Dodaj do ulubionych

Usuwanie pieprzyków znamion itp

14.05.06, 11:31
Czy któras z was miała usuwane pieprzyki przez dermatologa lub innego
specjalistę ? Mam dwa na twarzy wypukłe które mnie strasznie irytują i
jednego pod pachą, chcialabym zrobić z tym porządek.
Czy przed usunięciem robi się jakieś badania ?
Może dacie mi namiar na dobrego specjalistę w Warszawie ?
Obserwuj wątek
    • czekoladka_84 Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp 14.05.06, 12:34
      Usuwałam. Poszłam do dermatologa, dał mi skierowanie do chirurga. Następnie
      chrurg usunął i wysłał to na badanie. Potem dostałam wynik i to wszystko.
      Tylko, że po usuwaniu chrurgicznym zostają blizny, więc na twarzy to nie wiem
      czy można wycinać. Aha, wogóle to nie boli.
      • b_woman Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp 14.05.06, 12:48
        Na twarzy mozna wycinac. Blizna zostaje owszem, ale jest na pewno mniej
        widoczna niz pieprzyk czy znamie.
    • Gość: ola Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:02
      Najlepiej i najbezpieczniej udac sie najpierw do dermatologa(?)specjalizujacego
      sie w znamionach(ma on taka specjlana lupe!!).Tez poszlam do zwyklego i kazal
      bez mrugniecia oka je usunac u chirurga,nawet nie zlecila badan,troche mnie to
      przrazilo,bo niektorych nie trzeba ruszac wcale
      • Gość: ajustyna Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:43
        witam Cię Olu mogłabyś mi podać namiary do dermatologa u którego byłaś ??? będę
        bardzo wdzięczna pozdrawiam
      • b_woman Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp 14.05.06, 20:14
        Wizyta u dermatologa nie jest konieczna, mozna od razu isc na konsultacje do
        chirurga, najlepiej o specjalizacji chirurgiczno-onkologicznej. Co do badań, to
        wykonuje sie je po usunieciu pieprza, czy brodawki (jest to tzw. badanie
        histopatologiczne). Oczywiscie masz racje - niektórych znamion nie trzeba
        wycinac, ale jesli sa one umiejscowione w miejscach narazonych na podraznienia
        mechaniczne to lepiej je usunac, zeby przez przypadek np. nie naderwac.
        Moj znajomy chirurg twierdzi (a pracuje w zawodzie ok. 30 lat), że wszystkie
        takie zmiany nalezy zawczasu usunac.
    • kalinazkalinowa Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp 14.05.06, 17:05
      iedyś pytałam takiego "zwykłego" przychodniowego dermatologa i widziałam po
      minie, że nie bardzo wie co z tym zrobić
      Może kogoś mi polecicie w Warszawie ?
      • Gość: mumin Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 22:52
        Ja mialam usuwanego pieprzyka u dermatolog dr Gołębiowskiej w klinice Damiana.
        Zabieg (wycinanie bezszwowe) kosztowal 150zl + koszt wizyty rozpoznawczej.
        Ogolnie bardzo polecam. Minal rok od zabiegu i blizna (na twarzy) prawie nie
        jest widoczna:)
        • Gość: mumin Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 22:53
          Jestem z Warszawy, zapomnialam dodac:D
    • Gość: ola Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 18:48
      Niestety nie moge pomoc,bo nie jestem z Warszawy
      pozdrawiam
      • Gość: lenka Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.autocom.pl 14.05.06, 19:08
        Bodbijam temat z takim samym pytaniem,ale o Kraków.
        Ja mam denerwujące pieprzyki na brzuchu i już wolę mieć małą bliznę.
        • Gość: sowa Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.pl 14.05.06, 23:09
          A ja miałam pieprzyki usuwane metodą elektrokoagulacji, pod miejscowym
          znieczuleniem. Po zabiegu zostają małe ranki, które bardzo dobrze się goją i
          wygląda na to, że nie zostaną żadne ślady (póki co minęły 3 tygodnie i mam
          jeszcz rózowe plamki). Dermatoskopię czyli badanie znamion, jeśli jest
          potrzeba, preprowadza się przed usunięciem. Co może być ważne, zabieg
          wykonywnay był w prywatnym gabinecie, ale refundowany przez NFZ.
        • anula36 Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp 15.05.06, 00:25
          w Krakowie usuwalam znamiona z twarzy u chirurga plastyka- drogo ale doskonaly
          efekt.
          • Gość: asia Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 00:48
            A czy ktoś może opisać sam zabieg? Czy znieczulają, czy robią to...laserem...no niewiem kompletnie sie na tym nie znam:/
          • Gość: trollik2 Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 09:30
            na paskudną powierzchowność i tak nie pomogło buhahahahha
    • Gość: Ania Re: Usuwanie pieprzyków znamion, Tychy, Katowice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 08:49
      Witam

Ja rowniez mam cos takiego do usuniecia na nodze... czy mozecie polecic dobrego
      chirurga z okolic tychow, katowic? Ewentualnie jakas przychodnie, gdzie mozna
      udac sie?
      A co myslicie o usuwaniu za pomoca lasera? jest w Katowicach przychodnia na ul.
      Mickiewicza, ktora specjalizuje sie w chirirgii plastycznej, i tam pracuja na
      laserze. Macie jakies doswiadczenia w tej kwestii?
      Pozdrawiam
      • Gość: salma Re: Usuwanie pieprzyków znamion, Tychy, Katowice? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:00
        Aniu,
        też jestem z Tychów, ale proponuję Ci, żebyś poszła ze skierowaniem od
        dermatologa do prywatnej Kliniki Chirurgii Plastycznej w Bielsku Białej (znowu
        nie tak daleko:)). Miałam tam wycinanego z twarzy kaszaka i mogę mówić o tej
        klinice w samych superlatywach. Wszystko (od lekarzy, personelu, warunków,
        wystroju) na bardzo wysokim poziomie. Jako że miałam skierowanie od dermatologa
        całość była refundowana. Jedyny mankament to czekanie- skontaktowałam się z
        kliniką ok połowy kwietnia, a zabieg miałam 1 lipca. Ale jeszcze nie minął rok,
        a na mojej buzi prawie zero śladu. Naprawdę z czystym sumieniem polecam. Teraz
        właśnie planuję wycięcie kilku pieprzyków- tam i tylko tam. Jeśli będziesz
        zainteresowana, wyśle dokładne namiary. Pozdrawiam!
        • Gość: Ania Re: Usuwanie pieprzyków znamion, Tychy, Katowice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 11:04
          Dziekuje za odpowiedz. Czy moglabym Cie prosic o namiary na klinike? podaje
          maila:fevab@poczta.onet.pl. Czy mialas to wykonywane w znieczuleniu miejscowym?
          bolalo w trakcie i potem?
          Pozdrawiam
    • asik12 Re: Usuwanie pieprzyków znamion itp 15.05.06, 09:43
      Ja miałam usuwane pieprzyki z twarzy, brzucha i pleców. Na twarzy wogóle blizn
      nie widać. Na plecach i brzuchu są. Miałam skierowanie od lekarza ogólnego do
      poradni chirurgicznej. Lekarz umówił się ze mną na oddziale w szpitalu i
      wycinał znamiona pod miejscowym znieczuleniem. Po kilku dniach przyszłam zdjąć
      szwy. I to wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka