helga22 28.05.07, 14:20 jakie krey sa z fotostablinym filtrem? chodzi mi o konkretną nazwe produktu czy można je uzywac do cery tłustej, czy można na to stosowac podkład, puder? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justa_79 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 14:28 fotostabilne filtry mają marki apteczne: Avene, Bioderma, La Roche Posay, SVR, Vichy, Iwostin Solecrin. z drogeryjnych: L'oreal, Garnier. filtry tych firm możesz kupować śmiało i bez przebierania. natomiast inne firmy mają fotostabilne pojedyncze produkty, np. Oriflame fluid ochronny na dzień SPF 30 Optimals, Nivea - seria pielęgnujących mleczek do ciała, Sun Ozon Rossmann - spray do ciała SPF 30, Bielenda - spraye do ciała SPF 15 i SPF 22. filtrów można używać do każdego typu cery, tylko trzeba dobrze dobrać, niestety, najczęściej metodą prób i błędów na własnej skórze. na filtry Avene można stosować dowolną kolorówkę, na filtry pozostałych firm tylko taką, która nie destabilizuje Parsolu (czyli nie zawiera talku, miki, filtrów, dwutlenku tytanu, tlenku cynku, tlenków żelaza). Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 14:51 to zależy od Twoich oczekiwań :) ja używam maksymalnych, czyli SPF 50+, 50, rzadziej 40. Odpowiedz Link Zgłoś
helga22 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 14:57 jeżeli sie nie opalam tylko musze przebywac na słońcu czasowo np w drodze czy na zakupach to muszę 50 + ? czy kremy z foltrem są tłuste? Czy im wyższy filtr to krem bardziej tłusty? Możesz mi podać konkretną nazwe kremu z filtrem AVENE do cery tłustej ( i ewentualnie cenę) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 15:08 nie musisz, żyjemy w wolnym kraju ;) tak, kremy z filtrami są tłuste, z reguły im wyższy filtr, tym bardziej tłuste. ale kremy z takim samym SPF mogą być mniej lub bardziej tłuste, lepiej lub gorzej wchłaniać się itp. do cery tłustej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=62920104&a=63198502 Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 15:26 Justy, to i ja zapytam: krem LRP ACTIVE C XL a na to podkład Unifiance LRP - czy te spf 12 - uva 7 ppd (cokolwiek by to nie znaczyło) w kremie - utrzymuje sie pod podkladem i twarz choć w tym minimalnym stopniu jest chroniona przed słońcem? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 16:03 Active C ma fotostabilne filtry, choć niewysokie. podkład nie zawiera talku i miki, ale może zawierać śladowe ilości innych substancji destabilizujących Parsol. samo nałożenie podkładu zawsze w jakimś stopniu osłabia działanie filtrów, które teoretycznie powinny być ostatnią warstwą. minimalna ochrona zapewne się utrzymuje, ale trudno powiedzieć, jaka. PPD określa wysokość ochrony przed UVA (tak, jak SPF określa wysokość ochrony przed UVB) - optymalne wynosi ok. 30. justA ;) nie mylić z justy. Odpowiedz Link Zgłoś
helga22 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 15:42 justa_79 napisała: > nie musisz, żyjemy w wolnym kraju ;) tak, kremy z filtrami są tłuste, z reguły > im wyższy filtr, tym bardziej tłuste. ale kremy z takim samym SPF mogą być > mniej lub bardziej tłuste, lepiej lub gorzej wchłaniać się itp. > > do cery tłustej: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=62920104&a=63198502 nie znalazłam tam odpowidzi na moje pytania :-( Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 15:59 na które? pytałaś o kremy Avene do cery tłustej, wymieniłam tam 2. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka3333 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 21:08 hmm, no ja zawsze myślałam, że filtry fotostabilne to takie, które nie pochłaniają promieniowania słonecznego, a jedynie je odbijają. Więc wychodziłoby na to, że są to filtry mineralne, czyli dwutlenki tytanu i cynku, a te są nietylko w produktach aptecznych. Ale ręki nie dam sobie za to uciąć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 22:12 nie, to o czym piszesz, to są filtry mineralne, natomiast fotostabilne są też filtry chemiczne, np. Tinosorby, Mexoryle. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 22:20 fotostabilne, czyli nie rozkładajace się pod wpływem UV > pochłaniają promieniowania słonecznego, a jedynie je odbijają. Więc > wychodziłoby na to, że są to filtry mineralne to pewne uproszczenie. niemikronizowane filtry mineralne będą odbijały/rozpraszały promienie UV, natomiast mikronizowane filtry mineralne już niekoniecznie. mineralne sa ogólnie fotostabilne (ale chronią jedynie dopóki się ich nie zetrze), choć mikronizowany dwutlenek tytanu nie tylko odbija i rozprasza promienie, ale też je absorbuje (jak filtry chemiczne), czemu może towarzyszyć powstawanie wolnych rodników, co moze świadczyć na jego niekorzyść w temacie stabilności. mikronizowany tlenek cynku też, ale w dużo mniejszym stopniu. Z kolei filtr chemiczny Tinosorb M, między innymi, odbija i rozprasza promienie UV, tak, jak filtry mineralne. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka3333 Re: filtr fotostabilny 28.05.07, 23:09 kto by pomyślał, że takie mądre dziewczyny są na forum uroda :-) dzięki za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: filtr fotostabilny-do Justa_79 30.05.07, 11:05 Czyli nie wnikając w skład pudrów, itp. lepiej kupić Avene? A co z podkładem, który zawiera filtr spf 15 (nie wiem jaki to rodzaj filtru- Revoln Colorstay)? <<<na filtry Avene można stosować dowolną kolorówkę, na filtry pozostałych firm tylko taką, która nie destabilizuje Parsolu (czyli nie zawiera talku, miki, filtrów, dwutlenku tytanu, tlenku cynku, tlenków żelaza). Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: filtr fotostabilny-do Justa_79 30.05.07, 11:08 co z podkładem? na filtry Avene możesz go używać. jeśli ktoś nie potrafi czytać składów, to faktycznie lepiej kupić filtry Avene. tyle, że ja nie lubię się do nich ograniczać, bo należą one do najbardziej odżywczych, zaś inne firmy mają lżejsze filtry w ofercie. zresztą, i tak używam skrobi, bo żaden puder tak dobrze nie matuje, więc nie mam problemu z destabilizacją filtrów. Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: filtr fotostabilny-do Justa_79 30.05.07, 11:18 Ja akurat lubię odżywcze kremy, bo sucha cera, itp. A ta skrobia-używasz zamiast pudru sypkiego? W jakich opakowaniach można skrobię kupić? I czy nie wysusza bardziej niż zwykły puder sypki? Odpowiedz Link Zgłoś
carolinascotties bajsarka - zajrzyj do wątków 30.05.07, 11:35 Podkłady i pudry "niegryzące" się z Parsolem www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115134 Filtry UV a makijaż www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=108036 Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: filtr fotostabilny-do Justa_79 30.05.07, 11:44 to oprócz filtrów Avene, powinny Ci przypaść do gustu też filtry Iwostin Solecrin oraz LRP creme fondante. skrobia Dry Flo jest tylko w jednym opakowaniu, do kupienia na mazidłach. skrobie spożywcze zwykle pakowane po 1 kg i w torebce jak mąka ;) używam zamiast pudru sypkiego, jednak może wysuszać. ale np. filtry Avene są na tyle lepkie, że zwykłym pudrem nie jestem w stanie zlikwidować ich lepkości - mam długie włosy, więc bez sensu, żeby mi się przyklejały do twarzy. a np. filtry Biodermy z łatwością matuję zwykłymi pudrami. Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: filtr fotostabilny-do Justa_79 30.05.07, 11:51 Dzięki za odpowiedź. Pytam o tę skrobię, bo do tej pory uzywałam filtrów Biodermy i na to puder sypki. Ale wydaje mi się, że połowe zmiatam z twarzy tym pędzlem :) Wcozraj zakupiłam Avene i fakt, jest trochę lepki, więc na lato zaopatrzę się w skrobię. Także mam włosy długie i niecierpię jak się kleją do twarzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
helga22 Re: filtr fotostabilny-do Justa_79 30.05.07, 11:57 to podaj nazwe tego kremu z biodermy i jaki jest filtr? jakich pudrów i podkładów - z jakimi składnikami nie wolnom używać? Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: filtr fotostabilny-do Justa_79 30.05.07, 12:13 Bioderma Photoderm AR spf 50. Ma postać kremu tonującego. Nie wiem z czym można a z czym nie można używać, bo nawet składu nie znam, bo opakowanie dawno już w śmietniku jest. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: filtr fotostabilny-do Justa_79 30.05.07, 12:29 helga22 napisała: > to podaj nazwe tego kremu z biodermy i jaki jest filtr? fluid SPF 50+, krem SPF 50+, spray SPF 40 (200 lub 400 ml), tonującego i AR nie mogę używać, bo są dla mnie za ciemne. > jakich pudrów i podkładów - z jakimi składnikami nie wolnom używać? wymieniłam dokładnie w pierwszej mojej wypowiedzi w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś