy inaczej, panience w perfumerii i tak trzeba bedzie powiedziec "klarins"
                                  >
                                  > bo inaczej nie zrozumie o co chodzi...

No nigdzie nie napisałam, że moje kompetencje lingwistyczne są jakieś wybitne. A
                                  wydawało mi się zawsze że Acces jest na nieco wyzszym jednak poziomie niż FC, ale
                                  też się tym jakoś strasznie jeszcze nie interesowałam...

• Gość: lilka Do Mai IP: 195.61.132.* 03.07.02, 16:25
                                    sam Accès au DALF jest dosc prosty, ale zbyt wiele nie daje, bo jest to jedynie
                                    egzamin upowazniajacy do podejscia do DALF i nie powinnas miec problemow ze
                                    zdaniem. Natomiast do DALF'a trzeba sie solidnie przygotowac, mowie to z
                                    wlasnego doswiadczenia. Raz, ze musisz miec opanowane slownictwo
                                    specjalistyczne (sa 4 dziedziny do wyboru)i miec wiedze na temat tej dziedziny
                                    aby byc w stanie wyglosic 10 min. expose na zadany temat i jeszcze odpowiadac
                                    na pytania. Ja np. x lat temu musialam przestawic zagadnienie podwojnego
                                    obywatelstwa ( wybralam opcje prawno-ekonomiczna). Poza tym, znam ludzi
                                    naprawde dobrze znajacych jezyk ktorzy oblali ten egzamin z powodow
                                    technicznych gdyz np.nie potrafili dobrze napisac résumé.

ale warto zdawac DALF, szczegolnie gdy masz zamiar studiowac w kraju
                                    francuskojezycznym, ale najlepiej zapisac sie na kurs przygotowujacy, bo bez
                                    tego szanse na zdanie sa marne.

Powodzenia!
                                    • Gość: Maja Re: Do Mai IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 16:46
                                      No ja myślałam o Acces au DALF, bo słyszałam, że sam DALF jest trudny jak
                                      cholera, więc raczej nie przymierzałam się do niego za bardzo. Poza tym dotąd
                                      jeszcze nie rozgryzłam dokładnie systemu tych egzaminów, stopni DELFa... Muszę
                                      się zainteresować. Dzięki. Pozdrawiam.
                            • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.se.com.pl 03.07.02, 15:42
                              francuskiego co prawda uczyłam sie kilka miesięcy w podstawówce, ale zawsze mi
                              sie wydawało i od zawsze wymawiam "klaręs"
                              • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.07.02, 15:46
                                GAndzia!! wrrr... ;-)
                                • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.07.02, 15:51
                                  no dobra wrzuce tylko ze kobitki w anglii wymawiaja klarens
                                  ale to pewno dlatego ze tu nikt kompletnie nie zna jezykow obcych i
                                  wymawiaja "pod siebie".......
                                  • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.se.com.pl 03.07.02, 16:30
                                    może i ja wymawiam z angielska, hmmm?:) a co do wymawiania, to najlepsi są w
                                    tym niemcy:) królowa angielska to dla nich "kwin", samochód to "macda" a pasta
                                    do zebów "kolgate", hihi:)
                                    • Gość: Ewa Re: Jak to się wymawia ? IP: *.warta.pl 04.07.02, 15:33
                                      A co z E.L.? Ja mówię Este Lołder, ale dziwnie w sklepie na mnie patrzą i
                                      mówią: Este Lałder. Jak jest poprawnie?
                                      • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 04.07.02, 15:56
                                        Ja już wczoraj pisałam, że żadem spec lingwistyczny nie jestem ale stawiałabym
                                        na este lode z takim niemal niesłyszalnym r na końcu...
                                        • rossa_ Re: Jak to się wymawia ? 04.07.02, 17:17
                                          Intrygująca ta dyskusja odnośnie wymowy Clarins. Przepytałam Francuzki u siebie
                                          w firmie i wszystkie zgodnie twierdzą, że wymawia się Klaręs (wyraźnie "s" na
                                          końcu!!!), przy czym to nie jest do końca "ę", tylko takie dziwne "e", którego
                                          generalnie Polacy nie potrafią wymówić. One z kolei mają problemy z "ę", więc
                                          ogólnie jesteśmy kwita :)))
                                        • Gość: katrina Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 21:06
                                          Gość portalu: Maja napisał(a):

> Ja już wczoraj pisałam, że żadem spec lingwistyczny nie jestem ale stawiałabym
                                          > na este lode z takim niemal niesłyszalnym r na końcu...

Aha. Pamiętam że tak wymawiała wizażystka EL na stoisku EL w Bloomingdale's, więc
                                          pewnie prawidłowo. Ja tez tak mówię.
                                      • Gość: elve Re: Jak to się wymawia ? IP: *.netland.gda.pl 04.07.02, 17:35
                                        z francuska jak mniemam to pochodzi (estee lauder) i jesli tak to zdecydowanie
                                        este lOde(r). żadne au.
                                        • Gość: katrina Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 21:09
                                          Gość portalu: elve napisał(a):

> z francuska jak mniemam to pochodzi (estee lauder) i jesli tak to zdecydowanie
                                          > este lOde(r). żadne au.

Imię pewnie pochodzi z franc., nie wiem jak nazwisko, bo przecież ona była
                                          Amerykanką. ale jak piszę wyżej, wymawia się lode(r), nie au.
    • Gość: melodja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.net.autocom.pl 04.07.02, 17:36
      Cudny ten wątek strasznie mi się podoba:)))))))))).
      • rossa_ Re: Jak to się wymawia ? 04.07.02, 17:41
        Mi też się spodobał :)))
        I jeszcze mnie zainteresowało pytanie Agul: "Czy ktos kiedys slyszal zeby jakas
        pani w perfumerii prosila o iw są lorą???????"

Kurczę, a jak inaczej można wymówić nazwę tej marki?????????????? Odpowiedzi
        fonetycznie proszę :)))))
        • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 04.07.02, 18:15
          bardzo fajny watek, zgadzam sie.
          estee lauder - zawsze myslalam ze to amerykanska firma. tu w uk mowie este
          lauder (prawdopodobnie smieja sie ze mnie skrycie panny w sklepie)
          natomiast z ciekawosci:
          anais anais - z es na koncu czy nie? kumpelka francuskiego uczaca sie twierdzi
          ze to imie wlasne wiec mowic tak jak sie pisze. Prawda to? a ja mowilam anei
          anei..
          pozdrawiam
          • Gość: Maja Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.waw.pl 04.07.02, 18:20
            To znowu ja, ekspertka od siedmiu boleści:) A anais czasem nie pisze się z
            dwiema kropkami nad i, bo jak tak to chyba byłoby anais?
            • Gość: Teri Re: Jak to się wymawia ? IP: *.abo.wanadoo.fr 04.07.02, 19:09
              Zdecydowanie tak jak sie pisze, z wyraznym "i" i "s" na koncu. T.

P.S. Zeby nie bylo watpliwosci, informacja pochodzi od osoby
              francuskojezycznej, a poza tym jest w reklamie perfum (TV).
    • sliwkaa PODSUMOWANIE 04.07.02, 18:25
      Witam

Pozwolilam sobie uporzadkowac wszystkie Wasze madre rozwazania.

Czyli PDOSUMOWUJAC :

La Roche Posay - laroch poze

Guerlain - Gerlę

shiseido: -si-sej-do

Lancome - lankom,

Galenic - galenik,

Envy -enwi

Comme des Garcons - kom de garsą

Clarins – klaręs

Clinique - klinik

Givenchy- żiwąnszi

sisley - sisly

Mam nadzieje ze dobrze wylapalam wszystkie ostateczne wersje danych slow.
      Prosze o uzupelnianie lub poprawiane listy.

Pozdrawiam

• coralin Re: PODSUMOWANIE 04.07.02, 19:15
        sliwkaa napisał(a):

> Witam
        >
        > Pozwolilam sobie uporzadkowac wszystkie Wasze madre rozwazania.
        >
        > Czyli PDOSUMOWUJAC :
        >
        > La Roche Posay - laroch poze
        Raczej [la rosz]:))
        >
    • Gość: Mar Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 19:16
      EL jest amerykańską firmą,a jej właścicielka z pochodzenia Żydówką. Dlatego jej
      nazwisko będzie jednak wymawiać się Lauder.
      • Gość: marta Re: Jak to się wymawia ? IP: *.ny325.east.verizon.net 04.07.02, 19:53
        bombardowana reklamami w TV stwierdzam, że w USA wszyscy mówią LAUDER !!!, ale
        z drugiej strony na kremy Nivea mówią "niwia":))
        • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 05.07.02, 08:02
          Gość portalu: marta napisał(a):

> bombardowana reklamami w TV stwierdzam, że w USA wszyscy mówią LAUDER !!!, ale
          > z drugiej strony na kremy Nivea mówią "niwia":))

a Japonczycy na Nivea mowia "Nibea" :-)))
        • Gość: nela Re: Jak to się wymawia ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.07.02, 09:19
          a takze ajkia i snaikers :))
          • Gość: Helena Re: Jak to się wymawia ? IP: 213.134.140.* 05.07.02, 10:10
            Co kraj to obyczaj :-)), kazdy jakos sobie dopasowuje lokalnie.
            Mnie w portugalskim rozbawialo z tego co pamietam:
            New York - Nowo Jorki
            Hollwood - Holiłudzi (maja tam tez takie mentolowe papierosy, wiec plakalam ze
            smiechu kupujac Verdzi Holiłudzi Lajci)
            Ronaldo (pilkarz) - Honaldzinio
            Firm kosmetycznych nie wylapalam, bo robilam zakupy samoobslugowe, ale
            przypuszczam, ze byloby rownie zabawnie :-)))
            • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 05.07.02, 12:22
              super! sluchajcie, uwazam ze NIBEA to cudo ktore nalezy propagowac (kto sie
              odwazy?...)
              • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.se.com.pl 05.07.02, 12:42
                oczywiscie, że Lauder to "lauder", tak jak Schwarzenegger
                jest "szwarcenegerem", bo to Austriak, a nie "suorcenegerem", jak nawet w
                naszej tv słyszę:)
                • Gość: Vikcia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.pl 05.07.02, 13:00
                  a czy Lancome to nie lankom, jak ktoś wcześniej napisał, tylko bardziej ląkom?
                  • Gość: rossa Re: Jak to się wymawia ? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 05.07.02, 20:13
                    tak tak- moje Francuzki mówią ląkome :))))))))))))))))
                • Gość: Ewa Re: Jak to się wymawia ? IP: *.warta.pl 05.07.02, 13:18
                  Jeżeli w USA wymawiają Lauder, to mnie to b.przekonuje. A swoją drogą świadczy
                  to o tym, zeby nie przesadzać w poprawnosci wymowy, bo można sie wygłupić.
                  Wyszło na to, ze pani w sklepie dobrze wymawia, a ja udziwniam, jak jakas
                  snobka. Ale swoja drogą w RPA (kraj angielskojezyczny) mówia Loude (z tym
                  słabym r na końcu).
                  • Gość: Mar Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 13:39
                    Zgadzam sie z louder ale nie z lode. To dopiero brzmi pretensjonalnie.
                    • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 05.07.02, 14:24
                      japonskie Issey Miyake (moge zle napisac)??

• sliwkaa Re: Jak to się wymawia ? 05.07.02, 18:06

ja mowie [isej mijake], ale nie wiem czy to do konca jest dobrze : - )

• Gość: Mar Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 18:25
                          Ja także. Tu chyba raczej nie ma innych możliwości.
                          • hokusai KOraliku - pomoz.... 05.07.02, 20:21
                            Mnie kiedys pouczyla znawczyni, ze sie mowi [s mijaki], ale brzmi to
                            idiotycznie. Moze nasza japonistka, chyba Koralik, by nam pomogla????
                            • Gość: koralik Re: KOraliku - pomoz.... IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 08.07.02, 09:34
                              wg mnie to "Isse Mijake" normalne "e" na koncu
                              tak naprawde to pisownia "Issey" jest malo japonska
                              ciekawe, jak to sie pisze w orginale :-)))

Koralik
                    • Gość: katrina Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 18:36
                      Gość portalu: Mar napisał(a):

> Zgadzam sie z louder ale nie z lode. To dopiero brzmi pretensjonalnie.

Jak pisałam, słyszałam w USA, kobieta od EL wymiawiała lode(r). To co w końcu?
                      • Gość: damona Re: Jak to się wymawia ? IP: 62.233.167.* 05.07.02, 21:06
                        a joop? slyszalam juz od ludzi: ziup, dżup, jup.
                        Ja wogole nie wymawiam bo nie kupuje:)
                        • Gość: rossa Re: Jak to się wymawia ? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 05.07.02, 21:08
                          zdecydowanie "jop"- to niemieckie nazwisko i niemiecka marka :)
          • Gość: marta Re: Jak to się wymawia ? IP: *.ny325.east.verizon.net 05.07.02, 22:01
            Gość portalu: nela napisał(a):

> a takze ajkia i snaikers :))

o tak, na początku jak gość do mnie powiedział "ajkija" to nie załapałam, że
            chodzi o sklep IKEA:))
            • kasiulek Re: Jak to się wymawia ? 06.07.02, 02:26
              Jeszcze do Estee Lauder: moja znajoma Amerykanka wymawia to 'Esti Loder' -
              hmmmmmmm?
              :)))
              • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.07.02, 09:56
                joop- wlasnie, ja mowie rzup....(bardzo fajna woda toaletowa i dezo)
                a jeszcze te wloskie nazwy - dolce gabbana, gucci - chodzi mi o ewentualna
                wymowe podwojnych liter oraz o c- jako k, czy cz? cc - jako cz czy ci?
                dzieki!
                • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.se.com.pl 08.07.02, 10:41
                  Gość portalu: kotmanka napisał(a):

> joop- wlasnie, ja mowie rzup....(bardzo fajna woda toaletowa i dezo)
                  > a jeszcze te wloskie nazwy - dolce gabbana, gucci - chodzi mi o ewentualna
                  > wymowe podwojnych liter oraz o c- jako k, czy cz? cc - jako cz czy ci?
                  > dzieki!

hahahahahha, sorry, ale jestem germanistką i rozbawiłas mnie do łez. wolfgang
                  joop to jak najbardziej niemiec, więc wymawiamy "jop" (z przedłuzonym "o", bo
                  podwójne:)))

• Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.07.02, 11:11
                    no sorka, "ja jako anglistka" wymawialam najwyrazniej zle. ale przynajmniej
                    moglas sie posmiac w poniedzialkowe rano...teraz bede mowic joop i basta - i
                    wszyscy sie tu beda dziwic...
                    no a co z tymi wloskimi cc, bb, itp?
                    pozdrawiam
                    • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.se.com.pl 08.07.02, 11:35
                      mam nadzieje, ze cię nie uraziłam - ze mnie też koralik się smiała za
                      to "sziseido":))
                      • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.07.02, 12:18
                        nie ma problema! na www trudno wyczuc charakter wypowiedzi stad rozne
                        nieporozumienia...
                        ale z tymi wloskimi nadal nie wiem, na przyklad
                        gucci accenti -guczi aczczenti /guczczi akczenti / guczi aksenti?!
                        takie tam poniedzialkowe rozwazania...
                        pozdrawiam
                        • Gość: Mar Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 12:26
                          guczczi acenti
                          • Gość: anna Re: Jak to się wymawia ? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 08.07.02, 12:36
                            nie całkiem. skoro mówisz guczczi, to mów i aczczenti - i tu i tu są dwa c,
                            wiec nie ma powodu, by było inaczej
                            • Gość: Mar Re: Jak to się wymawia ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 14:17
                              Powód jest taki że inaczej czyta się cc przed "i", a inaczej przed innymi
                              samogloskami, .
                              Ciccone - czikone
                              Ciccione - cziczione
                              • coralin Re: Jak to się wymawia ? 08.07.02, 14:33
                                Mar, jednak[guczczi aczczenti]. [c] przed a, o, u lub przed spółgłoską wymawia
                                się jak [k].[c] przed e , i jak[cz] i te same zasady obowiązują przy wymowie
                                wzmocnionego [cc]czyli [aczczenti]-bo przed [e]
                              • Gość: anna Re: Jak to się wymawia ? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 08.07.02, 14:44
                                zgadza się, ale nie do końca. c przed e (accenti) wymawia sie właśnie miękko,
                                tak jak przed i. natomaiast przed samogłoskami a, o, u - c wymawia sie twardo:
                                la casa [kasa]
                                la cosa [kosa]
                                la cucina [kuczina]
                                la cicatrice [czikatricze] itd.
                                pozdrawiam
                  • Gość: Kim Re: Jak to się wymawia ? IP: 213.77.91.* 08.07.02, 15:20
                    gAndzia - ja też jestem germanistką!! Serdecznie witam koleżankę po fachu. Czym
                    się zajmujesz?
                    • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia ? IP: *.se.com.pl 09.07.02, 10:51
                      Gość portalu: Kim napisał(a):

> gAndzia - ja też jestem germanistką!! Serdecznie witam koleżankę po fachu. Czym
                      >
                      > się zajmujesz?

teraz niczym "po linii", jestem dziennikarką. przedtem tłumaczyłam dużo (książki
                      romansidła i filmy)i pracowałam też w berlinie w biurze genealogicznym:)

• Gość: koralik Re: Jak to się wymawia ? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 08.07.02, 11:20
                  Gość portalu: kotmanka napisał(a):

> joop- wlasnie, ja mowie rzup....(bardzo fajna woda toaletowa i dezo)
                  > a jeszcze te wloskie nazwy - dolce gabbana, gucci - chodzi mi o ewentualna
                  > wymowe podwojnych liter oraz o c- jako k, czy cz? cc - jako cz czy ci?
                  > dzieki!

ja mowie: dolcze gabana i guczci
                  ciekawe, kto mnie poprawi :-)))

Koralik
                • Gość: anna Re: Jak to się wymawia ? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 08.07.02, 12:33
                  mnie zafascynowało, w jakim języku mozna joop przeczytać jako rzup (a może
                  żup?). jakies pomysły?
                  • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.07.02, 12:53
                    taki chyba ogolny trend angielskojezyczny - wymiana j na rz albo drz
                    • Gość: anna Re: Jak to się wymawia ? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 08.07.02, 13:10
                      aaa, ok, na dż to sie zgodzę. ale uczepiłam sie tego ż i zaczęłam sie
                      zastanawiać...
                      • Gość: Helena Re: Jak to się wymawia ? IP: 213.134.140.* 08.07.02, 13:33
                        Mam kolege, ktory po rocznym pobycie w szole w Stanach, wszyststko zangielszcza
                        a wlasciwie amerykanizuje - on twierdzi ze "joop" to "dżop" - to takie
                        pokracznie zabawne. Kiedys byl taki film z G. Depardieu - Vidoque (Widok) a on
                        to czytal, uwaga!!: Wajdok (z silnym amerykanskim akcentem :-)))
                        Wracajac do tematu, przykladanie nadmiernej uwagi to poprawnej wymowy, czasami
                        moze byc smieszne. Ja jestem za spolszczaniem w rozsadnych granicach. Chyba bym
                        sie skichala ze smiechu proszac o kremik Ląkom, Klarę albo Estii Lode. Zpelnie
                        nie rani mych uszu ani Lankom, Klarnis ani Este Lauder. Poza tym takie
                        spolszczenia latwiej sie odmieniaja i brzmia naturalniej, bardzie swojsko a nie
                        takie ą, ę, bułkę przez bibułkę.
                        Pozdrawiam
                        H.
                  • Gość: E Re: Jak to się wymawia ? IP: *.iba.waw.pl 08.07.02, 13:36
                    Gość portalu: anna napisał(a):

> mnie zafascynowało, w jakim języku mozna joop przeczytać jako rzup (a może
                    > żup?). jakies pomysły?
                    Ziup po katalońsku gdyby bylo jedno "O"

• Gość: anna Re: Jak to się wymawia ? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 08.07.02, 13:41
                      super. kto da więcej? bo w tych, które ja znam to ni jak nie wychodzi.

kotmanka - bez obrazy, :-) chodzi mi tylko o zabawę lingwistyczną
                      • Gość: kotmanka Re: Jak to się wymawia ? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.07.02, 17:30
                        ok, zagalopowalam sie z tym rz - tzn mowiac o trendzie angielskojezycznym
                        chodzilo mi o takie angielskie traktowanie wszystkich "dziwnych europejskich
                        slow". taki joop - nie wiadomo, niemiecki, francuski? moze byc rzup (ze niby
                        francuski). no a drzup to analogicznie to jima.
                        o jejku, przecie zero obrazy - i tu powinien znalezc sie znaczek mrugniecia, ale
                        nie wiem jak go zrobic - tak? ;) - mam nadzieje ze wyszedl.
                        sama bardzo lubie takie jezykowe sprawy.
                        i mam kolejna taka zagadke: YSATIS (potworne, zupelnie nie wiem co z tym zrobic -
                        isatis???)
                        pozdrawiam!
                        • Gość: anna Re: Jak to się wymawia ? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 08.07.02, 21:17
                          to prawda, że wszystkie obce nazy traktujemy najczęsciej z angielska albo z
                          francuska (np. kosmetyki) lub z innego znanego nam języka. a z tym rzupem sie
                          zastanowiłam, bo z francuskiego tak by nie wyszło - we francuskim nie ma
                          podwójnego o. kurcze, uwielbiam to - wszystkie te językowe zabawy. i lubię to,
                          że na tym forum jest tyle jezykowych specjalistek - każda może rozjaśnić nam
                          jakąś kwestię dotyczącą "swojego" języka. tak jak z tym katalońskim - odjazd! a
                          czasem powstają arcyinteresujące spory. :-)
                          pozdroofka
                          • Gość: koralik Re: Jak to się wymawia? Gandzia! i o chinszczyznie IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 09.07.02, 09:30
                            Gość portalu: anna napisał(a):

> to prawda, że wszystkie obce nazy traktujemy najczęsciej z angielska albo z
                            > francuska (np. kosmetyki) lub z innego znanego nam języka. a z tym rzupem sie
                            > zastanowiłam, bo z francuskiego tak by nie wyszło - we francuskim nie ma
                            > podwójnego o. kurcze, uwielbiam to - wszystkie te językowe zabawy. i lubię to,
                            > że na tym forum jest tyle jezykowych specjalistek - każda może rozjaśnić nam
                            > jakąś kwestię dotyczącą "swojego" języka. tak jak z tym katalońskim - odjazd! a
                            >
                            > czasem powstają arcyinteresujące spory. :-)
                            > pozdroofka

mi tez ten watek sie bardzo podoba :-)
                            przykro mi troszeczke, ze Gandzia odebrala mnie, jakobym sie z niej smiala
                            daleko mi do wysmiewania sie z kogos! sorry, jesli tak mnie zrozumialas

uwielbiam przyklad z chinskim feng shui, co kazdy wymawia oczywiscie feng szuj,
                            ale prawdziwa chinska wymowa jest "fen szłej" :-)))
                            mialam zajecia z profesorem, ktory fascynowal sie po czesci chinskim plemieniem
                            Huiów, co, pragne zaznaczyc, czyta sie "hłejów" :-))))))))))))))
                            miłego dnia,
                            Koralik
                            • Gość: gAndzia Re: Jak to się wymawia? Gandzia! i o chinszczyznie IP: *.se.com.pl 09.07.02, 10:49

> Gość portalu: anna napisał(a):
                              >
                              > > to prawda, że wszystkie obce nazy traktujemy najczęsciej z angielska albo
                              > z
                              > > francuska (np. kosmetyki) lub z innego znanego nam języka. a z tym rzupem
                              > sie
                              > > zastanowiłam, bo z francuskiego tak by nie wyszło - we francuskim nie ma
                              > > podwójnego o. kurcze, uwielbiam to - wszystkie te językowe zabawy. i lubię
                              > to,
                              > > że na tym forum jest tyle jezykowych specjalistek - każda może rozjaśnić n
                              > am
                              > > jakąś kwestię dotyczącą "swojego" języka. tak jak z tym katalońskim - odja
                              > zd! a
                              > >
                              > > czasem powstają arcyinteresujące spory. :-)
                              > > pozdroofka
                              >
                              > mi tez ten watek sie bardzo podoba :-)
                              > przykro mi troszeczke, ze Gandzia odebrala mnie, jakobym sie z niej smiala
                              > daleko mi do wysmiewania sie z kogos! sorry, jesli tak mnie zrozumialas
                              >
                              > uwielbiam przyklad z chinskim feng shui, co kazdy wymawia oczywiscie feng szuj,
                              >
                              > ale prawdziwa chinska wymowa jest "fen szłej" :-)))
                              > mialam zajecia z profesorem, ktory fascynowal sie po czesci chinskim plemieniem
                              >
                              > Huiów, co, pragne zaznaczyc, czyta sie "hłejów" :-))))))))))))))
                              > miłego dnia,
                              > Koralik

hej, przecież ja żartowałam:) napisałam kotomance, że tez się ze mnie "śmiałaś",
                              bo pewnie dla ciebie to "sziseido" brzmi tak, jak dla mnie "żup":))) faktycznie,
                              w necie łatwo o nieporozumienia.
                        • aleksandra_s Re: Jak to się wymawia ? 31.08.02, 00:05
                          Joop po hiszpańsku byłoby Hoop. :))

Pozdrawiam,
                          Ola
    • justy1 Re: Jak to się wymawia ? 09.07.02, 00:45
      A jak powinien brzmieć YSTHEAL Avene?
      • Gość: E. Re: Jak to się wymawia ? IP: *.iba.waw.pl 09.07.02, 09:19
        Isteal- zbyt wielu możliwosci to tu nie ma
        • asiulek1 Re: Jak to się wymawia ? 09.07.02, 10:24
          a czy prosta nazwa Eveline brzmi "Evelajn"???????????
          • Gość: E Re: Jak to się wymawia ? IP: *.iba.waw.pl 09.07.02, 12:18
            Jeśli jest to francuska firma to evelin, hiszpańska (nie sądze) eveline-
            wymowa "V" troche jak "b" a angielska tak jak napisałaś
        • Gość: justy Re: Jak to się wymawia ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 20:00
          No nie wiem, przedstawicielka firmy wymawiała to " Ysztal ". Brzmi dziwnie,
          dzatego pytam (pamiętajcie, że to francuska firma)....
          • Gość: E. Re: Jak to się wymawia ? IP: *.iba.waw.pl 10.07.02, 09:12
            Gość portalu: justy napisał(a):

> No nie wiem, przedstawicielka firmy wymawiała to " Ysztal ". Brzmi dziwnie,
            > dzatego pytam (pamiętajcie, że to francuska firma)....
            Cóż na słwach przedstawicielki bym nie polegałą (pracuje w firmie farmaceutyczne
            i wciaż sie dziwię, ludzie po studiach i takie różne kwiatki wychodzą)
            Francuski znam, pracowałąm kiedyś z francuzami i nie wiem jaka dziwna regułą
            miałaby powodować wymowę s jako "sz"{ewentualnie po hiszpańsku gdzie "s" wymawia
            się podobnie do naszego "sz"}. Będę sie upierać przy Isteal.
            Reg€łu regułami są wyjatki dot. nazwisk np. ale tu chyba nie o to chodzi.
            A moze ta pani sepleniła?
    • Gość: Maja2 Re: Jak to się wymawia ? IP: 195.94.222.* 07.08.02, 15:58
      Przywracam wątek. Co powiecie na 'Moschino'???

Przy okazji, ponoć Estee Lauder była Żydówką ... węgierskiego pochodzenia.
      • Gość: agul Re: Jak to się wymawia ? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 07.08.02, 16:08
        Ja mowie moskino:)
      • Gość: Gosc z Francji Uwazaj zanim palniesz kolejna bzdete IP: 5.3R2D* / *.w.club-internet.fr 30.08.02, 20:54
        Gość portalu: Maja2 napisał(a):

> Przywracam wątek. Co powiecie na 'Moschino'???
        >
        > Przy okazji, ponoć Estee Lauder była Żydówką ... węgierskiego pochodzenia.

Przede wszystkim : Estée Lauder byla Czeszka. Zatroszcz sie o podstawa wiedze -
        a potem dopiero badaj szczegoly..

Clarins - oczywiscie wymawia sie "s"... Ubaw mialam po pachy czytajac posty
        niektorych "jasnie wyszczekanych"...

Sisley...hmmmm...w zasadzie moglo by byc z amerykanska "sizli", ale nie
        zapominajmy, ze firma jest francuska, a we Francji (mojej ojczyznie, z reszta)
        jej nazwe wymawia sie "s i z l e".
        Wlascicielka Sisley'a jest Polka. Z mysla o co bardziej dociekliwych
        czytelniczkach, pospiesznie dodaje, ze pani ta pochodzi ze znakomitej polskiej
        rodziny.

Moschino... jasne, ze moskino, ale kto tak mowi ???

• g_andzia Re: Uwazaj zanim palniesz kolejna bzdete 30.08.02, 21:41
          Gość portalu: Gosc z Francji napisał(a):

> Sisley...hmmmm...
          > Wlascicielka Sisley'a jest Polka.

no to "sislej", hehe:)
          • Gość: Gosc z Francji Re: Uwazaj zanim palniesz kolejna bzdete IP: 5.3R2D* / *.w.club-internet.fr 30.08.02, 22:29
            g_andzia napisała:

> Gość portalu: Gosc z Francji napisał(a):
            >
            > > Sisley...hmmmm...
            > > Wlascicielka Sisley'a jest Polka.
            >
            > no to "sislej", hehe:)

No to niech mu bedzie Alojzy :)
        • coralin Re: Uwazaj zanim palniesz kolejna bzdete 30.08.02, 22:43

> > >
          > > Przy okazji, ponoć Estee Lauder była Żydówką ... węgierskiego pochodzenia.
          >
          >
          >
          > Przede wszystkim : Estée Lauder byla Czeszka. Zatroszcz sie o podstawa
          wiedze -
          >
          > a potem dopiero badaj szczegoly..

Ojciec Esther Mentzen(Estee Lauder) był Czechem ,a matka pól Francuzką,pół
          Węgierką.Te korzenie węgierskie były mocne.Studiując dermatologię W NY uczyła
          się w laboratorium wujka-chemika-WĘGRA.

• Gość: fi Re: chicco? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.08.02, 22:36
      Kożystając z tego, że ktos odświeżył wątek chciałam się zapytać jak wymawia
      sie nazwę: chicco ( to firma produkująca artykuły dla dzieci) - spotkałam się
      z dwiema wersjami:
      cziko
      hiko
      jestem bardzo ciekawa jak to powinno brzmieć????
      • ariana_ Re: chicco? 30.08.02, 22:47
        Zdecydowanie: kiko. Tak mnie ostatnio uświadomiła moja szwagierka mówiąca
        płynnie po włosku.Natomiast my wymawiamy błędnie: cziko z amerykańska, a
        przecież to jest włoska firma.
        • Gość: Apia Re: chicco? IP: *.1-200-80.adsl.skynet.be 31.08.02, 15:45
          Ja spotkalam sie z wymowa "sziko". Musze przyznac, ze takowej zawsze uzywalam.
          Pierwszy raz slysze o wymowie "kiko".
          • g_andzia Re: chicco? 31.08.02, 21:06
            eee, sziko to na pewno nie, bo to włoska firma. ja zawsze mówiłam cziko, nie
            wiem czemu, bo przecież uczyłam się pół roku italiano, do licha:) ach, ta
            emerykanizacja:)))
            • Gość: >Gosc z Francji Re: chicco? IP: 5.3R2D* / *.w.club-internet.fr 31.08.02, 21:48
              A jak wymawiacie nazwe "Chianti"? Kianti czy szianti ? a moze - co nie daj
              bosze - "czianti" ?
              • Gość: rossa Re: chicco? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.08.02, 22:14
                ja mówię kianti, ale żaden ze mnie ekspert :)
              • coralin Re: chicco? 31.08.02, 22:14
                Gość portalu: >Gosc z Francji napisał(a):

> A jak wymawiacie nazwe "Chianti"? Kianti czy szianti ? a moze - co nie daj
                > bosze - "czianti" ?

Nie rozumiem skąd ta złośliwość.Mnie nic nie mówi nazwa firmy Chicco.Nie
                wiedziałam czy to firma włoska czy hiszpańska.I wiele osób pewnie też nie stąd
                ta różna wymowa.Tak samo warto wiedzieć czy np. aktorka nosząca popularne w
                Hiszpanii i we Włoszech imię Angela jest Włoszką czy Hiszpanką.Dopiero wtedy
                możliwe jest poprawne wymówienie jej imienia.Z chianti to sprawa
                oczywista.Włoskie wino(chyba to wie każdy),a we włoskim [ch]wymawiane jest jak
                [k]więc kianti:))A z Estee Lauder sprawa nie jest jasna.Może Ty
                przedstawisz 'jedynie poprawną wymowę' (i sprawisz,że na całym swiecie będzie
                EL wymawiać się jednakowo -życzę sukcesu:)))
                • Gość: Gosc z Francji Re: chicco? IP: 5.3R2D* / *.w.club-internet.fr 31.08.02, 23:24
                  coralin napisała:

> Gość portalu: >Gosc z Francji napisał(a):
                  >
                  > > A jak wymawiacie nazwe "Chianti"? Kianti czy szianti ? a moze - co nie daj
                  >
                  > > bosze - "czianti" ?
                  >
                  > Nie rozumiem skąd ta złośliwość.Mnie nic nie mówi nazwa firmy Chicco.Nie
                  > wiedziałam czy to firma włoska czy hiszpańska.> [k]więc kianti:))
                  A z Estee Lauder sprawa nie jest jasna.Może Ty
                  > przedstawisz 'jedynie poprawną wymowę' (i sprawisz,że na całym swiecie będzie
                  > EL wymawiać się jednakowo -życzę sukcesu:)))

:)))))
                  O co ci dziewczyno chodzi ??? Jaka zlosliwosc ? Czy przypadkiem nie jestes
                  nadmiernie podejrzliwa ?
                  Co ma do tego Estée Lauder ???
                  Glupich sukcesow nikomu nie zycze, aczkolwiek musze tobie pogratulowac pewnej
                  kreatywnosci w tej dziedzinie.... Nie bede rozwijac tematu, bo tym razem
                  slusznie moglabys poczuc sie urazona.
                  • coralin Re: chicco? 31.08.02, 23:48
                    > :)))))
                    > O co ci dziewczyno chodzi ??? Jaka zlosliwosc ? Czy przypadkiem nie jestes
                    > nadmiernie podejrzliwa ?
                    > Co ma do tego Estée Lauder ???
                    > Glupich sukcesow nikomu nie zycze, aczkolwiek musze tobie pogratulowac pewnej
                    > kreatywnosci w tej dziedzinie.... Nie bede rozwijac tematu, bo tym razem
                    > slusznie moglabys poczuc sie urazona.

Chodzi o to ,że "gość z Francji"(Ty)już wczoraj zamieścił post "uważaj zanim
                    palniesz bzdetę"(złośliwy-radze ponownie przeczytać i TYTUŁ i treść o
                    E.Lauder:)), a pytanie o wymowę chianti też było chyba ironiczne(to "nie daj
                    bosze" swiadczyło dla mnie,że doskonale wiesz jak poprawnie sie wymawia).Moge
                    sie mylić, bo daję sobie prawo do pomyłek:)) Przepraszam, pozdrawiam:)
                    PS.Temat możesz rozwinąc , bez obaw:)Słusznie czy niesłusznie urażaj lub
                    próbuj:)))))))
                    • Gość: j Re: chicco? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.02, 08:29
                      a wracajac do informacji, to chicco wymawia sie "kikko", bo firma jest wloska.
                      Po wlosku chicco oznacza "ziarenko", co moze tez sluzyc za milutki synonim
                      malego dziecka. pozdrawiam
                      • kotmanka Re: chicco? 01.09.02, 10:25
                        A co to za firma? Jakies produkty (kikowne lub szykowne) dla dzieci?
                        • Gość: fi Re: chicco? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.09.02, 20:21
                          Dziekuję za odpowiedzi - i oto wszystko stało się jasne :)))
                          Czy zawsze we włoskim "ch" czytamy jako "k", czy może zależy czy "stoi" przy
                          spółgłosce lub samogłosce jak np. w hiszpańskim "j"?

Kotmanko: to firma produkująca dość popularne artykuły dla dzieci, takie jak:
                          wózki, foteliki samochodowe, ubranka, zabawki i wiele innych akcesoriów
                          • staua Re: chicco? 01.09.02, 20:32
                            "Ch" jest we wloskim zawsze wymawiane jako "k". W jezyku tym litera "k" nie
                            jest uzywana, a wymowa "c" zalezy od tego, jaka gloska nastepuje po niej.
                            Jezeli jest to "i" lub "e" to "c" wymawia sie jako "cz" (w pozostalych
                            wypadkach "k") i wlasnie, jesli przed tymi dwiema samogloskami ma byc "k", to
                            pomiedzy wstawia sie "h", ktore we wloskim jest nieme. Analogicznie jest z "g"
                            i "gh".
                            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka