Dodaj do ulubionych

czym myjecie włosy?

26.08.05, 13:41
Przede wszystkim witam was wszystkie, bo jestem tu nowa. Mam pytanie o
szampony, ktore polecacie. Ewentualnie czym innym niz szampony i jajka
myjecie wlosy? Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 13:44
      Ej, a przeleć wzrokiem trochę w dół, bo niedawno była cała dyskusja o jajku. I
      wcześniej o szamponach też było.

16%VOL
      22%VAT
      • wronka_bez_ogonka Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 13:52
        Ok. Zapytowywuje tez o inne produkty niz jakja i szampony ktorymi umyc mozna
        wlosy, jesli takie istnieja
        • visenna2 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 14:29
          Inne niż szampony produkty do mycia włosów jakoś nie przychodzą mi do głowy:)
          No, może odwar z korzenia mydlnicy lekarskiej. Albo szare mydło.
          Ale można w różnych rzeczach włosy płukać, np w wodzie z octem, z jasnym piwem,
          z ziołami.
          • very_martini Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 16:51
            Szare mydło, błagam, nie wspominajcie o nim, wczoraj na mnie buchnął jego smród,
            bo się okazało, że w jakiejś szafce się kawalek ostał. Pfuuuuuuuuuuuuuuuu.

16%VOL
            22%VAT

--
            takie tam... forum homeopatia
            • xibalba1 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:10
              Szamponem dr.Hauschka,ostatnio szamponem f-my Eco.Jajko dla mnie to raczej w
              formie odżywki,bardziej mi służy olej kokosowy.
              • very_martini Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:12
                ej, myjesz włosy olejem kokosowym? czy odżywiasz?
                to pierwsze mnie kusi, bo mam cała butlę w domu, ale jakieś mi się wydae mało
                prawdopodobne?

16%VOL
                22%VAT

--
                • xibalba1 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:18
                  Chaotyczna jestem:-)Olejem kokosowym odżywiam włosy,rzecz jasna.Przed myciem
                  nakładam na zwilżone włosy(min.na pół godz.).Po umyciu odrobinę nakładam na
                  same końcówki(nie rozdwajają się!)
                  • visenna2 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:27
                    A gdzie się kupuje olej kokosowy? Jest bardzo drogi?
                    • xibalba1 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:33
                      Słoiczek 200g kosztuje ok.10zł.Można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w
                      necie.
                      • very_martini Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:34
                        ja też jakoś tak płaciłam.

16%VOL
                        22%VAT
                      • visenna2 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:43
                        Przepraszam, jestem upierdliwa:)
                        ale czy mogłabyś mi podać link do jakiegoś sklepu internetowego gdzie można ten
                        olej kupić? Jesli znasz taki sklep oczywiście. Wrzuciłam w wyszukiwarkę, ale
                        nic nie znalazłam.
                        • very_martini Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:46
                          ja kupowałam w zwykłym sklepie (no, prawie zwykłym), ale zobacz w ekosferze:
                          www.ekosfera.pl własnie wczoraj dostałam pierwszą w życiu paczkę od nich,
                          szybko, sprawnie, więc ich na razie lubię:)

16%VOL
                          22%VAT

--
                          • kwiatek223 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 17:55
                            Qrcze, ja tez mam ochote na to zeby cos od nich zamowic, zwlaszcza moje kochane
                            masełko orzechowe. Jednak mam obawy, czy ta zywnosc od nich nie jest czyms
                            nafaszerowana i z jakiego pochodzi żródła. Very_martini jestes zadowolona z
                            tych produktow ktore zamowilas?
                            • very_martini Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 18:49
                              Jednak mam obawy, czy ta zywnosc od nich nie jest czyms
                              > nafaszerowana i z jakiego pochodzi żródła

tego to nigdy nie sprawdzimy:) Opis na stronie zgadza się z tym, co jest na
                              etykiecie. Wszystkie produkty, które zamówiłam, są akurat niemieckie i mają
                              niemieckie certyfikaty, a niemieckim certyfikatom ufam:)
                              Produkty jak produkty, nie narzekam. Zamówiłam sobie kostkę zupną bez żadnych
                              swiństw, same warzywa i trochę jakiegoś tłuszczu - wygląda przyzwoicie, jak
                              uzyję, to opowiem. I próbkę szamponu - objętość mnie rozwaliła, całe 5ml:)

16%VOL
                              22%VAT

--
                            • mami7 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 21:22
                              W ekosferze nie kupuje, ale w sklepikach ze zdrowa zywnością i masla orzechowe zarówno Monki, jak i Jori (a raczej Horizon) są ok. Aczkolwiek, certyfikatów tam nie szukałam.
                              Polecam szczególnie Jori z 4 orzechów, widziałam, że na ekosferze mają jeszcze dość przystępną cenę jak na nie.
                              I jak teraz porównuję to Ekosfera jest w ogóle bardzo przystępna cenowo, porównując do moich pobliskich ulubionych "zdrowych" żywności.
                              Jak patrzę na asortyment to sa to raczej w porządku produkty, ale widomo zalezy czego szukasz.
                              Ja na przykład suszone owoce i strączkowce to kupuję tylko Bionici, a oni nie mają ;-)
                          • visenna2 Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 18:02
                            Dzięki
              • very_martini olej kokosowy 26.08.05, 22:40
                no umieściłam sobie na głowie, zmieszany z mocnym naparem z rumianku, odrobiną
                miodu i masło shea też wrzuciłam:) Efekt zadowalający;)

16%VOL
                22%VAT

--
    • mokta Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 18:07
      ja dwa dni temu umyłam włosy glinką/ziemią wulkaniczną. Zrobiłam prawie jak w
      przepisie : 1-2 łyzki i pól kubka ciepłej wody dla włosów półdługich. W
      rezultacie zostało mi jeszcze tyle ziemi ,żebym mogła oczyscić dekolt i twarz.
      Papka calkiem ladnie sie splukała. I byłam bardzo zadowolona efetkem - duuużo
      włosów. O wiele lepiej niz po tych chemicznych szamponach volume up.
      • ilkabydg Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 21:49
        właśnie widziałam taką glinke na naturo.pl- czy może używasz właśnie tej
        glinki? Zainteresowała mnie jej niska cena, ale nie wiem czy jest ok.
        • mokta Re: czym myjecie włosy? 27.08.05, 09:32
          nie. umyłam włosy ziemią z Logony. Ale ta glinka z naturo to to samo :) na
          wszelki wypadek popros aby podali Ci skład.
          • bzzzk Re: czym myjecie włosy? 27.08.05, 20:30
            mam takie techniczne pytanie:) może nieco głupie- jak właściwie umyć włosy
            ziemią/ glinką? bo nie bardzo umiem to sobie wyobrazić, ile dodać wody itp. jak
            to zrobić krok po kroku?:)
            pzdr.
            • mokta Re: czym myjecie włosy? 27.08.05, 20:58
              to bardzo proste. ja mam włosy półdługie i do tego trzeba 1-2 lyzki ziemi. Wazne
              jest aby dodac taką ilość wody aby ona nie przykryła glinki! tzn. łyzka plaska
              glinki i 1 i 1/4 lyzka wody. czasem trzeba mieszać czasem nie... wazne jest aby
              stworzyc kremową konsystencje.

gotowa papka nakłada sie (wciera) w wilgotną skore głowy i włosy. Po 3-4 min.
              spłukuje dokładnie.
    • bzzzk Re: czym myjecie włosy? 26.08.05, 21:35
      poza gotowymi szamponami, jajkiem, glinką itp. można jeszcze zrobić sobie
      szampon samemu, co zamierzam uczynić:) znalazłam przepis w książce o ziołach na
      szampon: mydlnica, pokrzywa, cytryna, spirytus, olejek tymiankowy oraz woda:)
      a dziś będę odcedzać tonik domowej roboty, ciekawam co to za cudo wyszło;)
      pzdr.
      • wronka_bez_ogonka Re: czym myjecie włosy? 28.08.05, 21:21
        Bzzzk daj znac jak wyszla mikstura, bo pomysl wlasnorecznego zrobienia szamponu
        powalil mnie na kolana :)Aha, jesli bys mogla napisz co to za ksiazka i jakiego
        autora. Pozdrawiam :)
        • kraxa pisaBam juz o glince Argital 29.08.05, 12:08
          Zgodnie z dolaczonym do glinki przepisem robie sobie raz w tygodniu maske na
          wlosy. Po krótce receptura wyglada tak: olej roslinny lub oliwa( ja uzywam
          akurat z Makadamii bo jest swietny do wlosów)+ woda ( ja biore wyciag ze
          skrzypu albo zalewam woda 0,5 cm paseczek alg kombu) do tego tyle gliny, zeby
          bylo dosc rzadkie, mozna wkroplic odrobine olejku eterycznego- ja z reguly daje
          paczule bo lubie jej zapach. Nakladam to wszystko na glowe, chodze do godziny,
          wlosy maja forme siwych straków sterczacych na wszystkie strony. Po zmyciu
          szamponem wlosy sa "sztwybne" i doskonale odbijaja od glowy. Faktycznie, jak
          ktos napisal pianki i lakiery mozna sobie o kant dupy potluc. Glinke kupuje w
          greenplanet.
          • kamila.wil Re: pisaBam juz o glince Argital 22.05.06, 17:28
            hej, mam dwa pyt
            1 czy olej można stosować wyłącznie do mycia? Czy umycie potem zwykłym
            szamponem jest konieczne? Piszecie, ze tylko jako odzywka, ale chcę się upewnic
            2 w jakim sklepie ze zdrową zywnoscią w Waraszawie go dostanę? (preferoway
            ursynów) (nie kupuję w sklepach internetowych :)

Jak coś przeoczyłam we wpisach to krzyczcie ;)
            • kamila.wil olej kokosowy 22.05.06, 17:29
              zapomniałam zmienic temat - chodzi o olej kokosowy :)
              • mycha664 Re: olej kokosowy 22.05.06, 17:59
                Olej kokosowy możesz zakupić w Żółtym Cesarzu na Bruna - tam kosztuje około
                15PLN. Ewentualnie w Organics, w Auchan - tam kosztuje około 9PLN.
                W jednym i drugim miejscu olej pochodzi od tego samego producenta. Jest super!
                Z Ursynowem Ci nie pomogę, nie moje rewiry. =)
                • kamila.wil Re: olej kokosowy 22.05.06, 19:32
                  o, dzięki wielkie :) raz byłam w Zółtym Cesarzu, więc trafię :)

a co z tym myciem? Czy można używać samego oleju? Czy "myje" włosy?
                  • mami7 Re: olej kokosowy 22.05.06, 20:03
                    Na Ursynowie w większosci żywności widziałam olej kokosowy. Dobry sklep jest na Kabatach, tuz przy stacji metra, Smaki Natury, KEN, chyba 29.
            • mycha664 Re: pisaBam juz o glince Argital 22.05.06, 21:03
              Nie wydaje mi się możliwe, żeby olej kokosowy mógł umyć włosy =(
              Jak chcesz próbkę ze sklepu internetowego, to odezwij się do mnie na priva.
              Piszesz, że nie kupujesz w necie ale dostać za darmochę może będziesz chciała?
            • very_martini Re: pisaBam juz o glince Argital 22.05.06, 23:25
              Mogę Ci odsprzedać swój, bo jakoś nie używam, o ile
              a) nie wyrzuciłam z powodu przeterminowania
              b) nie jest przeterminowany

no i niespecjalnie wiem, czy on jest jakiejś super jakości, bo nie mam
              porównania z żadnym innym. Skóry mi nie wyżarło

16%VOL
              22%VAT

--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka