dziewczyna1 25.07.02, 13:10 jak prosto sprawdzic jaki sie ma rodzaj cery(tlusta,mieszana,sucha...) dziekuje i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniecha3 Re: Rodzaj cery?? 25.07.02, 13:16 umyj twarz i poczekaj z 15-20 minut - chodzi o to, zeby sie odtworzyla naturalna warstewka na skorze. Po tym czasie wez bibulke (mozesz zwykla husteczke higieniczna rozdzielic na warstwy) i "odgniec" na niej twarz. Jesli na calej chusteczce masz tluste plamy, masz cere tlusta, jesli chusteczk ajest czysta - sucha lub normalna (jesli jest sucha, to po umyciu prawdopodobnie czujesz sciagniecie skory), jesli tluste plamki zostaly na chusteczce tam, gdzie "odciskalas" nos i czolo, masz cere mieszana. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna1 Re: Rodzaj cery?? 25.07.02, 13:25 dziekuje bardzo:)juz lece sprawdzac:)pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka Re: Rodzaj cery?? IP: *.joint.eu.org / *.joint.eu.org 25.07.02, 20:16 agniecha, a czym umyć twarz? bo po umyciu buzki Effaclarem, to nawet mojej pryszczatej brodzie wychodzi diagnoza - skóra normalna;-) po umyciu mydłem wszystkie okolice są suche jak pieprz...a jak mniemam, przynajmniej strefę T mam tłustą, więc chyba badania przeprowadzam nieprofesjonalnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Re: Rodzaj cery?? IP: 213.77.91.* 26.07.02, 08:43 Nie do końca zgadzam się z tą metodą. Mam cerę mieszaną wrażliwą, więc zawsze po umyciu mam uczucie ściągnięcia i za małej skóry, ale np. po całym dniu pracy w klimie skóra mi się przetłuszcza. Natomiast na urlopie albo podczas weekendu na Mazurach w czystym powietrzu skóra jest normalna i "nic ode mnie nie chce". Myślę, że warto obserwować swoją skórę i odpowiadać na jej potrzeby, używać delikatnych kosmetyków. Wiem, że mojej skóry nie mogę drażnić, bo się zemści, natomiast jeśli obchodzę się z nią grzecznie, to jest ładna i zadbana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teri Re: Rodzaj cery?? IP: *.abo.wanadoo.fr 26.07.02, 11:47 Sprobuj ten test przeprowadzic rano, zanim umyjesz twarz. Przez cala noc skora na twarzy ma czas powrocic do swojej "normy", niezaleznie od tego czym ja umyjesz. Poza tym zgadzam sie z Kim, zaden jednorazowy test, szczegolnie tak uproszczony jak ten z chusteczka nie da nam jednoznacznej odpowiedzi. Skore trzeba obserwowac. Ja na przyklad mam normalnie skore mieszana, tlusta strefa T, policzki i broda normalne. A na dodatek sucha i bardzo wrazliwa skore na fragmencie policzkow tuz kolo nosa, ale tego mi test "chusteczkowy" nie wykaze, to widze, gdy uzywam zbyt "zracego" zelu do mycia twarzy, toniku z alkoholem, zbyt wysuszajacego kremu, etc. Dlatego takie preparaty uzywam z rzadka, albo tylko na te parte skory, ktore takie dzialania toleruja. Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś