Dodaj do ulubionych

SOCZEWKI <swędzenie oczu>

06.01.06, 17:58
Noszę soczewki od niedawna.
Ostatnio mam objawy typu: czucie "czegoś" w oku, ale nic tam nie mam, kłucie
czy swędzenie. To chyba ma związek z gruczołem łzowym.
Muszę to skonsultować oczywiście z lekarzem, ale powiedzcie - czy nie będę
mogła już nosić soczewek? :(
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> 06.01.06, 18:06
      Być może nie będziesz mogła bo nie wszystkim to pasuje tzn nie każdy się dobrze czuje w soczewkach.Ale może też być to wina samych soczewek albo płynu np te Cię uczulają a inne już nie bedą
      • f_emmefatale Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> 06.01.06, 18:11
        Sa rozne mozliwosci:

Uczulenie na plyn,
        Zla aplikacja,
        Suchosc oka,
        Zle czyszczenie,
        Aplikacja soczewki na lewa strone,
        Aplikacja prawcej soczewki do lewego oka i na odwrot.

Zadna z tych przyczyn nie wyklucza noszenia soczewek,wiec jest nadzieja :D
        • Gość: Anka Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> IP: *.chello.pl 06.01.06, 18:53
          opcje wyzej jak najbardziej moga byc przyczyna stanu rzeczy,ja mialam uczucie
          szczypaniaprzez pierwsze dwa dni,potem dlugo nic,dopiero jak zmienilam sczewki
          (sama niewiem poco:)to sie zaczal koszmar,przez caly dzien tarlam oczy,ciagle
          uczucie,ze cos wnich siedzi.Wrocilam do starych soczewek i problem
          zniknal.Wyjmij soczewki i zobacz jak sie bez nich czujesz,moze sa zle dobrane
          (krzywa nieodpowiednia itd.)Ale pewnie najlepiej bedzie wiedziec lekarz.Glowa
          do gory,pewnie okaze sie,ze to jakas chwilowa niedogodnosc.Czytalam,ze oczy
          maja do 2tyg.czasu by sie przyzwyczaic do soczewek,po tym okresie sa nikle
          szanse na adaptacje.No,ale moze twoim problem niesa soczewki tylko np.plyn.Od
          jakiego czasu nosisz soczewki?
    • rupertgiles Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> 06.01.06, 18:49
      Tabletki antykoncepcyjne też mogą być przyczyną.
      • ciemna_brunetka Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> 10.01.06, 15:15
        Nie używam :]

Soczewki mam od niedawna...Ale są one miesięczne i zakładała mi je okulistka,
        więc nie mogę ich zdjąć, bo A. nic nie będę widzieć B. nie założe ich sama z
        powrotem ;)
        • catalunya72 Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> 10.01.06, 15:26
          ha, to wszystko jasne! wyjmij i problem zniknie...
          1. czy one na pewno są typu night-and-day, czy po prostu miesięczne?
          2. jeśli są typu n&d, to przerzuć się na zwykłe miesięczne, do wyjmowania na
          noc.
          Miałam kiedyś jakąś parę promocyjna n&d, ale to był horror, oczy po tym bolą
          okropnie, nie wyobrażam sobie żeby przez miesiąc spać w soczewkach.
          BTW, pani okulistka nie nauczyła Cię jak je założyć? To biegnij z reklamacją ;-)
          • Gość: littlefrog Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> IP: 80.51.186.* 10.01.06, 20:35
            Możesz sobie pomóc jeszcze kroplami nawilżającymi do oczu np. Bausch&Lomb,
            ktore kupisz u optyka.
    • ewcia1980 Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> 10.01.06, 20:47
      ja soczewki kontaktowe nosze od wielu lat. do tej pory uzywalam 3-miesiecznych
      firmy B&L. i jak dla mne sa rewelacyjne.
      od poczatku miesiaca przestawiłam sie na soczewki day&night i nie jestem
      zadowolona.
      podobnie jak ty caly czas czuje, że mam cos na oczach.
      słyszalam opinie, ze tak moze byc przez jakies 2 tygodnie zanim oko sie
      przyzwyczai, bo tego typu soczewki sa grubsze niz takie do zdejmowania na noc.
      w sumie mam zamiar nosci takie soczewki do konca maja a pózniej wrócic do tych,
      które nosiłam poprzednio ale jezeli moje oczy nadal tak kiepsko beda na nie
      reagowac to zrezygnuje z nich wczesniej i tobie radziłabym to samo.
      pozdrawiam

Ps. jakis soczewki napewno sobie dobierzesz ale moze nie beda to te, które
      nosisz teraz.
    • Gość: gosik Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> IP: 213.134.160.* 11.01.06, 16:02
      moze masz zapalenie rogówki?
      własnie takie kłócie w oku i uczucie ze wpadła ci rzęsa czy muszka..
      lub po prostu przesuszone oczy
      proponuje sciągnąć soczewki,mocno nawilżać oczy-sztuczne krople lub zele w
      stylu vidisic(rewelacja)
      no i wizyta u okulisty!!!
      pozatym trzeba wypróbować rozne soczewki zanim dobierzesz do siebie,ja polecam
      opitix o2,frequency tez sa swietne, niektórzy zachwycają sie Johnsons&J czy
      Focusami Ciby Vision ale mnie one nie odpowiadają
      musisz po prostu znaleźc coś dla siebie..cenowo wyglądają podobnie ale komfort
      bardzo różny..
      często też płyn moze być beznadziejny i soczewki nie są nawilżone odpowiednio
    • jacek.jankowski Re: SOCZEWKI <swędzenie oczu> 13.01.06, 10:17
      Mozliwe że nie mozesz nosic tych soczewek, ktore teraz nosisz.

Powodów może byc wiele, czasami zbyt twarde soczewki, czasem zbyt miękkie.

Do tego może dojśc "suchość" oka, oko słabo uwodnione ma tendencje do
      mikrourazów przy noszeniu soczewek. W takim wypadku mogą pomóc krople do oczu
      uwadniające bardziej oko, dzięki czemu soczeka wywiera mniejsze tarcie.
      Oczywiście jak najszybciej idz do okulusty - lekarza specjalisty, on tylko może
      jednoznacznie zdiagnozować co sie dzieje.

Z oczami nie ma żartów - im szybciej to załatwisz tym mniejsze ryzyko komplikacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka