Dodaj do ulubionych

krem Emla przed depilacja

14.07.06, 18:48
ile kosztuje i czy naprawde znieczuli tak skore ze nie bedzie mnie bolalo
przy depilacji depilatorem (to bedzie moj 1 raz depilatorem a jestem bardzo
wrazliwa na bol)
czy macie jakies inne sposoby znieczulania skory przed depilacja??
pozdrwiam goraco
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: krem Emla przed depilacja 14.07.06, 19:34
      IIRC* to kremu Emla nie można nakładać na duże powierzchnie skóry, więc
      musiałabyś te nogi depilować po kawałeczku, przez kilka dni... Podobno znieczula
      nieźle, ja nie próbowałam, bo uważam, że nie ma sensu. Wyrywanie włosków to nie
      jest ból porównywalny z wyrywaniem zęba.

Przed depilacją nagrzewam dobrze nogi w gorącej wodzie, to ułatwia wyrywanie i
      zmniejsza ból. Inni robią odwrotnie i "zamrażają" skórę lodem albo zimną puszką
      wyjętą z lodówki.

*o ile dobrze pamiętam :)
      • nikate Re: krem Emla przed depilacja 14.07.06, 19:55
        Tego kremu nie wolno nakladać na duże powierzchnie!On jest stosowany miejscowo.
    • weronka77 Re: krem Emla przed depilacja 14.07.06, 22:03
      Emla kosztuje w aptece jakieś 16zł.Kupuję córeczce i smaruję przed każdym
      szczepieniem;-)
      • kjkk Re: krem Emla przed depilacja 15.07.06, 12:58
        16 zł to cena małej saszetki- akurat wlasnie na szczepienie... jesli chodzi o
        depilacje laserowa nog np, to tzreba zakupic tubke, to koszt ok 70-80 zł o ile
        sie nie myle..
      • lunalovelight Re: krem Emla przed depilacja 15.07.06, 13:25
        dodam, ze emla kiedys byla na recepte. ale chyba juz nie jest, jak mozna w
        saszetkach nabyc?
        • ivanna28 Re: krem Emla przed depilacja 15.07.06, 13:51
          16 zł to cena małej tubki a nie saszetki i wystarcza ona nie na jedno
          szczepienie a na kilka/naście.Wiem bo mam córkę 19 mies i ze szczepieniami mamy
          już spokój a maści jest jeszcze połowa:-)
        • justy1 Re: krem Emla przed depilacja 15.07.06, 13:58
          nadal jest na receptę.
          • nessie-jp Re: krem Emla przed depilacja 15.07.06, 14:23
            Justy, a czy ta Emla ma też działanie rozkurczowe, czy tylko znieczulające (tzn.
            muszę wiedzieć czy można się posmarować po błonach śluzowych przed zabiegiem
            ginekologicznym... :/ Obawiam się, że nie, a w państwowym gabinecie nie dadzą mi
            żadnego znieczulenia, pytałam już. :(
            • aprilia33 Re: krem Emla przed depilacja 15.07.06, 14:52
              Na błony śluzowe polecam lidokainę w sprayu. Jest stosowana z powodzeniem w
              stomatologii i ginekologii.
              • nessie-jp Re: krem Emla przed depilacja 15.07.06, 15:18
                Ale to już musi lekarz zaordynować? Tzn. czy mogę kupić sobie w aptece przed
                wizytą taki spray?

Miałam ostatnio kolposkopię i miało być bezboleśnie, a było... szkoda słów. Brr!
                Teraz mnie czekają kolejne zabiegi z wielkim wziernikiem w roli głównej i muszę
                z tym coś zrobić, bo oszaleję!

Kurczę, dlaczego tak jest, że u dentysty można się spokojnie znieczulić, przed
                szczepieniem można się znieczulić, a przy naprawdę przykrych badaniach gin. to
                już nie?
                • wunia83 Re: krem Emla przed depilacja 15.07.06, 23:38
                  maść Emla działa tylko na błony śluzowe - żeby znieczuliła także skórę należy ją
                  zaaplikować na około 1,5-2 godzin przed planowanym zabiegiem i posmarowane
                  miejsca owinąć folią spożywczą; dopiero po takim kompresie maść Emla stosowana
                  na duże powierzchnie da jakiś efekt

z tego co ja wiem, to można ją stosować na błony śluzowe

i ostatnio kupowałam bez recepty - nie było żadnego problemu
                • vsaw Re: krem Emla przed depilacja 16.07.06, 00:37
                  Oczywiście , że można znieczulić, zarówno do kolonoskopii, sedacja do
                  gastroskopii itd. trzeba tylko byc w szpitalu, gabinety prywatne takich usług
                  nie mają bo nie zatrudniają anestezjologów i brak sprzętu. Cena też takiej
                  usługi myślę że dla przeciętnego Kowalskiego byłaby zbyt wysoka
                  • nessie-jp Re: krem Emla przed depilacja 16.07.06, 00:43
                    No tak, ale mnie nie potrzebna anestezja ogólna, tylko znieczulenie na ból
                    (analgezja? tak to się chyba zowie?) w jednym konkretnym miejscu
            • justy1 Re: krem Emla przed depilacja 16.07.06, 11:29
              >czy ta Emla ma też działanie rozkurczowe, czy tylko znieczulające
              rozkurczowe, w sensie czy rozkurcza mieśnie? nie. jedyny skurcz/rozkurcz jaki
              wywołuje odnosi się do naczyń krwionośnych: najpierw je obkurcza, a potem
              rozszerza powodując zaczerwienienie.

znieczula tylko błony śluzowe oraz płytko skórę .
              w końcu to połączenie lidokainy z prilokainą.
      • nessie-jp Re: krem Emla przed depilacja 16.07.06, 00:41
        A konsultowałaś to z lekarzem? Bo w ulotce Emla (właśnie czytam), że przed
        szczepieniem nie bardzo można, bo to środek bakteriobójczy... Więc szczepionka
        na marne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka