wodnik74 04.12.02, 15:30 Właściwie wszystko już napisałam; mam taka sytuację od jakiegoś roku, włosy nie błyszczą się, są pierzowate. Uzywam odżywek (niestety suszę włosy suszarką), ale odżywki raczej mało pomagają ... Co tu robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nineczkas Re: pierze a nie włosy- porowate wlosy 04.12.02, 20:13 Dolaczam sie do Twojego pytania.. zreszta chyba wiele kobiet ma z tym problem. Ja nie susze suszarka, schna naturalnie.. ale od kilku lat farbuje wlosy i z poczatku przetrzymywalam farbe dluzej niz bylo na instrukcji :(((.. Fryzjer powiedzial mi, ze mam porowate wlosy i ze musze o nie bardziej dbac. Tylko jak? Stosuje oliwki na goraco na wlosy, one pomagaja.. no i oczywiscie przetestowalam mnostwo innych odzywek. Zastanawiam sie tylko, czy aby nie przesadzam z tymi odzywkami? Slyszalam, ze mozna przekarmic wlosy. Na kazdym opakowaniu odzywek jest napisane aby uzyc mala ilosc.. tylko, ze to jest pojecie wzgledne a male ilosci mi nie wystarczaja, bo mam dlugie wlosy. Moje wlosy (gdy nie uzyje oliwki przed myciem) po umyciu (gdy sa jeszcze mokre) w dotyku przypominaja , wlasciwie nawet trudno mi odniesc sie do czegos innego.. po prostu koszmar. Jak radzic sobie z porowatymi wlosami.. czy tylko obciecie jest ratunkiem? (prosze nie!!) Odpowiedz Link Zgłoś
oksana.zarewicz Re: pierze a nie włosy- porowate wlosy 08.12.02, 18:19 Witam. Proszę zapoznać się z odpowiedzią, podaną na wątku 17. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oksana.zarewicz Re: pierze a nie włosy 08.12.02, 18:14 Witam, Włosy nie błyszczą się (matowe) na skutek uszkodzenia otoczki zewnętrznej i łusek włosa. Włosy stają się wówczas porowate, łatwiej przenikają w nie czynniki uszkadzające (m.in. substancje chemiczne, kurz) co nasila objawy uszkodzenia. Suszenie włosów suszarką jest dodatkowym czynnikiem pogarszającym sytuację. Regularne, delikatne traktowanie włosów, używanie produktów zwiększających stopień nawilżenia oraz właściwa suplementacja (witaminy, mikroelementy, zioła) powinny poprawić sytuację. Proszę jednak pamiętać, że kondycja włosów zależy od ogólnego stanu zdrowia człowieka. W razie braku poprawy, należy zgłosić się do lekarza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś