Dodaj do ulubionych

Mnóstwo pieprzyków

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 01:57
Jeden pieprzyk może i dodaje uroku ale całe ich mnóstwo wygląda niezbyt
interesująco i tym bardziej że coraz to nowe pojawiają się na skórze (mimo że
okres dojrzewania mam już za sobą) Poradżcie co z nimi zrobić?
Obserwuj wątek
    • ap77 Re: Mnóstwo pieprzyków 16.03.03, 11:44
      Biedronko mam to samo!
      Napisałam o tym na Zdrowiu (w zeszłym tyg. poszukaj!)
      Anka, tez "popieprzona":)
      • Gość: Biedronka Re: Mnóstwo pieprzyków IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 15:05
        Dzięki , przeczytałam , i cóż nie dowiedziałam się czy coś (i co)z nimi robisz
        Jeśli chodzi o mnie to:
        dwa pieprzyki mam usuniete- ze względu na zagrożenie czerniaka skóry
        jeden w tym roku chciałabym usunąć u dermatologa
        biorę witaminę A+E słyszałam też coś o tabletkach Solaris (być może
        przekręciłam nazwę)
        poszukuję dobrego , sprawdzonego kremu z filtrem (te moje poszukiwania dobrego
        kremu wychodzą fatalnie, może coś doradzisz)
        i zapytam kosmetyczki czy można używać preparatów do wybielania
        ps: To na razie tyle z mojego"odpieprzania"
        • ap77 Re: Mnóstwo pieprzyków 16.03.03, 18:53

Faktycznie ja jeszcze nie znalazłam na to sposobu, ale chciałam zwrócić twoją
          uwagę na odp. tego chłopaka, a propos melanom-y….Ale pewnie już wszystko wiesz.
          Czy mogłabyś napisać (jeśli wolisz to na priva) jak to było z tym zagrożeniem?
          Ja też mam kilka znamion, małych, jasno brązowych, ale wypukłych i trochę się
          nimi martwię.
          A Solarin w jakim celu bieżesz? To chyba betakaroten? A w ogóle to „pieprzone”
          pieprzyki:) też od słońca?
          • mika_1 Re: Mnóstwo pieprzyków 16.03.03, 21:27
            tego typu sprawy najlepiej zostawić dermatologom. W zadnym razie nie wybielać czy coś w tym stylu u kosmetyczki! To bardzo poważna sprawa, więc jeśli już, to lepiej je usunąć chirurgicznie, przez dermatologa.
            • Gość: martaiti Re: Mnóstwo pieprzyków IP: *.acn.pl / 10.66.2.* 16.03.03, 22:17
              dziewczyny, koniecznie do dermatologa!!! ale tylko specjalisty z
              dziedziny "pieprzyków" - badają specjalnymi dermoskopami itd. Ja miałam już
              usuniętych około 12 znamion. mam niestety zespół znamion atypowych:( Polecam
              kremy - blokery z filtrem 60. Wtdy słońce nie jest takie straszne, choć leżenie
              plackiem odpada. A solariuym to juz w pierwszej kolejności.
              pozdrawiam
              marta
      • bum4 Re: Mnóstwo pieprzyków 17.03.03, 23:12
        ja 2 miesiace temu mialam wycinane pieprzyki na plecach. wszystko odbywalo sie
        u chirurga....w sumie nic strasznego, wyciecie jednego pieprzyka razem z
        szyciem trwalo ok. 15 minut, a ze mialam znieczulenie to nic nie bolalo:)
        teraz, juz po zdjeciu szwow, mam czerwone slady, w postaci kolek o srednicy 2
        cm, smaruje roznymi masciami, m.in. contratubexem i niedlugo nie powinno byc po
        nich sladu:)
        aha, moje pieprzyki mialy srednice powyzej 6mm, a takie znamiona kwalifikuja
        sie do wyciecia, wlasciwie nic sie z nimi nie dzialo, ale dermatolog
        stwierdzil,ze lepiej dmuchac na zimne
        pozdawiam
        Ola
    • Gość: liza Re: Mnóstwo pieprzyków IP: 157.25.119.* 17.03.03, 08:58
      Jak wygląda ten dermatoskop ? Na czym polega badanie ?
      • Gość: martaiti Re: Mnóstwo pieprzyków IP: *.iti.pl 17.03.03, 09:31
        podaje link: strony.wp.pl/wp/dermart/diagnost/dermskop.htm
        • ada1 Re: Dermatoskopia 17.03.03, 11:16
          Czy możecie polecić lekarza w Warszawie, który wykonuje dermatoskopię?
          • Gość: martaiti Re: Dermatoskopia IP: *.iti.pl 17.03.03, 11:23
            Dr Michalska tel 501 124 500 teraz przyjmuje na Ursybnowie przy ul. KEN.
            pozdrawiam
            m
            • mika_1 Re: Dermatoskopia 17.03.03, 22:28
              Badanie znamion polega na ocenie ich stanu - kolor, kształt, struktura, czy nie ma ran, czy nie krwawią,czy się powiękaszja, wielkość itp. Bardzo ważny jest też czynnik genetyczny - istnieje tzw. zespół znamion dysplastycznych - wydaje mi się, że o tym pisały dziewczyny. Zespół znamion ma zazwyczaj kilka osób z rodzinie, a charakteryzuje się on dużą ilością znamion właśnie. Są to wskazania do konsultacji z lekarzem, gdyż w takich wypadkach jest podwyższone ryzyko wystąpienia czerniaka. Namawiam więc na wizytę u specjalisty. Po konsultacji z dermatologiem, znamiona usuwa chirurg i w dużej mierze od jego zdolności zależy efekt końcowy.
              pozdrawiam, Mika:)
              • Gość: dyzurna Re: Dermatoskopia IP: *.bj.uj.edu.pl 18.03.03, 19:48
                prosze napiszcie czy jest w krakowie jakis gabinet wykonujacy ta dermatoskopie
                pozdrawiam M
                • Gość: Biedronka Re: Dermatoskopia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 22:46
                  :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~)
                  Cudnie , że wątek się rozwinął
                  usunięcie pieprzyków zlecił mi lekarz- na podstawie badań
                  Blokery z 60 ...zapytam w aptece
                  U mnie pieprzyków przybywa każdego lata ....muszę się więc jakoś bronić
                  :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~) :~)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka