lafaza 03.09.06, 15:55 czym różni sie scrub a peeling do ciała ???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola_wroc Re: Scrub a peeling 03.09.06, 17:15 mnie się wydaje ze scrub ma wieksze drobinki Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 03.09.06, 18:50 Witam! Scrub to mechaniczne czyszczenie: rodzaj zelu lub kremu z drobinkami scierajacymi. Zas peelof to zel zastygajacy, ktory wiąze zanieszczyczenia i jest zmywany lub lepiej po zastygnieciu zrywany podobnie jak plaster. Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
jola_wroc Re: Scrub a peeling 03.09.06, 19:57 Pomyliłeś coś > Scrub to mechaniczne czyszczenie: rodzaj zelu lub kremu z drobinkami > scierajacymi. > > Zas peelof to zel zastygajacy, ktory wiąze zanieszczyczenia i jest zmywany lub > lepiej po zastygnieciu zrywany podobnie jak plaster. pytanie było o peeling nie o peel off peeling nie zastyga peeling to prawie to samo co scrub > Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 03.09.06, 20:48 jola_wroc napisała: > Pomyliłeś coś > > Scrub to mechaniczne czyszczenie: rodzaj zelu lub kremu z drobinkami > > scierajacymi. > > > > Zas peelof to zel zastygajacy, ktory wiąze zanieszczyczenia i jest zmywan > y > lub > > lepiej po zastygnieciu zrywany podobnie jak plaster. > > pytanie było o peeling nie o peel off > peeling nie zastyga peeling to prawie to samo co scrub > > Witam! Aby nie szukac daleko: www.oriflame.pl/prod/catalog/SkuDetail.jhtml?buttonProdMoreInfo4863=Wi%C4%99cej+info&SKUID=4863&PRODID=4863&CATID=scMasque www.oriflame.pl/prod/catalog/SkuDetail.jhtml?buttonProdMoreInfo4829=Wi%C4%99cej+info&SKUID=4829&PRODID=4829&CATID=scMasque www.oriflame.pl/prod/catalog/SkuDetail.jhtml?buttonProdMoreInfo4836=Wi%C4%99cej+info&SKUID=4836&PRODID=4836&CATID=scMasque Dotychczas uwazałem,że róznica jest taka,ze srub działą mechanicznie, a peeling chemicznie, jednak w ostatnim linku jest utozsamienie. Nie wiem czy bład moze warto sprawdzic w słowniku terminów kosemtycznych. Kiedys był tu cytowany, ale nie mam teraz czasu szukac linku do niego... Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
jola_wroc Re: Scrub a peeling 04.09.06, 07:06 Maska Peel Off to co innego niz pelling czy uważasz, że np peeling z mango zastyga na ciele? Tak jak maseczka peel off? Scrub i peling usuwają,złuszczają zrogowaciały naskórek i wygładzają skórę dzięki "trącym" drobinkom Odpowiedz Link
justa_79 Re: Scrub a peeling 04.09.06, 07:26 scrub to jeden z rodzajów peelingu - mechaniczny. oprócz scrubów są jeszcze peelingi enzymatyczne, gommage, chemiczne... Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 04.09.06, 10:02 justa_79 napisała: > scrub to jeden z rodzajów peelingu - mechaniczny. oprócz scrubów są jeszcze > peelingi enzymatyczne, gommage, chemiczne... Witam! CZyli okreslenie peeling traktujesz jako ogólniejsze, a srcub tylko mechaniczny? Wtedy gomage byłby srubem. Ja do tej pory za peelingi uważałem chemiczne/enzymatyczne lub te zastygajace... Warto sprawdzic w slowniku, ale pogląd lingwistki nalezy traktowac z najwieksza uwaga. ) Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
jola_wroc Re: Scrub a peeling 04.09.06, 10:06 1szylider mylisz pojęcia caly czas bo peeling nie zastyga jak maseczka peel off, peeling używa się w celu usunięcia zrogowaciałego naskórka, oczyszczenia skóry i pobudzenia jej aktywności Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 04.09.06, 10:20 jola_wroc napisała: > 1szylider mylisz pojęcia caly czas bo peeling nie zastyga jak maseczka peel > off, peeling używa się w celu usunięcia zrogowaciałego naskórka, oczyszczenia > skóry i pobudzenia jej aktywności Witam! A co to maseczka peel off nie jest peelingiem? Spełnia te sama funkcje, żródlosłów chyba tez ten sam... Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
jola_wroc Re: Scrub a peeling 04.09.06, 10:28 a maseczka peel off ma drobinki ścierające? Nie spotkałam się jeszcze z taka maseczką która by miała takie i w dodatku zastygała Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 04.09.06, 11:35 jola_wroc napisała: > a maseczka peel off ma drobinki ścierające? Nie spotkałam się jeszcze z taka > maseczką która by miała takie i w dodatku zastygała Witam! Czy TY czytaj co ja napisałem? NIgdzie nie napisalem,że peel off scieraja mechanicznie, czym? Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
justa_79 Re: Scrub a peeling 04.09.06, 11:23 gommage jest czymś pośrednim pomiędzy scrubem a peelingiem enzymatycznym Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 04.09.06, 11:38 justa_79 napisała: > gommage jest czymś pośrednim pomiędzy scrubem a peelingiem enzymatycznym Witam! Z esposobu dzialąnia przypomina najbardzie scrub, bo przeciez wszystko jedno czy drobinki twarde czy elastyczne, gdzies widzialem gomage z jakimis dodatkami enzymatycznymi... Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
jola_wroc Re: Scrub a peeling 04.09.06, 11:46 >NIgdzie nie napisalem,że peel off scieraja mechanicznie, czym? ja nie mowie, że napisales ale pytanie było o peeling i scrub a dla mnie to całkiem co innego niż peel off Odpowiedz Link
hke Re: Scrub a peeling 04.09.06, 15:20 Rację ma oczywiście Justa. Peeingi to wszystkie kosmetyki, których funkcją jest usuwanie wierzchniej warstwy naskórka i zanieczyszczeń ze skóry. Są peelingy enzymatyczne, chemiczne, mechaniczne itd. Scruby to peelingi mechaniczne, które zawierają jakieś ścierające drobinki, grubsze lub delikatne w zależności od docelowej partii ciała i upodobań. Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 04.09.06, 16:14 hke napisała: > Rację ma oczywiście Justa. Peeingi to wszystkie kosmetyki, których funkcją jest > usuwanie wierzchniej warstwy naskórka i zanieczyszczeń ze skóry. Są peelingy > enzymatyczne, chemiczne, mechaniczne itd. Scruby to peelingi mechaniczne, które > zawierają jakieś ścierające drobinki, grubsze lub delikatne w zależności od > docelowej partii ciała i upodobań. Witam! To rozsadne aby terminologie wyjasniała lingwistka)) Ale cały czas trzymam sie wersji,że peeling pochodzi od peel off.., z czym nie zgadza sie Jola... Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
justa_79 Re: Scrub a peeling 04.09.06, 16:41 a co Ty tak z tą lingwistką? ja lingwistką jestem tylko z zamiłowania, a nie z zawodu. Odpowiedz Link
hke Re: Scrub a peeling 04.09.06, 18:13 > Ale cały czas trzymam sie wersji,że peeling pochodzi od peel off.., z czym nie > zgadza sie Jola... I popełniasz błąd. Off jest zaimkiem dodanym do czasownika właściwego "to peel", który może występować bez tegoż zaimka. Czyli peel off pochodzi od peel. Poza tym pytanie pierwotnie dotyczyło peelingów do ciała, a maseczki typu peel off stosuje się raczej do twarzy. Ale oczywiście Ty wszystko wiesz lepiej i pewnie też częściej używasz peelingów niż my. Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 04.09.06, 20:04 hke napisała: > > Ale cały czas trzymam sie wersji,że peeling pochodzi od peel off.., z czy > m nie > > zgadza sie Jola... > > I popełniasz błąd. Off jest zaimkiem dodanym do czasownika właściwego "to peel" > , > który może występować bez tegoż zaimka. Czyli peel off pochodzi od peel. > Witam! JA tez sie domyslam, ze peel pochodzi od peel... )) Nadal jednak nie mamy pewnosci,że peeling pochodzi od peel, jak mi sie wydaje... ) Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
hke Re: Scrub a peeling 04.09.06, 20:50 Może czasem warto poszukac wiedzy poza stronami Oriflame.... Co to jest peeling? To zabieg złuszczania naskórka. Rodzaje pellingów Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje zabiegów złuszczania naskórka: 1. peelingi powierzchniowe 2. peelingi głębokie Peelingi powierzchniowe To zabiegi penetrujące tylko warstwę rogową naskórka. 1. peeling enzymatyczny - polega na nakładaniu specjalnych preparatów zawierających odpowiednie enzymy neutralizujące obumarłe komórki skóry 2. scrub – złuszczanie naskórka następuje przez wykorzystanie substancji, które w swoim składzie maja naturalne ziarnistości pochodząc np. z pestek owoców 3. brushing – to zabieg wykonywany przy pomocy specjalnej aparatury , która posiada szczoteczki przystosowane do usuwania uszkodzonego naskórka 4. peel-of – to specjalna maseczka, która po nałożeniu zasycha, Następnie jest ściągana w całości w postaci powłoczki, która zawiera martwe elementy naskórka Peelingi głębokie Swoim zasięgiem docierają do głębszych warstw skóry. 1. peeling ziołowy- to zabieg polegający na użyciu specjalnej mieszanki ziół , którą nakłada się na twarz dokładnie, wmasowywując a następnie pozostawia pod wilgotnym kompresem.Jest to technika szczególnie zalecana osoba z bliznami potrądzikowymi. 2. eksfoliacja – to procedura polegająca na nakładaniu szczególnych rodzajów preparatów zawierających różne rodzaje kwasów.Zabieg jest wykonywany tylko w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych przez odpowiednio wyszkolone kosmetyczki.Swą skuteczność osiąga po kilku seriach zabiegów. 3. dermabrazja – różni się od poprzednich tym, że wymaga zastosowania odpowiedniego aparatu, który na w swoim składzie specjalne końcówki ( kryształki) usuwające stare komórki naskórka.Należy do tej grupy zabiegów, które powinny być wykonywane systematycznie by osiągnęły zamierzone efekty. Źródło: www.poradnikmedyczny.pl (wymaga logowania) Wszystko jasne, mam nadzieję... Odpowiedz Link
1szylider Re: Scrub a peeling 05.09.06, 10:43 Witam! NO prosze: w końcu mamy pelna wiedze i terminologie nt peelingów... Klinij tu:MLM, biznes po godzinach... my.oriflame.pl/maciekwiercinski gg172 85 85 Odpowiedz Link
goscha Re: Scrub a peeling 05.09.06, 14:17 > Witam! > > JA tez sie domyslam, ze peel pochodzi od peel... )) > Nadal jednak nie mamy pewnosci,że peeling pochodzi od peel, jak mi sie wydaje... ) > Owszem peeling pochodzi od peel, ale nie od peel off jak twierdziłeś. Małe a robi różnice. I zgadzam się z makkad Dzięki hke za kompendium wiedzy, niektórzy rzeczywiście powinni coś poczytać poza materiałami firmowymi. Odpowiedz Link