Dodaj do ulubionych

effaclar? neutrogena? nic?

IP: 4.2.* / *.torun.mm.pl 16.01.03, 18:37
Konczy mi sie trzecia tubka effaclaru K (cos ok. 3,5 - 4 miesiace). Na
poczatku uzywalam go codziennie, czasem nawet dwa razy dziennie, na cala
twarz. Efekty byly :) Gladka twarz, niewiele zaskornikow i bardzo rzadko
syfy. Potem zmniejszylam dawke do nakladania go co dwa-trzy dni na cala
twarz, albo tylko na nos i brode. Nic mi sie nie pogarsza, nic mi sie juz
nie poprawia. Nie chce, zeby moja twarz wygladala jak przed Effaclarem
(szara, z wypryskami i roznymi niespodziankami, nie tak gladka). I tylko nie
moge sie zdecydowac, czy:
A. kupic nastepna tubke? moze moja skora juz sie za bardzo do tego kremu
przyzwyczaila?
B. w ogole przestac go uzywac i ew. wrocic, jak sie pogorszy (o ile to nie
za pozno ;) )
C. zmienic np. na Neutrogene Visibly Refined (na dzien? na noc? ) - moze
zmiana kremu na inny dobrze mi zrobi? W ogole nic nie wiem o tym kremie
neutrogeny, wiec jak uzywalyscie to napiszcie co sadzicie :)

Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: effaclar? neutrogena? nic? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 18:47
      Po odstawieniu Effacletu najprawdopodobniej cera pogorszy sie (tak jest np. u
      mnie). Skoro znudził Ci się effaclar, to zastosuj inny preparat z kwasami-
      czyli obstawiam odp. c)
    • coralin Re: effaclar? neutrogena? nic? 16.01.03, 19:43
      Rozważ to ,że Neutrogena Visibly Refined ma maleńko kwasów(AHA) i skoro
      stosowałaś już preparaty kwasowe skuteczniejsze to może nie być efektu. A może
      kupisz Cleanance K. Ja stosuję okazjonalnie (1-2 razy w tygodniu na noc)
      Przegania szarosć i zmęczenie z twarzy, rozświetla,ale nie odważyłabym się
      stosować codziennie(tak jak używałam Effaklaru),bo jednak stężenie kwasów jest
      wyższe(AHA+BHA).Dziewczyny piszą też sporo dobrych rzeczy o Neostracie.Podobny
      w działaniu do Effaklaru jest żel Clear Pore Neutrogeny(też kwasy
      BHA).Szczególnie godny polecenia pod krem(nie ma bogatego składu więc nie
      wejdzie w złą reakcje z kremem).
      • Gość: vesna Re: effaclar? neutrogena? nic? IP: 4.2.* / *.torun.mm.pl 16.01.03, 20:05
        slyszalam ze Cleanance K podraznia skore i moze ja wysuszac i uczulac. Troche
        sie boje, bo mam dosc wrazliwa skore...
        • coralin Re: effaclar? neutrogena? nic? 16.01.03, 20:16
          Skoro masz dość wrażliwą cerę to faktycznie może być stężenie kwasów za wysokie
          wiec krem moze podrażnić,ale nie wysusza .Kwasy AHA kapitalnie nawilżają i
          wręcz regenerują skórę przesuszoną(ale nie wrażliwą czy podrażnioną).Wysuszać
          mogą preparaty z BHA dlatego potrzebują wspomagania silnymi nawilżaczami.Ja też
          na poczatku miałam zaczerwienioną skórę po aplikacji(normalna sprawa przy
          skutecznych kwasach) więc stosowałam raz na 2 tygodnie z dużą
          ostrożnością.Polecam w takim razie wspomniane przez Ciebie Visibly Refined albo
          Clear Pore Neutrogeny(łagodny,ale na dłuższą metę skuteczny)
          • moni_citroni Re: effaclar? neutrogena? nic? 16.01.03, 21:31
            Clear pore treatment jest super, uzywam go zawsze gdy cos mi wyskoczy. Rano
            nie ma sladu :-) Niestety, jesli masz wrazliwa skore, lepiej nie uzywac go
            codziennie - mnie luszczyla sie po nim skora na nochalu.
            Zuzylam 1 tubka effaclaru, ale nie zauwazylam efektow. Chyba moja skora
            potrzebuje wiekszego stezenia kwasow - dlatego mysle o Neostracie.
    • mika_1 Re: effaclar? neutrogena? nic? 16.01.03, 22:55
      Mam mieszaną cerę i po Neutrogenie nie dość, że nie zauważyłam efektów
      opisywanych przez producenta, to jeszcze się strasznie świeciłam.
      • coralin Re: effaclar? neutrogena? nic? 17.01.03, 07:56
        A po którym produkcie Neutrogeny:Visibly Refined(zawiera maleńko AHA i retinol)
        czy Clear Pore Neutrogeny( z BHA)? To dwa zupełnie inne produkty z różnych
        serii.
        • Gość: ania Re: effaclar? neutrogena? nic? IP: 80.48.38.* 17.01.03, 08:18
          a czy są ograniczenia co do wieku?mam 23 lata i nie wiem czy to nie za wczesnie
          na takie specyfiki z kwasami;)
    • Gość: Goka Re: effaclar? neutrogena? nic? IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 08:33
      Mam obecnie Neutrogenę, używam jej jakieś 5 tygodni i muszę z przykrością
      stwierdzić, że na mnie nie działa:(
      A poza tym po jakimś czasie buzia zaczyna się świecić, może to dlatego, że mam
      cerę mieszaną ze skłonnościami do wyprysków i z bliznami po trądziku:(
      Zamierzam przerzucić się na mocniejszy krem z kwasami Lysanel Activ, może on
      pomoże:)
      • Gość: justy Re: effaclar? neutrogena? nic? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 08:39
        Z tego, co pamiętam kwasy są tylko w neutrogenie na noc. Może stosujesz wersję
        dzienną?
        • Gość: Magda Re: do Justy:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 08:55
          Jeszcze o Effaclarze; stosuję go na noc i jednak troszkę wysusza skórę, dlatego
          aplikuję cieniutką warstwę kremu odżywczego, czy jedno nie zaprzecza drugiemu?
          W sensie czy działanie Effaclaru nie będzie uboższe poprzez stosowanie
          cięższego preparatu? Przyznam, że i mnie dopadła histeryczna obawa przed utratą
          tego cudnego efektu w postaci nieskazitelnej cery:(

Miłego dnia,
          Magda
          • Gość: justy Re: do Justy:) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 09:21
            Spokojnie możesz nałożyć krem nawilżający/odżywczny na effaclar. Ważne jest
            tylko to, żeby effeclar był nakładany na gołą skórę.
        • Gość: Goka Re: Justy poradż proszę IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 14:44
          Jaka ja jestem kretynka, oczywiście, że stosuję na Neutrogenę na dzień, a w
          składzie nie ma kwasów. Dostałam ten krem w prezencie i nawet nie wczytywałam
          się w jego skład:(
          Justy poradż proszę, czy jeżeli nie stosowałam żadnego kremu z kwasami, to
          najpierw zastosować Effaclar, czy można od razu Lysanel, czy to nie będzie za
          dużym szokiem dla skóry mieszanej z trądzikiem na policzkach i porami na nosie:(
          Dziękuję za odpowiedz.
          Pozdrawiwm.
      • Gość: Michata Re: effaclar? neutrogena? nic? IP: proxy / 217.153.67.* 17.01.03, 09:27
        Gość portalu: Goka napisał(a):

> Mam obecnie Neutrogenę, używam jej jakieś 5 tygodni i muszę z przykrością
        > stwierdzić, że na mnie nie działa:(
        > A poza tym po jakimś czasie buzia zaczyna się świecić, może to dlatego, że
        mam
        > cerę mieszaną ze skłonnościami do wyprysków i z bliznami po trądziku:(
        > Zamierzam przerzucić się na mocniejszy krem z kwasami Lysanel Activ, może on
        > pomoże:)

Na ten krem uważaj.
        Mam mieszaną, niewrażliwą i dośc "grubą" skórę. Po Effaklarze( który mi ladnie
        poprawil stan skory...ale chcialam jeszcze jepiej:)postanowiłam
        przerzucić się właśnie na Lysanel Activ.
        No i tragedia. Po jednej aplikacji (na noc) twarz rano wygladała
        prawie jak poparzona:( Czerwone plamy, jakies zgrubienia. Okropny widok.
        Zdziwilam sie bardzo bo nigdy, zaden kosmetyk nie zrobil mi "krzywdy".

• vesna3 cos wiecej o Cleanance K? 17.01.03, 19:34
          Po postach Coralin sie zastanawiam, ale niewiele wiem o tym kremie. Tzn - jak
          dziala w porownaniu do np. Effaclaru, czy ktos ma jakies traumatyczne
          wspomnienia ;) , ile kosztuje, w jakiej jest tubie... No, po prostu cos
          wiecej.
          • coralin Re: cos wiecej o Cleanance K? 17.01.03, 20:06
            Cleanance K działa o wiele mocniej niż Effaklar K.Jak już pisałam podobny do
            Effaklaru efekt daje Neutrogena ,ale CLEAR PORE(nie mylić z Visibly
            Refined!).Też ma kwasy BHA i moim zdaniem jest skuteczniejszy niż Effaklar ,ale
            tez dosć łagodny(choć krem nawilżający po nim konieczny).Na pochodnej kwasu
            salicylowego(BHA) oparty jest preparat salicylowy Eris ,ale na mnie słabo
            działał. Cleanance K(nie mylić z kremem nawilżająco-matującym Cleanance i
            dokładnie przestudiować opakowanie ma być owo K w nazwie:))zawiera dość wysoką
            dawkę AHA+BHA.Moja skóra jest przyzwyczajona do kremów z kwasami,ale tych o
            słabszym stężeniu więc skoro kupisz Cleanance K i będziesz uzywała każdego
            wieczoru to może podrażnić .Ale jako kuracja 1-2 razy w tygodniu jest
            kapitalny.Niektóre dziewczyny skarżyły się ,ze podrażnia bo stosowały go jako
            zwyczajny krem i wklepywały każdego wieczoru(ja tak stosowałam Effaklar i Clear
            Pore,a wcześniej krem z kwasami L'Oreal Exella3-już wycofany ze
            sprzedaży).Jeśli zdecydujesz się na zakup sugeruję byś nie używała na początku
            za często.A poza tym to naprawdę silny kosmetyk,a co za tym idzie skuteczny(w
            każdym razie dla mnie świetny), bo warto pamiętać ,ze kremy z kwasami
            sprzedawane w zwykłych sklepach nie dają spektakularnych efektów i raczej
            polecałabym dla tych, którzy nigdy nie stosowali preparatów kwasowych.Dużo
            dobrego słyszałam o Neostracie i pewnie kiedyś kupię(ale w aptekach nie
            ma),ale póki co zaopatrzyłam sie w kolejną tubkę Cleanance K.Ma 40 ml i
            kosztuje 45 zł.A tak w ogóle polecam kwasy ,bo ostatnio chodząc na wykonanie
            makijażu(nie umiem dobrze "wieczorowo" się umalować )makijażystka pochwaliła
            kondycję, nawilżenie i czystość skóry. A ja nie przepadam odwiedzać
            kosmetyczek,które przynoszą mojej skórze więcej szkody niż pożytku swoimi
            zabiegami.Zatem stan cery to zasługa kwasów:))
            • Gość: ulaa Re: cos wiecej o Cleanance K? IP: 206.215.147.* 17.01.03, 20:10
              a jak zwykle przeszukuje wizaz i znalazlam to na temat Cleanance K

www.wizaz.pl/news/index.php?itemid=58
            • Gość: ula Re: cos wiecej o Cleanance K? IP: 206.215.147.* 17.01.03, 20:12
              a i jeszcze jedno kwasy BHA oprocz tego ze zluszczaja takze nawilzaja i
              pobudzaja produkcje kolagenu w wiekszych stezeniach podobnie jak AHA
              • coralin Re: cos wiecej o Cleanance K? 17.01.03, 20:31
                Przeczytałam sobie informacje o stężeniu kwasów w Cleanance K(dużo AHA i mało
                BHA) i juz nie dziwię się ,ze mimo minimalnego pieczenia po aplikacji rano
                budzę sie z super nawilżoną cerą.Sprawiają to kwasy AHA w duzym stężeniu.Po
                kremach z BHA skóra sie jednak wysusza(może dlatego,że chyba nie ma na rynku
                kremu z odpowiednio wysokim stężeniem BHA?).A kwasy(i retinol) to uniwersalne
                składniki kremów.Regulują ,leczą ,złuszczają młodą problemową cerę i opózniają
                starzenie się skóry normalnej, dojrzałej. Dlatego dość wysokie stężenie kwasów
                AHA jest w Cleanance K ,który jest sugerowany dla problemowej cery młodej i w
                emulsji z AHA Sans Soucis dla kobiet dojrzałych(nie stosowałam jeszcze:)
                • Gość: ula Re: cos wiecej o Cleanance K? IP: 206.215.147.* 17.01.03, 20:54
                  "same kwasy BHA nei wysuszaja skory i nie chodzi tutaj o ich stezenie, bo BHA
                  nigdy nie sa stosowane w takich stezeniach jak AHA, w produktach do twarzy
                  dopuszczalne stezenie to 2 %, za granica sa kremy z wyzszymi stezeniami ale
                  nie mozna ich uzywac codziennie tylko w ramach kuracji zluszczajacej najlepiej
                  pod okiem dermatologa. To, że krem z kwasami BHA moze wysuszac to juz sprawka
                  innych skladnikow w masie takiego kremu, a nie kwasu BHA, ktory sam w sobie
                  takze polepsza nawilzenie skory. W Polsce niestety nie mamy wielkiego wyboru
                  dobrych kremów z kwasem BHA, jesli juz to wiekszosc to kremy dla cer
                  przetluszczajacych, ktore moga zawierac skladniki matujace a przez to
                  przesuszac, za granica jest dostepnych wiele kremow z BHA przeznaczonych dla
                  cer suchych, ktore na pewno nie przesuszaja. stąd też u nas w Polsce utarlo
                  sie przekonanie ze kwas BHA wysusza."
                  Zacytowalam Basie Kwiatkowska
                  • coralin Re: cos wiecej o Cleanance K? 17.01.03, 21:08
                    Czyli mówiąc krótko tak sie składa,że kremy z BHA dostępne w Polsce niestety
                    wysuszają więc do Effaklaru, preparatu salicylowego Eris czy Clear Pore
                    niezbędny jest nawilżacz.Zgadzałoby się, bo gdy ich używałam po wchłonięciu
                    skóra chciała pić:)Po Cleanance K (AHA)oprócz szczypania po aplikacji z godziny
                    na godzinę skóra sie regeneruje i wcale nie czuję wysuszenia.
                    • Gość: Magda Re: cos wiecej o Cleanance K? IP: *.acn.waw.pl 17.01.03, 21:26
                      Coralin, a czy Cleanance K również tak ładnie oczyszcza pory na nosie jak
                      Effaclar K?
                      • coralin Re: cos wiecej o Cleanance K? 17.01.03, 21:32
                        Oczyszcza pory(u mnie) o wiele lepiej niż Effaklar i przede wszystkim
                        natychmiast.Ja często nazywam go "najskuteczniejszym peelingiem
                        enzymatycznym"(którym nie jest:),bo tak działa: wygładza,wyrównuje i ożywia
                        karnację i oczyszcza,zwęża pory.
                        • Gość: Magda Re: cos wiecej o Cleanance K? IP: *.acn.waw.pl 17.01.03, 21:38
                          Jenki, jak mnie kusi:)) Chyba przetestuję; tylko nie wiem, czy aby nie
                          zawcześnie dla mojej skóry- moje dotychczasowe doświadczenie z kwasami
                          ogranicza się do jednej tubki Effaclaru (ale z jakim efektem!), z którego
                          jestem bardzo zadowolona, choć rzeczywiście nieco wysusza.
                          • coralin Re: cos wiecej o Cleanance K? 17.01.03, 21:50
                            Magda odradzałabym na razie.Albo jeśli zdecydujesz sie to stosuj z
                            ostrożnością jesli masz delikatną cerę (ja taką mam),bo możesz przynieść
                            skórze więcej szkody niż pożytku.Ja bardzo długo stosowałam kosmetyki z małym
                            stężeniem kwasów(ten krem L'Oreal'a Execella to chyba ze 4 lata temu). Zużyłam
                            kilka tubek Clear Pore i Effaklaru K .Gdzies w międzyczasie był jeszcze
                            Effalpha (poprzednik Effaklaru LRP-za mocny bo chyba miał 10 % stężenie AHA
                            więc stosowałam raz na miesiąc i podrażniał okrutnie:)A może sięgniesz po Clear
                            Pore .To żel Neutrogeny z BHA, który kapitalnie nadaje sie pod krem
                            nawilżający.Jak sama nazwa wskazuje oczyszcza i zmniejsza pory.Trochę trudno go
                            kupić.
                            • Gość: Magda Re: cos wiecej o Cleanance K? IP: *.acn.waw.pl 17.01.03, 22:11
                              Nie będę ryzykować; póki co pozostanę przy Effaclarze i porządnym nawilżaniu;
                              na CK przyjdzie czas, jestem tego pewna:)Dziękuję:)

Dobranoc,
                              Magda
                        • Gość: vesna jeszcze takie glupie pytanie IP: 4.2.* / *.torun.mm.pl 17.01.03, 21:43
                          Czy kremy z kwasami maja jakies "ograniczenia wiekowe" - np. dla mlodej skory
                          sa za silne? (Coralin, pisalas, ze Cleanance K jest do "mlodej skory
                          problemowej" ale wole sie jeszcze upewnic ;) ). Poza tym mam cere mieszana,
                          rozszerzone pory, troche zaskornikow, czasem wypryski - ale nie jest to skora
                          mocno "problemowa". Czy od takich kremow mozna sie "uzaleznic"? Np. czy
                          konieczne sa coraz silniejsze dawki, bo poprzednie nie wystarczaja, a po
                          odstawieniu cera zaczyna wygladac gorzej niz kiedykolwiek? Takie watpliwosci
                          pojawiaja sie u mnie, bo kwasy dzialaja szybko i bardzo skutecznie, to az
                          podejrzane ;) Cos jak pakt z diablem... ;)
                          • Gość: justy Re: jeszcze takie glupie pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 21:54
                            Gość portalu: vesna napisał(a):

> Czy kremy z kwasami maja jakies "ograniczenia wiekowe" - np. dla mlodej skory
                            > sa za silne?
                            nie
                            > Czy od takich kremow mozna sie "uzaleznic"?
                            Nie
                            > konieczne sa coraz silniejsze dawki, bo poprzednie nie wystarczaja, a po
                            > odstawieniu cera zaczyna wygladac gorzej niz kiedykolwiek?
                            Raczej nie, ale stan skóry może sie pogorszyć
                          • coralin Re: jeszcze takie glupie pytanie 17.01.03, 22:16
                            Gość portalu: vesna napisał(a):

> Czy kremy z kwasami maja jakies "ograniczenia wiekowe" - np. dla mlodej skory
                            > sa za silne? (Coralin, pisalas, ze Cleanance K jest do "mlodej skory
                            > problemowej" ale wole sie jeszcze upewnic ;) )

Jeśli chcesz to mogę Ci przepisać opis z opakowania albo z ulotki(nawet
                            szczegółowy, bo mam nowe pudełko,którego jeszcze nie wyrzuciłam).To jest krem
                            zalecany dla młodej cery z problemami:)

. Poza tym mam cere mieszana,
                            > rozszerzone pory, troche zaskornikow, czasem wypryski - ale nie jest to skora
                            > mocno "problemowa".

Moja jest w ogóle bezproblemowa od kiedy stosuję kwasy(uprzedzając pytanie po
                            co stosuję kwasy:po to by utrzymać młodzieńczą świeżośc i stan , wygląd cery
                            wskazuje ,że wybrałam dobrą drogę ).A dziś dostałam okres.Dawniej takiego dnia
                            niespodzianka w postaci wyprysku to było normalne .Teraz o tym zapomniałam.

Czy od takich kremow mozna sie "uzaleznic"? Np. czy
                            > konieczne sa coraz silniejsze dawki, bo poprzednie nie wystarczaja, a po
                            > odstawieniu cera zaczyna wygladac gorzej niz kiedykolwiek?

Moja cera stała sie świetna po uzywaniu rok temu Clear Pore.Effaklar też
                            działał dobrze i wystarczająco,ale Cleanance używam rzadko(1-2 razy w tygodniu)

Takie watpliwosci
                            > pojawiaja sie u mnie, bo kwasy dzialaja szybko i bardzo skutecznie, to az
                            > podejrzane ;) Cos jak pakt z diablem... ;)

Każdy z oferty kosmetyków wybiera to co chce.Ja wierzę w moc kwasów i retinolu
                            (po który pewnie siegnę niebawem).Sceptycznie podchodzę
                            do cudacznych, "patentowanych związków", wyciagów z dziwnych roślin w
                            kremach"przeciwzmarszczkowych":)Podstawa mojej pielęgnacji to kwasy, solidne
                            nawilżenie i filtry.Jeli zrezygnowałabym z tego pierwszego to moja cera nie
                            miałaby już młodzieńczej świeżości(tak dzieje sie u 25-30 latek, nie ma
                            jeszcze zmarszczek,ale cera nie jest już tak świeża, a to zapewniają kwasy:)
                            • mika_1 Re: jeszcze takie glupie pytanie 18.01.03, 00:44
                              Dobrze jest co jakiś czas zrobić przerwę,żeby skóra "odpoczęła" od kwasów,
                              wtedy po powrocie do tego specyfiku, efekty będą lepsze. To tak jak z każdym
                              innym kremem - skóra się przyzwyczaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka